magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az első színes forradalom

A most éppen megbukott kazahsztáni kamuforradalom egy a sok közül.

Kevesen tudják, de az első kamuforradalom Bulgáriában volt 1990-ben, és én át is éltem személyesen.

Kamuforradalom vagy színes forradalom - így nevezzük azokat az eseményeket, melyeket külföldi erők szerveznek egy adott országban, idegen érdekek mentén.

A dolog háttere röviden a következő. Az első parlamenti választáson az időköben magát Bolgár Szocialista Párttá átnevezett kommunista párt abszolút többséget szerez, elnyerve a mandátumok 54 %-át, második helyen az antikommunista erők laza szövetsége végzett 36 %-kal, harmadikon a török kisebbségi párt 6 %-kal, utolsó helyen a posztkommunistákkal szimpatizáló Agrárpárt 4 %-kal.

Gyakorlatilag tehát a lakosság a szocialisták és az ellenzék között választ. A választás azonban sokkal több, mint választás a volt kommunista diktatúra támogatásáról és ellenzéséről. A szocialisták a mérsékeltebb erő, az ellenzék a radikálisabb, ez is segíti a szocialistákat. Ezen kívül míg az ellenzék határozottan nyugatpárti, a szocialisták inkább harmadikutasok, ezzel sok embert tudnak magukhoz csábítani. A szocialistákat erősíti még az is, hogy az “oroszkérdésben” semlegesek vagy oroszpártiak, míg az ellenzék egy része hisztérikusan oroszellenes, ami sok oroszpárti és antikommunista ember számára a szocialistákat szimpatikussá teszi. A bolgár nacionalisták is egyértelműen a szocialisták mellé állnak, őket tekintve nemzetibb erőnek, a szerintük túlságosan “nyugatmajmoló” ellenzékhez képest.

Így érthető az a magyar szemmel furcsa helyzet, hogy tök ugyanazok a nyugati befolyásközpontok, mint a Soros Alapítvány és hasonlók, melyek Magyarországon mindig a "baloldalt" támogatják, Bulgáriában mindig a "jobboldal" mellett állnak ki.

Ezek a választási eredmények azonban ellentmondtak a szovjet-amerikai megállapodásoknak, melyekkel a volt szovjet befolyási övezet átkerül az USA-hoz. A bolgár szocialisták ugyanis ekkor még a semlegesség mellett állnak ki, s nem támogatják egyértelműen a nyugati értékeket, a NATO-tagságot egyenesen ellenzik.

Így a szófiai amerikai követség és egyéb nyugati szervezetek (első helyen a Soros Alapítvány) finanszírozásával megkezdődik a Szófiai Egyetem elfoglalós diáksztrájkja, valamint más utcai akciók. Segíti őket, hogy előkerül egy kompromitáló anyag Petar Mladenov szocialista elnökről, így az kénytelen lemondani. 1990 augusztusában a szocialista többségű parlament, Lukanov javaslatára az ellenzék vezetőjét, Zselju Zselevet választja meg új köztársasági elnöknek, hogy ezzel biztosítsa a nyugalmat az országban.

Ősztől a gazdasági helyzet súlyosan romlik. A készülő árliberalizáció miatt az áruk eltűnnek az üzletekből, sosem látott áruhiány jelentkezik, bevezetésre kerül a jegyrendszer az alapvető élelmiszerekre. A kormány bejelenti az ország csődjét a külföldi hitelezők felé.

Szóval 1 évvel később már a volt antikommunista ellenzék nyer az előrehozott választásokon.

Töredelmesen bevallom, akkor én még a "másik" oldalon álltam, azaz támogattam a diáksztrájkot is, De már akkor furcsállottam azt a demokrácia-koncepciót, mely szerint ha az emberek "hibásan" szavaztak, akkor meg kell dönteni a hatalmat, majd az emberek többsége által nem támogatott kormányt kell hatalomba emelni. Hiszen tényleg ez volt: a diáksztrájk eredetileg a választási eredmények ellen indult!

Felmerült bennem: minek választani, ha annak eredménye úgyse számít? Ez engem a marxista szövegekre emlékeztett, mely szerint az objektív tudományos igazság előttünk van sziklaszilárdan, azt csak elfogadni lehet. Dehát ha van ilyen igazság, akkor meg minek szavazni róla? A kommunista rendszerben nem is kellett szavazni róla, szóval végülis volt belső koherencia! De hát nekünk azt mondta a nyugat, nyugaton szabadság van és szabad választás... Szóval hogy is van ez?

Ez elindított bennem egy belső szellemi folyamatot, de odáig azért akkor nem jutottam, hogy az akció ellen forduljak, csak éppen aktív támogatóból lassan passzív támogatóvá lettem, ahogy ezt Magyarországon mondják "csipesszel az orromon" támogattam a tüntetőket.

Később egyébként alaposan meg lettek vizsgálva a választási eredmények, s összesen 1 azaz egy mandátum esetében jöttek elő adatok, melyek szerint a választáson olyan csalás volt, mely befolyásolhatta az eredményt. A vicc: éppen egy ellenzéki képviselő volt az illető mandátum kedvezményezettje. De persze ennek akkor már semmi hatása nem lett, a sztori már végigment, a módszer aljas, de rendkívül hatékony, kb. így történik, s ez most nem elmélet, mert a saját szememmel láttam:

  • megindul valamilyen teljes abszurd tiltakozás egy kicsi, de kiválóan szervezett csoport által, oly módon, hogy az súlyosan nehezíti sokak életét (itt konkrétan a Szófiai Egyetem központi épülete lett elfoglalva, a vizsgaidőszak végén, sokan nem tudtak emiatt vizsgázni, aki pedig már vizsgázott, nem tudta átvenni papírjait),
  • a hatalom nem mer keményen reagálni, ezzel legitimálja a teljesen törvénytelen akciót,
  • a hatósági de facto legitimáció a tüntetés mellé vonz sokakat, akik elvileg támogatták a célokat, de visszariadtak annak módszereitől - eredmény: immár nem 20-30 fős keménymag tüntet, hanem többszáz diák,
  • mivel nincs hatósági akció, ki kell provokálni az elégedetlenek ellenreakcióját, ilyen mindig akad (pl. valaki dühös lesz, mert nem tudja intézni papírjait), s ha ilyen akad, mindig lesz agresszív fellépés is - itt is volt, pár dühös ellentüntető diák megvert egy sztrájkolót vagy fejbe dobták egy sörösüveggel, erre már nem emlékszem tisztán,
  • hatalmas hírverés az erőszak miatt, lásd "a komcsik verik a diákokat!", minden létező nyugati média és az eseménnyel szimpatizáló bolgár média beszámol róla, a nyugati követségek felszólítják a bolgár kormányt, tartózkodjon az erőszaktól, megjelenik a helyszínen az amerikai nagykövet és fényképezkedik a tüntetőkkel (az ilyen fényképeken az összes tüntető mind szemüveges bölcsész srác és fotómodell kinézetű diáklány, sose verőlegény kinézetű áldiák, aki ténylegesen zömmel jelen van),
  • a hatalom teljesen sarokba van szorítva, tárgyalni próbál, a tárgyalásokon azonban a tüntetők egyre teljesíthetetlenebb követelésekkel állnak elő (lásd a Brian életében a Júdeai Népfront követelése Pilátushoz: "72 órán belül bontsa le a Római Birodalmat"),
  • megint hírverés: "a komcsik nem hajlandók engedményekre!",
  • a hatalom kapitulál - hívei is a hatalom ellen fordulnak annak gyengesége miatt.

Személyes elem. A múzsám is az áldozatok közé esett, neki is éppen akkor kellett volna papírjait átvennie. Odamegyünk azért hátha lesz valami. S 30 méterre meglátjuk az egyik korai vetélytársamat, aki udvarolt a múzsámnak. Lassan kiderül: ő a diáksztrájk kettes számú vezetője! Először bizalmatlan "ti ellentüntetők vagytok?", aztán megnyugszik. Amikor megtudja, hogy mi már házasok vagyunk, sőt van kisgyerekünk is, végleg lenyugszik. Aztán barátságos akar lenni "gyertek beviszlek titeket, hogy intézkedni tudjatok", aztán amikor áthaladunk a blokádon, mely őt úgy engedi át, mint tábornokot a katonai őrség, még oda is szól a múzsámnak "látod, tisztelnek engem itt!", értsd "engem kellett volna választanod, nem ezt a lúzert".

Aztán még is kérdeztük a srácot, hogy vannak ott bent napokon keresztül, nem kényelmetlen-e. Ő meg - nem is odafigyelve, hogy talán ezt nem kellene elmesélni - erre legyint "naponta több furgon jön, hordozható ágyak, teljes felszerelés, az amerikai követségről még viszkit is hoznak minden este, annyi a kaja és pia, hogy nem tudjuk elfogyasztani".

Ma már persze közismert liberális elv, hogy csak az a választás demokratikus és szabad, melyen a liberálisok nyernek, minden más csak álválasztás, rosszabb esetben diktatúra. De akkor ez még nem volt közismert 1990-ben.

Érzésem szerint a magyar taxisblokád ugyanabban az évbem valami hasonló lehetett. Csak ott a végén leszólhatott a New York-i főnökség az SZDSZ vezérkarának "ti mit műveltek? meg akarjátok buktatni azt a kormány, mely minden kívánságunkat teljesíti? meg vagytok ti bolondulva?".

Ami a személyes elem folytatása. A nagyurak sose feledkeznek meg hű embereikről. Az említett ismerősünk a tüntetés vezérkarából még ugyanabban az évben az USA-ba távozott ötéves ösztöndíjjal tanulni, majd hazatérte után profi politikus lett, parlamenti képviselő, pár évig miniszter is volt. Ma már nem aktív politikus, de van 3 szállodája a Fekete-tenger partján, s éli a visszavonult többszörös milliomosok unalmas életét. Baromira megéri, legalábbis anyagilag, a nagyurak szolgálatában állni, ezt alá kell húzni.

Direkt nem írtam se nevet, se képet nem tettem fel, nehogy személyes bosszúnak nézzen ki. (Bár mit bosszúlnék meg, mikor máig velem van a "csaj" - ha lehet így nevezni egy már 50+ éves nőt -, nem vele...)

Ami meg engem illet, 22 éves voltam, a diáktüntetés alatt lettem 23. S sajnos nem voltam elég okos ahhoz, hogy mindazt átlássam, amit később már megértettem.

korabeli propagandakép: mintha a sztrájkoló diákok halálosan kimerülve az egyerem udvarán aludnának

Címkék: közélet
16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7916810058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.17. 08:09:09

A taxisblokádban is volt valamilyen kicsit titkosszolgálatos szervezettség, de az első elemei spontán dolgok voltak, az szinte bizonyos. Emlékszem, meg meg is találtam a filmet, a taxisok képviselői egy értelmes mondatot alig bírtak elmondani, annak is az volt a lényege, hogy "nem ezt igérték" (ti. "nem lesz benzináremelés" értsd alatta a rendszerváltás hazugságát, hogy majd ugyanúgy lehet lébecolni a gyárban mint addig, csak osztrák fizuért) erre az akkor sokkal profibb kommunikációs képességű SZDSZ ráröppent mint Sanyi rendőr Slamovics Beára.
Pont erről szólt a híres Orbán-beszéd, a "kormány hazudott".
Kulin Ferenc később, a médiaháborús időszakban fel is hozta a taxisblokád témáját, mondva, nem kell ezen csodálkozni, hiszen a rendszerváltás lényegileg egy bölcsész értelmiségi attitűd hatalommá válása, persze hogy ismerik a kommunikáció fontosságát.
Soroshoz: én kb. 10-12 éve kezdtem bolgárt tanulni, és az már akkor feltűnt, hogy a macedón médiában Sorost naponta emlegetik annyit, amennyit itt 10 év alatt összesen. A vádak meg ugyanazok voltak mint amit az említett ifjúsági vezér mond feljebb a bejegyzésben.

Serény Vélemény 2022.01.17. 08:09:26

Hát ja. Megvezetett emberek vezetnek meg.

Serény Vélemény 2022.01.17. 08:37:08

Jelek.
A tömegmanipuláció tapasztalható jelei, amikor valami nem stimmel:

1) Egy olvasat.
Ez azt jelenti, hogy történik egy esemény, és a mainstream médiában az eseménnyel kapcsolatban csak egyetlen, tökéletes és mindenre kiterjedő magyarázat, olvasat, értelmezés lehetséges, csak egy fordul elő. Az viszont orrba-szájba ömlik minden csatornán/médiumon. (Az, hogy valamire csak egy magyarázat van, még a ténylegesen tudományos életben - pl a fizikában is ritkán fordul elő. Aztán előfordul, hogy bizonyos magyarázatokról bebizonyosodik, hogy nem jók, nem állják ki a mércét, de az, hogy csak egy magyarázat legyen, az szinte kizárt. Pl a thalész-tételnek "számtalan" bizonyítása van.)

2) Egyszerre lépés.
Amikor a médiában egyszerre, vagyon nagyon rövid időintervallumon belül jelenik meg valami. Például olyan, elméletileg egymás konkurenciájaként is viselkedő hírcsatornákon. A megjelent eseménynél persze szinte kizárt, hogy a validációt meg lehessen oldani mindegyiknél egyszerre egymástól függetlenül. (Attól függetlenül, hogy a hírcsatornák manapság manapság nem magyon törődnek azzal, hogy az általuk tényállításként kezelt eseményekkel kapcsolatban tényelenőrzést végezzenek, hogy tényleg az aki, tényleg azt, tényleg ott, tényleg mondta pl.)

...

fundaluk 2022.01.17. 08:48:28

Ez egy ilyen Bangóné féle kurv@ erős kép.

2022.01.17. 09:14:39

ez a felforgatás sohasem működött debrecenben. az mszp főképviselői egy matematikus és egy vegyész. akik azért lettek mszmp tagok, hogy nyugat-európai egyetemeken vendégelőadóvá válhasszanak. az akadémikus elit tagja, de nem filozófiai vonalon. ők egyáltalán nem akartak balhét.

az szdsz városi vezetője egy 56-ban elítélt fizikus. és az mdf élén leginkább pálinkás professzor áll, vagy inkább senki.

a debreceni mdf 91-ben szűnt meg. az antall kormány menekült tábor létesítesített. az mszp és az szdsz 2001 körül. kb. akkorra vette át az irányítást a fidesz. és annektálta az összes politikai pártot. fkgp, kdnp miép sose voltak. jobbik egy rövid ideig.

2022.01.17. 09:24:24

a taxisblokád idején középiskolás voltam. a gimnáziumba egy francia diákcsoport érkezett. és egy kicsit pironkodtunk, hogy nehezen tudtak közlekedni. azt mondták, hogy náluk ez természetes. ez a demokrácia. (diákként egyáltalán nem tartottuk természetesnek, hogy balhék vannak. azért akartunk rendszerváltást, hogy nyugi legyen (az a nyugat, a nyugis élet) és ne kelljen balhézni.) az idős iskolaigazgató bemondta az iskolarádióba, hogy hazafelé menet mindenki kerülje el a belvárost. attól félt, hogy esetleg egy újabb 56 követkene. azt teljes abszurditásnak gondoltam. senki se akart komolyabb összecsapást.

vergyula 2022.01.17. 09:24:31

@Deak Tamas: "ráröppent mint Sanyi rendőr Slamovics Beára" :DDD
Szép hasonlat!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.01.17. 09:28:41

@vergyula: most hallottam párperces értekezést a metonímia (közös előélményen alapuló, rendszerint vizuális elemekkel közvetítő társítás) hasznáról, pár napig majd írok ilyeneket :)

Yorg 2022.01.17. 13:40:51

Egyesek szerint az első színes forradalmak a Szovjetunió felbomlása idejére eső megmozdulások voltak.

Gery87 2022.01.17. 17:02:08

"Kamuforradalom vagy színes forradalom - így nevezzük azokat az eseményeket, melyeket külföldi erők szerveznek egy adott országban, idegen érdekek mentén."

Van ilyen is persze, de azért ne képzelje senki hogy minden tüntetés, zavargás, sztrájk és elégedetlen hang csak külföldi ügynökök által szervezett ármánykodás lehet!

Mert akkor ezek szerint minden hatalom jó és mindenki mindennel elégedett mindig?
Csak a CIA és pár fizetett bolond gondol mást?

Valahogy nekem meg ez a túl könnyű világmagyarázat hogy persze mert "minden mögött Soros/USA/Putyin stb áll és mindenki álcivil ügynök".

Gógita 2022.01.17. 18:38:31

A forgatókönyvet pontosan leírtad!

Ezeket a bomlasztási technikákat tanítják is.

Igen, a taxis blokád az akkori ellenzék, különösen az SZDSZ támogatásával és AKTÍV VÉDELMÉBEN!! zajlott. Ezért sem lehetett "hozzájuk nyúlni".

De a Free SZFE, nem ugyanez a recept volt? Korábban a CEU-s nem ugyanez a recept akart lenni?
De igen. Csak vagy működik valahol, vagy nem. Itt még nem.

Nyilván nem tettek bele akkora erőforrásokat sem, mert bár ez a kormány erősen a saját, nemzeti érdekeket tolja, bőven ad teret a nyugatiaknak is. Így nem annyira ellenség, hogy le kellejen lőni Orbánt, vagy forradalmat kellejen csinálni, csak útban van, mert mások nagyobb mozgásteret adnának a nyugatnak. Ők jobbak lennének.
Csak nincs igazi jelölt!
Ez OV szerencséje is.
A magyarok egy stand up komikus bábut még nem fogadnának el OV-ék helyett. Bármennyire is mossák itt az agyakat évtizedek óta.

Gógita 2022.01.17. 18:48:22

@Gery87: Igazad van. Nem minden hasonlót szerveznek külföldről a saját érdekükben. De van ahol a jelek legalábbis egy irányba mutatnak.

Kik a szervezők, mik a célok, kik a támogatók, kinek az érdeke, stb.

Gery87 2022.01.17. 21:02:21

@Gógita:

Nem baj ha az ember gondolkodik és kételkedik.
De manapság túl sokat és egyöntetűen hallom hogy ez is meg az is meg van szervezve, ez is csak a XY manipulációja és összeesküvése....legyen bármi, tüntetés vagy kovid vagy vakcina vagy akármi.
Senkinek és semmiben nem hisznek már sokan....nincs konszenzus.
A saját vágyaikhoz, képzeteikhez igazítják a világot...és arra keresnek választ...a kérdést már feltették és nem érdekli hogy más mire jutott.
Megkapta a válaszát, örül neki, mindegy hogy igaz e...vagy hamis.

Az emberek már el sem hiszik hogy valódi őszinte dolgok is történhetnek minden csak átverés ás látszat!
Talán mert maguk sem őszinték már semmiben.

Ott van pl a MiHazánk....
Egyik nap még "cigányokat sterilizálnának" és megmondják ki normális és ki hulladék...
Másnap már "az emberi test feletti önrendelkezés" élharcosai és vérliberóként állnak a szabadság oldalán:) (Egy valós űrt töltve be egyébként a magukat liberónka nevező oltáspánikoltató "karanténbolsevik" ballib helyett) .

Nem hisznek ezek semmiben, még fasisztának/liberónak se jók.....nem következetesek és nem elvhűek.
persze hogy másról is ez a véleményük.

Serény Vélemény 2022.01.25. 12:13:11

A 90-es években a Chevron és az Exxon Mobil felvásárolta Kazahsztán olaja kitermelési jogánaka 75-50%-át, így a kazahoknak meg is maradt a saját olajkészletükből 20%.
Fantasztikus szív jóság, ahogy a nyugat pátyolgatja a keletet...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása