magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kötelező volt-e "komcsinak" lenni?

Kötelező volt-e "komcsinak" lenni a Kádár-rendszerben? "Komcsi" alatt persze nem kommunizmusban hívő embert értve, hanem valamely társadalmi szervezetben való tagságot.

Kezdjük alulról. A kisdobosok és az úttörők. Az általános iskolai alsó tagozat és a felső tagozat ifjúsági szervezete. Ezekben a tagság automatikus volt, senkit sem kérdeztek, belép-e. Az is belépettnek számított, aki el se ment az avatásra. Egyszerűen az iskolai tanulói státusz része volt a kisdobos/úttörő tagság.

Az iskolai ünneplő egyenruha azonos volt a kisdobos és úttörő viselettel. A "holnap gyere ünneplőben" felső tagozaton azt jelentette, gyere fehér ingben és úttörőnyakkendőben.

Saját személyes tapasztalatom a 70-es évekből van. Ekkor mindez teljes formalitás volt. Komolyan véve csak iskolai ünnepeken volt, amikor pl. behozták a "csapat" zászlaját - az iskola egy úttörőcsapatot alkotott, ez rajokra oszlott, minden osztály egy-egy raj volt. A rajok pedig örsökre oszlottak, ez volt az egyetlen szint, ahol szabad választás volt: jellemzően baráti társaságok alapján alakultak az örsök.

A csapatoknak, a rajoknak, örsöknek volt nevük. A csapatok nevét az iskolai vezetés adta, a miénk pl. "Ságvári Endre" volt. A rajok és örsök nevét megszavazták a diákok, a tanárok csak akkor szóltak bele, ha valami "hülyeség" nyert a szavazáson. Nálunk az osztálytársak a "Richard Nixon Raj" nevet választották, ez jó viccnek tűnt, de aztán jött az osztályfőnök, aki bejelentette, ez marhaság, s átnevezett minket, így végül "Táncsis Mihály Raj" lettünk.

Iskolai ünnepeken kívül a kisdobosok és az úttörők nem foglalkoztak semmivel az égvilágon, s ha mégis, annak nem volt politikai jelentősége.

A következő szint a KISZ. A tagság - különösen Budapesten - nem volt kötelező. Országosan nagyjából 80 % volt a tagsági arány. Jellemzően azok nem léptek be, akik nem akartak továbbtanulni. Egészen 1985-ig az egyetemi felvételihez kellett KISZ-ajánlás, bár KISZ-tagság nem, így a nemtagnak is adott az iskolai KISZ-bizottság jellemzést. A legtöbben azonban úgy érezték, nem érdemes kockáztatni a felvételin a nemtagsággal, így beléptek a KISZ-be, ennek következménye, hogy az egyemisták közt a KISZ-tagok aránya 90 % felett volt.

Ahol egyáltalán nem lehetett KISZ-tagnak lenni, az a kevés egyházi középiskola. Ezekben ugyanis nem működött KISZ-szervezet. Egyházi iskolai érettségivel nem lehetett felvételizne egy sor szakra.

Elvileg a fiatal dolgozók is lehettek KISZ-tagok, de ott a tagság ritka volt, 20 % körüli. Azaz a KISZ elsősorban az oktatási intézményben tanulás kellékének számított.

A KISZ-tagság a legtöbb esetben formális volt, azaz gyakorlatilag baráti összejöveteleket neveztek el KISZ-gyűléseknek. Kivételt jelentettek a karriert csinálni akarók: őket kellemzően valódi feladattal látták el, pl. úttörők "patronálásával".

A dolgozók között volt a szocialista brigádmozgalom, ebben kötelező volt részt venni, ha az adott munkahelyen volt brigádmozgalom (általában volt, leszámítva a kis cégeket). Szintén a munkaviszony automatikus része volt a szakszervezeti tagság. Emlékeztető: Kádár alatt a szakszervezet nem a dolgozók érdekvédemi szervezete volt, hanem a cégvezetés része. Hivatalosan nem volt kötelező persze szakszervezeti tagnak lenni, de az emberek 99+ %-a belépett, mert a vállalatok egy sor tevékenységüket a szakszervezeteken keresztül intézték, pl. az üdülőbe való beutalókat.

A csúcsszervezet persze a Párt volt. Itt a tagság nem volt egyáltalán kötelező, a dolgozók alig ötöde volt tag. Viszont munkahelyi karrierhez kötelező volt párttagnak lenni, pl. iskolaigazgató csak párttag lehetett. Az, hogy egy adott munkahelyen milyen szintig lehetett eljutni párttagság nélkül, az adott munkahely politikai jelentőségétől függött.

Egyébként minden más szervezet is hivatalosan kommunista volt. Én ifjúsági tag voltam a Horgász Szövetségben és a Bélyeggyűjtő Szövetségben. Mindkettőnek az alapszabályában szerepelt, hogy "segítjük a munkás-paraszt hatalmat, a szocializmus építését". Persze ennek a valós jelentősége nulla volt, kb. 50-szer volt bélyeggyűjtő gyűlésen a 70-es években, ez alatt egyszer se hallottam a "néphatalomról".

ez én vagyok 1980-ban, úttörőkorban

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3916648958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2021.08.05. 07:55:33

Nálunk (de gondolom máshol is) létezett a papírgyűjtés, valamilyen szinten a kisdobos/úttörő léthez kötött tevékenység. Kisdobosok 2kg, úttörők 4kg "felesleges újságpapírt" vittek be kötelezően, bár a tömegét nem vették szigorúan. Ugyanakkor a rajok versenyeztek a mennyiség tekintetében. Emlékszem, minket egyszer megfenyegettek, hogy aki nem visz papírt, az nem lehet úttörő. Megijedtünk rendesen, asszem ez 88 körül volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 07:56:30

A falunkban egy jehovista, egy kisvállalkozó meg egy Gulágot megjárt unokája nem volt se kék- se vörösnyakkendős, arra nem emlékszem már hogy maguktól-e vagy nem engedték őket. A kommunistáink egy kivételllel karrierista opportunisták voltak és az egy kivétel, aki akkor hívő volt, ő volt a legbecsületesebb: a rendszerváltás után bejelentette, hogy ő valóban hitt ezekben a dolgokban, de most, hogy történelmi legújabb kutatásokból és legutolsó politikai eseményekből (román forradalom után vagyunk!) is teljesen világos lett neki milyen bűnös rendszer volt ez, bocsánatot kér mindenkitől, akit a rendszer üldözött.
Egyedüli szép gesztus, mindenki azóta is becsüli az illetőt.

vergyula 2021.08.05. 08:15:00

@Deak Tamas: Jehovista alatt Jehova egyik tanújára gondolsz? Nem is tudtam, hogy már akkor léteztek Mo.-on.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 08:18:17

@vergyula: 1939-ben már voltak az biztos. Sőt jóval előbb is, hiszen már Kodolányi Földindulás című darabjában meg a filmben is már szerepeltek. Kovács Imre Néma forradalom című elég tendenciózus könyvében is megemlékezik a szektákról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 08:22:35

@Deak Tamas:

Még csak nem is opportunista volt a nagy többség. Rokonomnak állást ajánlották, de szóltak, intézze el a párttagságot, mert fog kelleni. 1980-ban. Szóval kb. az "elintézendő problémák" szintjén.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 08:26:37

@vergyula:

A jehovisták messze a legkeményebb szekta. Mo-on első nyomuk a 20-as évek. Pedig akkor keményen tiltva voltak.

De ma is: pl. működnek titokban Szaúd-Arábiában, ahol a muszlimok áttérése és áttérítési próbálkozása akár halálbüntetéssel is járhat.

A jehovisták minőségi szekta. Lehetsz tag évek óta, de ha elkezdesz a legapróbb "eretnekséget" mondogatni, fél perc alatt kizárnak, s pont.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 08:29:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a tiltás oka egyébként az volt, és 1939-ben is azért tiltották be őket mert ők nem viselnek fegyvert és a katonai szolgálatot is megtagadják. Az első világháború végén meg a második elején ez pedig nem ment.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.05. 08:35:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, de azért kis(ebb)településen ez máshogy ment, hiszen ott bőven nézegette egymást az utcán a Kádár-huszár, meg az is, akit sántává meg vesebajossá vert (nem kihegyezett példa, szemtanúja voltam).

midnight coder 2021.08.05. 09:34:41

@vergyula: Nálunk köze nem volt a papír/vasgyûjtésnek az úttörõséghez - legalábbis én nem emlékszem semmi ilyesmire. Sima iskolai feladat volt. Mentünk kézi kocsival házról házra, és akinek volt ócskavasa vagy papírja azt elkértük és összegyûjtöttük a mûvelõdési ház udvarán.

midnight coder 2021.08.05. 09:40:21

Kisdobos, úttörõ, KISZ-es voltam, bár ezek kimerültek annyiban hogy vagy három-négy gyûlésen ott voltunk és nem csináltunk semmit. Viszont osztályvezetõi szint felett kellett a párttagság, illetve ott már elvárás volt hogy megfelelõ ivócimbora legyél.

chrisred 2021.08.05. 11:36:35

A valóban formális, tulajdonképpen egy papír aláírásából álló KISZ tagságtól különítsük el a valóban aktív mozgalmi pozíciókat az alapszervezeti funkcionáriustól az országos vezetőségig. Az igazi kádernevelde volt, törtetéssel, könyökléssel, felfelé nyalással, lefelé taposással. Aztán persze kinek hogy sikerült, de a szándék nem csupán az egyetemi felvételi megtámogatása volt, hanem bekerülni abba a körbe, ahol se képzettség, se szaktudás nem kell, hogy valaki karriert csináljon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.05. 11:43:54

@chrisred:

Az iskolai funkcionárius alapvetően egy-egy baráti társaság hangadója volt.

Ahová nekem kellett volna belépni KISZ-szervezetbe, ott is így volt: a menő srác gyakorlatilag csajozás-partikat csinált KISZ-aktivitás címszó alatt. Én azért is nem léptem be, mert nem voltam tagja a baráti körnek.

A komoly funkcionárius a kerületi bizottságnál indult.

_Neville 2021.08.05. 12:30:00

@midnight coder: a 90-es évek végén, 2000-es évek elején is volt még iskolai papírgyűjtés (a cserébe kapott elég szerény della ment az osztálypénzbe), pedig akkor már ugye rég nem volt úttörősködés.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.08.31. 21:15:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @vergyula: megtaláltam a vonatkozó 1939-es rendeletet, (pedig nem azt kerestem :) ) az adventistáknak a "Bibliakutató-olvasó" valamije, a Jehova Isten Tanúi, a nazarénusok és a Turáni Egyistenhívők című újpogány szervezet működését nem engedélyezték ekkortól.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása