magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. december 02. 17:17 - maxval bircaman BircaHang Média

Két telek

Van két telek. Mindkettőnek a tulajdonosa egy-egy ember.

Az egyik telken minden a tulajé, ő gazdálkodik, övé a haszon.

A másik telek tulajdonosa más utat választott: ő a telken mindent eladott a szomszédnak, már csak a föld az övé, amiért bérleti díjat kap.

Vajon melyik tulajdonosnak van esélye, hogy a község gazdagjai közé kerüljön?

A válasz nyilvánvaló. A második telek nem termel immár semmit tulajdonosának, a bérleti díj nem képes jelentősen növelni életszínvonalát, s immár esélye sincs változtatni helyzetén, hiszen immár minden a szomszédé.

Nincs ez másképp országok esetében is.

A magállamok és a periféria ellentéte ez.

A magállamok gazdagságának oka – leszámítva a szerencsés államokat, melyek területén jelentős természeti kincsek vannak – az, hogy képesek voltak olyan világrendet teremteni, melyben ők diktálják a feltételeket. E feltételrendszer lényege: a termelésből és kereskedelemből eredő haszon ne egyenlően osztódjon fel, hanem a legnagyobb része a magállamokban csapódjon le. Így képesek a magállamok fenntartani rendkívül magas életszínvonalukat, melynek kedvezményezetti körébe képesek bevonni egész lakosságukat. Ennek következménye: a magállamokban nem létezik éles ellentét tőke és munka között, mert mindkét fél valójában a barrikád azonos oldalán van. A barrikád ugyanis nem a magállamok tőkései és munkásai között húzódik, hanem a magállamok és a periféria között.

Hagyományosan az iparosodott mag és a mezőgazdasági periféria harca ez, de a XX. sz. végétől már ez nem feltétlenül igaz.

A periféria igyekszik harcolni a kedvezőbb feltételekért. Ennek módja azonban jellemzően a magot segíti, hiszen amikor a periféria országai egymással küzdenek, ki tud kedvezőbb feltételeket (értsd: alacsonyabb béreket, nagyobb hasznot) biztosítani a magtőkének, az nem képes kilendíteni a perifériát. Nagyon ritka, hogy a mag kooptál egy-egy periféria-államot (lásd Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Tajvan), azokat beengedi a „klubba”. Azonban ha ez esetleg sikeres is lehet egy-egy ország esetében, a többség számára ez nem járható út, hiszen ha mindenki csatlakozhatna a VIP-klubhoz, nem lenne értelme többé VIP-klubról beszélni, s nem lenne honnan elvenni a profitot. Csak az űrkutatás rohamos fejlődése hozhatna ezen változtatást, azaz ha lehetőség nyílna idegen bolygók kiaknázására, ez adhatna csak lehetőséget arra, hogy az egész bolygó VIP-klub legyen, de ennek az esélye jelenleg és a következő évtizedekben minimális.

Jelenleg Kína és Oroszország – mindkettő periféria-ország – próbál kiépíteni egy új, saját világrendet, mely képes lesz legyőzni a magállamok általi kizsákmányolást. De természetesen ez is csak ezen államokat és közeli szövetségeseiket fogja kiemelni, nem az egész világot.

A kelet-európai modell elhibázott, mert arra épít, hogy versenyezni kell a magállamok kegyeiért. S ha esetleg a magállamok kooptálnak is maguk közé egy-egy kelet-európai államot, az összes állammal ez nem történhet meg.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr948133604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2015.12.03. 12:58:27

Jó észrevételek.

Azonban tévedés, hogy a rendszer centrumállamaiban ne lenne tőke-munka ellentét. Ezt a kapitalista termelési mód nem képes kiküszöbölni.
Ugyanis az egy főre jutó DZSÍDÍPÍ valójában nem egyenletesen oszlik meg sehol sem, hanem:

a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fpbs.twimg.com%2Fmedia%2FCU2K45_WEAAlLUZ.jpg&key=52Mn4dkeCtX2WI4M6-vPPg

A centrumállamokban a világ többi részéhez viszonyított életszínvonal különbség is az antagonisztikus ellentéteket hordozza magában. Brüsszelben, Londonban, Szöulban, Koppenhágában, Frankfurtban de még Los Angelesben és Helsinkiben is rendszeresek a több tízezer főt felvonultató demonstrációk, ahol a bérek emelésért a küzdenek az emberek, egyszersmind tiltakoznak a "rugalmas foglalkoztatást elősegítő törvények" és a "munkaügyi reformpolitikák" és a rendfenntartói brutalitás és a megszorítások ellen.

(metro.co.uk/2015/11/14/revolution-in-seoul-tens-of-thousands-spill-out-onto-the-streets-in-massive-anti-government-protest-5501224/
www.theguardian.com/world/gallery/2015/mar/18/blockupy-anti-ecb-protest-in-frankfurt-in-pictures
www.theguardian.com/environment/2015/sep/07/farmers-clash-police-brussels-milk-meat-prices-protest
news.yahoo.com/belgian-government-faces-big-protests-over-austerity-102128335--finance.html ...)

Az integrált periféria felfejlesztése kizárólag geopolitikai okoknál fogva történt meg, hogy a globális kapitalizmus centrumának, az Egyesült Államoknak stabil katonai hídfőállásává változtassanak földrajzilag stratégiai elhelyezkedésű térségeket.

A periféria küzdelme a felzárkózásért (az osztályharc horizontális, földrajzi jellege) csak akkor lehet eredményes, ha a ezek a térségek belül is sikeresen küzdenek a tőkeviszony gazdasági diktatúrájával. Közérthetően: a belső termelési módot kell átalakítaniuk egy, a tőkeviszonynál termelékenyebb, az össztársadalom érdekeit szem előtt tartó, energia-hatékonyabb és gazdaságilag demokratikus rendszerré.

Ellenkező esetben a tőkelogikából kifolyólag elkerülhetetlenül regionális konfliktusokba, majd interkontinentális háborúba sodorja a feleket az erőforrások feletti ellenőrzés megszerzéséért (a világ újra felosztásáért) folytatott küzdelem.

A Naprendszer planétáinak kolonizálása is csak a technológiákat monopolizáló centrumállamok kiváltsága lehet, amíg a tőkerendszer határozza meg az emberi civilizációt.
Az Első Számú Terrorállam éppen mostanában szentesítette saját maga számára a kizárólagos jogot az világűr gazdasági hasznosítására, így ennek a küzdelemnek a kék bolygón kell eldőlnie.
(www.urvilag.hu/velemenyek/20151202_interplanetaris_kapzsisag
index.hu/tudomany/2015/11/22/tiz_ev_mulva_mar_banyaszhatunk_az_urben/)

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2015.12.03. 16:51:32

"Vajon melyik tulajdonosnak van esélye, hogy a község gazdagjai közé kerüljön?"
Amelyik Bolgáriából származik.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása