magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kétfajta baloldal

Nem fogok beszélni a magyar ballibekről, ők ugyanis nem baloldaliak. Számukra a "baloldal" szó egyszerűen a liberalizmus szinonímája. Ami persze marhaság, mert a liberalizmus a legteljesebben jobboldali eszme.

vitaműsor, melyről eszembe jutott a téma

A bal-jobb jelentése a modernitásban gazdaságfilozófiai kérdés. Jobboldali az, aki a tőke oldalán áll, abban hisz, hogy a tőke érdekeit kell nézni, mert csak a tőke termel gazdagságot, s csak a megtermelt gazdagságból lehet jólét, ami úgy lesz általános a társadalomban, hogy a jólét úgymond lecsorog a tőkétől a társadalom többségére. Ezzel szemben a baloldal a munka oldalán áll, azt mondja, a tőke csakis a munka által képes gazdagságot termelni, így eleve igazságtalan, ha a megtermelt gazdagságot teljes egészében a tőkének adjuk, továbbá nem bízhatjuk a tőkére annak eldöntését, milyen módon jut jóléthez a társadalom.

A konzervatív-progresszív vita egy egészen más ügy. Baloldali lehet konzervatív vagy progresszív, ahogy jobboldali is lehet konzervatív vagy progresszív. A félreértés onnan ered, hogy sokszor nevezik a konzervatívot jobbosnak, a progresszívet meg balosnak, de ez kulturális értelmű jobb-bal, ami nem azonos a gazdaságfilozófiai értelemmel.

A mai modern baloldalon belül a vita arról szól, hogy mi a fontosabb. Mert abban egyetértés van, hogy baloldalinak kell lenni (gazdaságpolitikai értelemben) és progresszívank is kell lenni. (Ez eltérés a klasszikus baloldallal szemben, ahol nem kötelező progresszívnak is lenni.)

Az egyik oldal azt mondja - ez kb. Schiffer álláspontja -, hogy a baloldaliság a fontosabb, s a progresszívizmus csak következmény, ezért nem szabad szövetkezni a jobboldali, azaz liberális progresszívokkal, ez ugyanis éppen a legfontosabb értékeket semmisíti meg. Hiszen ez esélyt ad a jobboldalnak arra, hogy progresszív értékeket hirdetve megsemmisítse a baloldalt.

A gyakorlatban ez a korai LMP politikája: nem összefogni a ballibekkel, akik a valóságban jobbos progresszívek.

A másik oldal viszont azt mondja, a közös konzervatív ellenség legyőzése a legfontosabb, ezért igenis szövetkezni kell a liberális progresszívekkel, majd valahogy "belülről" kell a jobbosokat balra tolni.

Én persze személyesen kívülálló vagyok, bár nyilván közelebb áll hozzám a baloldali és a konzervatív oldal.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6015948254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gegeki 2020.07.03. 06:29:45

"belülről" haténonyabb bomlasztani bármilyen rendszert. Lásd a liberális EU esete a kevésbé liberális (igaz, azért nem illiberális, ahogy OV szeretné) Magyarországgal. Nekünk kisembereknek akikhez kűzelebb áll a balkonzervatív oldal ezért kell ügynököket alkalmazni akik "szövetkeznek" (értsd: beférkőznek) a progresszív liberálisok közé, ahol aztán olyan extrémitásokat nyomhatnak mint mítoo meg prájd, amit aztán a nép könnyen kifigurázhat, ezzel is a természetes jó malmára hajtva a vizet. A másik oldalon persze pont ugyan ezért kell a konervatív baolodaliaknak ébernek lenniük a hozzájuk besimuló-bepróbálkozó Soros ügynökökkel.
A természetes jó oldalán álló független elemzőként mondom mindezt.

gegeki 2020.07.03. 06:46:30

Még annyit, hogy a liberálisok elleni harcban nincs olyan fegyver amit ne lehetne bevetni, ebbe beleértve olyan liberálisok által kitalált és haszált eszközöket is, mint például úgy cenzúrázni hozzászólásokat, hogy a felületes hozzászóló ezt nem is veszi észre.

2020.07.03. 13:42:47

@gegeki: Ez nagy igazság. Nem ellenzéknek kell tekintneni őket, hanem ellenségnek.

Deansdale 2020.07.04. 13:55:00

Elég furán értelmezed a kapitalizmust, Marx nézetein keresztül, ami rögtön az alapoknál teszi hibássá a gondolatmenetet. A kapitalizmus mindössze a magántulajdon törvényes védelme összekombinálva az emberek közötti szabad kereskedelemmel. Az, hogy ennek a hosszú távú eredménye egyesek meggazdagodása és mások szegénységben maradása (NEM elszegényedése, ugyanis sosem voltak gazdagok) egyfelől nem bug hanem feature és egy határig teljesen rendben van, másfelől nem a szabadság hibája, hogy egyesek így élnek vele, mások meg úgy. A marxi eszme középpontjában az áll, hogy a szabadságot el kell venni az emberektől és valamiféle jóindulatú külső hatalomnak "szelíd" (pfff) erőszakkal rá kell nyomni az "egyenlőséget" mindenkire. A gyakorlatban a szelíd erőszak legtöbbször népirtást jelent, a jóindulatú hatalom bőségben fetrengő diktátorokat, az egyenlőség pedig nyomort.
Lényegre visszatérve, ha egy lakatlan szigetre hajótörsz néhány másik emberrel és az egyikőtök banánt termeszt, a másik meg halászik, és senki nem lopja el a másét hanem cserélgettek hogy mindenkinek jó legyen, az a színtiszta kapitalizmus. Fel nem foghatom hogy mi baja lehet bárkinek ezzel. A kapitalizmusban mindenki azt csinál amit akar és senki nem kényszerít senki mást semmire - az antikapitalista rendszerek általában ennek az ellentétei. Melyiket is szeressem...? Pffff.

Deansdale 2020.07.04. 14:38:05

Ja, még annyit, hogy szar ez a helyzet amiben mindenkinek saját nomenklatúrája van és minden egyes vitához át kell hangszerelni a szótárakat. Szerintem nem nehéz az évezredes yin-yang filozófiát meglátni a jobb-bal felállásban, és elég egyértelmű a filozófiai háttere is a dolognak:

A baloldal alapvetően "anyai", pátyolgató, közösségi/kollektivista, a biztonságot a szabadság fölé helyező, érzelemközpontú, ugyanakkor mindennek a sötét oldalát is megtestesítő ideológia. Abszolút nem véletlen hogy még a modern SJW-k is identitáspolitikában utaznak és az elesettek védelmének örve alatt tolják a beteg romboló dumát. Fő vezérelvük az, hogy az ő kollektivista ideológiájukat mindenkire rá kell erőszakolni, ha lehet az államhatalmat megszerezve és azzal visszaélve, mer' az a biztos.

A jobboldal férfias, individualista, racionális (értelemalapú), szabadságszerető, szarik a biztonságra ugyanakkor neki senki ne mondja meg hogy mit csináljon "a saját érdekében" (lásd covidmaszk elleni tüntetések), de persze könnyen belecsúszhat abba hogy nem tanúsít elég empátiát az elesettekkel szemben, ezért kell neki a keresztényi eszme hogy a helyes úton tartsa. A jobboldal fő vezérelve a "mindenki hagyjon békén, én tudom a legjobban hogy nekem mi a jó".

Ezekbe tökéletesen beleillenek a balos és jobbos gazdasági nézetek is, a mindenkiről gondoskodó jóléti/marxista államanyuci vs. az abszolút szabadságot megtestesítő vadkapitalizmus ahol mindenkinek az egyéni felelőssége a boldogulása.

Az érdekes rész az, hogy miért a szabadságszerető jobboldal ragaszkodik a rendhez és szabályokhoz, miért nem a baloldal, de ez is simán levezethető. Az anyai ösztön a rögzített szabályok szerinti fair versenyt egyszerűen szólva leszarja, ott többet jelent az hogy senki ne maradjon éhen, senki ne nyafogjon, mindenkinek jusson minden egyenlően akkor is ha lusta, hülye, vagy szarember. Ezt igazából csak akadályozza bármiféle rend vagy szabály, azok ugyanis szükségszerűen egyenlőtlenségekhez vezetnek. A baloldal egyetlen valódi szabálya az, hogy az ő érzelmi alapú igazságosság-eszményüknek mindent alá kell rendelni - ha szerintük az az "igazságos" hogy a fehér embert le kell nyomni a négerek nevében akkor az van és kész, aki ellenáll az meg gonosz akit el kell pusztítani. A jobboldal ezzel szemben mélyen racionalista és az igazság-eszményét mindenkire egyformán vonatkozó szabályokból eredezteti, amiknek a betartása maga a rend. Ezért konzervatív a jobboldal, mert őrzi a rendet és vigyáz a létező értékekre, és ezért progresszív a baloldal, mert nekik ami van az sosem elég jó, mivel nincs "egyenlőség" muszáj változtatni, a múltat végképp eltörölni, ésatöbbi.

Aztán hogy ezek a filozófiai összefüggések nem mindig átláthatóak, illetve hogy nem mindenkinek koherens a saját életfilozófiája, az teljesen normális. Fiatalabb koromban én is balosnak mondtam magam, mert hittem a nagy szavakban, csak aztán rájöttem hogy a nagy szavak mögül jobb esetben az üresség ásít, de általában a hagymázas őrület tátog rám, míg a gonosznak feltüntetett konzervatív eszme valójában nem több, mint hogy vigyázzunk arra amink van, mert tovább kell azt adnunk a gyermekeinknek is.

Ez az egész messze több, sőt, egészen más, mint az hogy "aki jobbos az a tőke oldalán áll". A tőke egy olyan hülye marxi fogalom aminek az oldalán jó 20 éve egy 1 ezreléknyi gazdasági elit állt és senki más, manapság meg már az sem. Ez a fantomjobboldal csak a balosok képzeletében él. A klasszikus liberálisok, ill. a jó értelmemben vett balosok pedig jelenleg szar helyzetben vannak, mert a progresszív/globalista erők egyáltalán nem képviselik őket, a jobboldaltól meg félnek mint a tűztől, mert túl mélyen van beléjük égetve az égbekiáltó hülyeség, hogy aki jobbos az utálja a szegényeket, ésatöbbi. Sokuk kényszerűségből a modern balra szavaz mert annak a retorikája valamennyire emlékezteti egy normális balos retorikára, de ezzel csak a saját civilizációját elpusztítani akaró őrülteket támogatja. Jelenleg a jobboldal messze normálisabb mint a bal.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása