magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Gyűlölködő nemértés

Korábban minden nap olvastam az ultraliberális és magyarellenes Kolozsszaros blogot, de egy ideje abbahagyram, mert kezdett untatni, hogy ugyanazokat a frázisokat ismétleni ugyanaz a 4-5 szerző. Azóta csak hetente nézek be hozzájuk.

Amikor benéztem pár napja, olyan cikket láttam, mely sok vidámságot okozott, íme ezt. Na ez az óvodás szintű ateizmus mintapéldája, melyre a valóságban is elhangzott érvet szoktam említeni, lásd "nincs Isten, baszdmegy, mert nálunk tavaly becsapott a villám a templomtoronyba".

A téma a magyar ateisták népszámlálási felhívása. Ami egyébként akkora butaság, hogy nemrég a Klub Rádióban (!) a műsorvezető - ha jól emlékszem, Szénási, de most ennek nem néztem utána -megsemmisítette a főateista Waldmann Tamást, gyakorlatilag 2 perc alatt annyira zavarba hozta, hogy szegény nyögni se tudott a végén.

A szerző itt fel van háborodva, miért állítja egy KDNP-s politikus, hogy "Ha ugyanis semmilyen hozzánk képest magasabb szintű rendezőelv nincsen, értelmetlenné válnak olyan fogalmak, mint erkölcs, önfeláldozás, jövőkép.", hiszen a fideszesek és KDNP-sek mindannyian korruptak és gerinctelenek. Most ne foglalkozzunk a "bizonyítással", mert először is a gerinctelen és a korrupt nem ugyanaz, másrészt a ballib mesevilágon kívül nem tény ez a korruptság, harmadszor meg, még ha valaki gerinctelen és korrupt is, abból még nem következik, hogy ne lehetne igaza.

A lényeget nézzük: "Erkölcsösnek lennyi annyit tesz, hogy az ember betartja a társadalmi normákat és nem tesz olyat, amivel másokat megsérthet, másoknak kárt okoz." szól az állítás, ami azt jelenti erkölcs=törvénytisztelet, a második része "másokat megsért, kárt okoz másnak" természetesen értelmetlen, hiszen szinte minden sért valakit, azaz káros számára, tehát önmagában a sértés és a károkozás kevés. Ha az erkölcs egyenlő lenne a törvénytisztelettel, akkor nem lenne rá külön szó.

Az erkölcs éppenhogy "magasabb szintű rendezőelv", ami ellen a szerző ennyire tiltakozik. S valóban nem szükséges kereszténység, sőt más szervezett vallás se ehhez, simán lehet ez amolyan materialista típusú - pl. sztoicista - rendezőelv, de rendezőelv mindenképpen kell. Nélküle ugyanis minden megengedett, ami segíti az egyén önérdekét.

Ezt a típusú embert egyébként hitlerezéssel lehet a legjobban zavarba hozni, hiszen ha a törvénytisztelet az erkölcs, akkor a zsidók irtása erkölcsös volt, az ezzel szembeni ellenállás meg gazemberség. Ilyenkor persze jön az, hogy "az más", de miért lenne más?, hát "mert törvény nem mehet szembe alapvető normákkal", Sakk-matt, ezzel az illető kimondta azt önként, ami ellen tiltakozott.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1417917493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.08.30. 09:08:11

az erkölcs a magyarban az erő (ez lehet testi vagy lelki erő) külsőleg megnyilvánulása.
er-kül-cs.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása