magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A kubaiak élete

Annak idején, amikor Castróék harca folyt, népszerűségük folyamatosan növekedett.

Hivatalosan a kubai forradalom 1953. július 26. (ez a mai kubai nemzeti ünnep) és 1959. január 1. (ezen a napon menekült el Kubából a korábbi vezteő, Batista elnök) között zajlott, a valóságban az egész alig kicsit több mint 2 év volt: 1956 novembere és 1958 decembere között.

Elmondható, a kubai lakosság 90+ %-a a forradalmárok oldalán állt, persze passzív módon.

A latin-amerikai rendszerek jellemzően két típusba sorolhatók: korruptak vagy hazaárulók. Nos, Batista rendszere egyszere volt mind a 2: egyrészt iszonyúan korrupt volt, másrészt mindenben kiszolgálta az amerikai érdekeket. Ez így együtt túl sok, mert ha csak korrupt, de legalább hazafias, akkor számíthat egy bizonyos támogatásra, s akkor is, ha idegen érdekeket képvisel, de legalább nem korrupt.

Plusz ok volt csalódás Batista személyében, aki karrierjét mint nagy reformer kezdte, korrupcióellenes volt és hazafias is, s ehhez képest kései tevékenysége nagy változás volt.

Immár több mint 60 éve áll fenn a kubai kommunista rendszer. Ilyen hosszú ideig kommunista rendszer kevés országban volt. Persze vannak kétségtelen eredemények, amiket kár tagadni, de az alapígérete a forrdalomnak sose valósult meg, s ma már a rendszer leghűebb hívei se hisznek ebben.

Ami ténylegesen megvalósult:

  • a kb. 10 %-os mélyszegénység megszüntetése: ma nincsenek nyomorgók Kubában, se éhezők, se hajléktalanok, a lakosság 95+ %-a egyenlő szintű szegénységben él,
  • ingyenes oktatás, egészségügy van, persze ez utóbbi sok problémával, a jellemző: orvos van, de az orvosnak nincs megfelelő gyógyszere,
  • nincs az a máshol megszokott latin-amerikai állapot, hogy nyomornegyedek, nogo-zónák vannak, a kubai városok borzasztóan néznek ki ugyan, alig van karbantartás, de a hatalom arra azért ügyel, hogy ne alakuljanak ki gettók sehol.

Persze - akár magyar szemmel is nézve - az élet hihetetlenül szegényes. Képzeljük el: az átlag kubai fizetése 15 ezer Ft, az árak meg olyanok, mint Magyarországon - ez még úgy is elképzelhetetlen, hogy a lakbér és a rezsi kb. nullába kerülnek, meg nincs semilyen adózás.

A forradalom azt ígérte: Kuba szuverén lesz, jóléti állam, nagyfokú igazságossággal. Ebből egyedül a szueverenitás lett igaz, Kuba tényleg teljesen független bármely nagyhatalomtól. A jólét sehol sincs, mára Kuba lett Latin-Amerikai második legszegényebb országa. Az igazságosságból meg csak annyi lett, hogy a mélyszegények fel lettek emelve a normál szegénység szintjére. Viszont a felső oldalon ma legalább olyan igazságtalanság van, mint korábban: aki olyan szerencsés, hogy jó kapcsolatai vannak, vagy külföldi segítői vannak, vagy illegális tevékenységet űz, az ma százszor jobban él az átlaghoz képest.

Lassan újra kiépül az átlagtól elszakadt felső osztály, pont ahogy 1959 előtt. Csak ma az eltérés a kettő között nagyobb, mint akkor.

Egy praktikus példa Kubából. Havanna központjában található egy parkban a Coppelia, ami a leghíresebb kubai fagylaltozó. A minőség valóban kiváló, Magyarországon csak a legjobb helyeken taláni hasonló minőséget. Korábban ez a Forradalom egyik büszkesége volt, a 60-as években épült, s a cél világszinvonalú fagylalt árusítása volt a népnek. Persze a kommunista gazdasági modell alkalmazásával: azaz államilag támogatott, irreálisan alacsony árakon. A projekt mögött Fidel Castro személyes mániája is ott volt: Fidel imádta a fagylaltot. Szóval a létestímény fenn volt tartva, s nem lett soha megengedva, hogy a minőség leessen.

a Google műholdas képének közepén

S az árak nevetségesek voltak. Én gyakran jártam ott a múzsámmal 1985-1986 között, s az egyetlen ok, hogy nem mentünk sokkal többször az volt, hogy nem volt kedvünk minden egyes alkalommal végigvárni a 2-3 órás sort. Ez ugyanis az olcsóság átka: túl sok a vevő. Abban az időben a legnagyobb fagylaltkehely 3 peso volt, de a legolcsóbb sima 1 gombóc fagylalt meg 0,70 peso, ez mai vásárlóértéken kb. 50 Ft.

a legnagyobb adag: az 5-gombócos

A szovjet rendszer összeomlása után Kuba rendkívül nehéz helyzetbe került. A fagylalt is luxusnak lett minősítve, így az állam egyre kevésbé tudta fenntartani a híres fagylaltozót. Egy időben oda fajultak a dolgok, hogy már sorba állni se lehetett, előzetes helyfoglalás kellett 1-2 nappal korábban. Mondjuk hétfőn elmegy a vevő a fagylaltozóba, sorba áll, de nem ám fagylaltért, hanem regisztráltatja fagylaltigényét, mire az alkalmazott sorszámot ad neki, hogy "szerdán 14:30-kor jöhetsz fagytlaltozni, 15 percnél nagyobb késés esetében elveszted fagylaltevési jogodat".

a fagylaltigény-regisztráló munkatárs dolgozik

A 2010-es évek végén a kubai vezetés nagy reformra szánta el magát, Többek között ki lett jelentve, hogy a fagylaltozás mégse alkotmányos alapjog, hanem az fagylaltozzon ezentúl, aki képes megfizetni a termék valós árát! Persze mindez a szokásos kubai kommunista újbeszél nyelven előadva, ahol a "jenki imperializmus", a "gazdasági blokád", az "illegális Guantánamo-öbli amerikai támaszpont", meg még sok más hasonló is fel lett sorolva mint az olcsó fagylalt megszűnésének oka. Az már a reformszellemiség jele, hogy az okok között szerepelt azért a "mert drága a jó minőségű tej" is.

Egy időre bezárták a létesítményt, ez alatt tataroztak, felújítottak, rendbe hozták az épületet. Aztán a tavalyi év végén újranyílt. Az első látogatókat persze sokk érte, amikor meglátták: 1 gombóc fagylalt immár 0,70 peso helyett 9,00 peso, ami majdnem 1300 % áremelkedés.

Viszont tény: azóta nem kell sorszám, sőt sorba se kell állni. Immár bármikor be lehet jutni fagylaltozni, mert az átlag kubai számára megfizethetetlen az új ár. Emiatt aztán sorok se alakulnak.

Magyar szemmel persze az új ár is baromi alacsony, ez kb. 200 magyar Ft, Budapesten ennél drágább fagylalt is van. De a magyar medián átlagbér a kubainak kb. a 15-szöröse.

korábban ilyen nem volt: kevés vendég és üres asztalok a fagylaltozóban

Címkék: közélet
84 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2617895453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2022.08.10. 08:44:46

ha a havannai vendéglátóipari vállalat 20 cukrászdát nyitna, akkor nyilván lenne közte jó és olcsó, és rossz - legalább olcsó - is. és a reform az, hogy a havannai vendéglátóipari vállalatnak részei a helyi maszekok is. alapbér mellett forgalomarányosan díjaznak.

ha egy kerületben minden rosszul működik a többihez képest, akkor leváltják a hazafias népfront jelölő gyűlésén leváltják a pártitkárt. és megválasztanak egy újat. a meglévő pártvezetés így könnyen a helyén marad.

_Neville 2022.08.10. 08:52:28

"ez kb. 200 magyar Ft, Budapesten ennél drágább fagylalt is van" inkább csak drágább van.

2022.08.10. 09:04:32

a szocializmusban volt leó jégkrém. a reform az volt, hogy schöller hungária a jégkrémet behozza ausztriából azért, hogy ne kelljen kimenni bécsbe a dolgozó néptömegeknek. és a kereskedelem hasznából a zánkai úttörőtáborban lesz ingyen fagyi. leó és schöller. ez a reform.

és erre azt mondták, hogy ez nem működik. ez nem működhet. miért ne működhetne?

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.08.10. 09:36:14

Hosszú távon szerinted képesek lesznek fejlődési pályára állni /kínai-vietnámi modell/, vagy nem is cél az életszínvonal emelése mert az csak a középosztály létrehozását jelenti aki az első adandó alkalommal lázadoz i kezd?

Sztbeni95 2022.08.10. 10:07:50

@_Neville: 400 alatt már nem nagyon vab

_Neville 2022.08.10. 10:10:36

@Sztbeni95: ja és azok jellemzően a hulladék térfogatnövelt albán fagyik még...

2022.08.10. 10:31:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
és miért nem nyitnak 20 állami cukrászdát havannában? úgy van verseny.

Yorg 2022.08.10. 10:46:37

"a szocializmusban volt leó jégkrém."

Ami kurva szar volt, tegyük gyorsan hozzá.

2022.08.10. 10:48:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
na de ez így szimplán erőpolitika. megépítjük a világ ár/értékben legjobb fagylaltozóját. ami messze földön híres. ahová hónapokkel előtte kell regisztrálni. kerül, amibe kerül. és ezzel jól odacsaptunk az imperalistáknak. nem szeretnénk a helyébe lenni. kb. virág elvtárs a tanuban. ez a kubai politika?

2022.08.10. 10:49:44

@Yorg:
kb. ugyanazt a leó jégkrémet kapod meg akciósan.

Yorg 2022.08.10. 10:57:00

@cvsvrs: Nem értelek. A Magnum baromira nem a Leó kategóriája.

2022.08.10. 11:03:58

@Yorg:
a reform az, hogy van szocialista leó jégkrém. dolgozói részvényekkel. a többségi tulajdonos a munkásosztály. ahol az igazgatótanácsban kb. 10x-szer annyit keresnek, mint a segédmunkások. munkaversenyben a prolik diktálnak. a proletárdiktatúrát így kell értelmezni. viszont lehet tőkejövedelmük. mert a reformok keretében az is meg van engedve.

és ezek után melléteszik a kapitalista schöller jégkrémet. és azt is árulják a közértben. és julius meinl üzleteiben. és ha a többség az alpesi tejből készült schöller jégkrémet veszi meg az julius meinl üzleteiben, akkor leó jégkrém gyár csődbe megy. és valószínűleg ez lesz budapesten. ellenben debrecenben a hajdútej megmarad és versenyez a veszprémi állami tejipari vállalattal. a háév és a váév versenyeznek az építőiparban. 64 vármegye a szocializmusban. hazafias népi baloldal.

amire mondhatod, hogy egy baromság. lehet. de ez nem lett kipróbálva.

2022.08.10. 11:12:30

@Yorg:
csakhogy az csokoládé bevonattal és olajos magvakkal készül. és többször annyiba kerül mint a tejporból, tojásporból vízből és különféle ízesítőkből készült legegyszerűbb "leó" jégrém.

Yorg 2022.08.10. 11:15:57

@cvsvrs: Kösz, de én maradok a jelenlegi valóságnál, ahol az Univer Veszprémi Jégkrémgyárában csúcsminőségű jégkrémet gyártanak, a "reformszocialista" utópiádat a szart és a még szarabbat gyártó szocialista vállalatok versenyéről meghagyom neked.

Yorg 2022.08.10. 11:18:44

@cvsvrs: És többször annyival is finomabb. A minőséget rendszeresen kihagyod a számításból. Pont, mint az elvtársak anno. Ezért is ment csődbe az egész, és soha nem is fog visszatérni, hiába álmodozol róla.

2022.08.10. 11:29:22

@Yorg:
ez a debreceni hangya szövetkezet.
static.darabanth.com/images/1/6/1655521.jpg
ez is ugye tipus szociális szövetkezet. ha eladja a magyar élelmiszert a nagyvilágba, akkor behozhatja a csokoládét és az olajos magvakat. szocialista kereskedelem alapja a bartell. és abban a reform a klasszikus magyar liberalizmushoz vezet.

a liberális kapitalizmus az, hogy a bankban leütik az entert. és a semmiből ott terem százcsillió dollár, euró, forint vagy akármi. és vegyél meg akármit olcsón és add el drágán. nem kell hozzá árut termelni. hanem az ki van szervezve a gyarmatokra. és a kérdés az, hogy melyik tőkepiaci központ, privát pénzjegynyomda hoz létre hatékonyabban működő gazdaságot. ehhez kellene a szabad kereskedelem és egységes belső piac világméretekben. és akkor majd egy vagy néhány oligopol vállalat ellátja a fél világot jégkrémmel. 6-8 világvállalat verseng élelmiszerben.

Yorg 2022.08.10. 11:40:29

A Hangya Szövetkezet nem volt szocialista. Gróf Károlyi Sándor alapította és a Bethlen-kormány államilag támogatta. A kommunisták államosították. Sületlenségeket beszélsz "jó" szokásod szerint.

Yorg 2022.08.10. 11:42:27

@Yorg: Univer helyett Unilever

Boldeone2 2022.08.10. 11:46:23

a lakosság 95+ %-a egyenlő szintű szegénységben él"

...ès miért jó a társadalomnak? Ennèl már a "kutya kapitalizmus" is jobb!
Kubának is meg kellene lèpni a teljes körű piaci reformokat , minèl hamarabb ...
Egy állam sem kerülheti el a szüksègszerű sorsot ..

2022.08.10. 11:52:43

@Yorg:
a reformszocializmus a szövetkezeti rendszeben visszatérés a hangya hagyományaihoz.

2022.08.10. 12:06:26

@Yorg:
a szövetkezet egy szocialista cégforma. eredendően keresztényszocialista. a reform az volt, hogy kiegyeznek a papsággal és ehhez térnek vissza.
p1-ssl.vatera.hu/photos/b4/9e/debreceni-hangya-keresztyen-fogy-es-ertekesito-szovetkezet-uzletresz-40-korona-ertekben-1919-1edb_1_big.jpg

a rendszerváltók azt mondták, hogy az egyháznak nem kell föld. és közmunkaprogramok. a papok többségében olyan hülyék, hogy képtelenek lennének vezetni egy közbirtokot. úgy, hogy a közmunkások bármikor fellázadhatnak ellenük. inkább az állam tömje ki pénzzel őket. nem akarnak feudalizmust. a szoci párttitkárok hasonlóan hülyék. legegyszerűbb közüzemet se tudnák elvezetni.

a rendszerváltó elit hülyébb volt, mint a feudális és a szocialista elit. és azt mondták, hogy itt a liberális kapitalizmus. ami a világ fejlett részén működik. a piac mindent megold. semmit sem kell felelős módon működtetni. egyszerűen el kell adni mindent. a maradék erőforrásért ideológiai harcot kell vívni. csak immár többpárti keretek között.

_Neville 2022.08.10. 12:19:50

@cvsvrs: mire nyitnának 20 cukrászdát, mikor egyre sincs piacképes kereslet a valódi árakon?

_Neville 2022.08.10. 12:26:00

@Yorg: pont akartam írni, hogy nekem újdonság, hogy az Univernek lenne jégkréme, ők szószokban utaznak. :)

Serény Vélemény 2022.08.10. 12:38:35

@cvsvrs: Mostanra már nagyon jó gazdasági szakemberei vannak az egyház(ak)nak, de akkoriban valszeg tényleg nem voltak.

Yorg 2022.08.10. 12:51:38

@cvsvrs: A rendszerváltás el lett cseszve, ez kétségtelen, de visszaút a "reformszocializmusba" akkor sem lesz.

littke 2022.08.10. 15:56:50

Jártunk Kubában, kb. 10 éve mint egyéni túrista, nem csoportos. 2 hétig voltunk ott, egy hétre kocsit is béreltünk. Olyan 50 es évek magyarországi állapotok voltak. De tényleges nyomort nem lehetett látni. Csak rendes szegénységet. Még egy bicigli is nagy dolog volt az ottaniaknak.
Csak annak ment jól aki a túrista iparpan dolgozott és kapott borravalót.
A közbiztonság aránylag jó, de azért vigyázni kell, mert a zsebedben évi fizetésüknek megfelelő készpénz volt, lévén hitelkártyák nem voltak használatban. Ez azért nagy kisértés nekik.

2022.08.10. 16:20:23

@_Neville:
havanna egy 2 milliós város. miért ne lehetne abban 20 cukrászda?

2022.08.10. 16:47:18

@Yorg:
van egy medián méretű magyar település. az egy mezőváros. 17.5 ezer főt számlál. abban van egy átlagos háztartás. 40 éves férfi, 45 éves nő. szülők. 1 gyerek. és 2-3 krónikusan beteg nagyszülő. számukra ideologikusan mi a legjobb? egy átlagos balmazújvárosi család számára. azt hiszem, hogy a késő kádár kor.

de valaki mondhatja, hogy nem. hanem micsoda? és lehet mondani, hogy majd a környezetébe odatelepül a bmw. az államilag támogatott bmw az reformszocializmus. az igazgatótanács egy tagja tárgyal az illetékes miniszterrel. új kgst a nyugat német elvtársakkal. szocializmus a reformokkal. és egy úgy korrekt, hogy a bmw hungária egy német-magyar vegyesvállalat. ez konkrétan grósz károly és köreinek elképzelése.

2022.08.10. 17:29:01

@_Neville:
havannában lekerítnek egy városrészt. az a középponti állam. és onnan irányítják a pártot, a forradalmi hadsereget, a külpolitikát. a belpolitikát szabadabbá teszik. és azt mondják, hogy a központi közigazgatáson kívül van 20 havannai kerület. és van 20 havannai párttitkár. és tessék. lehet javítani a közellátást. vagy lehet mondani, hogy csúcshely ez a mi kis kubánk itt havanna külsőn.minden úgy jó ahogy van.

a másik párttitkár azt mondja, hogy lehetne kicsit rendezettebb a park, vagy közösségi jelleggel kifesthetnénk az iskolát, vagy épülhetne egy cukrászda, stb. amire lehet, hogy a kubaiak azt mondják, hogy menjen a picsába. nekik jó így is. ez esetben le lesz váltva. az is lehet, hogy kis erőfeszítéssel jobbá teszik az adott kerületet. oda iratják a gyereket az iskolába. vagy oda járnak melózni, vagy fagylaltozni. amit megszervez a párttitkár.

és a központi bizottság azt mondja, hogy ehhez minden egyes kerületnek rendelkezésére áll ennyi és ennyi induló tőke. ennyi pesó készpénz és ennyi hitel. és a kubai föld. az állami infrastruktúra és 100 ezer ember. és a párt központi bizottsága elkésziti hdi indexet. van 100 párttitkár, akinek a dolga, hogy ezt javítsa. mérik az elégedettséget.

ebben az a reckér, hogy 100 kerületi pártitkárból 60 azt mondja, hogy a központi bizottság tagjait kell leváltani. vagy a 10 legszegényebb kerület fellázad. ha kubában van olyan erős a párt, hogy nincsenek ilyen belső ellentétek, akkor népi baloldal képes a szocialista rendszert fentartani.

a népi baloldal a radikális jobbik. az valójában a hazafias népfront. 64 vármegye. az egy nagyon erős politikai versenyt indít el. csak persze ilyet vona gábor se akart. torockai se akar. és a fideszben se akarnak. egyik pártban se.

a mi hazánkban se azt mondják, hogy lesz a pártnak egy 64 tagú országos elnöksége. mert mondjuk ennyi vármegye még éppen magyar. mert torockai megnyeri a csanádi elektori körzetet. megjelenik egy békés megyei, temesfői parancsnok és ezért torockai azt mondja, hogy inkább ő választ egy nímandot békésből. ahogyan szerveződik az összes párt. a határon túlról vezetők sincsenek választva. nincs rendezett közigazgatás és szabad választás. egységállami keretek között központi tervutasításra erőpolitikát folytatva meghirdetik az egy kuba elvét.

és az is működhet akár.

2022.08.10. 17:45:02

jav. a 64 vármegyéből 32 még éppen magyar. és 32 fős elnökség a határon túliakkal. ezt ugye elképzelni nem lehetne egyik pártben se. nincs egységállam. hanem rendezett közigazgatás keretei között hatalommegosztás van. és a hatalmi ágak szétválasztását végképp egy se akarja. az se, aki "liberális". majd ők értenek a kormányzáshoz és bíráskodáshoz is. egykamarás parlamentben kineveznek egy nímandot államfőnek. ugyanez a hatalmi konstrukció. az mszmp a reformok nélkül.

Gery87 2022.08.10. 19:21:59

@cvsvrs:

Úristen...mi ez már megint?
Vedd be a bogyóidat megint rohamod van!

64 vármegye....az, főleg hogy 71 volt összesen a kor végén és a magyar "64-dik" az Fiume ami nem volt megye.
Torockaiéknak is pont ennyi eszük van, még számolni sem tudnak.

_Neville 2022.08.10. 20:19:28

@cvsvrs: tök mindegy hány milliós, ha a lakosság nagy része csóró és nem tudja megfizetni. Erről szól az egész írás: egy ilyen minőségi fagyizó van, de az is szinte üres, mióta piaci árat kell fizetni érte. Akkor a másik 19-be ki járna?

tűz fal 2022.08.10. 20:46:38

Ez a cikk a fagyiról szól, tehát a cím helyesen nem "A kubaiak élete", hanem "A kubaiak étele".

2022.08.10. 22:22:54

@_Neville:
az elsődleges kérdés, hogy elő tudja állítani a fagylaltot kubában. ki tudja-e termelni a földből. mert ha igen, akkor onantól kezdve már csak pesót kell nyomtatni. és úgy meg tudja vásárolni. és van minőségi kézműves fagyizó. tejport, tojásport és ízesítőket a leghülyébb pártitkárokkal is sikerült gyártani. és abból leó jégkrémet készíteni.

lehet, hogy a kubai kommunista pártban ez senkinek a vezetésével nem megy. ezért kell versenyt hirdetni. és esetleg 1 azt mondja, hogy neki van egy ismerőse, aki képes egy ilyen üzemet vezetni. és úgy van kubai szocialista jégkrém gyár. ebben még nincsenek valódi reformok. mert az lenne, hogy a havannai vendéglátóipari vállalat félállami. és annak tömegével részei a kubai maszekok.

amire birca azt mondaná, hogy azt a kubai amerikaiak uralnák. és úgy a szabad kuba az imperalizmus martalékává válna.

2022.08.10. 22:35:09

@Gery87:
torockai nem nagy spíler, de nem is hülye. azért nincs valódi 64 vármegye mozgalom. akármilyen alulról szerveződő népmozgalom.

_Neville 2022.08.10. 22:49:04

@cvsvrs: hát izé, a minőségi fagyi az nagyon nem a gagyi szoci jégkrém anyagköltségében van. Továbbá az is elkészíthető, hogy mondjuk a belföldi tejnek is lenne máshol is helye, nem csak a fagyiban, és arra már nincs elég belőle, hogy kvázi állami juttatásként fagyizgassanak.

Gógita 2022.08.10. 22:59:07

Mostanában nem reflektálsz a napi közéleti magyar és világ eseményekre!
"Leszóltak"?
(Másokat meg az Index nem válogat be sehogy "jobbról", nem, hogy automatikusan.)

Gógita 2022.08.10. 23:01:20

@_Neville: Szlovákiában 1 - 1.2 Euro per gömb!

Gógita 2022.08.10. 23:05:37

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Sokat gondolkodtam azon, hogy ha tegyük fel, a nyugat semmilyen szankciót, embargót, Cocom-listát, mindenféle bojkottot, nehezítést, kiszorítást..., stb. nem vezet be a szoci országokkal szemben, akkor mire jutottak volna? Ugyanoda? Vagy létrejött volna, egy alternatív, de működő gazdasági és társadalmi modell?

2022.08.10. 23:12:23

@_Neville:
a minőségi fagyi feudális. az friss tejből, friss tojásból készül. friss kakaóbabból, friss vaniliából, friss puncsból. utóbbit frissen facsart citrus levéből készítik friss fűszernövényekkel. és ezt keverik össze annyi vízzel, hogy lehűtve krémes állagúvá váljon. ez feudális kézműves fagyi.

ilyenből elég sok lehet kubában. elsődlesen nem pénz kell hozzá, hanem föld. feudális kisárutermelés. és ha a munkaerő olcsó, akkor nem kerül olyan nagyon sokba. ennek az elsdőleges hátránya, hogy nem lesz belőle töménytelen sok fagylalt. nem eheti minden kubai kisgyerek úton útfélen. 20 feudális kézműves fagyizó simán lehet havannában. és úgy már azért van verseny is. mert attól, hogy kézműves még lehet rossz.

a mennyiségi olcsó tömegfagyi szocialista. ami porból készül. de attól még éppen lehet viszonylag jó. és a legszegényebb is megveheti.

és van a kapitalista jégkrém. a schöller, vagy mövenpick, vagy akármi. magnum. az átlagos háztartásra van szabva. tehát az a legcsóróbbnak nem pálya.

ebből a reformszocialzmus melyiket zárta ki? egyiket se.

azt mondta, hogy legyen leó az alsóbb rétegnek. schöller hungária drágább lesz. megfizeti a középosztály. és maszek fagylalt a legdrágább. megfizeti a felső réteg. vagy időnként a középréteg. vagy ritkán a szegények is. és akiknek időnként jut majd akciós schöller. télen nyárom csak is leó. helló. leó.

sz simán működhet. csak reálértelmiség is kell a pártokba. akik képesek egy üzemet elvezetni.

Gógita 2022.08.10. 23:13:25

@Yorg: " Ezért is ment csődbe az egész, és soha nem is fog visszatérni, hiába álmodozol róla. "

Csak el ne kiabáld!
Világszerte az új kommunizmus (progresszív liberalizmus) dominál! És ugyanolyan erőszakos, ellentmondást nem tűrő ideológiaként, mint volt. Csak most más neveken futnak, de ugyanannak a sárkánynak a más-más fejei.
Ez a történet még sokfelé fordulhat.

Gógita 2022.08.10. 23:18:30

@Boldeone2: "Kubának is meg kellene lèpni a teljes körű piaci reformokat , minèl hamarabb ...
Egy állam sem kerülheti el a szüksègszerű sorsot .. "

A csapda nekik is ott van (ahol nekünk volt), hogy ha meglépik, és mivel tőkéjük nekik nincsen, az következik be, hogy mindenük a külföldi tőkéseké lesz, ők meg mennek vissza a cselédsorra, ahol voltak a forradalom előtt!

Az USA-ban erre várnak és készülnek hatvan éve!

2022.08.10. 23:18:47

@_Neville:
debrecenben most épül egy állami gyógyszergyár. egy gépsor, ami képes tablettát és kapszulát gyártani akármiből. alkalmas arra, hogy valamilyen gyógyszerészeti terméket teszteljenek.

az állami tulajdonban van. egy magán labor is kibéreltheti próba gyártásra. ez a szocialista GMK. és ha beválik a kis sorozat, akkor mehet a bankba, hogy ő ezt gyártaná nagyban. az a reform, hogy ez is meg van engedve.

Gógita 2022.08.10. 23:22:24

@_Neville: Ergo: több tehén kell = több, olcsóbb tej!
Fű csak van?!

Gógita 2022.08.10. 23:25:55

@cvsvrs: "számukra ideologikusan mi a legjobb? egy átlagos balmazújvárosi család számára. azt hiszem, hogy a késő kádár kor.

de valaki mondhatja, hogy nem. hanem micsoda?"

A kései Kohl kor!

2022.08.10. 23:36:02

@_Neville:
a pandémia idején hallottad, hogy 3. fázisú nagymintás legalább 10 ezer fős klinikai kísérlet kell a piacra kerüléshez. annyit adagot nehéz kézzel kikavarni a laborban. kell egy gyártósor ami a piacra kerülést támogatja. ha ez a gyógyszerészek számára rendelkezésre áll, akkor lehet árut termelni. nemcsak kereskedeni és szolgáltatni.

2022.08.10. 23:37:50

@Gógita:
a régi nszk. balmazújváros olyan szegény, hogy az is túl nagy ugrás lenne. ahhoz is kell dobbantó.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.08.11. 02:31:54

@Gógita: szerintem nem. A Cocom lista tök haszontalan lett volna ha a szoci országok tudtak volna nyugati minőségű termékeket gyártani. De sose tudtak. Nem arról volt szó hogy nem voltak kakaóültetvények a szovjet blokkban és importálni kellett volna ahhoz de a gonosz nyugat tiltotta hanem csupa olyan dolog volt amit le tudtak volna gyártani itt is, csak nem volt verseny ami kikényszerítse a fejlődést. A mikloelektronika tipikusan ez. Innentől a nyugat átadhat készterméket de az se fogja felhúzni a szocializmus termelékenységét. Olyan ez mint amikor a félhülye padtárs lemásolja a matek házidat, lehet hogy éppen meglesz neki de úgysem érti mi van oda írva.

Yorg 2022.08.11. 09:10:09

@cvsvrs: Most is van leó egyébként, csak alig veszi valaki, mert van jobb.

2022.08.11. 09:14:04

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:
a reformszocializmusban verseny volt. és ezek mellett a nyereséges állami vállalat felvásárolhatta a veszteségest. és az iparvállalatok maguk kereskedhettek. ami addig a budapesti külker vállalatok priviléguma volt.

a debreceni konzervgyárnak volt egy 1979 óta működő maggi üzeme. felvásárolta a nyíregyházi, a nagykőrösi konzervgyárat, majd a budapesti globus-t. vagy mondjuk a debreceni medicor csak az nszk-ba gyártott. a debreceni biogal gyógyszergyár maga kereskedhetett. budapesttől függetlenül ezek a cégek megszervezhették önmagukat. ez jelentős liberalizálás volt debrecenben. és ugyanígy győrben, székesfehérváron, vagy veszprémban voltak jól működő vállalatok. ezeknek a térségeknek kedvezett a reform. és volt viszonylag jól működő szövetkezeti rendszer. amelyik ha külkereskedelmi jogokat kap és elosztottá válik a tőkepiac (városi tőkealapok vannak, mezővárosokban is akár), akkor az magyar agrárium budapest nélkül is működőképes. falusi vendéglátás népi kultúra, megint budapesttől való függetlenedés, budapest nélküliség.

2022.08.11. 09:18:41

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:
és persze budapest is rendelkezett viszonylag jól működő vállalatokkal, kutatás fejlesztő központokkal, a cocom után működhettek volna tovább. csak ez nem volt cél. ha bezár a mom és lesz helyette mom park bevásárolóközpont, akkor az milyen jó.

2022.08.11. 09:32:44

@Yorg:
amit esetleg nem is magyarországon gyártanak. és a jégkrém gyár dolgozóinak 0 tőkejövedelmük van.

a reformszocializmusban dolgozói részvényeik lennének, és a szocialista brigádok élükön választott művezetőkkel dönthetnének akár úgy is, hogy gyártsanak szezonálisan jobb minőséget friss gyümölcsökből úgy, hogy szerződnek egy téesz melléküzemággal. vagy a szövetkezeti hangya gyarmatárukereskedői behozzák a friss vaníliát. amelynek dolgozói megint csak tulajdonosai az üzletnek. kapcsolódhatnak hozzá a maszekok.

tehát ez egy félfeudális-félkapitalista vegyes gazdaság lett volna valójában. szocialistának volt elnevezve, mert szocialista állampárt volt az uralkodó. ez jóval szabadabb rendszer lett volna, mint amit a rendszerváltók kínáltak, vagy kínálnak.

a rendszerváltók megállapították, hogy a reformok nem működnek. el kell adni mindent. a nyugatnak ez nyilván sokkal jobb volt, mint vegyesválllalatokat építeni. és ezt a mintát vette át a népi kína. akik mostanra már felszámolnák a vegyesvállalatokat. inkább megszereznék tajvant, vállalják a szankciókat, nyilván az összes betelepült multi elbukja az érdekeltségeit, ha nem lesz olcsó orosz energia, nem lesz olcsó kínai áru, akkor a francia nemzeti tömörülés is reformszocializmust ígérhet a francia parasztoknak.

Yorg 2022.08.11. 09:42:15

@cvsvrs: "amit esetleg nem is magyarországon gyártanak."

Téves (mint majdnem minden, amit csak írsz), Törökbálinton gyártják, pont mint régen: "Az Eispro azóta újra saját jégkrémekkel is megjelent a piacon, amelyek a Budatej egykori üzemében készülnek."
www.origo.hu/gazdasag/20211013-a-leo-jegkrem-tortenete.html

A hozzászólásod többi része a szokásos zagyvaság. Most akkor a "reformszocializmus" csak egy utópia, ami sose volt, vagy az van, amit két hozzászólással feljebb írtál, hogy mégis volt a Kádár-korban, vagy amit tegnap írtál, hogy most is az van. Döntsd már el!

2022.08.11. 09:46:10

@Yorg:
a feudalizmus a kulturális optimot kereste. egy szépséges, gyönyörűséges kis világot akart teremteni. amit az emberiség a mai napi csodál. és nem tudják helyreállítani a régi korok kézművességét, hiába és hiába van hozzá sokkal több ember. kevesen akarnak egy szobrocskát hónapokig farigcsálni. és még kevesebben hajlandóak megfizetni. amit a feudális egyházi vezetés megtett azért, hogy ezzel tetszelegjen szűzmáriakisistenek.

a protestantizmus azt mondta, hogy nem kell ez a sok csicsamicsa. fehér meszelt fal is elegendő. csakhogy ez a puratizmus a népi kultúrát erősítette meg. úgy, hogy nem hirdették meg a katolikus és az ortodox hagyomány pusztítását. a reformációval a kulturális optimumkeresés kiteljesedett.

a kapitalizmus gazdasági optimumot akarja megkeresni. precíziós munkagépekkel. olcsó tömegtermékeket gyártani. a kispolgár azt hiszi, hogy a leó jégkrém milyen olcsó és fincsi. a középpolgár örül, hogy a magnum is akciós. igazán fincsi fagyi kevesek privilégiuma. akárki készíthet, megrendelheti az alapanyagokat.

és ez a két optimum (a világgazdasági és kulturális) nem esik egybe. a szocialista válasz az, hogy a kettő közé kell lőni. egy félfeudális-félkapitalista rendszert kell építeni. ahhoz reformokat kell hirdetni.

Yorg 2022.08.11. 09:49:00

@Yorg: Bocs, ezt benéztem, a Leó márka a Nestléé, és Lengyelországban gyártják. De a lényegen nem változtat, hogy alig veszi valaki a "fénykorhoz" képest, és nem látom be, hogy ha Magyarországon gyártanák, akkor miért lenne sikeresebb. Az Eispro saját márkás termékei se szántották fel a piacot.

Yorg 2022.08.11. 09:58:54

@cvsvrs: "a protestantizmus azt mondta, hogy nem kell ez a sok csicsamicsa. fehér meszelt fal is elegendő. csakhogy ez a puratizmus a népi kultúrát erősítette meg. úgy, hogy nem hirdették meg a katolikus és az ortodox hagyomány pusztítását. a reformációval a kulturális optimumkeresés kiteljesedett. "

Már megint magadnak mondasz ellent. Most akkor meghirdették, vagy nem hirdették meg? Nem tudnál világosabban, összeszedetten fogalmazni?

A Magnum és a Leó között jóval nagyobb a szakadék, mint a Magnum és az "igazán finom" fagyi között. Olaszországban egyébként az "igazán finom" fagyi nem kevesek privilégiuma.
Minden sarkon van elérhető áron kiváló minőségű fagyi. Nem látom be, hogy nálunk ez miért ne valósulhatna meg majd a jövőben.

2022.08.11. 10:05:28

@Yorg:
a leó jégkrém a világban úgy lehet a leginkább sikeres ha azt egy világvállalat gyártja. mondjuk a nestlé. és esetleg megmaradt készlet egy részét eladják egy távoli országba. és lehet fotózni, hogy lám-lám itt is van leó jégkrém. ha a viilággazdasági sikeresség a fokmérő, akkor globális kapitalizmust kell építeni.

a kapitalista ígéret az, hogy épülhetnek világvállalatok balmazújváros központtal is. ehhez egyszerűen csak javítani kell az oktatás színvonalán és ha majd balmazújváros is olyan szorgalmas és tehetséges embereket nevel ki, mint amilyenek a nestlé igazgatótanácsában vannak, akkor ők is szupergazdagok lehetnek.

balmazújvárosban a többség egy olyan világot szeretne (énszerintem), amiben vezérigazgató és segédmunkás jövedelmi, vagyoni különbségeu nem túlságosan nagyok. és viszonylagos jólét van. lehet, hogy budapesten többség nem ilyen világot akar, mert egy világváros nem ilyen, new york se ilyen, moszkva sem, bécs és berlin se. peking se annak ellenére, hogy a kínai kommunista párt ilyesmit ígér. hanem havanna ilyen leginkább, ami a legszegényebb főváros.

mégis szerintem balmazújváros leginkább egy fejlődő havannát szeretne. amiben lacika büszke, hogy ez leó jégkrém, amit gyártott a gyárban. és a melós a tőkejövedeleméből vásárolhatnak high tech cuccokat. és mellette barkácsolhat a kertben. és együtt eszegetnek, iszogatnak a szomszéddal. és lehet, hogy ez a fővárosok közül havannára hasonlít leginkább. siker szempontjából ez a legrosszabb.

és lehet mondani, hogy mert ilyenek ezek a magyarok. tartok tőle, hogy a társadalmak úgy általában ilyenek.

Yorg 2022.08.11. 10:24:53

@cvsvrs: De nem érted, hogy a Leó még Magyarországon is besült, nem hogy máshol? Azon kevesek, akik veszik, csak a nosztalgia miatt veszik. A "reformszocializmusban" vagy miben meg azért vették, mert nem volt más.

"balmazújvárosban a többség egy olyan világot szeretne"

Szerintem meg nem. Ha azt szeretne, akkor Thürmerre szavazna vagy Szanyira. De nem teszi. Szerintem jó minőségű termékeket szeretne fogyasztani, mint minden ember a Földön. És alapvetően leszarja, hogy hazai gyártású, vagy külföldi.A minőség a lényeg. A "reformszocializmus" ezt nem tudja biztosítana. Kubában diktatúra van. A hatalmat nem érdekli, hogy a nép mit akar, nem is kérdezik meg.

2022.08.11. 10:51:11

@Yorg:
a protestánsok azt mondták, hogy a protestáns templom legyen puritán. a katolikus templomokat nem rombolták le. hanem azt mondták, hogy abban legyen csicsamicsa. az is kereszténység. ahogyan a meszelt fal. az is kereszténység. csak utóbbiban a biblikus hagyomány mellett a népi kultúra dominál, kezdve onnnan, hogy a nép anyanyelvén prédikálnak. és ezzel a feudalizmusban a kulturális optimumkeresés kiteljesedett. (nyilván ez egy protestáns nézőpont. a bigott katolikusok nyilván azt gondolják, hogy róma latin rítussa már kiteljesítette a kultúrát, és megtűrik ezeket az alantas pogányokat. kereszténység.)

csak ugye ez a kulturális optimum. van valami kultikus dolog, amire egy rakás pénzt elköltenek, annak választott vezetője a legtöbb esetben hülye, nem kell túl sok tehetség, szorgalom ahhoz, hogy valaki egy templomot vezessen. ha valami gond van, akkor hívják a szerelőt. pénz meg van dögivel. mert ha nincs, akkor a kultikus létesítménynek annyi. és azt nem akarják az emberek.

ezért a kapitalisták a gazdasági optimumot kezdék el keresni a nagy földrajzi felfedezésekkel, ipari forradalmakkal. világbirodalmakkal. és ezek gazdaságilag fejlettebbek a feudális uradalmaknál. a szocializmus nem alternatíva. ebben is lehet hinni.

Yorg 2022.08.11. 11:07:20

@cvsvrs: Az a "csicsamicsa" maga volt a "népvallás". Szűz Mária (Nagyboldogasszony!) és a szentek alakjában régi pogány istenek rejteztek. Ezzel fordult szembe a reformáció. A "népvallásssal". Ha valamire igaz a "zsidókereszténység" kitétel az I. század után, akkor az a korai reformáció. Lásd szombatosok pl. Pont fordítva látod a világot, mint amilyen valójában.

2022.08.11. 11:09:30

@Yorg:
balmazújváros most a függetlenedő jobbikos polgármesterre szavaz. a jobbik csak a fővárosból nézve a széljobb. valójában a radikális népi baloldal. torockai is helyi kommunákat akar. csak a tetejébe nem tenne vörös csillagot. nem rombolná le a templomot, nem mondja, hogy egy kis birtoka, kis üzeme, kis üzlete se legyen senkinek se. hanem azt képzeli, hogy az államnak dolga a köznépnek olyan kommunákat építeni, ami az alapvető megélhetést biztosítja valahogy. és ha közraktárakat is nyitna, akkor azzal még népszerűbb lenne.

és a mezővárosi, községi, falus fidesz (a fidesz 3), ami a temérdek szavazatot hozza szintén népi baloldali. és a parasztok nem azt mondják, hogy kellene még ide egy új penny, mert úgy még olcsóbb lenne a túró, mert ők maguk akarják megtermelni a túrót és azt szeretnék ha az drága lenne. úgy, hogy saját kiskereskedelmi üzleteik vannak. ilyesmit ígér lázás. lesz közért, halért, vadért, füszért. amire mondhatod, hogy jó hogy nem azt képzelik, hogy az áfész boltok megteremtik a gazdagságot. az, hogy vehetsz akciós cirokseprűt és kiseperheted vele a tornácot, vagy a tyúkszaros mackónadrágban az ólat. jó, hogy nem ezt akarják már visszahozni. nem látták ezek new york-ot, vagy dubai-t. az is egy egy elsivagatosodott puszta. csak az fejlett, sikeres. felhőkarcolókkal. és az legyen már a minta balmazújvároson is és nem ezek a bőgatyás csikósok és az új élet mgtsz.

budapesten a fideszben is azt gondolják, amit az szdsz-ben, ugyanazt mondjátok. balmazújvároson meg még az szdsz maradványa is népi baloldali, amire azt mondják, hogy az szélső jobboldal. valamilyen elmaradt népség a cselédsorból összeszerveződve. és felejtsék már ezt a múltba forduló ostoba romantikázást, hogy a csizmájukat odaverik a döngölt padlóhoz és azt mondják csuhajja. miközben a téesz irodában számolják a veszteséget és azt nézik, hogy mit lehetne még abból ellopni. kipróbáltuk. nem működik.

2022.08.11. 11:10:45

@Yorg:
nagyboldogasszony szűz mária vagy babba mária. kinek kinek az ő hite szerint.

2022.08.11. 11:23:29

@Yorg:
a római katolikus egyház a népvallást egyneműsítette. és azt mondta, hogy a közös kulturális világörökség alapja a szenírás keresztény kultúrkörben legalább is. és biblikus történetek, ahhoz kapcsolódóan szentek élete. ez a magas kultúra. a protestantizmus azt mondta, hogy a templomban van a meszelt fal. és van az élő egyház. és a magas kultúra úgy lesz, hogy a vásári nép és a protestáns néptanítók majd valamit magas kultúrának mondanak. ebből lesznek a nagy klasszikusok. ebből lett a magyar felvilágosodás és a magyar irodalom döntő többsége protestáns alakokkal. vörösmarty katolikus, ő a nemzet ébresztője. ez a vonulat a népi nacionalizmust erősítette fel. ami ilyesmi:

Mi dolgunk a világon? küzdeni
Erőnk szerint a legnemesbekért.
Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.
Ha azt kivíttuk a mély sülyedésből
S a szellemharcok tiszta sugaránál
Olyan magasra tettük, mint lehet,
Mondhatjuk, térvén őseink porához:
Köszönjük élet! áldomásidat,
Ez jó mulatság, férfi munka volt!

a magyar nemzeti érzület valami ilyesmi. nyilván egyik párt sem közelíti.

Yorg 2022.08.11. 13:00:01

@cvsvrs: Tisztességtelenül vitázol. Olyat adsz a számba, amit egy szóval se mondtam.

kiskisutca 2022.08.11. 15:19:04

@cvsvrs:

Szerintem a csicsamicsát (Mitya bácsi?) kevered a cicomával. (cicoma = felesleges, túlzásba vitt díszítés)

Csodatévő ereklyéket az evangélium által reformáltak fertelmes bálványimádásnak tartják. A tabernákulumban tárolt szentségben sem hisznek. (Átváltoztatott bor és kenyér)
Amúgy pl. a svéd evangélikusok templomai díszesek, a magyar református templomok a török hódoltság hatására alakultak ennyire puritánná, mert a török nem nézte jó szemmel az ember ábrázolást. Evangélikus templomokban lehet oltár, oltárkép, de mindenképpen Jézust kell ábrázolnia (plusz lehet mást is, de Jézus nélküli nem lehet.)

kiskisutca 2022.08.11. 15:28:08

@cvsvrs:

"Mi dolgunk a világon? küzdeni
Erőnk szerint a legnemesbekért."

A keresztény válasz erre a kérdésra, hogy az üdvösségünkért, az üdvösségben maradásunkért (hisz a legnemesebb = legfontosabb) kell küzdenünk.

"Előttünk egy nemzetnek sorsa áll."

Ez nemzeti szempont. Túlzásba víve lehet bálvány.

"E világ minden ördöge Ha elnyelni akarna, Minket meg nem rémítene, Mirajtunk nincs hatalma. E világ ura Gyúljon bosszúra: Nincs ereje már, Reá ítélet vár, Az ige porba dönti.

Az ige kőszálként megáll, Megszégyenül, ki bántja. Velünk az Úr táborba száll, Szentlelkét ránk bocsátja. Kincset, életet, Hitvest, gyermeket Mind elvehetik, Mit ér ez őnekik! Mienk a menny örökre! - Erős vár a mi Istenünk, evangélikus ének"

2022.08.11. 17:13:06

@kiskisutca:
vörösmarty a magyar irodalmi pateonban a nemzet ébresztője. a keresztény államnemzetbe vetett hit az, ami az európai történelmen a középkortól kedve végigvonul.

és az a kérdés, hogy ez az újkorban is érvényes-e. a felvilágosultak (vagy a felvilágosult abszolutisták inkább) azt mondják, hogy nem. a protestáns néptanítók olyanokat mondanak, hogy a keresztény üdvtörténet az az ősiségben, a népvallásban gyökerezik. és nem kizárólag a zsidó vallásban, hanem a népvallásban általában.

a szkíták "szívbe írt igazsága" nem minden elemében keresztény, mégis keresztényi. azzal egyenértékű. a bibliával egyenértékű? ez eretnekség. vagy nem. mi az eretenek?

2022.08.11. 17:31:51

@kiskisutca:
időszámításunk előtti az emberiségból üdvözült valaki? vagy aki nem még is hallott a bibliáról. vagy nem is hall egyáltalán. nagyanyám szomszédja a néma néni. mindig eljárt a templomba. nagyanyám mellett ült. egy mukkot nem értett abból, amiről a papok prédikáltak. mert nem ismerte a nemzetköz jelbeszédet.

nagyanyám próbálta elmutogatni a jézus sztorit. van egy valami ott fent ami csodálatos. és a néma néni büszkén mutatta, hogy egy. oké. nagyon jó. és a kereszt, a keresztre feszítés az nagyon rossz. valami ilyesmiről van szó a templomban. néma néni a szentháromságot aligha értette. tudott számolni. mi van azokkal, akik nem tudnak háromig számolni?

és lehet mondani, hogy azok így jártak. akik krisztus kora előtt születtek azok nem üdvözülnek. és nem hallották az örömhírt. azok se. így jártak. vagy ez hogy van.

_Neville 2022.08.11. 17:40:23

@kiskisutca: evangélikus templomban nem csak lehet oltár, hanem kötelező, ugyanis bizonyos mértékig ők is hisznek az átlényegülésben az eucharisztia által, csak szerintük ez a szertartás alatt a hívek közösségében történik meg és nem maradandó, szemben a katolikus és ortodox tanítással, ami szerint a felszentelt pap elmondott szavai által megtörténik és úgy is marad (ezért a katolikus templomban van tabernákulum, ahol őrzik a jelenlévő Krisztust, míg az az evangélikusban nincs).
Kálvin és Zwingli tovább menve teljesen kidobta az akkor 1500 éves keresztény hagyományt azt mondta, hogy ez csak jelkép, megemlékezés stb.
Ezért is necces amúgy egyben protestánsokról beszélni, mert már rögtön a lutheránus és a kálvinista ág eléggé különböző (a lutheránus hagyományosan sokkal közelebb áll a katolicizmushoz, mára persze sok nyugati evangélikus egyház totál eretnek vicc kategória lett, de az másik kérdés)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.08.11. 19:35:26

Ez valami hihetetlenül szürreális történet, beillene valami Monty Python-részbe. :-)))))

2022.08.11. 19:36:49

@_Neville:
csak ugye a reformáltak nem tartják nem tartják tévedhetetlennek kálvint.

ez a nevem senki 2022.08.11. 20:20:56

évekig et
ették velem a 100gr-os vákum
bacso
magolt téliszal
ámit ami
tutál ok tegnap
be
mentem a köz
ért
be
vettem félrudat
be
lőle rá kell
ettjönnöm a szal
ámi még jó a csomagolásszar

ez a nevem senki 2022.08.11. 20:26:15

@ez a nevem senki: itten van 300 m-re egykis aldi meg1500 m-re középtermetű lidle 4 km-re bazinagy óchan
errerá kell jönnöm a hely kópban finn
omabb minden csak
k.drága

ez a nevem senki 2022.08.11. 20:30:42

tude vala
ki pöstön mondd
ani jó punch fagy
is cukit mazsol
ával e

ez a nevem senki 2022.08.11. 23:36:56

@cvsvrs: az
ért nemfogok de
brecenben menni leg
feljebb de
cember
be
1 szer volt
am ottan tele
font köz
pont ilag fel
programmozni a cigi
gyárba de punch ott nemvolt

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.15. 12:14:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: van egy cikknyi abban, hogyan viselkedett az átlag amerikai tahó amikor Kubában nyaralt? Ahogy hallom pletykaszinten, hozzájuk képest a fél Dunát összehányó szigetlakó kész úriember.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.06.05. 16:56:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ide kicsit offtopik, de ez a film, amelllet hogy magyar az egyik szereplő, a másik meg a világ egyik legszebb nője, érdekes utcai jelenetek láthatóak a Castro előtti Kubából.

ok.ru/video/270683015843
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása