magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Pihentet-e az üdülés?

Pihentet-e az üdülés? Engem nem.

Sőt hosszútávon rosszul hat rám, hiszen ráébreszt arra amit eleve tudtam: milyen is lenne egyáltalán nem dolgozni. A válasz: jó lenne.

Figyelem: nem-dolgozás alatt nem azt értem, hogy az ember nem csinál semmit, hanem azt, hogy nem végez semmilyen tevékenységet, melynek egyetlen oka a megélhetési kényszer.

Nálam olyan nincs, hogy nem csinálok semmit. Nyaralni is úgy járok, hogy a kézitáskám csak azért van, hogy legyen hová tenni az informatikai és fényképészeti eszközeimet. Nyaralás alatt is az egyik fő bajom az volt, hogy csak a szálloda recepciójától 10 méterig volt wi-fi, nekem meg az előfizetésem alig napi 200 MB mobil adatforgalmat engedélyez az EU területén kívül (EU-n belül korlátlan). Márpedig napi 20 MB már csak az alap életre elmegy, hogy jelezze a telefon az időjárást, az irányokat, legyen térkép, mert bár van GPS is rajta, az jobban működik, ha van mellé mobil adat is (persze az alaptérképeket előre letöltöttem, még ingyenes adatforgalommal).

Kezdek ismét belefulladni az adatokba. Megrendeltem egy új 4 TB-os külső merevlemezet, augusztusi holtszezonban jó árak vannak. Nyaralás után azzal szembesültem: a meglévő külső merevlemezemen alig 100 GB üres hely maradt minden lementése után.

Ez az "alig 100 GB" humorosan hangzik visszagondolva 1992-re, amikor első pc-m lett, amin 120 MB volt, azaz ennek kicsit kevesebb mint az ezrede, ami akkor ez szép nagy lemeznek tűnt.

Aki majd kutatja 100 év múlva a tevékenységemet, annak nehéz dolga lesz. Kicsit sajnálom is őt. Szóval amikor közelinek érzem majd a halálomat, majd megsemmisítem az adataim feleslegesnek tűnő részét, hogy kevesebb bajlódása legyen a kutatónak. Még így is sok gondja lesz hatalmas netes lábnyomommal.

Egyébként kaptam közben 2 új munkaajánlatot is, de még a mostanibbnál is szarabbak a feltételek. Szóval egyelőre megy ez, ami most van. De közben azért gondolkozom, mert jelenlegi helyemen immár 2 éve vagyok, ami túl sok helyen. Viszont sajnos - ill. a "sajnos" nem jó szó erre - a bérezés átlag feletti, így az ember nehezen hagyja el.

A következtetés tehát: a jó nem mindig jó. Persze van annyi eszem, hogy képes vagyok racionálisan viszonyulni a fentiekhez.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6317910165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2022.08.23. 06:46:17

Becslésed szerint hány év múlva szűnhet meg számodra a megélhetési kényszermunka úgy hogy azért neked továbbra is elfogadható legyen az életszívonalad?

_Neville 2022.08.23. 07:41:39

Miért túl sok 2 év egy helyen?

Serény Vélemény 2022.08.23. 08:57:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Hát igen, ez most nálunk is egy új mánia. Egy olyan hr-től, amelyik nem képes fejlődni nagyjából semmiben... az most a célkitűzésük, hogy a kiválasztási folyamat átlagos hossza ne 110 nap legyen.
ennyit róluk :) (Hát igen it specifikus cég, elméletileg fizetést is kéne adni, nem csak borravalót. Ráadásul _jól_ teljesítünk, csak hát ugye a német anyánknak ki kell pumpálni minden pénzt amit csak tud, mert a németek megint nem teljesítenek annyira nagyon jól...)

erol 2022.08.23. 21:15:14

Soha nem volt olyan, hogy a - néhány százaléknyi elit kivételével- ne kellett volna dolgozni a létfenntartásért. Sőt, régebben jóval többet is kellett mint 8 óra, ill. nehezebb mezőgazdasági munkát, ezen keseregni gyerekes dolog. Manapság legalább van rá lehetőség, hogy szerethető, hivatás szerű munkát végezz, persze ez egyéniség függő, hogy találsz-e ilyet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.23. 22:23:38

@erol:

Korfüggő. Az őskorban heti 20 óra munka volt az átlag. A magas civilizáció megjelenésével ez felugrott 70-re.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása