magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Önérdekellenesek

Nem az az önérdekellenesség persze, mely valamiféle nagyobb jó nevében megy saját érdekei ellen, ez nem igazi önérdekellenesség, hanem egy magasabb szintű önérdek-védelem. Lásd, amikor a hívő keresztény nem tesz meg valami rosszat, bár az pillanatnyi érdekét szolgálná: valójában ő ilyenkor nem saját érdeke ellen cselekszik, hanem a lelki üdve miatt tesz így, azaz ismét csak saját önérdeke mentén jár el. Csak a kereszténységet felületesen értők hiszik azt, hogy itt a keresztény ostoba módon feláldozza magát.

Én itt az olyan attitűdre gondolok, melynél nincs magasabb érdek. Két példa jutott eszembe: a Cion bölcsei és Puzsér egyik műsora.

A Cion bölcseinek jegyzőkönyve nagyon tiltva volt sokáig, ezért - még az internetes kor előtt - nagy nehezen hozzájutottam, s azonnal elolvastam nagy érdeklődéssel. Hatalmas csalódás volt, az iromány nyilvánvalóan kamu, ugyanis élő ember nem ír olyan stílusban, hogy "mi, gonosz zsidók ezt és ezt a rosszat fogjuk tenni". Ha ezt az írást tényleg egy zsidó szervezet írta volna, ez lenne az önérdekellenesség mintája.

A másik az a beszélgetés volt, melyben Puzsér vitaestet rendezett az iszlámról. Volt egy magyar hívő muszlim és egy muszlimellenes arab. Az egyik védte, a másik támadta az iszlámot. A muszlimellenes arab azonban saját magát muszlimnak vallotta, s - ahogy ez előbbi esetben - "mi primitív állatias emberek" stílusban beszélt. Egész idő alatt arra gyanakodtam, az arab vitázó egyszerűen súlyos elmebeteg.

A rendszerváltozás idején azonban tényleg találkoztam önérdekellenesekkel, bármennyire is hihetetlen. A mintapéldány X volt, a nyugat és a liberalizmus fanatikus híve, aki a rendszerváltozás masszív vesztese volt, munkanélküli volt, majd diplomás létére éjjeliőrként dolgozott éhbérért. Ő komolyan hitte, csak pár év, s osztrák életszínvonal lesz. Ehhez pedig versenyképes gazdaság kell, kis állam, le kell építeni a sok parazitát, pl. nem kellene az olyanoknak, mint ő, munkanélküli segélyt adni. Nem kell GYES, magas nyugdíj, fizetős egészségügy kell, mert "nincs ingyenebéd". Kedvence persze az ősdemagóg Margaret Thatcher volt.

Akkor még magam is liberális voltam, de már liberálisként is beláttam, ez abszurd elmélet. S liberális szemszögből érveltem ellene. Nagyjából azt mondtam: a liberalizmus és a polgári demokrácia alaptétele az önérdek, azaz senkinek se kell önzetlenül feláldoznia magát mások érdekében, hanem az az ideális, ha mindenki kőkeményen védi saját önérdekeit, ezért ha ő direkt lemond saját érdekei védelméről, akkor ő nem igazi liberális, továbbá nem építhető úgy polgári demokrácia, hogy egyesek védik önérdekeiket, míg mások nem.

Valószínűleg nem csak az én hatásom, de X kigyógyult, 1995-re már MIÉP-es lett. Persze ott is azonnal fanatikus hívő lett, de ez már személyes vonás: vannak emberek, akik minden eszmében csak fanatikusan képesek hinni.

Címkék: közélet
17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4817770586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2022.03.07. 07:42:13

Pedig valahol igazsága volt X-nek, õ nem ott cseszte el, hanem ott hogy nem keresett magának valami normális állást vagy nem kezdett el vállalkozni, vagy nem ment ki külföldre, szóval nem próbált kezdeni valamit az életével. Csak hát akkortájt az átlagpolgár nagyon nem erre volt szocializálva.

2022.03.07. 08:56:40

@midnightcoder2:
a szabad piacon is van ingyenebéd. az a marketing.

egy keresztény államban ezen túl van ingyen ebéd. hajdúszoboszló polgármestere azt mondja, hogy jelenleg 570 ukránt szállásolnak el. ebből 400-at ingyenesen. és 170-et a magán szállókban (csökkentett áron). a luxus szállodákban (emelt áron). van aki papucsban érkezik, és van aki luxus terepjáróval.

a virtualizált világ individualzált, a valóság, a valódi piac közösségi jellegű.

Tapi2021 2022.03.07. 09:58:37

Most meg teljesen önérdekellenes Európa, amikor szinte minden szankcióval önmagát is durván megszívatja!

De van egy másik csoport is, akik önszívatásra, önérdek-elleness cselekedetre készülnek: a magyar konzi-keresztények azon része, akik - hogy megleckéztessék Orbánékat - a konzi-keresztényelleneseket akarják kormányra juttatni!

Tapi2021 2022.03.07. 10:00:34

@cvsvrs: A marketing az értékesítési tevékenység része.
Ha nem működne, nem térülne meg, nem csinálnák. Bekalkulált költség.

GyMasa 2022.03.07. 10:25:57

@Tapi2021:
"akik - hogy megleckéztessék Orbánékat - a konzi-keresztényelleneseket akarják kormányra juttatni"
Szerintem ilyen nincs, vagy csak nagyon marginálisan kevés.

2022.03.07. 10:30:38

@Tapi2021:
hajdúszoboszlón van az eu legnagyobb és egyben legolcsóbb épített strandja. önkormányzati tulajdon. ami nyáron tele van lengyel, orosz-ukrán turistákkal. hajdúszoboszló városának a háború piaci alapon se jó. többek között ezért pacifikálni igyekszik. elemi érdekük. a polgárőrök vigyázzák a rendet. és a menekültek közel 1/3-a fizet a szállásért.

ezek elég erősen ellentmondanak a szabad piaci elveknek. annak, hogy nincs ingyen ebéd. vagy ha van, akkor mindenki azt választja.

fotelzsukov 2022.03.07. 10:41:26

@midnightcoder2:
"õ nem ott cseszte el, hanem ott hogy nem keresett magának valami normális állást vagy nem kezdett el vállalkozni, vagy nem ment ki külföldre, szóval nem próbált kezdeni valamit az életével. Csak hát akkortájt az átlagpolgár nagyon nem erre volt szocializálva."
Ha valaki nem vallalkozik, nem keres valami normalis allast, nem megy kulfoldre, nem tanul valami uj szakmat, stb. akkor az elcseszte az eletet, meg is dogolhet? Es mi van olyankor, ha mindezeket megprobalta - lehet, hogy nem is egyszer - de valami okbol nem jott ossze egyik se neki. Az ember elete nem allhat orokos probalkozasokbol, elni is szeretne azert. Mi a liberalis humanizmus valasza a kudarcokra, hol van ilyenkor az emberek kozotti szolidaritas?
En az tartom, bele kell nyugodni a Sorsba, el kell fogadni azt, amit dob a Gep. :)
---
Peace' :)

fotelzsukov 2022.03.07. 10:53:00

A liberalizmus a "Mindenhato Piac" vezerelvevel nem mas a munkavallalo szempontjabol, mint egy modern rabszolgatarto tarsadalom, ahol is a rabszolgnak nem a fogait vizsgaljak, hanem a CV-jet. :)

midnightcoder2 2022.03.07. 11:27:11

@cvsvrs: Az ukránok helyzete egy picit azért más, mint amikor a gengszterváltás után egész népcsoport rendezkedhetett be arra, hogy õk a farkukból is megélnek.

midnightcoder2 2022.03.07. 11:30:11

@fotelzsukov: Nézd, azért elsõsorban az embernek önmagának kell megoldania a problémáit. Ha mindenki mástól várná hogy oldják meg az életét, annak tömegnyomor lenne a vége. Nyilván van persze aki szarba kerül egy betegség vagy baleset miatt, vagy mert megöregedett, esetleg katasztrófa érte a házát, stb. Ezeken valóban kötelessége állam bácsinak segíteni. Még ha valaki elveszti hirtelen az állását, akkor pár hónapig azon is. De azért egy felnõtt, önálló embertõl elvárható hogy megoldja az életét - és rajta áll, hogy hogy oldja meg.

2022.03.07. 12:06:06

@midnightcoder2:
errefelé a menekültek 1/3-a része fizet a szállásért.

fotelzsukov 2022.03.07. 12:10:35

@midnightcoder2:
"De azért egy felnõtt, önálló embertõl elvárható hogy megoldja az életét - és rajta áll, hogy hogy oldja meg."
Azert lattam felnott, nem is olyan regen meg onallo emberek tizezreit tavaly nyaron Nevadaban, Kaliforniaban, Vancouverben, stb. utcakon elni mocsokban, satrakban akik nem tudtak megoldani az eletuket. Veluk mi lesz? Hagyjuk oket magukra es adjunk nekik meg tobb lehetoseget az onpusztitasra peldaul a kabitoszerek meg nagyobbfoku legalizalasaval? Csak tavaly tobb, mint 100 ezer aldozata volt a kabitoszer tuladagolasnak az USA-ban. Az ukran-orosz osszecsapasnak nem lesz ennyi aldozata, remeljuk. Erdekes, a hajlektalanokat nem annyira tizedelte meg a Covid. :)

2022.03.07. 12:20:41

@midnightcoder2:
a polgárosodás alapja a kollektivizálás.

pl. errefelé jótékonysági jégtáncest lesz a városi jégpályán. és várnak instant élelmiszereket (levesport, kávét, teát), édes és sós kekszet, csokoládét. azt meg lehet vásárolni. és cserébe lehet korcsolyázni.

amúgy is működik a jégpálya. mert a helyi hokicsapat játszik az erste ligában. és lehet inni levest, kávét, teát, ropogtatni a kekszet és majszolni a csokoládét és most azt mondja a város, hogy ezt kéri a polgárságtól. csinájunk kollektot. ez a polgári gondolkodás alapja. legalább is errefelé.

2022.03.07. 12:38:10

és ugyenez szövetkezeti rendszerben.
static.darabanth.com/images/1/6/1655521.jpg
ez kollektivizálás és nem a kommunizmus.

2022.03.07. 13:00:39

pl. hajdúszoboszló városa leigazolta bodnár andrea nevű hölgyet, aki egy profi teniszező. ás a hétvégén a lyon-i wta tornán negyeddöntős volt. és négy helyet előrelépve 75. a világranglistán. ez egy mai hír.

hajdúszoboszló (adófizető) polgárai kollektív módon fenntartanak egy urbánus klubot. ez nem a klasszikus liberalizmus. nagyon nem. mert ugye nem az van, hogy aki akarja támogassa a teniszezőnőt, aki nem, az nem. hanem arra kényszerítik a panzióst, vagy akinek arrafelé vállalkozása van, hogy támogassa.

és lehet mondani, hogy a piac nem ilyen. dehogy nem. mert ha a yettel támogatja a teniszezőt, akkor annak az árát végső soron a yettel előfizetőknek kell megfizetni. a klasszikus liberalizmus a fogyasztót erősen korlátozza ezekkel. a polgári konzervativzmusban a többség közvetlen megválaszthatja, hogy kit támogat. képviselje a fürdővárosukat az alpesi rónaságon, a rhone völgyében a messzi lyon-ban.

ez a polgári konzervativizmus legalábbis errefelé a jobbágyok között a hajdúkerületben.

Gery87 2022.03.07. 14:57:51

A magyarázat egyszerű: azért "önérdekellenesek" látszólag mert azt várja cserébe a sorstól hogy majd "jutalomban részesül", megveregetik a vállát, elönti a büszkeség, az önfeláldozás végett, a tudat hogy ő jót tesz másokkal stb....
Ezek olyan emberek, akik nem tudnak már hova menekülni a valóság elől.

GyMasa 2022.03.07. 17:24:11

@Gery87:
Igen, és addig a - soha el nem érkező pillanatig - (Illetve, amikor majd "győznek", és a nagy kavarodásban őt is a falhoz állítják) abban a hiszemben él, hogy Ő is a "JÓ CSAPAT" tagja...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása