magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Öregek egymás között

A jelenlegi munkahelyemen beütött a back-to-office hisztéria. A high tech Kaliforniában ugyanis megmondták a bölcsek, hogy a neten keresztül dolgozni csúnya, rossz, nem-progresszív dolog, szóval minden proletár menjen szépen az irodába, s pont.

Szóval bementem. Aztán be a büfébe. Ekkor jött a váratlan esemény: az eladónő azt mondta "nem láttam magát 2 éve". Emlékezett rám. Persze könnyű, nálunk az átlag proletár 35 alatti, szóval az öregek kitűnnek a tömegből.

Az egész irodázás persze rendkívül kellemetlen. Meg drága is. Egyetlen előnye van: oda- és visszamenet be lehet merülni a kisemberek világába. Nem vezetek autót, tömegközlekedéssel megyek. Nem ezért nem vezetek autót, hanem azért mert meromlott a látásom, nem vagyok képes az árnyékokat rendesen megkülönböztetni - túl lassan megy be az infó a szemembe, így az agyamba is késik, ami elég rizikós dolog autóvezetésnél. (Nem megyek autóval sehová 1 km-nél messzebb, azt is csak nappal.) Még gyalog is baj, estem már el, mert nem láttam meg időben hol a határ a lépcsőfok és az árnyéka közt. Sajnos kénytelen leszek elmenni szemműtétre, pedig rettegek az ilyesmitől. Annak ellenére rettegek tőle, hogy fájdalommentes. Viszont ha az ember megcsináltatja a műtétet, aztán legkevesebb 10 évre minden rendbe jön.

A két ország közti eltérés e műtétnél is érzékelhető. A jólétibb Magyarországon teljesen ingyenes az egész műtét, csak persze van kb. egyéves várólista. A liberálisabb Bulgáriában nincs várólista, viszont csak az orvosi munka ingyenes, maga az anyag - a szemlencse-pótlék - nem, ennek ára, az alapminőségnél - keményebb lencse - 900 leva (kb. 185 ezer Ft), míg a jobb, lágy lencse 1800 leva körül van. (Az átlag bolgár havi nyugdíj 480 leva egyébként, érdemes a nyugdíjhoz viszonyítani, mert ez a betegség jellemzően öregkori.) Nyilván mindenki az utóbbit javasolja, mert kisebb a kockázat a műtét után, minimális  a veszélye annak, hogy a szem elkezd könnyezni, vörösödni, allergiás reakciót produkálni. Ez az ár egy szemre vonatkozik, azaz tessék kettővel szorozni.

Címkék: közélet
10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8517920473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.06. 08:04:04

A mi cégünk high-tech(nek képzeli magát) és épp most jelentették be a teljes távmunkát. Mivel az irodai helyeik 95%-át már eladták, mondjuk nem is nagyon tehetnének mást.

vergyula 2022.09.06. 09:25:36

Nálunk valamikor áprilisban indult a "Return to office"-kampány, ami sokakra hatástalan volt. Aztán elindult a cseszegetés, hogy "be kell járni, ez a policy". Hálistennek viszonylag gyorsan felismerték, hogy ezzel munkavállalókat veszíthetnek el, és megszületett az új policy: Aki teljes mértékben el tudja látni a munkáját otthonról, az tegye. Kiegészítés: A fő-fő-főnököd kötelezhet rá, hogy havonta max. 5 napot bemenj. Ismerek is olyan csapatot, akik szerdánként bemennek, hogy el ne felejtsék egymás arcát.

Sztbeni 2022.09.06. 10:25:03

Télen szerintem olyan helyeken is beindul a home office ahol még a covid alatt sem volt, ha meglátják a vezetők a rezsiszámlákat...

vergyula 2022.09.06. 10:56:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nálunk is arról szóltak a pletykák, hogy a CEO a kerékkötője az otthoni munkavégzésnek. Német, de a fél életét az USA-ban tölti.
A legjobb hatás, ha felismeri, hogy a WFH lehetősége egyfajta benefit, s enélkül csökken a cég versenyképessége. Csak ki kell várni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.06. 11:00:13

@vergyula:

Én ilyenkor az egyszerűbb mnegoldást szoktam választani. Ha egyszer elkezdődik a hülyeség, csak növekedni fog. Szóval felmondtam. Már úgyis túl sok ideje vagoyok itt.

vergyula 2022.09.06. 11:57:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Pont erről van szó. :)
És gondolom olyan helyet keresel, ahol lehetséges a WFH.

vasútihíd 2022.09.06. 17:10:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szűrkehályoggal éjszakai irodai munka nonszensz nemcsoda hogy felmondtál de cserélj lencsét is miharmarabb mégha drága is lehet még a covidod miatt is romlott a látásod
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása