magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szabadságellenes?

Aki nem liberális, az ellenzi a szabadságot?

Állítólag igen, legalábbis a liberálisok szerint.

A magyar Wikipédiában: "A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt. " - egy röhejes meghatározás.

Mellesleg a magyar az egyik legrosszabb Wiki-verzió, úgy lett a cikkek zöme, hogy összeültek szélsőséges magyar nacionalisták és szélsőséges magyar liberálisok, majd eldöntötték, hogy mindkét oldalnak félig igaza van. Így vannak röhejes uktraliberális és ultranacionalista cikkek is. Abban is megállapodott a két oldal, hogy minden harmadik oldali nézőpont tiltandó.

De mindegy, a definíció alapvető tévedése, hogy a valóságban a liberalizmus nem az egyén szabadság ezméje, hanem ezen szabadság egy bizonyos értelmezésének az eszméje. Ráadásul csak az erősen marginális liberális irányzatok tagadják, hogy van közösség is az egyéneken kívül.

Ami biztos: aki nem liberélis, az nem feltétlenül egyéniszabadság-ellenes, hanem esetleg csak a liberalizmus szabadság-koncepcióját ellenzi.

Címkék: politika
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6114142985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2018.07.31. 07:34:59

Milyen a liberalizmus szabadság-koncepciója?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.31. 09:14:11

@vergyula:

Kb. az, hogy az egyén a közösség felett áll, s az egyéneknek a formális jogegyenlőséget meg kell adni, minden más legyen az ő magánügyük.

vergyula 2018.07.31. 22:00:54

@maxval balcán bircaman: Az emberek nagyrészének fontosabb a magánügye, mint a közösség. Lehet, hogy ez nem jó, de így van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.01. 06:21:05

@vergyula:

Ezzel nincs is gond, ez így jól van. De az értelmes ember felismeri, hogy már csak önérdekből is figyelnie kell a közösségre. Pl. elviszem a szemetemet a kukához, nem dobom el a szomszéd elé, mert aztán más is elém fogja dobni a sajátját.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása