magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Részeg a villamoson

Magyarországon sok a masszív részeg. Különösen estefelé felszállva budapesti tömegközlekedési eszközre az ember nagy eséllyel érez mindent átjáró alkoholszagot. A tipikus magyar alkoholista ilyenkor a nyugdíjas korú: jellemzően fásult rongyos bácsi és otromba fogatlan néni. Általában a férfi csendes, néz maga elé, csak dülöngél, míg a nő beszél folyamatosan valami teljesen érthetetlen szöveget. De megvannak magukban, nem kötnek bele senkibe.

Bulgáriában a részegség sokkal-sokkal ritkább, nem reprezentatív felmérésem szerint 10-szer ritkább. Miközben az átlag bolgár több alkoholt fogyaszt, mint az átlag magyar!

A magyarázat: egyszerűen más az ivási szokás. A bolgár alkoholista mindig eszik az alkohol mellé. Jellemzően összejönnek a haverok, elővesznek 1 vagy több üveg szölőpálinkát (ez a bolgár alapalkohol), s órákig iszogatnak, közben nagy mennyiségű salátát és kolbászt, sonkát elfogyasztva. Anyagi helyzet függvénye persze, hogy mit esznek, de a legcsóróbbak is esznek, ha másra nincs pénz, hát kígyóuborkát felvágva, ecettel, olajjal, kenyérrel.

Az étel pedig hat, felszívja az alkoholt, így ritka eredmény a tökrészeg ember.

Ezért is lepett meg minap a magyar típusú részeg látványa Szófiában. Felszállt a villamosra, alig bírt felszállni, minha én lennék az, de nekem van erre tisztes okom: a covid-fertőzés mellékhatásaként a lábizmaim legyengültek, a kezemmel be kell segítenem. Ő viszont 30-35 éves erős, sportos srác.

De vissza az emberhez. Szóval felszáll. Dülöngélni kezd, majd leül, de még ülve se képes egyenesen tartani magát.

Aztán a villamos elfordul jobbra, azon a vonalon van jobbra és egyenesen előre menő járat is. Az emberke nyilván előre akart menni.

Mire felugrik, a villamosvezető fülkéjéhez rohan, s üvölteni kezd "nagy hibát vétettél, ez nem a jó irány", majd ezt még elkiáltja 10-szer.

Aztán a következő megállóban leszáll.

Végig gondolva, lehet, hogy végülis igaza volt. Pedig a helyzet első látásra csak humoros. Az önkívületi hatásban lévő ember sajátos mellékhatása azonban, hogy az ember nagy igazságokat képes kimondani. Persze sok marhasággal együtt, de mégis.

Címkék: közélet
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5517925187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tűz fal 2022.09.10. 09:06:53

@_Neville:
Ezt most láttam először. Az angol nyelvű kommentekből úgy látom, hogy külföldön is sikert aratott. Én azt a címet adtam volna neki, hogy: "A vágy villamosa - dráma egy felvonásban".

Boldeone2 2022.09.10. 10:37:37

Mi a helyzet Bulgáriában a megèlhetèsi válsággal? Tekintve hogy az államfüggő rètegek javadalmazása ott sem magas...Magyarországon egyes alapèlelmiszerek ára közel 70%- al emelkedett egy èv alatt ( kenyér, margarin ) Tulajdonképpen majdnem az osztrák szinten van, csak jóval rosszabb minőség
A megélhetési problémák csak növelik az alkoholizmust, a kiegyensúlyozott táplálkozás rovására

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.10. 10:50:44

@Boldeone2:

Ugyanaz ahelyzet, mint Mo-on, csak kicsit alacsonyabbak a bérek.

alöksz róz 2022.09.11. 12:04:50

@Boldeone2: a margarin nem alapélelmiszer, hanem méreg

vasútihíd 2022.09.11. 20:40:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Annyi covidmellékahtásról írtál már ezen alapon nem lehetne leszázalékoltatni magadat vagy ilyen nincs bulgáriában vagy nem akarod vagy azért még annyira nem ramaty az állapot?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása