magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szemfelnyitó

Szemfelnyitó videó. Nem nekem, én ezt hosszú ideje így mondom, de Bogár nálam jóval több embert ér el.

S főleg fideszeknek jó az anyag, mert rámutat, az általános fideszes képzet csak részigazság, mely azonban nagyobb, szélesebb keret nélkül egyenesen hazugság.

Ha Bogárnál is szélesebben nézzük az alapkérdést, akkor a lényeg: lehet-e a rossz rendszeren belül jónak lenni? A válasz természetesen "nem": a rendszer nem egyéni magatartások alapján működik, így a barátságos viselkedés még erősíti is a rendszert, nem gyengíti. Ez már bele van eleve számítva. Egyedül a szabotálás segíthet egyéni magtartásként, de ez se teszi jóvá a rendszert.

Ami további fontos eleme az előadásnak - amit mind terjesztek évek óta:

  • a renderszkritikus baloldaliakat figyelni kell, mert hasznosak, s akkor is azok, ha helyes kérdésekre helytelen válaszokat adnak - ez még mindig jobb, mint a liberális főáram, mely helytelen kérdésekre helytelen válaszokat ad - igazi ellenségeink nem a kommunisták, hanem a liberálisok,
  • nincs jó liberalizmus: ezt ismételgetni kell folyamatosan, mert ez a legnagyobb fideszes tévképzet, mely szerint a mai liberalizmus álliberalizmus, mely meghamisította a jóságos nemzeti klasszikis liberalizmust,
  • a rendszert erősítjük mind a benne való emelkedéssel, mind a rendszeráldozatok elleni hamis hitünkkel.

Le a kalappal! Nagyon hasznos, csak félek, kevesen értik meg.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr10016526050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.05.15. 08:40:37

Bogár tényleg jól látja a lényeget, ugyanakkor vagy épp ezért adós marad néhány dologgal. Pl.: mi az ő általa vizionált 5000 éves világuralom? Ez valami rejtett, zsidó dolog? Mindegy is amúgy, de soha nem tisztázta az alapokat egyértelműen. A másik a fehér, európai, keresztény kultúra. Ilyen soha nem volt és nem is lesz. A keresztény hit nem fehér, ma meg pláne nem az. Bázisa, erős gyökere Afrikában, dél-Amerikában, kisebb részben Ázsiában van. De még ha így is lenne, az nem egy választott csoport vallása, hanem valami, amit mindenkinek hirdetni kell.

Mr. Hyde 2021.05.15. 12:00:35

Bogár olyan, mint valami jobboldali Noam Chomsky :-)
Szóval az intelligens rendszerkritikusokhoz hasonlóan nagyon jó diagnózisokat állít fel, de racionális elméletet a lehetséges kezelésre nem állít fel.
Ami Chomsky esetében egy ilyen idealisztikus politikai ébredés az Bogárnál egy misztikus-transzcendens eszmélés.
Szóval ugyan ott vagyunk mint az elején.

Semmiféle profán hétköznapi szinten értelmezhető politikai cselekvés nem vezethető le belőlük.
Mindketten teljesen veszélytelenek a rendszerre.

midnight coder 2021.05.15. 15:27:14

Alapvetõen egyrészt iszonyúan terjengõs, ezt amit elmondott kb. negyed ennyi idõ alatt is megtehette volna. Másrészt meglehetõsen egyszerû a világképe ezzel a kívül-belül dologgal, és azzal hogy ez az egész mesterséges. Egyrészt a világ nem fekete-fehér. A kívül és a belül is relatív. Az USA-ban nagyon belül vagy, aztán Nyugat-Európában már kicsit kívül, itt kis hazánkban már sokkal inkább kívül, aztán az oroszoknál még inkább, Afrikában pedig egészen kinn.

Másrészt, ez a kívülállóságnak a csúnya gonosz világkapitalizmus az oka szintén ordas marhaság. Kunta-Kinte nem azért él szarul mert a csúnya gonosz világkapitalizmus kizsákmányolja, hanem azért mert gyakorlatilag nincs is benne.

Ennek ellenére Kunta-Kinte és csapata is részesült az elmúlt 60 évben valamennyire a globális kapitalizmus elõnyeibõl, csak õk a kicsi vagy kocsi dilemmában a kicsit választották. Ha az USA, az EU vagy éppen mi az 1900-as évek óta olyan népességnövekedést produkáltunk volna mint a fejlõdõ országok, itt is olyan éhezés lenne, hogy a fal adná a másikat.

Aztán az már csak kisebb hülyeség, amint a vírust a globális kapitalizmusnak tulajdonítja, miközben azért ilyen globális vírusok már az ókorban, középkorban is jócskán tevékenykedtek.

midnight coder 2021.05.15. 15:51:41

Amúgy azzal is adós maradt az ipse, hogy ha kapitalizmust nem akarunk építeni, akkor mégis mit? Szocializmust? Kipróbáltuk, nem volt jó. Ráadásul sok helyen sok verzióját kipróbálták, és minél inkább volt kommunista és minél kevésbé kapitalista, annál inkább élhetetlennek bizonyult a rendszer. Aztán volt feudalizmus, az sem igazán volt nyerõ. Városállamok? Õsközösség?

Mr. Hyde 2021.05.15. 17:12:27

@midnight coder:

Mutassál már légyszíves egy olyan harmadik világ béli országot ahol sikeres a kapitalizmus a kisemberek részére is :-)

Nyilvánvaló, hogy a jövő útja a bázisszektorok termelésének tudományos alapú tervezett megszervezése.

A piaci viszonyoknak a kürtöskalács-árusok szintjén van értelme, nagyipari termelések esetében nem.

Boldeone Bull 2021.05.15. 17:45:05

@Mr. Hyde: Èppen Afrika pèldája mutatja, hogy ott tudták a legnagyobb fejlődèst elèrni, ahol a legnagyobb gazdasági ès politikai szabadság van, azaz : a több ès szabadabb kapitalizmus nagyobb jólètet eredmènyez. Termèsztesen a termèszeti adottságok ès a földrajzi fekvès sem elhanyagolható tènyező, de a alapvetően a politikai -társadalmi- gazdasági rendszer lesz a meghatározó hosszú távon
Ghána , Botswana , Namíbia viszonylag szabad ès piacközpontú országok, ahol èppen ebből kifolyólag rohamosan nő a lakosság èletszínvonala . Ezzel szemben pl a Kongói Demokratikus Köztársaság , vagy a Közèp- Afrikai Köztársaság elnyomó, diktatórikus rezsimek , így gazdaságilag is nagyon rossz helyzetben vannak...
A kommunista kísèrletek mind elbuktak korábban ( erről itt Birca is írt korábban ) Ami korábban a kommunizmus volt, az most az iszlamizmus : a legnagyobb fejlődèst hátráltató tènyező
Ahol pedig elzavarták a fehèr tőkèseket, mint Rhodesiában , ott majdnem èhen pusztult a helyi lakosság ...Azóta már vissza is hívták őket ...

taga20 2021.05.15. 21:13:01

@ⲙⲁⲭѴⲁl ⲃⲓrⲥⲁⲙⲁⲛ ҡӧⲍíró: az emberiség előtt meg évmilliók voltak.

mé kell neked minden nap oltáris baromságokat böfögni? miért?

mi a cél, az út vége?:))

Jehovah’s Witnesses 2021.05.16. 10:38:18

"S főleg fideszeknek jó az anyag, mert rámutat, az általános fideszes képzet csak részigazság, mely azonban nagyobb, szélesebb keret nélkül egyenesen hazugság"

Én meg régóta mondom az ilyen "józan" hangok hallatán, hogy ennek most nincs helye és Virág elvtársat idézve "kit csapunk be, magunkat? mi tudjuk az igazságot!"
Tehát amíg az ellenfél hazudik reggel éjjel meg este, addig öngyilkosság a lovagiasság szabályait magunkra erőltetni és hagyni, hogy mások ezt számonkérjék, mert ott veszítjük el a harcot!
Nem lehet felfogni, hogy a ballib életre halálra játssza ezt a játékot? Ők kezdték, ezek az ő játékszabályaik, ez a hatalom mindenáron való megragadása! Nem kellene engedni, tudjuk mi lesz belőle!

Gery87 2021.05.16. 23:10:13

@Mr. Hyde:
Mit értesz nagyipari termelésen?
Már az autóipar sem működött szocialista alapon...tudományosan tervezve...

A gond nem a piacazdaság....hanem az érdékérvényesítő képességek aránytalansága....a tőkefelhalmozás magánkézben összpontosulása és nem újraosztódása, szétosztódása....
erre az államosítás nem megoldás mert az is csak összpontosítja a hatalmat és tőkét ami ugyanúgy visszaéléshez és zsarnoksághoz vezet...és a ksiember ugyanúgy megszívja.

Gery87 2021.05.16. 23:11:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔӧⲍÍró:

Ja elég szar is volt:)
jogok nélkül, alávetve, kizsákmányolva...elnyomva....tömegek nem léphettek ki a beleszületett társadalmi osztályaikból....kurva jó volt tényleg....

Gery87 2021.05.16. 23:14:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔӧⲍÍró:

Az. Mert nesze semmi fogd meg jól.....eleve sokan nem is ebben az istenben hisznek.
Mit akarsz mondani ezzel.....legyél jobbágy és fogadd el, mert már az is jó ha befogadod istent.....közben azért egy Mészárosnak még jobb....hát ezt dobta a gép?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása