magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2022

A jövő évi parlamenti választásokon egyetlen veszély áll a Fidesz előtt: a fiatalok, ez alatt a 30 éven aluliakat értem.

S messze nem arról van szó, hogy hirtelen megnőtt a ballibek népszerűsége. Ha ez lenne, ez ellen sokkal könnyebb lenne a harc. Azonban a helyzet sokkal bonyolultabb. Ez két elemből áll.

Az egyik: túl hosszú idő óta kormányoz Orbán, így lassan kialakul egy olyan típusú elégedetlenség, mely a többségi semleges szavazótáborban a kormányellenes szavazat irányába hajlítja a hangulatot. Eddig a Fidesz sikerének mindig az volt, hogy a semleges tábor számára a Fidesz volt egyértelműen a kisebbik rossz. S ez különösen a fiataloknál kezd nem így lenne. A Fidesz szerencséje az lehet itt, hogy a fiatalok kevésbé érdeklődnek a politika iránt, mint a középkorúak és az idősek.

A másik maga a fiatal kor következménye. Aki 2010-ben még 17 éves volt és nem szavazhatott, az jövőre már 29 éves lesz. Az ilyen emberekre pedig egyszerűen nem hat a "Gyurcsány és Bajnai alatt rosszabb volt" érv, mert arra az időszakra nem is emlékeznek, vagy ha emlékeznek is, nincs róla politikai élményük.

Valószínűleg ezen az illetékesek is elgondolkodhattak. Ennek lenne egyik eredménye a beígért adómentesség egyes fiatalok számára.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8416397842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Süle Donát Ferenc 2021.01.31. 07:09:20

Elnézve a magyar korfát, a fiatalok vajmi keveset számítanak egy-egy választásnál...

vergyula 2021.01.31. 08:37:40

@Süle Donát Ferenc: Korfa? Úgy érted kicsi a fiatalok aránya a választók között?

midnight coder 2021.01.31. 10:34:21

Ebben azért az is benne van, hogy Orbánék folyamatosan rázzák a pofonfát. Lásd Mészáros bácsi gazdagodása, agyhalott stadionépítési / élsport finanszírozási buzéria, stb. Ezt pedig leginkább csak az ellensúlyozza, hogy Orbán ellenzéke hülye. De ez nem fog a végtelenségig kitartani.

Fikalnyik Eugén 2021.01.31. 12:39:12

A fiatalok nem szeretik a komcsikat, ezért jogos a Fidesz féleleme.

midnight coder 2021.01.31. 14:57:38

@Fikalnyik Eugén: Mert a másik oldalon álló csapat nem rosszabb mint a komcsik. A komcsik legalább a dolgozók érdekeit védték (ha elég kis hatásfokkal is). A ballib viszont a bûnözõk, különféle deviáns kisebbségek, migránsok érdekeit képviseli a többi polgáréval szemben. Ennek a tömeges támogatottságához vagy olyan szintû agymosottság, és a valóságtól való eltávolodás kell mint ami nyugat-európában vagy az USA egyes nagyvárosaiban tapasztalható, vagy olyan hülye a másik oldalon, mint Orbán aki folyamatosan túltolja a pofátlanságot.

2021.01.31. 17:42:46

A vidéki fiatalság körében még mindig népszerű a Fidesz.
Ennél lényegesebb szempont (ahogy már írtam korábban), hogy 1 év múlva mi lesz a széles körben elterjedt és elfogadott narratíva a járvány kezelésével kapcsolatban. Ha a "a kormány nagyjából jól kezelte a helyzetet" győz, akkor a választás megnyerése sima ügy.
A korrupciós téma már súlytalan. Egyrészt az ezzel kapcsolatos híresztelések egy része nem igaz, másik része pedig, hogy a jelenség a demokrácia alapvető tulajdonsága. A harmadik a legfontosabb, azaz, hogy a nép nagy része is korrupt. Tehát legfeljebb is csak irígységről van szó, de leginkább: business as usual. Jól látszott ez a 2010 utáni választásokon.

white999 2021.01.31. 19:31:58

Nem a hosszúságával van a baj hanem a minőségével és valóban a fiatalok most már kezdik a saját bőrükön tapasztalni, hogy milyen lehetett a szocializmus. Alig várom, hogy Orbán szájon csókolja Putyint.

Khonsu 2021.01.31. 19:47:31

A Fideszre leselkedő két legnagyobb (belföldi) veszély az unalom és a kíváncsiság. Nagyon régóta vannak már hatalmon, kezdenek unalmasak lenni. Ezzel párhuzamosan egyre többen kíváncsiak arra, hogy mit hozna egy hatalomváltás.

Khonsu 2021.01.31. 20:25:57

Fideszesekkel beszélve nekem amúgy a legfeltűnőbb változás, hogy régebben még volt egy olyan remény/várakozás, hogy ez nem lesz örökre ilyen. Majd apránként kinövi a rendszer a gyerekbetegségeit, jön egy konszolidáció, amivel a néphülyítés is megszűnik, mert az csak ahhoz kell, hogy megtarthassák a hatalmat míg elkészül a "nagy mű" stb., és azután jó lesz. Ezért a lopásokat, hülyeségeket átmenetinek gondolták. Mára pedig mintha kezdene világossá válni a táboron belül is, hogy nem lesz itt semmiféle konszolidáció, ez a késztermék. Ezek ilyenek.

vergyula 2021.02.01. 05:40:24

@white999: Én azt hittem, az van a felső képen...

MEDVE1978 2021.02.01. 16:26:10

Szerintem ez nem jelentős tényező. Egyrészt a fiatal szavazóréteg a legpasszívabb, másrészt a már itt is említett korfa miatt nem annyira jelentős a véleményük. A jövő évi választások kimenetelét a legjobban a járvány kezelésének eredményessége és annak kommunikálása fogja meghatározni a FIDESZ számára. Ha a járványkezelés sikeres lesz és mondjuk április elején feloldják a korlátozásokat, sikerül a lakosság döntő részét szeptemberig beoltani, akkor a FIDESZ-nek nem nagyon lesz nehéz dolga. Alapvetően lesz egy eufória, ha az emberek végre kiszabadulnak otthonról. Persze ez nyárra várható, de ha ősszel nincs újabb hullám és az oltások is működnek az egy potens kormány látszatát kelti. Az emberek döntése azzal lesz elfoglalva, hogy újra felvegye a munka korábbi ritmusát. Teljes szférákban (idegenforgalom, vendéglátás) a dolgozók döntő része örülhet majd, hogy dolgozhat és igyekszik majd bepótolni az elmaradt bevételt. Nem véletlen, hogy Orbán és szinte a teljes kormány a mihamarább oltásra koncentrál (lényegében számukra mindegy, hogy mivel).

Glokta 2021.02.01. 23:49:26

@MEDVE1978: Egyetértek. Bár már most nagyon nagy az elégedetlenség (érthető okokból) a vendéglátóiparban, szóval lehet hogy márciusra kéne tolni azt a nyitást, ami már kockázatos...

Gery87 2021.02.02. 01:42:45

"Ennek lenne egyik eredménye a beígért adómentesség egyes fiatalok számára."

Mondjuk ez kurva szánalmas! ennyire nincs mondanivalójuk a fiatalok felé, csak annyi hogy a közpénzt szórják megint! Ennyit tudnak....megszokták.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása