magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Multiszleng

A multicégek idióta belső nyelvezetével 2007 óta ismerkedem, de még mindig képes vagyok röhögni rajta. A "legjobb" egy korábbi munkahelyemen volt, ahol a falra is rá voltak írva egyes jelszavak.

Íme az utóbbi 15 év tapasztalata. A 12 legnagyobb marhaság:

  • 1. Szinergia. Eredetileg azt jelenti: kölcsönös hatáson alapuló együttműködés. A multivilágban azt jelenti: mndenki csinálja azt, amit a főnökség mond, úgy, ahogy a főnökség mondja, aminek a neve azonban nem szinergia, hanem alárendeltség.

  • 2. Lépj ki a komfortzónádból! Eredeti jelentése: próbálj meg szokatlan, szabályellenes (unortodox) megoldásokat. Na most, ha ezt valaki tényleg megtenné, alapesetben azonnali kjrúgásba részesülne. Valójában azt jelenti tehát: tedd azt, ami a te komfortodnak ellentmond, de a cég komfortjának jó.

  • 3. Nyitott ajtók politikája. Azaz minden főnök nyitott, bármikor felkereshető. Nehogy megtedd! Megjegyeznek mint bajkeverőt, s rossz véged lesz. A legritkább esetben beszélj főnökkel, s ha megteszed, mert másképp nem tehetsz, mindig csak a közvetlen főnököddel beszélj. Ha egy nagyobb főnökhöz fordulsz, az a lehető legnagyobb szabálysértő magatartás.

  • 4. Használd a legjobb gyakorlatot (best practice). Eleve ez tökéletesen ellentmond a 2. pontnak. Azt jelenti: ne okoskodj, ne eredetiskedj, hanem csináld ahogy le van írva, hiszen nálad okosabb és tapasztaltabb emberek már rájöttek hogyan a legjobb csinálni. Magyarul ez kb. a "ne találd fel a melegvízet" mondás.

  • 5. Agilis. Tulajdonképpen: fürge, lelkes, gyors. A valóságban: aki gyorsan megtanulja a folyamatosan és ok nélkül változó szabályokat, s azokat gondolkodás nélkül alkalmazza minden esetben.

  • 6. Új szintre emelés. Magyarul: kicsit más lesz, lesz pár új szabály, mert a főrészvényesek keveslik a profitot. Szinte biztosan része ennek a bérek nem emelése és egyesek kirúgása. A szó kommunista verziója a "racionalizálás" volt.

  • 7. Holisztikus szemlélet. Eredetileg: a részről csak az egész ismeretében szabad megszólalni, dönteni. A valóságban: csak a profit számít, mindent az irányából kell nézni. Valós jelentése tehát: profitközpontú szemlélet, ami persze nem baj - hiszen erre épül az egész polgári rend -, de minek átkeresztelni?

  • 8. Csapatmunka. A csapat minden tagja csinálja tök ugyanezt, úgy ahogy a főnök mondta.

  • 9. Az "a nap végén" mondás (at the end of the day). Először egy nem angol anyanyelvű főnöktől hallottam. Azt hittem, nem elegendő angoltudása miatt ismételgeti ezt folyton. Aztán kiderült: nem, az amerikaiak, kanadaiak, angolok, írek még többet használják ezt a kifejezést. Ez tulajdonképpen egy mindent ütő aduász, azt jelenti: csak az fontos, amit most mondok, azaz minden ellenérv felesleges.

  • 10. Átszervezés, mert az ügyfelek vagy a piac ezt követeli meg. Jellemzően senki se követel meg semmit, meg se kérdezték az ügyfeleket vagy a piacot, csak akadt egy túlmozgásos vezető, aki éppen bizonyítani akarja, hogy szükség van teljesen felesleges munkájára. Legviccesebb formája: az eddigi 12 csoportból 15 lesz, s aki eddig az irodaház bal szárnyán ült, az most a jobb szárnyán fog. A "szakértők" háttértanulmánya szerint ugyanis mindez növelni fogja másfél éven belül a KPI-ket 6,5 %-kal.

  • 11. KPI. Ez a kommunista tervgazdálkodási mutatók multiul. Jellemzően valamilyen számok összessége, kb. mint a Biblia protestáns értelmezésben, azaz melyből minden és annak ellenkezője is kiolvasható. Célja: a főnök jelentést készít a főnökének, az az ő főnökének, aztán így tovább olyan 10-12 lépcsőfok után megszületik az egyoldalas nagybetűs Jelentés a tulajdonosok számára, amit aztán megnéznek évente egyszer, de akkor se értenek belőle semmit. Ami nem csoda, hiszen az egész eleve nem egy értelmes adathalmaz.

  • 12. Izgalom. Amikor valami különösen nagy marhaságot döntöttek el fent, azt mindig "izgatottan" közlik. Jelenlegi munkahelyemen a legutóbbi "izgalom" akkor volt, amikor eldöntötték, vége a távmunkának, be kell járni.

Több a multi jelszó és üres szólam, mint annak idején a kommunista.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7217932467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.09.30. 08:54:01

I was not involved with this project.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 08:57:52

Sőt ! Sedzsulálom az adzsendát az écsár mítingre. Mindight coder nagy álma.

erol 2022.09.30. 09:03:34

@Deak Tamas: Ez mit jelent magyarul?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 09:12:36

@erol: nem tudom. Nem kérdeztem meg a titkárnőt aki ezt a mondatot produkálta a fülem hallatára.

GyMasa 2022.09.30. 09:39:50

Szinergia:
- Még több feladatot tesznek a nyakadba, és elküldenek pár embert, akik emiatt "feleslegessé" váltak.
"Lépj ki a komfortzónádból":
- Csinálj olyan dolgot, is, amihez vagy kedeved, vagy képzettséged (vagy egyik sem) nincs, természetesen fizetésemelés nélkül.

3. Nyitott ajtók politikája.
Mondjuk, ez nálunk ténylegesen is működik, de ez csakis azon múlik, hogy nekem, éppen most olyan a főnököm.

4. Használd a legjobb gyakorlatot (best practice).
Nálunk ennek praktikus okai is vannak. A mi szakmánkban (autóipar) elég sok a kötöttség, és ténylegesen is érdemes ezeket használni.

5. Agilis.
Sok munka, túlóra, lehetőleg túlórapénz nélkül az elcsúszott projekthatáridő miatt.

8. Csapatmunka. Ezt soha nem értettem... Nálunk mindig is egyéni feladatok voltak, a "csapat" csak annyit jelent, hogy többen vagyunk a projekten, és időnként van egymás feladatainak az egymásra épülése.

10. Átszervezés, mert az ügyfelek vagy a piac ezt követeli meg.
Jaja, ez is megvolt nálunk. Bár, itt az "elvárt profit elégtelensége volt meg. AZ ez előtti CEO szépen eladta a céget egy világhírű multinak, és kapott 50 millió USD "prémiumot, mint sikerdíjat.
Aztán kiderült, hogy nem olyan szépek a számok a valóságban, mint azt ígérte, de nem neki kellett visszaadnia z 50 misit, hanem mi kaptunk fél évig havi 500 EUR-ral kevesebb fizetést...

11. KPI.
Ez részben igaz, én ott láom a különbséget, hogy a legfelsőbb szintekre az egész cég működése egy darab "cockpit chart" excel táblázatra redukálódik, ahol eldöntik, hogy megszüntetnek komplett osztályokat, vagy üzletágakat is, ha az ott szereplő számok ellene mennek a szent profitnak.
Szerintem pont így járt jópár éve a Microsoft SW-tesztelő üzletága.

tűz fal 2022.09.30. 10:11:03

@erol: @Deak Tamas:
"Sedzsulálom az adzsendát az écsár mítingre"
Gondolom vissza kell fejteni angolra, de csak a szavakat külön-külön, és aztán összerakni magyar mondattá. Tipikus példája annak, amikor teljesen feleslegesen helyettesítenek magyar szavakat angol szavakkal.
Schedule-álom az agendá-t az HR meeting-re.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.09.30. 10:13:15

@tűz fal: nyilván de csak trollkodni akart. Azért kapta válasznak, amit.

Wildhunt 2022.09.30. 10:14:19

@erol: fizetéscsökkentés/kirúgás

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.09.30. 13:20:19

@GyMasa:

Apán annak idejében a CIB Bank vezetőségében volt, nem a legfelső szint, cska a második, de annyira bent volt, hogy belelásson a döntéshozatalba.

Ott volt olyan, hogy egyszer csak a bank felvásárolt cégeket, ingatlanokat, mert "helyes politikai a befetetés", "a profil szélesítése".

Aztán eltelt 2-3 év, s mindent eladtak, persze veszteséggel, mert "tisztítani kell a prpfilt", "szabadulni kell az idegen tevékenységektől".

A vezetők fő motivációja az volt, hogy látszódjanak, azaz menjen a hatalmas bér nekik. Ezért sokszor csak azért javasoltak dolgokat, hogy legyen ami kötődjön a nevükhöz. A tulajdonosi szinten ugyanis ez úgy csapódott le, hogy "XY ötletekkel tele van azaz alkalmas", azt meg már senki se nézte, hogy az ötletei értelmesek-e.

GyMasa 2022.09.30. 14:33:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Igen, ez egy ilyen pálya. Az a baj, hogy ezt kellene valahogy kigyomlálni a bankok működéséből...

alöksz róz 2022.10.01. 01:57:31

"Nehogy megtedd! Megjegyeznek mint bajkeverőt" - ezen felröhögtem, annyira igaz :-)

sync 2022.10.01. 10:52:37

Nekem úgy látszik szerencsém volt, soha sem hallottam ezeket a kifejezéseket.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2022.10.01. 21:08:00

Szinergia: ezt akkor mondják, mikor felvásárolnak egy másik vállalatot, és ugye az a duma, hogy ha a kettőt összeadom, akkor az összeg az egymást segítő hatások miatt több lesz, mint a két előző érték összege. Azaz 2+2=5. A tapasztalatom az, hogy ha összeadnak két vállalatot, akkor a k. nagy szinergia miatt 2+2=3 szokott megvalósulni. :-)))))))

Konkrét történet: nem írok céget, de egy országos jelentőségű vállalat, aki a piacon a 4. helyezett volt. És kitalálták (több, mint 10 éve), hogy ők most a 2. helyre fognak kerülni hamarosan, mert akarják, és annyira jók. :-) Tehát ugranak egy nagyot. És mi ugrik nagyot? Hát a tigris. Azaz tigrisként kell viselkednünk. :-) Egyik nap megyek be a céghez, és látom, hogy be van csukva minden szobaajtó. Nézem, hogy mi van, mert minden ajtóra kívülről matrica volt ragasztva. EZ állt rajta: ebben a szobában tigrisek dolgoznak. :-))))))))))))))) EZután mindenki kapott kis kártyákat, amit odaadhatott gey munkatársának, ha az jól végezte a dolgát. Ez volt ráírva: ezt jól megtigriselted. Potyogott a könnyünk a röhögéstől. A durva, hogy minap beszélgettünk erről, és az egyik kollégám elővette a fiókból az EREDETI kárytát. :-))))

Multi színvonal.

Nem hazudok, tényleg ez ment, tudom, nehéz elhinni.

Billy Hill 2022.10.01. 23:14:36

Ehhez képest magyar megyei önkormányzatnál is láttam olyan egyenmatricát (smiley alappal), ami minden vezetékes telefonra rá volt ragasztva azzal a felirattal, hogy "Mosolyog a hangod?" (Mondjuk ma már tényleg csak mosolyogni lehet a (vár)megyéken, amiknek se intézményük, se saját bevételük, se semmijük nincs már...)

Serény Vélemény 2022.10.02. 19:17:23

@fofilozofus: "A tapasztalatom az, hogy ha összeadnak két vállalatot, akkor a k. nagy szinergia miatt 2+2=3 szokott megvalósulni."

Viszont lehet vele sokat szívni lent, és sok bónuszt kapni fent...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása