magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. május 16. 19:19 - BircaHang Média szerkesztősége

Wallerstein

Pár éve - pontosabban 2012-ben - fedeztem fel magamnak Immanuel Wallerstein amerikai szociológus munkásságát. Mivel talán nem mindenki hallott róla, íme számomra legfontosabb eszméinek ismertetése.

Wallerstein a kizsákmányolást egészen másképp határozza meg, mint Marx. Engem a marxizmusban mindig zavart sok alapvető dolog, köztük éppen az alapok alapja, az értéktöbblet-elmélet, s az ezen keresztül meghatározott kizsákmányolás. Mivel nyilvánvaló, hogy ez így teljesen hamis, sosem vettem komolyan a marxizmust, azaz csak egyszer 16-17 éves koromban volt egy olyan időszakom, amikor megpróbáltam marxista lenni.

Wallerstein számára a kizsákmányolás nem matematikai kérdés, hanem tisztán egy hatalmi helyzet: amikor valaki a hatalma alatt tart más valakit anyagi haszonszerzés céljával, az kizsákmányolás, teljesen függetlenül attól, hogy megtörténik-e ténylegesen az anyagi haszonszerzés. Ezzel meg is oldódik a marxizmus alapjának abszurditása: pl. az, hogy a marxi alapot elfogadva a következtetés az, hogy a veszteséges tőkés nem zsákmányolja ki a munkását, sőt esetleg ő van kizsákmányolva munkásai által.

Mi a kapitalizmus Wallerstein szerint? Nem, nem a kizsákmányolás, hiszen az más társadalmakban is létezik. A kapitalizmus alapja az a csak rá jellemző sajátosság, hogy a rendszer alapcélja a tőke felhalmazása a további tőkfelhalmozás céljából, azaz végtelen a tőkefelhalmozás ciklusa.

Wallerstein fontos állítása: mítosz, hogy a tőke és a szabad piac barátok. Sőt, a tőkének nem érdeke a szabad piac, mert ha a piac valóban szabad lenne, ami azt jelenti, hogy minden piaci szereplő tökéletesen informált és akadálymentesen cselekvőképes, ez azt eredményezné, hogy a piac vásárlói oldal képes lenne az árakat olyan alacsony szintre lenyomni, melyen a nyereség műr olyan alacsony lenne, hogy a tőke immár nem lenne érdekelt a termelésben.

A tőke érdeke tehát a nem-szabad piac, az állami kontroll, melyben az állam a tőke érdekeit előtérbe helyezve szabályozza a piacot. A tőkének a legkedvezőbb a kvázi-monopolisztikus piac.

Wallerstein szintén állítja: nem igaz, hogy a globalizmus végcélja, a Világállam kialakítása a tőke érdeke lenne. Sőt, ellenkezőleg, a tőkének a globalizmus kizárólag annyiban érdeke, amennyiben ez a tőke szabad áramlását jelenti. Politikailag a globalizmus káros lenne a tőkére, hiszen ez egységes állami kereteket hozna, ami elenegedhetetlenül oda vezetne, hogy a tőke egyik mai fontos eszköze, az állami ellentétek kihasználása eltűnne.

A tőke fő barátja tehát az állam, de államból mindenképpen több kell, nem csak az előbb leírt ok miatt, hanem azért is, mert egy Világállam túl erős lenne, s vele szemben a tőke nem lenne képesen hatékonyan harcolni.

Az állami szabályozás fontos, nem csak mert képes kedvező feltételeket teremteni a tőke számára. Az állami szabályozás által meghatározott terheket a nagyobb tőke képes tűrni, míg a kisebbek csődbe mennek, azaz a nagytőkének ez érdeke még a komkurrencia kiküszöbölése miatt is.

tőkekoncentráció elengedhetetlen, viszont nem vezet oda, ahová Marx szerint vezetni kellett volna, nem csökken végletesen a profit, azaz a rendszer nem vezet el saját pusztulásáig. Wallerstein szerint ugyan cégek mérete folyamatosan nő, de ciklikus felfelé ívelő modellben zajlik ez, azaz a szereplők cserélődnek.

Wallerstein első számú meglátása azonban a világ három részre osztottságának elmélete: magállamok, perfiféria, a közbenső állapot, a félperiféria.

A vagyon és a profit megy a magállamokba a világ többi részének kizsákmányolása révén. Ennek első foka a nyílt fosztogatás, lásd a klasszikus gyarmatosítást.

Mint ahogy sikeresebb a folyamatos haszon az egyszeri nagy csapásnál, úgy hatásosabb a folyamatos vagyonporszívózás is a nyílt fosztogatásnál. Ennek mechanizmusa az erős tőkés elveszi a gyenge tőkés profitját, s mivel a periféria tőkése a priori gyengébb a magállami tőkésnél, így ez a periféria által megtermelt profit folyamatos áramlását eredményezi a magállamokba.

A magállami tőkésnek azonban hasznos a periféria befektetésre is: azt a tevékenységét, melyben a verseny túl nagy, ami miatt a profitráta is alacsony előbb-utóbb kitelepítik a perifériára. Ennek következménye az is, hogy így a magállami proletáriátusra is képes hatni, hiszen ez munkanélküliséget eredmányez a centrumban.

Wallerstein meglátása: a periférián és a félperiférián szabadabb a piac, aminek az az eredménye, hogy gyengébb az ottani tőke érdekérvényesítő képessége, mint a magállamokban, ami miatt ezek az államok is gyengébbek.

 

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr738722866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2016.05.20. 14:15:18

Gondolom a Beveztés a Világrendszer elméletbe c. művet olvasta el a szerkesztő úr a poszt megírása előtt.

Ne haragudjon, hogy ily határozottan kijavítom, de a következtetése " marxizmus alapjának abszurditása: pl. az, hogy a marxi alapot elfogadva a következtetés az, hogy a veszteséges tőkés nem zsákmányolja ki a munkását, sőt esetleg ő van kizsákmányolva munkásai által." egy katyvasz.

A kizsákmányolás pusztán matematikai kérdés. A profit a társadalmilag megtermelt értéktöbbletnek a magántulajdon joga által kisajátított része.
Azaz a bérmunkás sosem kaphatja vissza az általa elvégzett munka teljes ellenértékét, mert mert másként nem keletkezhet profit a tőkés oldalán.
Így lesz a tőkés termelési módból eredő tőkés elsajátítási mód, ennélfogva a tőkés magántulajdon az első tagadása az egyéni, saját munkán alapuló magántulajdonnak.
A tőkés magántulajdon élősködés a társadalmi termelésen.

A profitráta süllyedő tendenciája a termelékenységet fokozó technológiák folyamatos fejlődése miatt létezik.

Marx sosem mondta, hogy a kapitalizmus felszámolja saját magát. A történelmi-materializmus alapja az osztályharc, ami forradalmak útján eredményezi a társadalmi formációváltást.

A világrendszer elmélet elemzése, ismeri?

eszmelet.hu/szergej_jermolajev-immanuel-wallerstein-a-torteneti-kapital/

A KNDK-ban nincsenek dollár-boltok, az állampolgárok csak koreai wont használhatnak. Az elenyésző számú importtermék is azzal vásárolható meg.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 14:16:38

@Mr. Hyde:

De mi van a veszteséges tőkésnél dolgozó bérmunkással?

Mr. Hyde 2016.05.20. 14:24:41

@BircaHang Média szerkesztősége:

A veszteséges tőkésnek dolgozók bérmunkás még kisebb eséllyel kapja meg a bérét.

asturianu 2016.05.20. 15:19:05

Leirom neked ide is te kamugep:

"40 SAP modul? van egyatlan annyi? fel tudnad sorolni oket? Eleg, ha mindegyikhez irsz 1 mondatot magyarul, hogy mi az. Csak, hogy lassam erted-e."

Szoval rajtad a sor kocsog, hogy most bizonyits. Mert elegge ugy nez ki, a jobangel blogon mar mas is latja, hogy egy hazudos kis kocsog vagy nem tobb.

Mr. Hyde 2016.05.20. 15:42:41

@asturianu:

Téves hívás uram, vegye be a gyógyszerét.

asturianu 2016.05.20. 15:57:28

@BircaHang Média szerkesztősége: olvasd csak vissza patkany:

jobangel.blog.hu/2016/05/19/sokadszor_idetlen_allasinterju-kerdesek#comment-form

@Mr. Hyde: a kiscsogok egy troll. Es ha ott nem valaszol nekem -mert altalaban nem tud- akkor elkezdek neki itt irogatni. Ilyenkor altalaban bekussol.

Most peldaul azt allitja 40 sap modult ismer. Mikozben nincs is annyi.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 16:01:44

@asturianu:

A cégnél, ahol dolgozom kb. 300 SAP-modul van használatban, de az én részlegem ebből kb. 40-et használ.

Jelegzetességem: nem vagyok anoním, s mindig válaszolok. Nálad okosabb trollok is próbáltak már kifogni rajtam: soha senkinek nem sikerült: miért? - mert az őszinte embert nem lehet sarokba szorítani.

asturianu 2016.05.20. 16:07:19

AKKOR IRJAL MAR LE PAR SAP MODULT HULYEGYEREK!!!

mar linket is kuldtem neked a masik forumra, gyerunk! Irj le parat amirol tudod micsoda!! Ne arrol ugassal, mit tudsz, mutasd meg.

okoska77 2016.05.20. 16:19:26

belinkelned nekem, hova irtad le a sap modulokat es, hogy mit csinalnak?

okoska77 2016.05.20. 17:08:44

Te valami nagyon gaz geza lehetsz. Az, hogy a multkor befordultal, amikor ramentem arra, hogy impotens vagy OK. Valoszinuleg, ha en is az lennek es az arcomba vagnak, rosszul esne.

De, hogy mar azon is befordulsz ha megfingatlak es kiderul, fingod sincs mirol beszelsz es csak hazudozol?

@mindenki:
velemenyeket kernek, a lenti 2 mondat ugyanazt jelenti??

"Elolvastam a leírásokat, megtanultam, kész. "
"Megmutatták hogyan kell használni, s kész."

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 18:32:37

@okoska77:

Sohasem esik rosszul, amikor anoním emberszabásúak alaptalanul rágalmaznak. Sőt, ez erőt ad, hogy továbbra se mondjak le az igazság kérlelhetetlen követéséről. Tudod, ha gonosz, alattomos alakok támadnak, az jó jel. Ha tisztességes, rendes, okos emberek kezdenének el támadni, akkor már erősen elgondolkoznék.

Szóval nem tudsz "megfingatni", nincs eszközöd hozzá.

okoska77 2016.05.20. 18:41:43

@BircaHang Média szerkesztősége: pedig megfingattalak hamidagi! Ezert is kussoltal be a masik forumon. Es az eszkozom is megvan hozzá: úgy hívják billentyuzet!

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 18:43:51

@okoska77:

Sosem hallgatattál se sehol, de ezt mindenki tudja.

okoska77 2016.05.20. 18:56:39

@BircaHang Média szerkesztősége: nem is emlékszel? Hűha, inzulin szint rendben? Ez lehet valami súlyos probléma előjele.

De ne félj míg engem latsz! Kotelessegemnek érzem, hogy a hozzád hasonló fogyatékosokat segítsek:

jobangel.blog.hu/2016/05/19/sokadszor_idetlen_allasinterju-kerdesek#comment-form

harmadikszempont.blog.hu/2016/05/19/_de_hat_en_csak#comment-form

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.20. 19:12:38

@okoska77:

Mindkét belinkelt blogbab írtam, azaz állításod nem igaz.

okoska77 2016.05.20. 19:18:13

@BircaHang Média szerkesztősége: az a baj, hogy csak írsz és nem olvasol.

En azt írtam "Ezert is kussoltal be a masik forumon."
Ez neked azt jelenti, hogy nem is irtal? Nagy a baj ...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása