magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A polgárok ballibek

A magyar politikai élket egyik sajátos jelensége, hogy a polgári erők baloldaliak. Legalábbis abban a táborban vannak, mely így nevezi magát. Sajátos, mert a nyugati alapséma eredetileg az, hogy a jobboldal a polgári, a baloldal meg a bérből és fizetésből élők képviselete.

Az eddigi legpolgáribb magyar parlamenti képviselő, az erősen elmebeteg-gyanús Kész Zoltán pl. kifejezetten közös ellenzéki képviselő volt, így is híresült el, mert 2015-ben miatta szűnt meg a Fidesz parlamenti kétharmadja: Navrasics EU-biztossá kinevezése miatt választókerületében időközi választásokra volt szükség, s ezt nyerte meg az akkor az eseményre egyesült ballib ellenzék, az ő jelöltjük volt Kész.

Ballibnek lenni skizofrénia, polgárinak lenne pedig gonoszság, szóval számomra persze semmi különös nincs a jelenségben.

Aki persze hisz valamiféle pozitív polgárságban - ez máig a Fidesz fősodra -, azt nyilván zavarja amit most írtam, ez a réteg abban hisz, hogy van klasszikus, pozitív polgárság és van baloldali álpolgárság. Én ezt nem osztom, szerintem a polgári értékrend feltétlen rossz, így nekem semmi bajom azzal, hogy azonosítsam a polgári erőket a ballib erőkkel.

Készéknek azért van egy érdemük: legalább nyíltan kimondják marhaságaikat.

Most nézem a hozzájuk - Készhez és pár neves társához, mint pl. Somogyi Zoltán és Kerék-Bárczy Szabolcs - Polgári Platform nevű izéjének kiáltványát. Szeretek ilyenek olvasni, mert sokat lehet nevetni a bizseregtető hülyeségeken.

А "legyen világbéke" típusú szólamokra nem vesztegetnék időt, lásd "átláthatóság" és "bürokráciamentesség". De a lássuk a legviccesebb rögeszméket:

  • ne magolás legyen, hanem kritikus gondolkodásra nevelés - ősi ballib marhaság, a végeredmény: hülyegyerekek "kritikusan" halandzsáznak, mivel lexikai tudás nélkül nincs miről gondolkodni, mondjuk adok egy saját példát: kb. nulla a tudásom kémiából, nagyjából annyit tudok, hogy pár elemnek mi a jele, meg hogy mi a víz és a levegő tartalma, ezen túl hiába "gondolkodom", maximum hülyeségek fognak kijönni a számból,
  • teljes tanszabadság - az iskolai korrupció biztos receptje,
  • a könnyűdrogok engedélyezése és ezzel párhuzamosan a droghasználat visszaszorítása - a valóságban nincsenek könnyűdrogok,
  • "Az állam semmilyen módon ne szóljon bele két, bármilyen nemű ember egymás iránti szeretetébe." - s miért pont két ember? miért akarja a Polgári Platform akadályozni mondjuk 2 férfi és 5 nő szeretetét, vagy egy egész háztömb boldog házasságát?,
  • "Magánpénztárakon alapuló tőkefedezeti nyugdíjrendszert az elszegényítő-piramisjáték-alapú felosztó-kirovó rendszertelenség helyett." - azaz állami "piramisjáték" helyett legyen magán piramisjáték,
  • s a kedvencem: "Jöhessen vissza az uber és minden hasonló utazásszervező szolgáltatás." - milyen jó is lesz, ha a budapesti taxizás a Kajmán-szigeteken termel hasznot!

Tulajdonképpen ez a DK programja lenne, ha mernék vállalni magukat. E kör kedvence volt MZP is mellesleg, csak ő volt olyan hülye, hogy nyíltan is kikotyogott egyes elemeket.

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1617917883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2022.09.01. 07:55:48

Pedig az uberről már a ballib média is megírta, hogy egy nyíltan adócsaló cég, és Magyarország után egyre több helyről baszták ki őket.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.01. 08:28:01

Meg ez nem is polgári, vagy annak társítható program, hanem anarchokapitalista-nagytőkés.

_Neville 2022.09.01. 08:44:28

@Deak Tamas: így van, egy polgárnak, akinek van mondjuk valami kis üzlete vagy műhelye, vagy mondjuk szellemi szabadfoglalkozású, nagyon nem érdeke, hogy jöjjön a multi csilliárd pénzzel, és tetarolja a piacot akár átmeneti veszteség árán is, mert neki a piacnyerésért ez is belefér.

Serény Vélemény 2022.09.01. 08:54:48

"Ballibnek lenni skizofrénia, polgárinak lenne pedig gonoszság, szóval számomra persze semmi különös nincs a jelenségben."

Értem a viszolygásodat a "polgári" értékrendtől, de akkor hogyan fogod a Mennyben jól érezni magad, amikor ott gyakorlatilag csak polgárság van?

Lásd még "Efezusi levél 2:19 Ezért már nem vagytok idegenek és jövevények, hanem a szentek polgártársai és Isten családjának tagjai."

Gógita 2022.09.01. 09:51:41

Úgy emlékszem, a polgár fogalmáról már volt itt vita és nem jutottunk dűlőre.
Kb. mindenkinek mást jelentett.

_Neville 2022.09.01. 09:57:08

@Serény Vélemény: ott a polgárság citoyen értelemben van, nem burzsoá.

Yorg 2022.09.01. 10:28:23

A nyugati alapséma eredetileg az, hogy a jobboldal volt a királypárti, míg a baloldal a köztársaságpárti. Azaz eredetileg a baloldal polgári volt.

2022.09.01. 10:30:59

@Yorg:
a kereszténységben az alapséma az volt, hogy a templomban a baloldalon a nők, jobboldalon a férfiak állnak. a közéletben baloldaliság a nőiesség,. a jobboldaliság a férfiaskodás. hogy a francia forradalom hogy ültek le az mellékes. az univerzális felosztás elsődlegesen nem filozofikus, hanem biologikus.

Serény Vélemény 2022.09.01. 10:33:41

@_Neville: A lényeg, hogy nem idegenek (perioikosz : hu.wikipedia.org/wiki/Perioikosz) vagyunk hanem polgártársai (szümpolitész) a szenteknek - ugyanolyan polgárjoggal rendelkezünk.

Gery87 2022.09.01. 13:38:03

@Gógita:

Birca ebben csak úgy képes értelmezni, hogy a polgár/polgári az a "kizsákmányoló liberális aberrált tőkés genderista" aki mindenképpen csak rosszat hoz a "kisembernek".

@Yorg:

Teljesen mindegy milyen -oldalnak nevezzük, a tartalom a lényeg.
Eredetileg persze a baloldal az mindenhol a szociális, haladó, forradalmi oldal volt.

2022.09.01. 13:51:38

@Gery87:
nem "mindenhol", hanem "nyugaton". illetve azokban az államokban amelyek gyarmatbirodalmakkal rendelkeztek, illetve gyarmati államok voltak.

és ugye magyarország nem volt egyik se. hagyományként uradadalomként működött. amiben az idegenekeket (a "nyugatosokokat") a többség megszállóként kezelte.

és ebből következően a haza és a haladás dolgai kapcsolódtak egybe. magyarországon a progresszió a jobboldalhoz köthető. és hagyományosan a baloldal retrográd. a népi baloldal és a keresztényszocialisták.

2022.09.01. 14:14:04

pl. ez egy tipikus keresztényszocialista, népi baloldali kezdeményezés. kórház és szegényház alapítása. egy szegényházat létrehozni nyilván nem szabad piaci alapú. (az ispotály fenntartására a köböl és a véka árából 1-1 dénárt szedtek a köböl és a véka felügyelői). és egyébként ez nyilvánvalóan baloldali. közéleti értelemben nőies. egy városi kórház illetve szegényház a hagyományos polgári léthez tartozó legalább is errefelé.

Az ispotály alapításáról
Mi, Széchy György főbíró, Banky György, Örlő Lőrinc, Kalmár Albert, Bánkódó Pál, Polthiar Illés és Kasza Ambrus Debrecen város esküdt polgárai emlékezetül adjuk jelen levelünk értelmében mindenkinek, akit illet, hogy a bölcs Boncz László a mi polgárunk idejőve elénk, személyesen jelenlétünkben kért minket illendő kéréssel, hogy a Boldog Erzsébet ispotályról, amit ő alapított városunk kebelében a legboldogabb szűz kolostora mellett, bizonyos hasznos és egészséges szabályokat, rendeleteket és pontokat városunk pecsétje alatt szerkeszteni kegyeskedjünk.

Az ispotály mesteréről
Mi tehát meggondolva, hogy az általunk kedvelt kérőnek jóakaratú beleegyezését bírjuk, előbb városunk esküdtjeivel és elöljáróival teljes tanácskozást tartva az ő kérésére beleegyeztünk és elhatároztuk, tudniillik ezen Boncz László halála után örök időkre megerősítve, hogy ezen város idő szerint választott főbírája a város esküdtjeivel és elöljáróival ezek köréből egy igazságos és derék férfit a mondott ispotály igazgatójává és mesteréve kiválasztani és állítani tartozik, aki ha eltávozna, akkor helyébe más lépjen és így legyen örök időkre megerősítve.

Az ispotály presbitere
Az ispotály mestere a saját tanúsága és jóakarata szerint évről évre egy becsületes és tiszteletre méltó presbitert a különböző kötelességek viselésére bírjon, soha pedig az ispotály presbiterség bárkinek örökre ne adasson vagy engedtessen, nehogy így pusztulásra jusson.

Az ispotály mester helyettese
Hasonlóképp az ispotály mester az ő véleménye szerint jó, ismert és istenfélő szegényeket, akik az ispotályban akarnak lakozni, befogadja, közülük egyet mindig, akit arra alkalmasnak vél, a helyetteseként és segítőjeként maga alá törvényesen rendelni tartozik, aki helyettes, szabályszerűen és hűségesen mindenféle jövedelmet és alamizsnát, amit ide az ispotály támogatására adnak, összeszedni és az ispotálymesternek átadni tartozik, és amelyek a presbiter használatára adatnak, a presbiternek szolgáljon, ami pedig a szegények segedelmére azt a szegényeknek kell szolgáltatni.

Egyéb rendelkezések
Mind ezekre a fent mondottakra pedig a mondott Boncz László felesége Orsolya asszony is ameddig él, tartozik figyelmet és gondot viselni a mesterrel, vagyis az ispotály irányítójával együtt.

Ezért a dolog emlékezetül és örök megerősítésére jelen levelet városunk pecsétjével ellátva kiadtuk.

Kelt Debrecenben, Letare Vasárnap előtti napon (március 6-án), az Úr 1529. évében

Gery87 2022.09.01. 14:29:05

@cvsvrs:

"nem "mindenhol", hanem "nyugaton". illetve azokban az államokban amelyek gyarmatbirodalmakkal rendelkeztek, illetve gyarmati államok voltak."

Semmi köze ennek a gyarmatokhoz!
Ahhoz van köze hogy volt e erős polgárság vagy sem.
Ahol volt ott ők voltak a haladás motorja, a nemességgel és egyházzal szemben.

"és ebből következően a haza és a haladás dolgai kapcsolódtak egybe. magyarországon a progresszió a jobboldalhoz köthető. és hagyományosan a baloldal retrográd. a népi baloldal és a keresztényszocialisták. "

Magyarországon nem volt erős és széles polgárság!
Ezért a reformokat majd a forradalmat a progresszív nemesség vitte véghez.
(olyan is lett mondjuk)
Ennyi történt.
A reformista magyar nemesség mai fogalmaink szerint baloldali volt, úgyhogy beszélsz hülyeségeket már megint...

"a baloldal retrográd"

Retrográd a faszod, a szocdemek akkor mik voltak a dualista kormánypárt ellenében ha nem haladás pártiak?
Meg később a kommunisták, polgári radikálisok?

2022.09.01. 15:00:44

@Gery87:
dehogy nincs köze. a gyarmattartó birodalmakban a progresszió elsődéegesen a külső gyamati államokon folyó beruházások népszerűsítését szolgáltat. mondván, hogy a nyugat elviszi a fejlődő országoknak a moden kori tudomány és technika vívmányait. a tőkét és a technológiát. ebből lesz a nyugatos progresszió a nagy nemzetköziségben. és ez balra sorolódik.

azokban az országok, amelyek nem ilyenek a haza (nemzet) és a haladás (progresszió) dolgai kapcsolódnak össze. és ez jobbra sorolódik.

2022.09.01. 15:25:17

@Gery87:
a szocdemek a horthy korszakban voltak ellenzékben, illetve a háború után. és egyébként fel akarták számolni a bitang úri rendet. az nem bizonyult progressziónak.

a szocializmus, a szocialisták célja az, hogy a kispénzű embereket összeszervezve létrehozzanak olyan vállalatokat, amelyek alacsony technológiai szinten fejlesztenek. előző generációs gépsorokkal működnek. és a munkások ilyen vállalatokban lehetnek többségi tulajdonosok.

tehát ebből nem lesz győrben vörös audi. hanem lehet rába traktorokat gyártani a kisalföldre. munkások és a parasztok lehetnek tulajdonosok. ha nem akarnak, akkor meg dolgozzanak az audinak. az is egy opció.

azt gondolni, hogy a szocializmus a progresszió egy blődség. a szocializmus egy opció. retrográd opció természetesen. ugyanis nem valószínű az, hogy összeállnak győrben vagy akárhol a melósok és kenterbe verik münchen technische universität vezető mérnökeit, az ahhoz kapcsolódó tőkepiaci központokat és esetenként egy évszázad óta kapitalizálódó világválllalatokat. még akkor se ha ezek összeomlanak. hanem reformszocialista keretek között retro fejlesztéseket lehet végrehajtani.

2022.09.01. 15:52:59

@Gery87:
a reformszocializmus ma kb. ez a világkép.
www.youtube.com/watch?v=qkM6RJf15cg
amiből az mircosoft marketingese azt akarta kihozni, hogy az ms explorer szar, de legalább a miénk.

a szocialista videeton tv computer alacsony technológiai szinten állna. ilyen egy régi nintendo.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Nintendo-Game-Boy-Color-Motherboard-Bottom.jpg
ezt elő tudná állítani a székesfehérvári szakképzési centrum. vagy egy székesfehérvári gmk. és ilyen árulnák a centrum áruházak. ha szocializmus lenne, akkor retro játékokkal játszanának a gyerekek. a szegények is.

persze lehet mondani, hogy ilyet ma már a gyerekek és a szüleik nem akarnak székesfehérváron. ez esetben ne akarjanak. úgy versenyezzék le az apple-t. álljanak össze a fehérvári arcok és mutassák meg cupertino-nak, hogy mekkora ászok. és nem kell szocialista ikarus, se videoton. hajítsák ki a kukába ezeket.

a magyar reformszocializmus kb. régi nszk-t teremthetné újra. és nem feltétlen lenne csudijó. az egy retro világkép. amiben nem feltétlen kell 8k tévé. legyen tévé. és legyen internet. de nem feltétlen kell százcsillió megabites a háztartásnak, mert mi a francnak.

2022.09.01. 16:18:21

@Gery87:
a szegény egy retrográd világban lehet többségi tulajdonos. a videoton tv computer-ért cserébe bmw classic-ot kaphatna. kb. azt tudná előállítani egy debreceni autó és motorgyár. ami szervizelve kiszolgál egy nemzedéket. és a család 20-30 évig használhatja. különben meg ülhet a városi buszon. azt is szocialita buszgyár állítja elő. mercedes hungária német-magyar vegyesvállalat. a háztartás az ndk tumixgépet, a kivehető ajtósat kapná, mert olyasmit állítana elő a hajdúsági iparművek. feltéve, hogy a dolgozók a tulajdonosok.

és a háziasszonyok nézik a főzőcske de okosant a tévében és piskótát sütnek és puncsot turmixolnak. ez nem egy élhetetlen világ. csak nem egy nyugati típusú progresszió. nem az a világkép, amit a médián keresztül folyamatosan zúdítanak.

nem azt mondom, hogy ez a jó. ez egy opció. egy székesfehérvári gmk a playstation classic one klónját tudná piacra dobni. vagy azt se. de ha előzetesen fel van tőkésítve, akkor talán. és ez esetben is lennének, akik fikáznák. hogy bazdmeg, sokkal jobb cuccokat vesznek az alkalmazotti bérből. amiért a másik hülye kínlódik, mert valami elavult régi modellt próbál fejleszteni.

és nyilván azért váltották le azt a technológiát, mert találtak jobbat. többségi tulajdonosként azonban retro világban tud belépni. és kispolgári lét elsődlegesen ebből adódik.

vagy felőlem lehet hinni a világforradalomban. az apple azt mondja, hogy a szegény kis magyaroknak nem jut semmi. vagy összeomlanak, mert az amerikaiak hülyék.

Gery87 2022.09.01. 19:36:33

@cvsvrs:

Sodródik a tököd az balra:)

"dehogy nincs köze. a gyarmattartó birodalmakban a progresszió elsődéegesen a külső gyamati államokon folyó beruházások népszerűsítését szolgáltat. mondván, hogy a nyugat elviszi a fejlődő országoknak a moden kori tudomány és technika vívmányait"

Ez nem a baloldal programja volt hanem egy korabeli "fehér felsőbbséget" hirdető korszellem, amibe belekeverték a kereszténységet is.
Nem volt progresszív.

"a szocializmus, a szocialisták célja az, hogy a kispénzű embereket összeszervezve létrehozzanak olyan vállalatokat, amelyek alacsony technológiai szinten fejlesztenek. előző generációs gépsorokkal működnek. és a munkások ilyen vállalatokban lehetnek többségi tulajdonosok."

???
Miért lenne ez program? Meg alacsony technológia...jaj istenem. Már megint mit álmodtál összevisssza...?

"azt gondolni, hogy a szocializmus a progresszió egy blődség. "

Mivel mind a feudalizmusban mind a kapitalizmusban a tulajdon és egy szűk elit élvezi a rendszer előnyeit és a hasznot, birtokolja a hatalmat és a vagyont, ezrét valóban prog. ezzel ellentétes elképzeléseket előhozni.
Hogy a létező diktatúrák államkapitalista meg tervgazdaságos rendszere milyen színvonalat képviselt, kurvára nem jön ide sehogy....főleg hogy a munkások ott sem voltak se tulajdonosok, se döntéshozók.

A többi süketelés nem érdekel.
Már megint szófosásod van! vedd be a gyógyszereidet!

2022.09.01. 20:09:14

@Gery87:
dehogy nem volt progresszív. a gyarmattartók tudományos és technaikai újdonságok hosszú sorát importálták a nagyvilágba. fejletlen elmaradott törzsi csoportokba. ez a gyamattartó oldaláról nézve is progresszió. és az a leigázottak egy részének körében is. reáliértelmiségieknél, akik olyasmit tanultak a nyugattól, amire maguktól nem jöttek volna rá. és ez a kultúra akarja leigázni a keletet. csak a kelet nagy része már nem hagyja magát. és azt mondják, hogy köszönik de nem kérik az atlanti/transzatlanti világ felsőbbrendűségét.

2022.09.01. 20:46:05

@Gery87:
a feudalizmus az, hogy a hatalom alapja a föld.

és egy földbirtokon a kiváltság lehet kollektív. pl. a hajdúvárosokban bocskai fejedelem azt mondja, hogy hét hajdúváros minden lakója nemes. persze cserébe meg kell állítaniuk a habsburgokat és a német-római birodalmat. azok ne felső magyaroszág után vegyék birtokba el erdélyt, mert úgy magyarország megszűnik létezni. a fejedelem kollektív nemesi címet ad.

a reformáció az, hogy a polgári házakat a nemesi házakkal egyenrangúnak nyilvánítják. és ezt elfogadthatják az erdélyi országgyűlésben. a feudalizmus megmarad. van fejedelem. csak az mindenféle jogokat oszt. mert így tudja megtartani a hatalmát.

ha nincs király. csak azt mondják ki, hogy a föld a szent korona birtoka és az nem adásvétel tárgya, akkor is feudalizmus van. csak úgy nincs gyarmatosítás. mert nem mondhatja azt a kínai akkumulátor gyár, hogy megveszi mikepércs mellett a földet és azt majd 福建省 tartományból 曾毓群 igazgatja.

hanem a kínai zeng robin uram ha vállalja, hogy a szent korona alattvalója lesz, akkor beköltözhet mikepércsre. feltéve, hogy oda őt befogadják. és akkor építhet akkumulátor gyárat ha azt a környezetében akarják. csak úgy nehézkes gyarmatosítani. a kapitalizmusban a föld adásvétel tárgya. a feudalizmusban az egy szakrális birtoktest.

2022.09.01. 20:57:53

@Gery87:
a reformáció idején is feudalizmus van. német-római császár, magyar király, erdélyi fejedelem van, budai pasa, török szultán. ha az a feudális jogrend állna vissza, akkor sokkal nagyobb lenne a szabadság, mint manapság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.02. 04:10:42

@_Neville:

Ballib tévhit ez a citoyen polgárság. Ráadádul magyar ballib tévhit, máshol nem is létezik ilyen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.02. 04:14:44

@Yorg:

Az eredeti baloldal radiálisabban akart szakítani a premodern renddel, míg a jobboldal lassabban, de a cél ugyanaz volt.

Aztán az már XIX. századi fejlemény hogy a baloldal antikapitalizmust, míg a jobboldal kapitalizmuspártiságot kezdett jelenteni.

Már meg a 2 szó ugyanazt jelenti, monndjuk a CDU és az SPD között nehezen találhatók eltérések. Vagy az angol munkáspártiak és a toryk közöft.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.02. 07:58:12

@_Neville: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @Serény Vélemény: cityoen polgárság alatt tehát azt a polgárképet értjük, hogy egyfajta helyben aktív, közéletben kezdeményező, "innovatív" életvitelt vivő plebejuskarakterű figura? Mert ha igen, akkor Maxnak teljesen igaza van, illyen az újkorban minimális mennyiség volt (legfeljebb a kietlen Németalföldön) és Serénynek van igaza az ógörög példával, mert valóban akkor volt utoljára ilyen társadalmi réteg.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.02. 08:16:35

@Gógita: hát meg nehéz is ezt eldönteni. Vegyük dédapámat. Tekintetes úr, régi erdélyi nemesi családból, törökellenes harcokban szerzett nemességgel. A birtok a sok testvér miatt már hamar szétporlad, az ő apja molnárlegény, ő maga asztalos, ott áll szépen a műhelyében és forgácsol. 1916 és 1944 között képviselőtestületi tag a városában. 12 szobás háza van (akkoriban még az öregek ott laktak, nem volt még pesti úti idősotthon.) Akkor ő mi, faszkalap gery féle népnyúzó nemes, citoyen, burzsuj vagy jómunkásember? :)

2022.09.02. 09:07:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
kossuth lajos a maga korában szélbalosnak számított. mert általános választójogot akart. és manapság nem széljobbos lenne, hanem szörnyűséges náci, az új hitler. a végtelen avítt elképzeléseivel.

tehát ez a bal, jobboldal felosztás így nem túl stabil.

2022.09.02. 09:24:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a ballib és általában budapest választói többsége azt mondja (a fővárosi fideszes is) , hogy a magyar vidéken nem vagy alig voltak polgárok. szörnyűséges elmaradott viszonyok uralkodtak. és ezért az ország rendelődjön alá a fővárosnak ahol az a kevés polgár lakik.

csak ugye a polgári lét éppen azon alapul, hogy egy város, vagy egy település önmagát szervezi meg. tehát nem kell hozzá helytartótanács. amit a habsburgok akartak. hogy bécsben nagyon értenek hozzá. és akkor majd ők a lajtántúli területeket is felfejlesztik a felvilágosult hitelvekre alapozva. így így a magyarország is a keleti birodalom (öster reich) részévé válik. ez a bécsi felvilágosult abszolutizmus.

a ballib azt mondja, hogy nyugati birodalom legyen.a helytartótanács legyen inkább brüsszelben, vagy new yorkban nyugat manhattan 57. utcájában. és úgy a nyugati impérium részeivé válunk.

ls fidesz is gyarmati fejlődést akar. majd orbán gyarmatosítja az anyaországot és magyar erdélyt. egyesítve a nemzetet. a nemzeti nagytőkére alapozva. a középső európai impérium részeként leszünk gyarmat. a nemzeti nagytőkések lesznek a gyarmattartók. meg a német és kínai gyárosok. a keleti nyitás közvetkeztében mindenféle gyarmattartó beszabadul. és így majd emelkednek a reálbérek, stb. a fidesz az szdsz gazdaságpolitikáját valósítja meg azzal a különbséggel, hogy a nyugat őket is vegye be a buliba.

ez mind gyarmati fejldőés. aminek a polgárosodáshoz kevés köze van.

Gógita 2022.09.02. 10:18:09

@Deak Tamas: XX. századi polgár. :-)

Gógita 2022.09.02. 10:21:45

@cvsvrs: "tehát ez a bal, jobboldal felosztás így nem túl stabil. "

Sőt, szinte értelmetlen.
Ahogy a polgárság tartalma és értelmezése is változik.

Ma meg kell mondani, hogy én pl. konzi-keresztény és nemzeti elkötelezettségű vagyok. Inkább szuverenitás párti, mint globalista. Stb. Vagy XYZ elkötelezettségű. Mert csak így tudható, hogy ki, mit akar?!

Gógita 2022.09.02. 10:28:02

Egyik legutóbbi posztjában pl. Kabai Domokos (Bekiáltás) igyekszik egy amerikai hitehagyott zsidó filozófus segítségével a fasizmust úgy meghatározni, hogy az szinte egy az egyben ráhúzható (legyen) egy normál jobb-konzi-keresztény-nemzeti politikára, pártra, kormányra.
Nyilván teljesen önkényes definíciókkal.

És amikor erre felhívják a figyelmét a posztja alatt a Facen, még értetlenkedik és neki áll feljebb.
Szóval a tanulság az, hogy mindenki azt ért és magyaráz bele egy-egy fogalomba, amit csak akar.

Legyen az polgár, jobb-baloldal, fasizmus...

Mindenki manipulálni akar velük.

2022.09.02. 10:32:48

@Gery87:
a refomszocializmus az, hogy a dolgozók tulajdonossá válnak. és lehet jó is, rossz is.

ha bulgáriában nyerne a reformszocialista tömörülés, akkor az mondanák bircának, hogy a szófiai ssc központból minden alkalmazott kap valamennyi üzletrészt. és az irodaház tetejére kirakják a vörös csillagot. mondván, hogy ezt az üzleti szolgáltatást társadalmi tulajdonba vették. a vállalat ténylegesen a társaság tagjainak tulajdonában áll. és lehetnek maszek home office-osok.

ha birca felmond és átadja a helyét sztojánnak vagy sztankának, akkor ő kapja meg az üzletrészt. és ennek megfelelően övé lesz az rá eső nyereség. ez a szocializmus. amiből nagyon sok kispolgár adódik. ennek az a hátránya, hogy ha valaki valamit kitalál, akkor a munka érdemrend arany fokozatát kapja meg bolgár ipari minisztertől. mert ha a válalatok döntő többsége társadalmi tulajdonban van, akkor a dolgozó népet kénytelen szolgálni.

tehát igazából egyik megoldás se "a" JÓ, hanem mindnek vannak előnyei, hátrányai.

Gógita 2022.09.02. 10:36:48

@cvsvrs: "a refomszocializmus az, hogy a dolgozók tulajdonossá válnak."

Hogyan? Úgy, hogy az állam elkobozza más magánvállalkozását, miután már felépítette és szétosztja puszira a mindenkori dolgozók között?
És, ha egy dolgozó elmegy, az utódja kapja a részét?

És mit tesz be a dolgozó, hogy legyen gyár?

És a profitot szétosztják egyenlően?
És a költségeket? ...

Gógita 2022.09.02. 10:40:15

@cvsvrs: "ha bulgáriában nyerne a reformszocialista tömörülés, akkor az mondanák bircának, hogy a szófiai ssc központból minden alkalmazott kap valamennyi üzletrészt. és az irodaház tetejére kirakják a vörös csillagot. mondván, hogy ezt az üzleti szolgáltatást társadalmi tulajdonba vették. "

Magyarán rabolnának másoktól! Elvennék mások tulajdonát, amit a saját erejükből, pénzükből és tudásukból építettek fel. Ez az államosítás. Ez a kommunizmus/szocializmus. Volt már!
Kösz, nem kérjük újra.

Gógita 2022.09.02. 10:43:06

@cvsvrs: "és ennek megfelelően övé lesz az rá eső nyereség. ez a szocializmus. "

Nem. Ez csak rablás. A szocializmusban az elv az volt, hogy mindenkinek szükséglete szerint. Vagyis nem kaphatna senki sok milliós osztalékot, mert az már kapitalizmus, sértené az egyenlőséget. Azt, hogy mindenki egyenlően legyen szegény.

2022.09.02. 10:52:44

@Gógita:
van egy demokratikus kockázati közösség, aminek tagja vagy.

ha ez egy város, akkor polgári módon gondolkodsz. mondván, hogy miskolc majd megszervezi a közszolgáltatásokat. a miskolci egyetem majd kiképzi az ehhez szükséges értelmiséget. és ebból létrejön a polgári miskolc.

ha abban a tulajdon többsége dolgozói részvényekből áll, akkor az egy újbalos, reformszocialista miskolc. a dolgozó nép uralja a várost.

ha tőkés társaságok a tulajdonosok, akkor az a kapitalista miskolc. ha tőkés tulajdonosok stuttgartiak, akkor a gyarmati miskolc. a bosch borsod a német baden-württemberg tartományból kapja a munkautasításokat. és úgy nincs dolgozói résztulajdon. hanem a többség alkalmazotti viszonyban áll.

ezt is lehet választani. mondván, hogy ez jobb mint a vörös csepel. ami egy szép elmélet, de nem működik a gyakorlatban.

Rég, rég, rég volt, rég.
A szovjetek emléke ég!
Most, most, most és most,
A burzsoá rendet taposd!
Ha dolgozol, vagy ha nem, egyforma kín,
Elpusztulsz a burzsujok éhbérein,
Grófi földön a gyűlölet nő.
Egy tányér levest odalöttyent eléd,
És szólni, ha mersz, sortüzet küld beléd,
Véres számolás órája jő.

Tudd, tudd, tudd, hát tudd!
Gyújtják az új háborút.
Vedd, vedd, vedd csak vedd
Kézhez a fegyveredet.
A Szovjetek ellen ha áll a menet,
Hát küldd a pokolba a tisztjeidet,
Fordítsd rájuk a puska csövét!
Hogy vesszen, hogy vesszen a burzsoá rend.
Ez a láng, ez a harc új uralmat teremt,
Dolgozók hatalmát, Szovjetet.

Gógita 2022.09.02. 11:38:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ránéztem Domokos oldalára, és azt látom, hogy kicenzúrázta a neki nem tetsző hozzászólásokat!!!
Undorodom azoktól, akik kitörlik a nekik nem tetsző vagy őket cáfoló kommenteket egy nyilvános poszt alól.

És nem gyűlölködés vagy trágár beszéd miatt. :-(
Hanem csak azért, mert rávilágítanak, hogy nincs igaza.

Kb. annyi volt ott is, hogy, ha így határozza meg valaki a fasizmust, az simán ráhúzható a mai konzi-keresztény-nemzeti vonalra (sőt! a zsidó vallásban élőkre is! Sőt, Izraelre is - ez nem volt ott.), anélkül, hogy bármi közük lenne a fasizmushoz.

Csak, hát Domokos éppen azzal házalt a cikkel, hogy az egyébként Amerikáról szóló könyvet, hogyan húzhatná rá a magyar kormányra?!
És ezt zavarták a hozzászólások, az olvasói még elgondolkodtak volna rajtuk.

Gógita 2022.09.02. 11:46:04

@cvsvrs: "ha ez egy város, akkor polgári módon gondolkodsz. mondván, hogy miskolc majd megszervezi a közszolgáltatásokat. a miskolci egyetem majd kiképzi az ehhez szükséges értelmiséget. és ebból létrejön a polgári miskolc. "

Ezzel a bibi az, hogy sem Miskolc, sem Debrecen vagy másik település nem egy üres lap, ahová a nulláról kell létrehozni a gyárakat, közüzemeket, mindent, hanem egy már létező és működő rendszer, a sok magántulajdonú céggel.
Tehát, ha mindent a köznek akarunk adni, előbb másoktól el kell venni/kobozni. (Vagy kifizetni? De hogyan, miből? És mit kezd a pénzzel egy magyar vállalkozó, aki tovább nem vállalkozhat a városban?)

Újonnan, ha van rá forrás, létre lehet hozni köztulajdonú dolgokat. Ez létező dolog is.

Yorg 2022.09.02. 12:06:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: És még csak nem is eredeti: Umberto Eco több, mint húsz éve megírta kb. ugyanazt.

2022.09.02. 12:17:31

@Gógita:
a szófiai ssc központ úgy jött létre, hogy a bolgár állam eladósodott. azt a bolgár állam kötelezően elhelyezi egy privát bankházban. és a bankrendszer ebből annyi hitelt generál, amennyit akar. és ebből ügyes üzletemberek felépítik az ssc központot.

a semmiből teremtett pénzből. és nem a munkájuk gyümölcséből. a kapitalizmusban nem feltétlen kell vetni ahhoz, hogy aratni lehessen. hanem az ügyes üzletemberek versenyeznek. akik persze minden sztotyinkát igyekeznek megtartani. mert ez a felelős gazdálkodás.

a bolgár állam pedig teljesítja a világbank által előírt hiánycélt. és így a globális nagytőke uralkodik.

és a szocialisták, a szociáldemokraták elvben azt mondják, hogy ezen változtatni kellene. mégpedig úgy társadalmi tulajdonba kell venni a vállalatokat. és dolgozói részvényeket osztani. és azt megkapja marinov elvtárs. és ha felmond, akkor az üzletrészét átadja a helyébe lépő sztojkov elvtársnak. és ha mellette home office-ban társulhat a maszek sztanka, vagy akárki. ez a reform.

a szófiába befektetők vállalták az államosítás kockázatát. nyilván ezt nem akarják. ezért létrehozzák a "baloldali" "liberális" pártokat. és ezek azt mondják, hogy ilyet nem szabad. mert az állam sehogy se avatkozhat bele a "piacba".

2022.09.02. 12:26:47

@Gógita:
igen, valóban. ha debrecen vissza akarná állítani a szocialista konzervgyárat és végre akarja hajtani a késő kádárista reformokat, akkor megvásárolhatja a gyárat, vagy annak maradványát a francia tulajdonostól, vagy esetleg adminisztratív intézkedésekkel ellehetetleníti annak a működését. ezzel kockáztatva működő munkahelyeket. illetve azt, hogy kiváltja a tőkepiaci szereplők haragját. egyezkedhet.

és persze ezek után semmi sem garantálja, hogy a tőkés társasági tulajdonból a dolgozó részvékenyekkel társadalmi tudajdonba került konzervgyár feltétlen jobban működik. és az sem igaz, hogy feltétlen rosszab lesz.

nem azt állítom, hogy a szocializmus a jó, vagy a kapitalizmus, vagy a feudalizmus. hanem azt, hogy ezekben mindegyikében van jó is, rossz is. számomra az ideológia a matek. és lehet szocialista konzervgyárat is építeni. miért ne lehetne.

Gógita 2022.09.02. 15:01:52

@cvsvrs: "és a szocialisták, a szociáldemokraták elvben azt mondják, hogy ezen változtatni kellene. mégpedig úgy társadalmi tulajdonba kell venni a vállalatokat. és dolgozói részvényeket osztani. és azt megkapja marinov elvtárs. és ha felmond, akkor az üzletrészét átadja a helyébe lépő sztojkov elvtársnak."

Még ezzel sem lenne baj, ha nem elvennék mástól azt, amit ő épített fel, hanem a nulláról építene ehhez egy közösségi gyárat az állam, önkori. Aztán versenyezne a magáncégekkel.
De ilyen már volt, az ismert eredményekkel.

Az általad leírt szocialista gondolkodás miatt fázik minden normális ember a szocialistáktól és szocializmustól. Hogy előbb rabol, aztán lezülleszt mindent.
És előbb-utóbb kifogy mások pénzéből.

Gógita 2022.09.02. 15:03:47

@Yorg: Pedig Eco nem volt ostoba.

Gógita 2022.09.02. 15:10:14

Mondjuk a történelem legnagyobb seggfejei sem voltak ostobák, csak gonoszak vagy rosszindulatúak, vagy leszarták, hogy másokkal mi lesz, csak ők érjék el a céljaikat.

2022.09.02. 16:36:48

@Gógita:
a liberális kapitalizmusban nem fogy ki a pénz. legfeljebb erősödik, vagy gyengül. minden jegybank annyi pénzt generál amennyit akar. készpénzt és a kereskedelmi bankokon keresztül hitelpénzt. bármennyit. nincs felső határ.

tehát ha magyar kormány meg akarja venni a vodafone magyarországot, akkor kigenerálják a vételárat és meg van véve. persze ezt a 720 milliárd forintot a vodafone majd átváltják euróra. és ezáltal a forint gyengül. ha pedig bejön 7 milliárd dollárral, akkor azt átváltja forintra. úgy a forint erősödik. ezek a pénzek a semmiből lesznek. leütik az entert és ott van a számlán.

a kapitalizmus úgy működik, hogy van egy ilyen varázsceruzája a kormányoknak, amit a kormányok közelében az ügyes üzletemberek kihasználnak. egyiket se kell félteni. se a nemzeti, se a nemzetközi nagytőkést.

2022.09.02. 16:49:59

@Gógita:
tehát ahhoz kell a kínai akkumulátor gyár 7 milliárd dolláros beruházása, hogy a forint ne omoljon össze. hogy a kormány megvegye a vodafone-t, a ferihegyi repteret, vagy akármit. orbán budapesten basáskodni akar és cserébe számol az esetleges szavazatvesztéssel debrecenban. ez egy hatalmi játszma. amiben a pénzügyi egyensúlyt, vagy a nemzetközi pénzvilág által megkövetelt hiánycélt tartva, szavazattöbbséget kell szerezni

és ebben a rendszerben működnek a óriásvállalatok is.

Gógita 2022.09.02. 18:31:37

@cvsvrs: Hol tanultál te közgazdaságtant, pénzügyet?
(A sokadik enterrel pénzcsinálásra a semmibőlre gondolok. :-) )

2022.09.02. 19:41:00

@Gógita:
szerinted mi a lófaszkarikából utalja az usa a pénzt ukrajnának.

szednek hadiadót amerikában? nem. leütik az entert. és ott van a temérdek usa-dollár. azt megkapja a hadiipar. és a fegyvereket ukrajna. ennyi.

az eu helyreállítási alapja hogy jön létre? szednek bármiféle adót? nem. leütik az entert. és ott van a termérdek euró. és szétosztják a tagállamok között. inflációt okoz. na und.

az eu költségvetés úgy lesz, hogy a tagállamok teljesítik a hiánycélt. vagyik kötelesek eladósodni. és a tagállamok az adósságot vállalják közösen. megint csak a semmit osztják el. ez esetben közvetve.

és a pénz fedezetét majd előállítják a szolganépek.

kapitalizmusban a pénz a semmiből jön létre.

Gógita 2022.09.02. 20:15:46

@cvsvrs: "szerinted mi a lófaszkarikából utalja az usa a pénzt ukrajnának. "

Abból, hogy sok adót beszed, a népet meg leszarja, hogy hány tízmilliónak nincs normális biztosítása, nyugdíja, otthona...
És elkúrják, a seregre, meg arra, hogy a birodalmat működtessék.

A tanárok ott is páriák az állami rendszerben, pl.

Az USA államadóssága is kolosszális.

A bankok azok, amelyek nem feltétlenül úgy adnak ki rengeteg hitelt, hogy rendelkeznek is a fedezetével. Ilyenkor szoktak jönni az összeomlások.

Gógita 2022.09.02. 20:18:35

@cvsvrs: Ja, és Ukrajna ugyanúgy az utolsó centig vissza fogja fizetni, mint a SZU! Még Oroszország is fizette a szovjet világháborús adósságot!

Az USA kupec, nem jótékonysági intézmény. Zsidók kezelik a pénzt!!!

Gógita 2022.09.02. 20:23:02

@cvsvrs: "az eu helyreállítási alapja hogy jön létre?"

Hitelből és a befizetett pénzekből. Ezt szavazták meg tavaly, hogy közösen eladósítjuk Európát!!! :-(

tűz fal 2022.09.03. 16:17:05

@cvsvrs:
De mégsem a semmiből jön létre, hanem az inflációból. Tehát a pénznyomtatás is egyfajta adó, csak bújtatott. De alapvető különbség az USA pénznyomtatása és másoké között, hogy mivel a dollár tartalékvaluta (még mindig), ezért az ő pénznyomtatásukat mások is megfizetik. Ha elveszíti a tartalékvaluta szerepét, akkor ez nem lesz így.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása