magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Miért liberális a cenzúra?

Miért van az, hogy manapság a leghevesebb cenzúrapárti ideológia a liberalizmus?

Az ok egyszerű: egyedül a modern liberalizmus hiszi magáról, hogy nem ideológia, hanem egyfajta, ideológiák feletti tudományos racionalitás. Márpedig aminek az alapja az értelem és a tudás, az nyilván nem eszmei áramlat, hanem szimplán a valóság igaz tudata. S nyilván az ami ellene van a valóságnak az vagy elmebaj vagy tudománytalanság.

A liberálisok számára ezért nem kirekesztés mindenki más kirekesztése, hiszen az nem másként gondolkodók elhallgattatása, hanem szimplán szellemi köztisztasági művelet: az elmebaj és a tudománytalan kipucolása az emberek életéből.

Egy őszintén hívő liberális ezért is sose gondolja, hogy rossz lenne más vélemények elhallgattatása.

Hasonló eszme volt a marxizmus is, de a kommunisták odáig azért sose jutottak el, hogy tagadták saját eszme mivoltukat. A kommunisták csak annyit állították, minden eszme mögött egy gazdasági-hatalmi érdek húzódik meg: azaz a marxista eszme mögött az elnyomottak érdeke áll, minden más eszme mögött pedig az elnyomók érdekei. Az eszmék harca tehát valós, s bár a harc a háttérben jó és rossz között zajlik, ez mégis eszmék harca, nem az igazság és a hazugság küzdelme.

S a vallási szekták is így állnak ezzel.

Csak a modern liberalizmus akar őszintén és nyíltan mindent letarolni.

 

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr715813702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2020.06.17. 07:18:52

A liberalizmus már régen kettészakadt. A régi retroliberalizmusra nagyon is jellemző, hogy nem ideológia. Egyszerűen az élni és élni hagyni elv gyakorlata. Valójában egy viszonyulási mód a személy és környezete között.

Amit manapság tapasztalunk (magukat liberálisnak tartják), valójában a neoliberalizmus, semmilyen liberális elvnek nem felel meg. Kimondatlan alapelvük, hogy minden állásfoglalás, ide értve akármit is, valójában a minden más kirekesztése.

Beteges megközelítés, de meg kell nézni a hozzá tartozó aktivisták jellemző összetevőit. Többnyire nem épp éltanuló, jellemzően egyetemista, tehát már legálisan vedelő, haszontalan, veszteni való nélküli, balhés csürhe, akik a tehetségtelenségükből adódó, várható középszerűségüket politikai síkon próbálják karrierré formálni. Amikor hatalomra kerülnek, akkor jön a legsötétebb diktatúra, amiben elvisznek mindenkit, aki bármiről bármit is gondol. Volt már ilyen a történelemben, csak mindig másként nevezték magukat. Párizsi kommün, TK, stb.

Szó sincs itt liberalizmusról, csupán a csőcselék megint rátelepedett egy nemes gondolatra, és épp sz@rt csinál belőle, mint korábban a dolgozók életszínvonalából, a nemzeti érzésekből, most az emberi együttélés toleranciájából, de épp kikezdik a zöld gondolkodást is a sötétzöld demagógiáikkal, akadályozva ezzel az átgondolt normális fejlődést.
Valójában épp az a gondolkodás tartja őket szabadlábon, ami ellen küzdenek. Ha nem lenne retroliberális jogrend, szimplán kihajtanák őket pár hónapra a farmokra, bárhol is a világban, és megtanítanák nekik, hogy mi mindenre van szükség ahhoz, hogy egyáltalán legyen mit enni. Talán további kezelésre nem is lenne szükség. Az a bajuk, hogy nincs semmi bajuk, mert semmit sem tudnak az életről, csak a lila belterjes ködükben tapogatóznak, és egymásban erősítik az ostobaságot.

cicmen 2020.06.17. 07:53:26

A liberalisok egy bigott, ortodox szekta, a tagjai a legnagyobb lelki nyugalommal csúfolják meg azt a saját alavető értékeiket, gyakorlatilag gumiszabályok szerint tekintenek ezekre, semmi sem konstans, illetve egyvalami és ez a kettős mérce!
Igazából ennek az elemzésnek úgy kellene kezdődnie, hogy álliberárilsok, hiszen a lózungokon, jelszavak puffogtatásán kívül nincs semmi közük ehhez az eszméhez, mindössze eszköznek tekintik!
És igazuk volt a kommunistáknak, minden eszme mögött gazdasági és hatalmi érdek húzódik, az összes megvehető formációba beszivárgott mára a háttérhatalom a pénzével és az irányítja! Jelenleg ez a felvásárolt és irányított bagázs a balos, a libsi és a zöld, bárki kiszúrhatja, ha megnézi valaki, hogy racionálisan eltérőnek kellene lenniük, de mégis mennyi közös metszéspont van a politizálásukban, fontos kérdésekben mennyire közös álláspontot képviselnek!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.06.17. 09:03:03

A francia forradalom is pontosan ugyanezt hirdette, lásd Saint Just 1792-es beszédét a király perében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.17. 10:04:43

@Deak Tamas:

Így igaz.

Pontosan ezért téves az a népszerű fideszes nézet, mely szerint van a mai, csúnya, rossz liberalizmus, s volt a régi szép liberalizmus.

A fideszes értelmiség 90+ %-a ezt vallja.

S persze ez a Fidesz hivatalos vonala is. Ezért mondom: a Fidesz ma is részben liberális párt.

Mr. Hyde 2020.06.17. 10:08:06

Minden ideológia mögött gazdasági osztályérdek húzódik meg.

A liberalizmus ideológiájában a globális tőke a saját pozícióit védi cenzúrával a feltörekvő kistőkével és antikapitalista rendszerkritikával szemben.
Ez a cenzúra megengedőbb, amikor a rendszer pozíciói szilárdak és szigorúbb akkor, amikor a rendszer helyzete igatag — ez van most.

A kommentelők tévednek abban, hogy a forradalmi fordulatok eredményezik a társadalmi káoszt.
A káosz mindig az adott rendszer utolsó fázisának eredménye, amikor eléri határait és működésképtelenné válik.
Így létrejövő káoszon akkor lehet a leghamarabb túl lenni, ha rendszert minél előbb egy másikkal cseréljük fel.
Erre valók a forradalmak. Ez a funkciójuk.

Van még valami. A morális felsőbbrendűség mindig a kizsákmányolt, dolgozó osztályoké és szegényeké — álljanak bármilyen alacsony kulturális és erkölcsi szinten is.
Ők zúgják a történelem forradalmait és majd övék lesz végül a Földön a mennyek országa — így tartja isten igéje is.

2020.06.17. 10:11:04

@MAXVAL bircaman közíró: Valóban, jó liberalizmus nem létezik, tehát a konzervativizmus is rossz. Egy javíthatatlant próbál javítani, még ha őszintén is. A konzervatívok csak annyiban jobbak a progresszív lliberálisoknál, hogy VÉLETLENÜL felvilágosodás előtti gondolatokat is támogatnak. Tehát csupán RÁHIBÁZNAK az igazságra.

Mr. Hyde 2020.06.17. 10:27:31

@zavaleta:

A kommunizmus legjobb taktikai szövetségese jelenleg a mérsékelt konzervativizmus ami segít megőrizni és a tömegekhez eljuttatni a polgárság kulturális vívmányait, miközben az anarchista radikalizmus elpusztítja a korporációk diktatúráját, a szociáldemokrácia pedig az új alapokon bevezetheti gazdasági méltányosság rendszerét.

Minden ideológiai fordulat jó a kapitalizmus elleni harcban. Tradicionalizmus, nacionalizmus, vallás, egyéni szabadságjogok, stb. Csak úgy kell kiforgatni és magyarázni, hogy az a kommunizmus irányába hasson.

chrisred 2020.06.17. 11:04:05

"Miért van az, hogy manapság a leghevesebb cenzúrapárti ideológia a liberalizmus?"

Nem így van, a leghevesebb cenzúrapárti ideológia a putyinizmus és a kim dzsong uni kasztrendszerű illiberalizmus.

Mr. Hyde 2020.06.17. 11:06:42

@chrisred:

A tagadás az első lépés az elfogadás felé.

chrisred 2020.06.17. 12:43:27

@Mr. Hyde: Mármint az észak-koreai cenzúra tagadása?

erol 2020.06.17. 14:00:44

Nem értem milyen liberális cenzúráról van szó. Többek között egy Bayer nevű ember is írogathat csupa olyasmit amitől egy átlagos liberális agybajt kap, és cenzúrázták? Dehogy lovagkeresztet kapott. Miről beszélünk?

cicmen 2020.06.17. 14:35:04

@chrisred: Mármint az észak-koreai cenzúra tagadása?.....................................

Láttom öcsipók, megjelentél azzal a sok (kevés) eszeddel és azt hiszed, hogy mindenki olyan hülye, mint te! A nagyon is létező liberális cenzúráról van szó, lófasz köze sincs Koreához, annál is inkább., mert az egy dinasztikus kommunista diktatúra!
Itt a hozzád hasonló hazug terelő és tagadó libbantakról van szó, akik politikai korrektség jelszava alatt cenzúrázzák a szót és a gondolatokat! Itt vagy rögtön te is példának, a kínos ügy láttán egyből elkezdted tolni a kretént és másról álltál neki hablatyolni!
A libsiknél van a legtöbb tabutéma, rendszeresen megjelennek úgynevezett magasabbrendű szempontok, amik miatt ezt, vagy azt nem lehet kimondani!

cicmen 2020.06.17. 14:42:15

@erol: Nem értem milyen liberális cenzúráról van szó. Többek között egy Bayer nevű ember is írogathat csupa olyasmit amitől egy átlagos liberális agybajt kap, és cenzúrázták? Dehogy lovagkeresztet kapott. Miről beszélünk?.............................

Te saját magadat szopatod? A lovagkeresztet visszaadta, mert az előzőleg kitüntetett zsidó lovagok vissza akarták adni a sajátjukat! Na ez a libsi diktatúra! Én mondjuk leszartam volna és még a hozzá járó összeget is visszaveszem azoktól a buzi hisztizőktől, de persze a kormány nem állt a sarkára! Bayer olyan amilyen, de a legrosszabb pillanatában sem közelíti meg a ballibek szarházi véleményvezéreit!

chrisred 2020.06.17. 14:49:15

@cicmen: A szokásos értelmezési problémáid jönnek elő, kevered a cenzúrát az öncenzúrával. A cenzúrát csak az végezheti, akinek hatalmában áll egy szöveg nyilvánosságra hozatalát megakadályozni.

erol 2020.06.17. 14:56:03

@cicmen: Volt cenzúrázva bármelyik írása? Baz+ már azért is a libsik a hibásak, hogy visszaadta a plecsniét?
Nincs itt semmilyen cenzúra, minden hülye leírhatja marhaságait.

cicmen 2020.06.17. 15:02:28

@chrisred: A szokásos értelmezési problémáid jönnek elő, kevered a cenzúrát az öncenzúrával. A cenzúrát csak az végezheti, akinek hatalmában áll egy szöveg nyilvánosságra hozatalát megakadályozni......................................

Felesleges agyalognod, meg a szó jelentését értelmezgetned a saját ízlésed szerint, mert az is a cenzúra egyik formája, ha közvetlenül ugyan nem áll hatalmában megakadályozni, hogy valami elhangozzon,, de utólag bosszút áll és ellehetetleníti a célszemélyt, valamint rákényszeríti a visszavonásra! Semmi küólönbség sincs szerintem, ráadásul tudok ilyen agyrémre mostani friss példát, lásd a Vaczak szálló esetét, vagy a Trópusi Vihar felett jelenleg folyó, kb. a szellemi fogyatékosság határait súroló műbalhét! Vagy nézzük az "Elfújta a szél" c. filmet?

chrisred 2020.06.17. 15:34:17

@cicmen: Most már teljesen egyértelmű, hogy összezagyválod az öncenzúrát a cenzúrával.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.17. 16:01:38

@chrisred:

Oroszországban sokkal nagyobb ma a sajtószabadság, mint Nyugat-Európában.

Nyugaton elképzelhetetlen, hogy nézett tv-csatornán ellenzéki vélemény hangozzon el vaklamilyen alapkérdést illetően. Az orosz csatornákon meg nincs vitaműsor radikálissan ellenzéki résztvevő nélkül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.17. 16:02:47

@erol:

Kelet-Európában a cenzúra sokkal enyhébb, mint nyugaton.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.17. 16:04:36

@chrisred:

Tévedés, hogy a cenzúra csak állami lehet.

Mo-on a 90-es években pl. nem volt semmiyen állami cenzúra, de az antiliberális vélemények egyszerűen sehol se tudtak megjelenni, mert a liberális médiák mindent uraltak.

chrisred 2020.06.17. 16:12:30

@MAXVAL bircaman közíró: Nem tévedés, ha nem tiltják meg a nyilvánosságra hozatalt, akkor az nem cenzúra. A kilencvenes években nem volt fogyasztóképes kereslet a moszkovita propagandára.

cicmen 2020.06.17. 16:48:01

@chrisred: Most már teljesen egyértelmű, hogy összezagyválod az öncenzúrát a cenzúrával...................

Az egyértelmű teljesen, hogy hülye vagy, mert egy büdös szót sem szóltam az öncenzúráról, ezt te ugatod valamilyen oknál fogva!
Külső beavatkozásról van szó, az öncenzúra pedig az lenne, ha megtürtőztetnéd magad és nem írogatnál hülyeséget! Mondjuk akkor nem lenne mit írnod.

chrisred 2020.06.18. 08:40:37

@cicmen: Tehát egyetértesz, az öncenzúra, ha azért nem írnék be, mert valaki más hülyeségnek tartja. Innentől a teljes gondolatmeneted dugába dől.

cicmen 2020.06.18. 09:05:13

@chrisred: Tehát egyetértesz, az öncenzúra, ha azért nem írnék be, mert valaki más hülyeségnek tartja. Innentől a teljes gondolatmeneted dugába dől........................

Rossz hírem van, mert a gondolatmenetemben nem is szerepelt az öncenzúra, még érintőlegesen sem!
Látom te vagy a tántoríthatatlan köcsög vitatkozó, aki a saját hülyeségét vizionálja bele a másik gondolataiba, majd eszelős vigyorral élvezkedik rajta, hogy hülyeség!
Persze hogy hülyeség, hiszen te találtad ki!
Klasszikus cenzúra nem létezik jelenleg, a ballib oldal részéről viszont felállt egy gondolatrendőrség, ami terrorisztikus módszerekkel üldözi a neki nem tetszőket, az öncentzúrán rugózni pedig egy faszság, az nem több, mint gyávaság, önfeladás és bármi is az oka, de ha valaki engedi, hogy elhallgattassák, az legfőképpen az ő saját hibája, azért mást ne okoljon!

chrisred 2020.06.18. 09:29:51

@cicmen: "Klasszikus cenzúra nem létezik jelenleg, ..."

Fake news. Az illibsi országokban Kínától Oroszországon átTörökországig működik az állami cenzúra, az internetet ellenőrzik, újságírókat börtönöznek be. Értem én, hogy a szempontodból kellemesebb lenne ezt az egészet letagadni, hogy a nyugati demokráciákra vonatkozó kitalációk súlyosabbnak tűnjenek, de ezek a tények.

cicmen 2020.06.18. 10:03:56

@chrisred: Ki a faszomat érdekel Kína, Oroszország, meg Törökország? Én itt élek, nekem a libsiktől kell szenvednem és a baromságaiktól, nem távoli országokkal foglalkozok!
Ne csapong seggfej, ne ezer kilométerekről, meg az Antarktiszról hozz példákat, ha hülye vagy a témához, akkor dugulj el kretén! Az általad említett országokat annyiban mindenképpen irigylem, hogy ott nem divat a libsizmus és gyorsan gatyába rázzák a magukkal mit kezdeni nem tudó hülyéket!

chrisred 2020.06.18. 10:16:42

@cicmen: "Ki a faszomat érdekel Kína, Oroszország, meg Törökország? Én itt élek, nekem a libsiktől kell szenvednem és a baromságaiktól, nem távoli országokkal foglalkozok!"

Íme, az ember, aki szerint Amerika közelebb van hozzánk, mint Oroszország vagy Törökország. Ugyanis te jöttél a Trópusi viharral.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.18. 10:42:25

@chrisred:

A legjobban az USA.ban ellenőrzik a netet, mésodik helyen Nyugat-Európában.

Oroszországban pl. bármit tehetsz a neten, ha nem terrorizmust támogatsz,

chrisred 2020.06.18. 10:59:11

@MAXVAL bircaman közíró: "A legjobban az USA.ban ellenőrzik a netet, mésodik helyen Nyugat-Európában."

Szerinted hol vannak letiltva ezekben az országokban olyan oldalak, mint Kínában a google?

cicmen 2020.06.18. 11:25:22

@chrisred: Íme, az ember, aki szerint Amerika közelebb van hozzánk, mint Oroszország vagy Törökország. Ugyanis te jöttél a Trópusi viharral....................

Ja igen amerikai, de kurvára egyetértenek az itteni libbantak is vele, egyáltalán nem hallottam senkitől azt a kézenfevő baromságot kritizálni! Ez ugyan szép visszavágás, de akkor mi a kurva anyádért nem fogadtad el elsőre, hogy tombol a libsi véleménydiktatúra és cenzúra, valamint, ha már itt tartunk lökj gyorsan egy pár konkrét példát az orosz-török-kínai esetekre, mert eddig csak kijelentetted, hoy illibsi cenzúrázók! Amúgy az öncenzúrát kihagytad, csak nem kezdesz fáradni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.18. 11:27:37

@chrisred:

Egy sor torrentszolgáltató le van tiltva az USA-ban.

Én Oroszországról beszéltem, ott nincs állami tűzfal, mint Kínában. Van egy letiltott oldalak listája, jellemzően terrorizmus, tiltott pornó és szerzői jogsértés. Az is simán kikerülhető ingyenes vpn-nel.

Ami biztos: politikai okból nincs szűrés az orosz neten.

chrisred 2020.06.18. 11:45:13

@cicmen: Elsőre elfogadtam, hogy létezik öncenzúra, mint hogy a Netflix is önmagától távolította el a Trópusi vihart a műsorából.

chrisred 2020.06.18. 11:48:15

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, azt írtad, hogy legjobban az USA-ban ellenőrzik a netet, második helyen meg Nyugat-Európában. Aztán kiderül, hogy ugyanúgy csak a szerzői jogsértések miatt tiltanak le torrentszolgáltatókat, mint Oroszországban. Azért kérdeztem rá, hol van Kína meg a többi hivatalos állami cenzúrát gyakorló ország.

chrisred 2020.06.18. 11:51:23

@cicmen: Tessék, Kínát feleslegesnek tartom külön belinkelni, ha valaki nem hallott még az ottani cenzúráról, annak nem érdemes elemzést tartani.

hvg.hu/tudomany/20190416_oroszorszag_internetforgalom_ellenorzese_kozponti_hub_internetes_cenzura_vlagyimir_putyin

en.wikipedia.org/wiki/Block_of_Wikipedia_in_Turkey

enrikokaruszo 2020.06.18. 22:25:37

a közbeszédet leuraló liberális közeg informális csatornákon keresztül gyakorol nyomást neki nem tetsző véleményekre
filmek, könyvek, közszereplők szisztematikus támadása zajlik, maffiamódszerekkel
a védekező, demokráciát komolyan képzelő ember egyszer csak reflektorfénybe kerül, igaztalan vádak össztüzében találja magát
nagyon stabilan kell álljon a talpán, aki világképét a normalitásra, a valóságra alapozza
de nem vagyunk egyedül
az ideológiavezérelt diktatúrák elbuknak, mert elszakadnak a valóságtól, és elnavigálják magukat
ez az elszakadás mára már megtörtént
csak a világból jövő híreket kell figyelni
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása