magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

SZDSZ-MIÉP

Aki mai fiatal, az valószínűleg nagyon meg van lepődve azon, milyen sok korosztályombeli - azaz mondjuk a 60-es években születettek nemzedéke, akik a rendszerváltozáskor 20-29 évesek voltak - járta be azt a furcsa utat, hogy a két egymástól legtávolabbi 90-es évekbeli párt híve is volt egymás után, az ultraliberális SZDSZ-é és a nemzeti radikális MIÉP-é.

Sokan eleve már nem is tudják mik voltak ezek a pártok. A MIÉP a rendszerváltó MDF népi szárnyából lett 1993-ban. Az első szélsőjobb magyar parlamenti párt volt, mely a második szélsőjobb párthoz - a Jobbikhoz - képest jelentősen mérsékeltebb: hiányzott mind a náci-nosztalgia, mind a cigányozás. Ennek fő oka a pártalapító Csurka István volt, akinek példaképe Szabó Dezső volt, aki egyszerre ellenezte a liberalizmust, a nácizmust, sőt Horthyt is. Szabó tipikus népi író volt, aki egyszerre utálta a németeket és a zsidókat. Ma sokan megdöbbennek ezen, de a Horthy-rendszer jellemzésére a "görénykurzus" kifejezést nem egy kommunista vagy liberális személyiség találta ki a 20-as években, hanem Szabó Dezső.

Természetesen az eredeti SZDSZ se az volt, ami később lett. A kezdeti SZDSZ - a Fidesszel együtt - a legradikálisabb rendszerváltó párt volt. Míg az MDF jó viszonyt ápolt az MSZMP/MSZP népi szárnyával, addig az SZDSZ ellenezte határozottan a volt kommunistákat - ez csak 1992-ben változott meg.

Az SZDSZ-ben voltak szocdemek, liberálisok, polgáriak is, de nem ez számított, hanem a radikális antikommunizmusa. Az SZDSZ alapállása az volt, hogy radikális, teljes szakítás kell a Kádár-rendszerrel. Ez, azt hiszem, magyarázza, miért volt sok fiatal a hívük.

Aztán a párt népszerűsége köreinkben elpárolgott, alapvetpen 3 okból, melyek közül nem mindegyik volt azonban meg mindenkinél:

  • a párt közeledése az MSZP-hez,
  • a párt eredeti célja - a nyugat követése - immár sokunk számára nem tűnt megoldásnak,
  • a párt lenézős, "mi vagyunk a mindentudó szakértők" stílusa.

A MIÉP pedig a kor egyetlen rendszerkritikus pártja volt. Azaz ott volt még a Munkáspárt is, de az kommunista volt, így a régi rendszerhez kötődött.

S így lettek tömegesen ex-SZDSZ-es MIÉP-esek.

Címkék: közélet
19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1316566148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fundaluk 2021.05.21. 09:19:03

A híres SZDSZ-es plakát amit leleményes emberek kiegészítettek: Tudjuk, merjük, tesszük (tönkre az országot). És ez hogy be is bizonyosodott később.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.21. 09:20:58

@fundaluk:

Emlékszem, e plakát óriás verziójára a Déli pu. mellett.

ulpius66 2021.05.21. 10:15:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én itt a 11-ker-ben 1993 óta voltam MIÉP-tag, majd azzal a lendülettel JOBBIK-os lettem, amikor a MIÉP leáldozott.....2016-ig voltam JOBBIK-tag...... azóta - jobb híján - fideszes vagyok!

Én soha, de soha egy pillanatig sem gondoltam, hogy az SZDSZ egy kommunista -ellenes mozgalom, ŐK VOLTAK A LEGNAGYOBB KOMMUNISTÁK!!!!!!!

midnight coder 2021.05.21. 10:26:08

Na mondjuk az SZDSZ nekem is nagy csalódás volt. Szerintem akkor veszítették el a szavazóbázisuk nagy részét, amikor lefeküdtek a volt állampártnak, és liberálisból immár nyíltan szoclibek lettek. A csirkepista viszont nyíltan náci volt, ráadásul nem is túl okos - mellette pedig ott volt a másik csapat hülye MDF néven. Akkortájt nekem a Fidesz volt a legszimpatikusabb. Aztán ahogy Orbánék színt váltottak, továbbra is õk maradtak a legkevésbé rossz a térfélen: a Jobbikat valahogy nemigen lehetett komolyan venni, az MSZP/SZDSZ pedig a maguk balliberalizmusával továbbra is megmaradtak szellemi fertõzésnek, ráadásul 2002 után egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy milyen súlyos ez a betegség.

vergyula 2021.05.21. 10:28:30

@ulpius66: "Én soha, de soha egy pillanatig sem gondoltam, hogy az SZDSZ egy kommunista -ellenes mozgalom, ŐK VOLTAK A LEGNAGYOBB KOMMUNISTÁK!!!!!!!"
Ez miben nyilvánult meg?

@Mr. Hyde: mit szól ehhez?

Jehovah’s Witnesses 2021.05.21. 12:19:54

Már ne haragudj, de az SZDSZ soha nem szoci ellenes volt, hanem csak támadta azt, aki hatalmon volt, mert magának akarta a vezetés privilégiumát!
Rákosista káderek, ávósok gyerekei, a maoista meg trockista tanok csodálói (nem vicc, ilyen is volt) Lukács György tanítványai és az egész semmirekellő felfuvalkodott aljas értelmiségük?
Bár ahogy belegondolok, ők minden ellenesek voltak, bárkinek nekimentek, bárkit elárultak, hogy hatalomba kerülhessenek, majd ott nekimentek azoknak is akik bevették a hatalomba őket! Tulajdonképpen nem is párt volt egyébként, hiszen konkrét betartott politikai elvekkel soha nem rendelkeztek, bármit is hangoztattak, őket inkább lehetne hasonlítani valami etnikai alapon szervezett maffiához!

ulpius66 2021.05.21. 12:39:45

@Jehovah’s Witnesses:

Teljesen tiszta!

Az SZDSZ vezetésében CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ZSIDÓK VOLTAK!
(az egy szem Kuncze volt a kivétel... neki meg az felesége volt zsidó, illetve az apósa valamilyen zsidó góré....)

ulpius66 2021.05.21. 12:45:15

@Jehovah’s Witnesses:

Ahogy az 1919 márciusi Tanácsköztársaság 18 tagú Direktóriumában csak zsidók voltak!

Ezt mondjuk könnyű ellenőrizni, hiszen akkor még kötelező volt feltüntetni a név után a származást is, így mindegyik neve után ott volt az "izraelita"......
(itt is volt egy kivétel, a Garbai Sándor volt egyedül "r. kat"......)

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2021.05.21. 12:57:07

Valaki telipakolta a társasházi papíros kukát könyvekkel, láthatósan valami hagyatékot dobált ki. A könyvek nagyjából 1900-1950 körüliek voltak, mindenféle szerző vegyesen horthystától sztálinistáig. Én természetesen végigtúrtam az egészet, ha kukázni kell hát kukázni kell.

Volt egy csomó Szabó Dezső, láthatóan az eredeti tulajdonos megvett mindent tőle a két vh között. Nem tudtam róla semmit ki ez.

Aztán valamelyik könyvből kiesett egy egy Népszabadság-cikk az 50-es évek végéről, Szabó Dezsőt méltatták benne persze kihegyezve Horthy-ellenességére és a görénykurzusra.

Így hát elkönyveltem Szabó Dezsőt valami nem túl fontos szoft-balos írónak. "Akiről 56 leverése után szépet írt a népszabó, azzal valami baj van." - gondoltam, aztán maradt a kukában.

Rodney_2 2021.05.22. 11:14:40

@ulpius66: Nem volt mindegyik zsidó, csak a pszichopata tömeggyilkosok. Így mennyivel jobb :)))

Fikalnyik Eugén 2021.05.22. 14:13:13

Ez csak a Fidesz legendáriumban van így megírva, hogy komcsiellenes volt az SZDSZ, azért, hogy a később a Fidesz körül legyeskedő karrieristák megmagyarázzák a magyarázhatatlant. Tarlós, Nagy Feró, Halász Jánoska stb. szimpla seggnyaló figurák, pénz + hatalom. Akinek minimum 70-es IQ-ja volt, tudta, mit kaphat az SZDSZ-től. Nyíltan komcsiellenesek a kisgazdák voltak, bár olyan ügynökökkel, mint a Torgyán vagy az Ómolnár ez is vicces volt. Mondjuk kiváncsi lennék, hogy utóbbit 30 év után még mindig mivel zsarolják, hogy aktuálisan a Fidesz nevű komcsi utódpárt szekerét tolja. Persze az is izgalmas lesz, amikor jövőre meg újra színt vált majd...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.22. 14:17:17

@Fikalnyik Eugén:

Abszolút antikomcsi volt a korai SZDSZ. Pl. a fő érvük az volt a fő konkurrens MDF ellen, hogy az MDF jóban van Pozsgay körével, velük ki alar egyezni titokban, míg az SZDSZ kizár minden egyeszséget a komcsikkal.

Fidesz-legendárium? Akkoriban a Fidesz de facto az SZDSZ ifjúsági szervezete volt!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.22. 14:50:28

@Deak Tamas:

Az egyéni ügy. Ő maga azt mondja, ő élete legnagyobb részében komcsi volt, csak éppen akkor lett ismert, amikor rövid ideig nem volt az.

Fikalnyik Eugén 2021.05.22. 15:23:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"fő érvük az volt a fő konkurrens MDF ellen, hogy az MDF jóban van Pozsgay körével, velük ki alar egyezni titokban, míg az SZDSZ kizár minden egyeszséget a komcsikkal."

Egyszerű matekozás volt, ők akartak köztársasági elnököt adni (meg minden más pozíciót is megígért nekik Mark Palmer. Nagy sakkmester volt a vén CIA-s)

"Fidesz-legendárium? Akkoriban a Fidesz de facto az SZDSZ ifjúsági szervezete volt! "

Mondjuk távol álljon tőlem, hogy védjem a Fideszt, de már a kezdetektől önálló politikát folytattak, Kende ezt jól leírja a Viktor 1-ben, egyszerűen pártfogóként tekintettek rájuk, akik egyengetik az útjukat és őket átlépve karriert építhetnek. Ezért is érthetetlen, hogy még balról is tartja magát ez a mese. Nem véletlenül szállt ki a Demokratikus Chartából Orbán, de már a taxisblokádnál is jóval visszafogottabb volt a Fidesz, mint az SZDSZ. Ez akkor is tény, ha nem szeretem.

"A Fidesz nem komcsi utódpárt."

Az MSZP vitte a vagyont, a Fidesz a krumplilevest.
Igaz csak most főtt meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.22. 18:28:22

@Fikalnyik Eugén:

Nem. Sokkal bonyolultabb volt ez.

Az MSZMP reformkomcsi részének nép áramlata eleve szimparizált az MDF-fel. S mindkettőjük számára nagy erő volt az SZDSZ és a Fidesz elutasítása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.22. 18:30:50

@Fikalnyik Eugén:

"Mondjuk távol álljon tőlem, hogy védjem a Fideszt, de már a kezdetektől önálló politikát folytattak"

A taxisblokád idején kezdődött, addig nem. Akkor a Fidesz megharagudott, hogy az SZDSZ kihgayta őket az egészből. S innen kezdődött a személyes ellentét, majd lettek lassan ideológiai ellentétek is. De még 1993-ben is az SZDSZ-t akarta koalíciós partnernek a Fidesz.

Tervezem, hogy leírom mindezt később, úgy 2 hét múlva, most nem érek ré.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.05.22. 18:31:30

@Fikalnyik Eugén:

"Az MSZP vitte a vagyont, a Fidesz a krumplilevest."

Marhaság. A Fidesz az MSZMP ellentéteként lett.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása