magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A rasszista lengyel

Apáméknak volt egy nagyon jó kubai haverjuk annak idején Kubában. Én is szimpatizáltam vele, kellemes és művelt ember volt. Most halt meg 3 éve, 80+ évesen, nem Kubában, mert onnan végülis elvándorolt a 90-es évek közepén.

Külsőleg is érdekes volt. Színnéger volt, nulla fehér vérrel, de nem a tipikus kubai néger. Az amerikai spanyol gyarmatokra ugyanis a rabszolgakereskedők a rabszolgákat 95-97 %-ban a nyugat-afrikai partvidékről szerezték be, nagyjából a mai Gambia és Észak-Angola között, de ezen belül a legtöbb a mai Guineai-öböl északi részéről - a mai Benin, Nigéria és Togó volt a fő terület.

Ma a témáról hivatalosan nem szabad beszélni, tagadni illik a rasszok létezését, de attól persze még vannak. A totál amatőr is látja, hogy ahogy a fehérek csoportokra oszlanak, ugyanez igaz a négerekre is. A nyugat-afrikai típus közepesen magas, erős, míg a délnyugat-afrikai alacsony, gyenge testalkatú, a kelet-afrikai pedig inkább magas, erősen állóképes. De még az egyes hajlamoknál is látható: pl. a nyugat-afrikaiak könnyebben híznak meg. Ezt jelenleg kutatni persze nem szabad. Pedig mindennek a tagadása kb. olyan, mintha azt állítanám az én két kutyám azonos, s csak kulturális, társadalmi eredetű eltéréseik lennének - a nagyobb kutyám pomerán-csivava keverék, a kisebb meg csivava-pincser, mondanom sem kell, az előbbi a főnök, mert kb. 3-szor erősebb, s ennek oka nem "kulturális", hanem biológiai.

A lényeg: a kubai néger haver nem nézett ki kubainak! Magasabb volt 186 cm magas apámnál, szikár és atlétikus volt, hosszúkás fejjel, azaz mindenben más, mint az átlag kubai néger - nem tudni hogyan, de az ősei csakis kelet-afrikaiak lehettek. Én egyébként ezt el is mondtam neki, ő meg azt mondta, hát sajnos nem lehet sehogy se kutatni az őseit, hiszen az állatok módjára átszállított emberekről semmi értelmezhető adat nincs. De ő is egyetértett: sokkal inkább hasonlít egy amharára, mint egy jorubára.

Konkrétan vele ma is lehetne a rassz-kérdésről beszélni, de akkor a 80-as években azért ez lehetséges volt még nyilványosan is. Még amerikai filmben is láttam ilyen viccelődést. A 3rd Rock from the Sun vígjáték sorozat 6. évadjának 8. részében még lehetett olyan, hogy miután a földönkívüliek megismerkednek az USA történelmével, s ezen belül elhangzik a Mayflower hajó neve, majd kiderül, az egyik szereplő Dr. Albright ősei a Mayfloweren érkeztek Amerikába, a földönkívüli Dr. Albright néger asszisztenséhez, Nina Campbellhez fordul:

- Nina, a te családod is a Mayfloweren érkezett?

- Nem, mi egy másik hajón jöttünk, de biztos vagyok benne, hogy aztán gyorsan összebarátkoztunk a többiekkel.

Tehát - folyatva a történetet - a kubai ismerős a kubai kommunista hatalomátvétel első évében már Kelet-Európába került. Be tudott kerülni az első cserediák csoportba 25 évesen, s az első kubai ösztöndíjas csoport tagja lett Krakkóban, az ottani egyetemen.

Mesélte, a lengyelekkel a fő baj beteges Amerika-imádatuk volt. Mindenben istenítették Amerikát, bár rendes információjuk nem is volt, milyen az igazi Amerika. Az egyik rögeszme az volt, hogy "Amerikában verik a négereket, tehát azok nem emberek". Ennek voltak vicces jelei is. Az egyik sztorija az volt, hogy egyszer amikor a piacon vásárolt, odament hozzá egy idős néni, s megkérdezte tőle "megsimogathatlak a fejeden?", ő erre megdöbbent, de gyorsan kapcsolt, a néni életében először látott élő négert, s furdalta a kiváncsiság milyen az a furcsa néger haj. Szóval lehajolt, mire a néni megsimogatta a fejét, majd azt mondta nevetve "juhocska, juhocska!".

De a csúcssztori egy krakkói színházban játszódott. Amikor még elég jól értette a nyelvet, az ismerős elkezdett színházba járni. Egy alkalommal, a színház előterében odament hozzá egy 60 év körüli lengyel férfi, megállt előtte egy méterrel, majd feltépte a saját ingjét, azt szaggatni kezdte, s felüvöltött "megfizetsz még ezért, néger!".

Nekem ez jutott eszembe Zelenszkij ukrán elnök és társai abszurd viselkedéséről. Nem is tudom pontosan hogyan...

az etióp császári diansztia jelenlegi feje, Zera Jakob Amha Szelasszie

Címkék: közélet
19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3617514276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.17. 13:35:54

Ezt meg tudom erősíteni, Angliával is ugyanez a helyzet, szerencsére mostmár azért az EU mindent megtesz azért, hogy szétoszlassza a lengyelek lila ködét e témában.
Az orosz-, német- és ukránellenesség maradni fog még sokáig, hiszen ha úgy nősz fel egy családban, hogy mondjuk a nagymama olyasvalaki aki túlélte a volhíniai mészárlást úgy, hogy baltával lecsapták a fél mellét, torkonszúrták, majd kiszúrták a fél szemét, ott nem nagy esély lesz sokáig dolgokra. (A történet nem sarkított, Hurby faluban játszódott le, a nő életét a kislánya mentette meg akinek valahogy elmagyarázta milyen lapuleveleket tépjen gyorsan az erdőben, hogy a vérzést elállítsa.)
Volodimir Zelenszkij pedig egy bohóc. Régebben Vlagyimir Zelenszkijként egész jó orosz filmekben játszott :

ok.ru/video/479946279675?fromTime=1165

littke 2022.02.17. 18:56:42

Szóval talán 3-4 éves lehettem amikor az első feketét személyesen láttam a Széna téren. Nagyot csodálkoztam, és sokan mások is, és mondták, a tenyerük fehérebb!

Nagy ritkán mi is jártunk olyan helyen ahol ritkán lehetett fehéreket látni, itt minket is (hasonlóan) megcsodálltak.

Az emberek általában azt kedvelik amit ismernek, és az idegentől gyanakodnak.

fundaluk 2022.02.17. 18:57:19

@Deak Tamas: sose hallottam erről a volhíniai mészárlásról de most egy kicsit utánaolvastam. Nagyon durva események voltak valóban.

ulpius66 2022.02.17. 20:20:15

MZP a hétvégén igen vicces kedvében volt:

„Van egy aranyos vicc – ezzel a mondattal kezdte rasszista poénját az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter.

Amikor megkérdezik Stevie Wondert vagy Ray Charlest egy interjúban, milyen dolog vaknak lenni, azt válaszolja, hát még mindig jobb, mintha néger lennék."

Az USÁ-ban egy ilyen viccért tíz év börtön jár!
(.. és a poénkodó politikus másnap mán nem politikus....)

ulpius66 2022.02.17. 20:22:27

@littke: "Szóval talán 3-4 éves lehettem amikor az első feketét személyesen láttam a Széna téren."

Ja!

5 éves koromban nekem is volt egy jó néger barátom! ... de aztán apám eladta....

Gery87 2022.02.17. 22:12:35

@ulpius66:

"Az USÁ-ban egy ilyen viccért tíz év börtön jár!"

persze, persze.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.17. 22:42:04

@Gery87:

Börtön nem. De az állásodból kirúgnak és választáson nem indulhatsz.

_Neville 2022.02.17. 23:42:56

@ulpius66: Mondjuk ebből ne csináljunk már hisztit, mond elég valódi baromságot is. Ha van valami vonzó a magyar világban, az pl pont az, hogy itt még lehet viccelni, nem hisztis picsa mindenki. Maradjon is ez így!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.18. 07:50:50

@fundaluk: wangfolyo.blogspot.com/2012/08/ukrajna-dicsosege.html

Amerikai nagykövetet még nem hallottam úgy böfögni a témában, mint ahogy Hóman Bálinttal történt, akinek a nevét se tudta kimondani.

fundaluk 2022.02.18. 08:41:51

@Deak Tamas: köszi a linket. Sokat olvasgattam a Wangfolyo blogot egy időben de ez kimaradt. Itt Kelet Európában azért vannak furcsa szituációk. Pont lengyel turistákat vinni egy ilyen helyre akik ráadásul még élvezik is és jól érzik magukat....

fundaluk 2022.02.18. 08:48:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igyekszem megnézni a filmet ha módom lesz rá. Bár magam se tudom hogy igazából meg akarom-e nézni. Egyik-másik kommentben a Jöjj és lásd-hoz hasonlítják és az is nagyon felkavaró volt számomra. Igaz hogy azért kár lett vonal nem látni. Néha szembe kell nézni ezekkel a dolgokkal.
Ukrajnában egyébként miért okozott botrányt? Gondolom túlságosan egyoldalúnak találták a lengyelek általi megközelítését az eseményeknek?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.18. 09:40:08

@fundaluk: a poszt kicsit túlrövid és túlpolkorrekt lett, több is történt aznap este, Wojtekkel amúgy én azóta is tartom a kapcsolatot. Az ő felmenői között is volt volhíniai áldozat (egyébként értelemszerűen mindegyik megszállótól vesztett felmenőt)
Ezt nem kommentálom, és azt is megmagyarázza, hogy mi a baja a dicső Ukrajnának:
hromada.hu/2015/nom_129/tortenelem/suhevics.html
A Wolyn leírás alapján legalább valami 24-es karika kellene legyen, elvileg 16-os besorolású, a Katyn a tévében 18-as karikával ment. A lengyel mozi egyébként nagyon szereti az erős képeket, a Róza című film azzal indul, hogy német katonák erőszakolnak egy nőt és tarkónlövik.

ulpius66 2022.02.18. 10:51:35

@_Neville:

Újabb sziporka MZP-től:

"Szokták mondani, hogy Amerikában minden lehetséges, bárkiből bármi lehet.....
....és erre jó példa Michael Jackson, aki szegény néger kisfiúként született, és gazdag fehér nőként halt meg."

fundaluk 2022.02.18. 10:56:50

@Deak Tamas: nem semmi egy életpálya a Suhevicsé. A cikk is igen pátoszosan lett megírva. Érdekes egy ország az amelyik ilyen "hősökre" alapozza a nemzeti büszkeségét.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.02.18. 11:46:12

@fundaluk: meg az is, hogy ezzek sok sajtótermék mennyire nincs tele ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.02.18. 12:08:34

@fundaluk:

"miért okozott botrányt?"

Mert éppen az orpsz-ukrán viszály alatt keltett ukránellenességet Lengyelországban, legalábbis az ukrán értelmezés szerint.

Plusz botrány a filmben, de ez már nyugaton: a csúnya német nácikhoz menekül a lengyel nő a film végén az ukránok elől.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.02.27. 14:11:50

Mndig irigyeltem a lenygeleket a nemzeti filmgyártásuk miatt. A dél-erdélyi oláhvérengzésekről, meg Trianonról sincs magyar film, pedig utóbbiról lehetne mpondjuk úgy tíz baromi jót készíteni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása