magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Gyáván és bátran

Minden nap nézem a híreket az ukrajnai háborúról. Minden oldal forrásait.

Ha egy nap gyanúsan kevés a hír a nyugati forrásokban, akkor tudom: az utóbbi napban, de legalábbis orákban az oroszok már megint győztek valahol.

Szóval kb. a következő kép van, nyugati szavakkal megfogalmazva: a hősies ukrán csapatok lelkesen és bátran visszavonulnak, a barbár orosz csapatok meg gyáván és pánikolva üldözik őket.

Egyébként van értelmes ukrán hírforrás is. Van egy ukrán videóblogger, teljesen amatőr, aki 100 %-ban az ukrán oldalt támogatja, le is adja az oroszellenes propagandát, de ennek ellenére mindig beszámol az ukrán vereségekről: íme.

A csecsen-kozák közös hadműveleteken azért még én is meglepődtem, íme:

01:52-től: Liszicsanszk felszabadítása után egymás mellett a csecsen és a kozák parancsnok, utóbbi csecsen jelszót is klált

Tudni kell, anak idején - XIX. sz. - az Észak-Kaukázus orosz meghódításakor a kozákok élharcosok voltak a csecsen erők ellen. Persze azóta sok idő eltelt, mégis meglepő ez a baráti egyesülés a közös ellenség ellen.

a harkovi megye egyik felszabadított városában a helyi lakosok leverik a polgármesteri hivatal falról az ukrán címert - ez azért sajnálom, az ukrán címer végülis egy ősi szláv-viiking jelkép, mely önmagában semmiről se tehet

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4717874167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.07.06. 10:47:06

"A csecsen-kozák közös hadműveleteken azért még én is meglepődtem."
Nincs ezen semmi meglepodni valo, hiszen a tortenelem soran sokszor elofordult mar, hogy egymast gyulolo nepek szovetsegre leptek egymassal egy kozos ellenseg ellen: pl. a II. vh. soran lengyel csapatok harcoltak a Voros Hadsereg az oldalan a naci Nemetorszag ellen, sot a kapitalista USA es Nagy Britannia szovetsegre lepett a kommunista Szovjetunioval. De az okori gorog tortenelemben is elofordult, hogy az egymast gyulolo Sparta es Athen vallvetve harcolt a kozos ellenseg, a perzsak ellen.
Meg az is elofordulhat, hogy komplett ukran katonai egysegek allnak at az oroszok oldalara es egyutt fognak harcolni az ukran liberofasisztak ellen. :)
- - -
" ... ezt azért sajnálom, az ukrán címer végülis egy ősi szláv-viiking jelkép, mely önmagában semmiről se tehet."
Ilyen erovel akkor a horogkereszt betiltasat is sajnalni lehetne, mely onmagaban semmirol sem tehet, vegul is csak egy jelkep. Már az őskorban része volt egyes vallasoknak, művészetnek, szimbolizálta a szerencsét, a napot, stb.. Az ókorban széles körben használták – többek között – a hettiták, a kelták, etruszkok és a görögök.
Az ukran cimer napjainkban az ukran nacionalizmus es fasizmus jelkepe, ezert tiltani kell, a nyilaskereszttel es a horogkereszttel egyetemben!
- - -
Vilag proletarjai egyesuljetek! Akhmat sila! СЛАВА РОССИИ! :)

2022.07.06. 11:19:05

@Sztálin orgnistája:
csak ugye kérdés, hogy miféle liszicsanszk lesz ebből. mert az egy dolog, hogy néhány fegyveres sémita és asszimiláódott fekete a porig rombolja. kérdés, hogy kik lesznek földművesek,iparosok, kereskedők. mert hogy ezek a képen biztosan nem.

ulpius66 2022.07.06. 11:22:31

Milyen háborúról beszéltek???????

Tegnap pl. egy bombázás sem volt, sehol sem voltak harcok, egy halott sem volt......

EZ HÁBORÚ?:??????

ez a nevem senki 2022.07.06. 12:02:36

régen a há
ború is jobb vót

MEDVE1978 2022.07.06. 13:05:13

Ahogy már egyszer írtam: a második világháborúban tinédzser német fiú visszaemlékezéseit olvastam egyszer. A fiú csalódott a nácikban, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy hallgatta a rádiót, hogy még az orosz hadjárat elején beszerzett egy Oroszország térképet, hogy nyomon kövesse a sereg dícsőséges előrenyomulását. A jelentések mindig hasonlóak voltak: csapataink hősiesen harcolnak, megsemmisítettek X orosz katonát, tankokat stb. Helységneveket is mondtak. A srác a csatahelyeket bejelölte a térképen és egy idő után feltűnt neki, hogy a hurrápropaganda mellett is visszafele mozognak a német határ felé...
Ezért mondom azt, hogy a háború menetéről akkor tud az ember tájékozódni, ha megnézi a térképet.

Ezeken a lassú orosz előrehaladás látszik. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az oroszok szépen csigalassan beveszik Donyeck megyét, aztán esetleg még megpróbálják Harkivot, aztán nagyjából vége.

VIsszafoglalni az ukránoknak nem lesz esélyük, viszont az oroszoknak sincs esélyük előretörni és a tengerparttól elzárni Ukrajnát. Ezért valószínűsítem, hogy az oroszok ha megvan Donyeck, esetleg Harkiv, akkor beássák magukat és innentől már csak Zelenszkijen múlik majd meddig tart a háború.

2022.07.06. 13:05:52

@cvsvrs:
"néhány fegyveres sémita és asszimiláódott fekete a porig rombolja"
Az ukranokra gondolsz ezekkel a jelzokkel? Ha igen, az nem szep dolog. Ettol fuggetlenul mindket oldalon a varosok rombolasat szoke, kekszemu echte szlav gyerekek vegeztek a tankjaikkal, repuloikkel, tuzersegukkel, raketaikkal, adok-kapok alapon.
- - -
"kérdés, hogy kik lesznek földművesek,iparosok, kereskedők. mert hogy ezek a képen biztosan nem."
A kepen lathato csecsenek es kozakok nem kereskedni, szantani mentek Ukrajnaba, hanem felszabaditani. A harcok vegeztevel pedig egy reszuk hazamegy, mas reszuk marad a rendet fenntartani. A regi, eredeti lakosok akik elmenekultek pedig lassankent visszamennek, folytatni regi mesterseguket a ujjaepitett varosaikba. Mintha mi sem tortent volna.

2022.07.06. 13:28:25

@MEDVE1978:
az oroszok két dolgot csinálhatnak. (vagy mondjuk hármat. a harmadik az atomcsapás. azt most hagyjuk.)

az egyik, hogy nem szállítanak gázt, illetve szétlövik az ukrán infrastruktúrát az energetikában. és korlátozhatják a közlekedést. szétlövik például a hidakat. és csak egy hosszabb hadműveleti szünet után mehetnek neki a nagyobb városoknak. harkov és odessza.mert pihentetni kell a katonát, élelmezni kell, után kell gyártani a lőszert.

ezalatt a kérdés az, hogy az ukránok milyen mennyiségben kapnak fegyvert. és abból mennyit tudnak megsemmisíteni az oroszok. akiknek most a céljuk az, hogy az ukrán fegyveres erőből a leginkább képzett réteget (jelentős orosz veszteségek árán is) megöljék.

az oroszok számára jelen állás szerint a maxium szerintem most az, hogy a krím mellett elfoglaják a donbass-t, beveszik harkovot és odesszát, valamint kérik kijev egyik felét.

az ukránok számára a maxiumum az, hogy csak a krímet és a donbass-t veszítik el. megtartják harkovot, odesszát és kijevet. és visszafoglalják herszont.

2022.07.06. 21:39:40

@cvsvrs:
"csak ugye kérdés, hogy miféle liszicsanszk lesz ebből"
Hogy milyen? Olyan, mint Mariupolbol:
A foldig rombolt, ukran naciktol megtisztitott Mariupolban megkezdodott az ujjaepites. Par ev, es ra sem lehet majd ismerni. Az oroszoknak van gyakorlatuk ebben, eleg csak Csecsenfold fovarosat, Groznijt megnezni ma.
- - -
Mariupolban kezd újraindulni az élet (videó)
mandiner.hu/cikk/20220706_haboru_ukrajna_kulfold_mariupol
- - -
Thousands of Russian specialists have arrived in Mariupol.
www.youtube.com/watch?v=izDmzwdBzO0
- - -
Mariupol, 2022. jul. 04.
www.youtube.com/watch?v=V9Ktupio5TA
- - -
Mariupol, 2022. jul.05.
www.youtube.com/watch?v=nAEh6JdGa9A
- - -
Vilag proletarjai egyesuljetek! Slava Russia! :)
- - -
PS: Ha lehetne, en is szivesen mennek onkentesnek a lerombolt varosokat ujjaepiteni. Meg fizetnek is erte, csak hogy ott dolgozhassak.

Gery87 2022.07.06. 21:58:12

@MEDVE1978:

"Ezért mondom azt, hogy a háború menetéről akkor tud az ember tájékozódni, ha megnézi a térképet."

Ez mindenre igaz.
Alapok nélkül könnyű beszopni a propagandát és hazugságot.
Ha nem tudjuk "mi merre", ha az elszórt, elszólt és háttér dolgok nem mondanak semmit akkor vakok vagyunk.
"Térkép" = alapismeretek.

Gery87 2022.07.06. 21:59:55

@MEDVE1978:

A Dnyepertől keletre az orosz határ menti sávban van az ukrán palagázmező....addig elmennek aztán szerintem is vége.

m.blog.hu/be/bekialtas/image/palagazlelohelyekeuropaban3.jpg
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása