magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Egy abszolút téves cikk

Puzsér Róbertet részben a liberális diktatúra bohócának, állázadójának tartom - szerintem ő a főszereplője a Black Mirror egyik részének  -, de ezzel együtt maximálisan hiteles személyiségnek is tekintem őt, személyes tisztességéhez nem fér kétség, s messzemenően pozitív szerepet töltött be és tölt be ma is a ballib véleményterror elleni küzdelemben.

Elég annyit: sokkal többször értek vele egyet, mint amennyiszer nem értek vele egyet. Eheti cikke azonban szimplán  egy hatalmas és fatális tévedés.

Puzsér alaptézise téves. Ki mondta, hogy cél lenne Orbán örökös uralma? Senki. Feladata a populista jövő előkészítése a liberalizmus bukásának időszakában. (Populizmus alatt az értendő, hogy meghaladjuk a modern kor mindhárom fő eszméjét.)

Eleve hibás a cikkben a párhuzam 2006 és 2018 között. 2006-ban a jobboldal és a baloldal (a két szót persze annak magyar értelmében használva, azaz helyesebb lenne a "nemzeti" és a "ballib" szavakat használni) között az erőviszony fele-fele volt. Gyurcsány nem ért el hatalmas győzelmet, csak éppen győzött, a legyőzött Orbán pedig tisztes vereséget szenvedett. Az erőviszonyokat legjobban a listás szavazás fejezi ki, ebben a Fidesz 42 %-ot, az MSZp 43 %-ot szerzett, de még a mandátumarányokat tekintve is a Gyurcsány mögötti erők aránya 55 % volt, Orbáné meg 43 %. Ha 2018-ban a ballib ellenzék fele ennyit érne el, mint amennyit a Fidesz elért 2006-ban, pezsgős tűzijátékot rendeznének!

Őszöd is ezért tudott ekkora hatást elérni. Mert az ellenzék nagyon erős volt. De lám, még így se tudta az ellenzék elérni a kormányzat bukását: a 2006-ben megválasztott vezetés simán kitöltötte mandátumát 2010-ig, Gyurcsány 2009-es lemondásának oka is belső volt, nem az ellenzék nyomásának hatására történt.

A legnagyobb veszély az országra az 1990-2010-as liberális konszenzus. Ez a konszenzus kimondta, kis ország vagyunk, nem tehetünk semmit, szót kell fogadnunk a nyugatnak, nem szabad gondolkodni se, mert a gondolkozást majd elvégzi helyettünk a bölcs nyugati elit, s majd hálából, mert szófogadó kisfiúk vagyunk, megsimogatja a buksinkat, s akkor nagyon jó lesz nekünk! E konszenzus eredménye a felzárkózás hiánya, a lassú elszegényedés, a gyorsuló profitkisíbolás az országból.

Teljesen mindegy, hogy meggyőződésből vagy csak a helyzet felismeréséből, annak ügyes kihasználásából, de Orbán elvégezte feladatát: 2010 után megtörte mindezt, ma már szabadon lehet mindenről szólni, ami korábban tabu volt. Hozzátenném: maga Puzsár is sokat tett le az asztalra ebben a harcban, ezért nem akarom elhinni, hogy ne látná mindezt át.

Miféle nemzeti-konzervatív kormányzás? Ha lenne ilyen, az hatalmas baj lenne. Ilyesmire semmi szükség. A harc itt a liberális nyugatmajmolás és az elemi önvédelem között van.

Ma már nincs veszély, a ballib országrontás opcióra erősen háttérbe szorult, ez Orbán elévülhetetlen érdeme, amivel már bekerült a történelemkönyvekbe.

Hogy van egy csomó negatív oldala is Orbánnak? Persze hogy van. Bár lelkes híve vagyok a NER szellemi részének, annak felszabadító lényege miatt, én magam sem hiszek a NER gazdasági részében: az egy csődre ítélt terv. Miért? Mert a kelet-ázsiai modell (ez ugyanis a NER gazdasági lényege) nem ismételhető meg a jelen kelet-európai körülmények között, ami miatt ugyanolyan csőd lesz a vége, mint a spontán privatizációnak 25-30 éve. Pár ezren meg fognak gazdagodni, de az ország gazdasága nem kerül előre ezzel.

A fontos az, hogy az elért eredményeket tartsuk. Azaz ne legyen többé olyan esélyes ellenzék, mint ami a ballib ellenzék jelenkeg, melynek alaptézise, hogy vissza kell térni az 1990-2010 közti konszenzushoz. Amíg van ilyen veszély, nem szabad támogatni a ballibeket. A ballibek mindig a nagyobb rossz a Fideszhez képest.

Egyébként meg helyes, hogy legyen ismét erős ellenzék, sőt akár nyerjen is Orbán ellen, mondjuk 2022-ben. De csak akkor, ha ez nem a hagyományos ballib ellenzék, azaz nem akar visszatérni ahhoz a modelhez, melynek következménye minden rossz, ami ma van.

S téved Puzsér. A Fidesz-szavazók zöme nem lesz cseppet se elégedetlen ettől, ugyanis ezek a szavazók nem azért szavaznak ma a Fideszre, mert  istenítik Orbánt, hanem mert a Fidesz jelenleg az egyetlen eszköz a ballib revansizmus leállítására.

Nagyon nehéz a MNO cenzúráján átjutni, de megpróbáltam, oda is beírni ezt röviden. A Simicska-féle jobbikos médiákban ma a cenzúra keményebb, mint a hagyományos ballib médiákban. Ezúttal szerencsém volt, megjelentették.

Címkék: politika
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2013658596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2018.02.16. 09:29:41

Gyakorlatilag pontosan azt írtad le amit gondolok, de nem tudom így megfogalmazni.
Én magam szivem szerint az Lmp-re szavaznék, ám annyira "félek" a ballib visszatéréstől, hogy befogott orral, először és utoljára leszavazok a Fideszre.

Sexual Harassment Panda 2018.02.16. 10:49:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: 1 szavazatom van. De ha 2 lenne, akkor is mind a kettőt a Fidesznek adnám. Megjegyzendő: NEM vagyok Fideszes.
Rengeteg dologgal nem értek egyet amit a Fidesz tesz.
A korrupció pl nagyon zavar.
De jelenleg a Fidesz a kissebbik rossz, mindent meg kell tenni azèrt h a ballibek ne térhessenek vissza.
Szerintem a 2018-as választás egyáltalán nem lefutott.

2018.02.17. 04:37:05

"Puzsér Róbertet részben a liberális diktatúra bohócának, állázadójának tartom."
En is, de azt meg hozzatennem, hogy egy nagypofaju, arrogans allazado ertelmisegi. Ellenben elvtarsanak es mentoranak - FAM-nak - vannak okos eszrevetelei. Mint pl. ez:
"Emellett feldolgozni végre a harmadik magyar köztársaságnak nevezett fiaskót, és vele az EU-ban és a rendszerváltásban való csalódást. De nem olyan primkó módon, mint a Momentum, hogy az öregek húzzanak a fenébe, mert tönkretették az országot, most mi jövünk, fiatalok, engedjenek már oda minket, bár még öööö… nem tudjuk, mit is fogunk tenni, gondolni. Hanem, hogy mit is jelentett a társadalomnak a privatizáció, az utcai gengszterizmus, a bizonytalanság, a nyugati intézmények és szokások erőltetett, szolgai átvétele, és hozzá a gyarmatias neoliberális ideológia, és ez hogyan ágyazott meg annak a folyamatnak, aminek a vége a NER lett.
És végre megérteni, hogy ez, ami most van, akkor is bekövetkezett volna, ha Orbán meg se születik, a Fidesz pedig meg se alakul, mert a társadalmi folyamatok termelik ki a politikusokat és nem fordítva."
24.hu/poszt-itt/2018/02/11/fam-ha-gyozne-az-ellenzeki-osszefogas-hatalmas-tamogatassal-jonne-vissza-a-fidesz/
Azt, hogy mindketten alapitoi voltal az LMP-nek, bocsanatos bun, naivak voltak.
Egy igazsagosabb tarsadalmi rendszert valasztassal nem lehet letrehozni, csak a proletarok forradalmaval, fenntartani pedig csak proletardiktaturaval lehet.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.17. 07:23:43

@Röfögő Csalogány:

A stílusa nekem se jön be, de bizony sokat tett ő a ballib diktatúra ellen. Ez akkor is igaz, ha most közvetve őket tekinti a kisebb rossznak.

Mr. Hyde 2018.02.17. 17:05:11

Milyen gazdaságpolitikát tartana helyesnek és garantáltan eredményesnek a Szerkesztő Úr?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.17. 19:43:03

@Mr. Hyde:

Bivalyerős állam, alapként. S a kulcsszektorok államosítása.

Mr. Hyde 2018.02.18. 11:52:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ez lényegében szocialista irányultságú gazdaságpolitika. A KNDK berendezkedése hasonló: állami tulajban és társadalmi ellenőrzés alatt áll a külkereskedelem, a belföldi nagykereskedelem, a nagyüzemű mezőgazdaság, a bankszektor, az ipar, az infrastruktúra, a közszolgáltatások, az egészségügy, az oktatás, a kultúra, a kutatás-fejlesztés, a média, a közösségi közlekedés és a feldolgozóipar.
Miközben a kiskereskedelem és a szolgáltatások jó részét a privát szektor üzemelteti az állam beavatkozása nélkül. Ezek a tevékenységek adómentesek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása