magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Elbizakodás

Most megy a 2024-es sznúker világbajnokság. Ami arról híres, hogy az egyetlen sport, amiről van valamilyen értelmezhető szintű tudásom, mert egyébként nagyon nem érdekel a sport.

Alapvetően ez egy angol játék. A XIX. század végén találták ki Indiában unatkozó angol katonatisztek. Egy nap rájöttek, a normál billiárd minden verziója (nyolcas biliárd, kilences biliárd, karambol biliárd) már unalmas nekik, így kitaláltak egy nehezebb verziót: nagyobb asztal, kisebb golyók, több golyó, bonyolultabb szabályok. Nem véletlen, hogy amióta van sznúker világbajnokság (1927 óta, 2 megszakítással: 1941-1945 és 1958-1963) egyetlen egyszer fordult elő, hogy nem brit vagy legalábbis brit ex-gyarmati játékos lett a viláhbajnok, ez épp tavaly volt.

S már a világbajnokság első napján tanulságos esemény zajlott.

A sznúker világbajnokság jelenlegi formátuma: 32 játékos vesz részt kieséses szakaszokban. A 32 játékosból 16 automatikusan kap meghívást, ez a mindenkori világranglista első 16 helyezettje, a többi 16 helyet pedig a világbajnokságot megelőző selejtezőkön lehet megszerezni. Aztán az első körben a sorsolás úgy megy, hogy mindig egy világranglistás és egy selejtezőkön bejutott kerüljön szembe egymással.

A tavalyi világbajnok a világranglista első helyén állt éppen, így meghívásos játékos, vele szemben egy a ranglista 31. helyén lévő játszott. Az első kör 19-frémes, azaz az jut tovább a második körbe, aki megnyer 10 frémet.

A tavalyi világbajnok, Luca Brecel magabiztosan vezetett 9:6 frém aránnyal, azaz már csak egy kellett neki. A 16. frémben is erősen vezetésre állt 55:1 pontaránnyal. A srácon látszott: már azt latolgatja, ki lesz az ellenfele a második körben.

Túlságosan elbízta magát. Aztán amikor a "pókot" használta - ez az egyik megengedett segédeszköz lövéseknél -, láthatóan nem összpontosított eléggé és hibásan lőtt/lökött (nem tudom magyar sznúker nyelven mi a használt szó). Persze sokkal nehezebb lőni segédeszközzel, ez tény, hiszen ilyenkor nincs rendes kéztámasztás.

Nem aggódott eleinte túlságosan, hiszen egy ilyen hiba nem számít 9:6-nál. Az ellenfele megnyerte a frémet azonban, ekkor már látszott Brecel arcán: érzi, hogy nem lett volna szabad ilyen könnyelműen viselkednie.

S ettől kezdve az egyébként jól játszó Brecel - persze ezen a szinten eleve nincsenek rossz játékosok, ezek a legjobbak legjobbjai - balszerencsés lett. Folyamatosan nehéz helyzetbe keveredett, az ellenfele viszont nem. 9:7 után 9:8 lett, majd 9:9, aztán a 19. frémet is nyerte az ellenfele, s Brecel kiesett.

a pillanat: Brecel hibát vét az egyik pirossal (hivatalosan nem "hiba", hiszen nem sértett szabályt, egyszerűen csak nem lökte be a következő pirosat a zsebbe)

Az utolsó frémet feltette az Eurosport a YT-csatornájára, itt már Brecel igazi hibát is vét a hatalmas lelki nyomás miatt:

Akadt olyan komment is, hogy direkt vesztett, ez valami fogadási csalás. Szerintem kizárt: annyit nem tudnak fizetni neki, hogy megérje anyagilag. Meg látszott is rajta.

Címkék: közélet
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr418386803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2024.04.23. 16:52:01

A riói olimpián ezüstérmes lett Imre Géza párbajtőröző. Ami nagyon jó eredmény, csak ebben a sportban 32 emberből 31 vesztesen megy le a pályáról, a döntőben meg pláne szarul esik, főleg ha az utolsó olimpián akarja az ember megkoronázni élete pályafutását végre egy olimpiai arannyal.

Ami ott állt egy karnyújtásnyira. És Imre Géza aki addig hatalmas magabiztossággal nyert mindent, az utolsó találatot nem tudta bevinni. Ott állt 14 találattal, az ellenfelének - fiatal koreai gyerek - volt vagy 5 ponttal lemaradva. Csak egyetlen sikeres támadás kellett volna. És nem jött össze, a koreai megtáltosodott és sorban behozott 5 találatot és nyert. Hatalmas dráma volt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása