magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szikrázó debilek

A debil nem a két beszélgetőpartnerre értendő, ők sose voltak hirdetői a ballib fősodornak.

A 80 főt - kutyákat is beleszámítva - sikeresen összecsődítő Szikra libbantgyűlés egyetlen érdekessége a "vita". Idézőjelben, mert nem láttam ellentétet a két fél között.

Valójában maga a vita se mond semmit, közismert dolgok hangzanak el, csak a kontextus érdekes.

Egy csomó dologról a magyar "baloldali" közbeszéd így ment az utóbbi 30 évben:

  • 1993:
    • A háromszögnek 3 oldala van!
    • Fújj, te kirekesztő vagy. Kódolt antiszemitizmus!
  • 2023:
    • A háromszögnek 3 oldala van! Vesszen Zorbán!
    • Igazad van!

Amikor elmondják, hogy a GDP és a GNI nem ugyanaz, mert az előbbiben benne van az a megtermelt érték is, melyet kivisznek az országból, azaz ez nem hoz semmi érdemleges hasznot az országnak. Persze ez így is van. Az idegen tőke ezért problémás, s ezért jobb a hazai tőke. A tőkének ugyanis van nemzetisége.

A gond csak az, hogy amikor ugyanez el lett mondva 20-30 éve - a 90-es években ez csak a Magyar Fórumban volt elmondható -, az összes szakember, az ilyen Megbokrosodott típusú makákók, harsányan röhögtek. Nagy hahotázás volt, hogy ez szakmailag marhaság, mert a gazdaság nem így működik.

Aztán jöttek a megmondóemberek, akik gyorsan kiderítették, ez az egész narratíva valójában kódolt antiszemitizmus, hiszen a GDP-GNI eltérésre rámutatás nem más mint a külföldi tőke, azaz "a zsidók" elleni gyűlölködés.

94 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9218197621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.09.12. 07:27:30

a kérdés az, hogy a piaci szereplő és a közösség viszonya mellérendelő, vagy alárendeló.

egy multi esetén is lehet mellérendelő kapcsolat. ez a vegyesvállalat.
lölő esetén ugyanúgy alárendelt a kapcsolat. lölő érdekeltségei mondjuk a tiszántúlon ugyanúgy idegennek számítanak, mint egy németé. és nemcsak azért, mert lölő nem helyi, még nemigen járt a tiszántúlon. errefelé nincsenek yacht klubok. ondika nem igen tenné be a lábát. hanem mert az orbánisták alárendelő kapcsolatokat akarnak. és ők ugyanúgy idgenek a magyar közgondolkodásban. csak ennek a betelepült idegen népcsoportnak nincs neve. illleve politikailag inkkorrekt megnevezése van. csak nem a "zsidó", hanem a "cigány".

nyilván se a zsidózás, se a cigányozás nem megfelelő, mainstream módon elfogadhatatlan. oligopóliumok és oligarchák vannak, illetőleg őket irányító "balkáni" despota.

2023.09.12. 08:06:15

ki a franc gondolja lölőt magyarnak? nem a bőre színe dönti el, hanem a gondolkodása. illeszkedik-e a magyar kultúrtörténetbe. lölő esetén az építészet, építőművészet nagy alakjai közé. akik között nagyon sokan nem magyar származásúak.

clark ádám skót származású magyar építész. angliában dolgozott. nekünk magyar. mert ő vezette a lánchíd építését. és magyar felesége is magyar volt egyébként. és magyarországon van eltemetve. a magyar építészet nagy alakja. ez nyilvánvaló.

lölö meg nem. ez is nyilvánvaló. értem, hogy soros györgy. négy kétharmad. lölő akkor se lesz magyar. értem persze, hogy magyar állampolgár. soros györgy is az. lölő nem zsidó. nem. református. fazekas mihály volt a nagytemplom építésének egyházi gondnoka. aki diószegi sámellel botanikus könyet írt "linné alkotmánya" szerint. lőrinc komát majd ebbe a sorba illesztik a reformátusok? dehogy is. most még bólogatnak, hogy igen-igen. és aztán nem.

Gery87 2023.09.12. 08:21:19

"A tőkének ugyanis van nemzetisége."

A tőkének nincs nemzetisége, a hazai tőkés érdeke meg nem automatikusan nemzeti érdek! Attól még hogy a van hazai tőke, tőkés, abból még se jólét, se demokrácia, se kedvező újraelosztás és adópolitika, szociális háló, munkavállalói jog stb nem származik!

2023.09.12. 08:43:46

@Gery87:
a tőkének is van nemzetisége. attól függően, hogy a tőkés a pénzét milyen pénznemben tartja, tartalékolja. ha forintszámlája van, akkor magyar tőkés. ha euró számlája, akkor európai. ha usa dollárban tartja a pénzét, akkor amerikai. ha mindenfélében, akkor nemzetközi.

ha a magyar adóforintokból gyűlik a pénze a forintszámlájának és annál kevesebbet adományoz, akkor aligha teremt népjólétet. mert nép neki fizet. és nem fordítva. ha a közbeszerzések túlárazottak, akkor nem szolgálja a közjót.

és amikor jön a valód nemzeti történetírás (nem kétharmados, hanem a konszenzus közeli), akkor az majd kiveti. és majd megmagyarázzák, hogy azért lettek megválasztva, mert. orbánizmusról majd azok a fiatalok írják a doktorit, akik most tüntetnek. persze lehet, hogy pintér sanyi bá a nagy iskolateremtő maruzsa államtitkárral. csak nem biztos.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.12. 08:45:08

@Gery87:

"a hazai tőkés érdeke meg nem automatikusan nemzeti érdek"

Automatiusan valóban nem, de nem erről volt szó.

_Neville 2023.09.12. 08:55:17

@Gery87: Önmagában valóban nem, de egy magyar tőkésnek azért mind gyakorlati, mind talán érzelmi oldalról fontosabb, mi lesz amblokk az országgal, mint egy amerikai igazgatótanácsnak, akiknek ez csak egy sor az excelltáblában.

2023.09.12. 09:10:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
kié legyen a titász? a tiszántúli áramszolgáltató. a ballerek azt mondták, hogy legyen ez eon-é. mert ők értenek hozzá. nem az a probléma, hogy multinacionális, hanem az, hogy 0% a magyar üzletész. multi, csak nem magyar. és orbán azt mondta, legyen egy nemzeti nagytőkésé. lölőt kitömték pénzzel. és megvette. és most már nemzeti? nem. ki gondolja lölőt magyar villamosművek atyjának.

ebbe a nép azért ment bele, mert így könnyebben lehet a titász, a tigáz és a tivizig, a tiszántúli közművek a tiszántúliaké. orbán átmenetileg kell. nem cél, hanem eszköz. akit mint egy koszos rongydarabot eldobnak. és az, ami a pártok felett áll. egyesíti az államnemzetet.

a fideszben is ezt mondják. még gajdics is, aki az mszmp-ben a hajdú bihari naplóban kezdte is azt mondja, hőgy ő tankcsapdás. "nem kell hajó, nem kell repülőgép,
van mit ennem, van hol aludnom még". ez jut eszébe a nemzeti nagytőkésekről. tankcsapda "jönnek a férgek" című lemezéről. filip szerint adózott eredmény kérem szépen. jogállam. ő úgy beszél, mint egy "zsidó". nyilván nem zsidó, nem is lesz magyar. gajdics még lehet. nyitrai a fideszben azt mondja, hogy ő, lölő és a miniszterelnök polgárok. burzsoázia. ez nem a "neolib". lázár azt mondja, hogy ő kötse helyett inkább makón mulat a néppel. navracsics brüsszelben tárgyal, hogy vállalja-e az ügyvezető kormányzást. nyilván ezt mondják neki, hogy vállalja el.

a fideszen belül megoszlanak a vélemények. a fideszen belül is látják, hogy a negyedik kétharmad rossz irányt vett. konszolidálni kellett volna. és a cél azok között, akik kicsit is értelmesebbek és tisztességesek, hogy a fideszt a fidesz váltsa le.

2023.09.12. 09:16:47

@_Neville:
az illiberális átmenetet nem ezért szavazta meg a nép. nem nacionalista, hanem kommunista indokkal. van egy tippem, hogy a közakarat az, hogy a kommunális vállalatok kerüljenek újra a kommunák tulajdonába. köztulajdonba. a common market része legyen. a gázszerelő lehessen maszek. tehát ez nem a marxizmus-leninizmus, hanem a késő kádár kori koncpeció. a szocializmus a reformokkal.

ZorróAszter 2023.09.12. 09:22:05

Magyarország gyarmatosítása a sajtó felvásárlásával kezdődött. Látszott 1990-ben is, hogy nem a zsidók hanem a németek vásárolják fel és használják fel politikai célokra.

Azóta csak olyan könnyen zsarolható hazaárulók kerülhetnek a politika közelébe is, akik gátlástalanul dolgoznak a németeknek saját zsebre a saját népük ellen.

Vagyis Magyarországon ha nagyon összeszedjük magunkat, akkor Orbánt lecserlhetjük egy másik ugyanilyen hazaáruló kollaboránsra.

ZorróAszter 2023.09.12. 09:26:45

"A tőkének ugyanis van nemzetisége."

A német nagytőke ugyanúgy szarik a németekre, mint a magyarokra.

Nem azért korrumpálja őket a lopott pénzből, mert szereti őket, hanem mert kell nekik egy biztos hátország.

Magyarország túl kicsi biztos hátországnak. Ráadásul a magyar tőkések csupán strómanok.

Mészárosnál legutóbb a válása utáni osztozkodásból derül ki, hogy csak stróman.

Simicskánál a Simicska-oszlopok kivágásánál derült ki, hogy a MaHir valójában német tulajdon.

Tapi2021 2023.09.12. 09:34:53

Tudom, hogy off, de olyan nagy dolog, hogy nem tudom, nem megosztani.

Zádor Zsófia (és csapata), egy HŐS!

"Mark Dickey olyan jól reagált a kezelésre, hogy a beavatkozást követően pár nap múlva talpra állt. Ezután, szeptember 9-én 14.28-kor tudta az ECRA nemzetközi mentőalakulata Zádor Zsófia, az életét megmentő magyar orvos felügyeletében magyar–bolgár–horvát barlangászok biztosításával együtt megkezdeni a felfelé mászást."

Tapi2021 2023.09.12. 09:40:21

"A gond csak az, hogy amikor ugyanez el lett mondva 20-30 éve - a 90-es években ez csak a Magyar Fórumban volt elmondható -, az összes szakember, az ilyen Megbokrosodott típusú makákók, harsányan röhögtek."

Röhögtek, mert eladták a KÖZÖS cégeinket, bagóért, amiért ők zsebelték be a különböző (anyagi és nem anyagi) jutalékokat!!!!

Egyébként is: ők voltak mindig a SZAKÉRTŐK! Szakértően szoktak kormányozni is.

Tapi2021 2023.09.12. 09:44:15

@Gery87: A kérdés az, hogy legyenek-e magyar tulajdonosok is, vagy csak külföldiek és minden magyar csak béres, cseléd legyen? Itthon is.

Billy Hill 2023.09.12. 09:47:20

"A gond csak az, hogy amikor ugyanez el lett mondva 20-30 éve [...], harsányan röhögtek."

Pontosan. Beszélgetés az egyetemen majd' 30 éve:

- Diák: "Miért nem a GNI-t mérjük széleskörűen, miért mindenhol a GDP szerepel?"
- Oktató: "Mért a GNI-t nehéz mérni."

Aha, köszi. Akkor nem is értem, miért van kerék a világon, hiszen nehezebb készíteni egyet, mint simán elindulni gyalog...

Tapi2021 2023.09.12. 09:50:51

@cvsvrs: "a fideszen belül megoszlanak a vélemények. a fideszen belül is látják, hogy a negyedik kétharmad rossz irányt vett."

Te a Fideszen belül vagy?

" konszolidálni kellett volna."

Mit? Hogyan? EZEKKEL?

Tapi2021 2023.09.12. 09:56:28

@cvsvrs: "van egy tippem, hogy a közakarat az, hogy a kommunális vállalatok kerüljenek újra a kommunák tulajdonába. köztulajdonba"

Ez senkit nem érdekel! Jöjjön víz a csapból, és folyjon le a szar a csatornában, a szemetet vigyék el időben. Ennyi érdekel minket a kommunális vállalatokból.

Voltak már ezek köztulajdonban, hol voltunk azzal előrébb?

2023.09.12. 10:00:14

@Tapi2021:
egyik párthoz se tartozom (szóval engem nem érdekel, hogy ki nyer), de beszélek fideszesekkel. és a rendeleti kormányzás bevezetése óta nem nagyon találkozok orbánistákkal. vannak, de egyre kevesebben.a fideszen belül is.

2023.09.12. 10:06:36

@Tapi2021:
nekem van egy tippem, hogy a többség a mai napig azt akarja, hogy a kommunális vállalatok legyenek köztulajdonban. úgy, hogy a végpontokon maszekok vállalhatnak munkát. tehát a common market úgy áll össze, hogy a gázszerelő maszek. nem kellenek nemzeti oligarchák és nemzetközi oligopóliumok is csak akkor ha muszáj. mert ugye nincs elég nyersanyag, és hiányzik a technológia. szerintem ez ügyben is nagyon kevés az orbánista. a nép a mai napig késő kádárista.

kávézaccból jósolva lesz egy nagykoalíció, és utána visszatérés a késő kádár kori elképzelésekhez. és a rendszerváltás en bloc bukik el. gyurcsány és orbán is. szóval nem lesz nagy dicsőség az újabb kétharmad. a direkt kormányzati szerepvállalás inkább szégyen lesz.

Yorg 2023.09.12. 10:22:57

@Tapi2021: "Voltak már ezek köztulajdonban, hol voltunk azzal előrébb?"

Eleve nagy részüket állami tulajdonba vette az Orbán-kormány sok éve. Volt is visítás ballib oldalról ez ellen. Ezek természetes monopóliumok, nincs verseny ezen a piacon, nincs értelme magánkézbe adni ezeket.

Tapi2021 2023.09.12. 11:05:14

@cvsvrs: Kit értesz fideszes alatt? Párt tagot, funkcionáriust, Fideszre szavazót?

2023.09.12. 11:20:16

@Yorg:
a tisztántúlon az opus kezében van a tigáz és a titász is. és ugye az állami tulajdonlás se egyértelmű. városi tulajdont, regionális igazgatást és állami felügyeletet. vagy direkt állami irányítást. nem mindegy.

a tivizig igazgatóját aligha váltották volna le a tiszántúlról. budapestről leváltották azonnal csak azért, mert azt merészelte írni, hogy át kellene gondolni az akkumulátorgyártással kapcsolatos vízmű fejlesztéseket. majd átgondolja prof. dr. lázár vagy akárki. a fideszen belül is folyik a harc.

2023.09.12. 11:39:16

@Tapi2021:
mindet. aki a fidesz környékén vannak. a kicsit is értelemesebbek látják, hogy legalább a rendeleti kormányzás óta komoly problémák vannak. a fidesz előtte is két párt volt. a kormányzati fidesz1 és az önkormányzati fidesz2.

és amíg ezek egymás mellé voltak rendelve és a pénzt együtt nyúlták le addig úgy. ahogy elműködtek. csakhogy most nincs mindenre eu-s pénz és orbán azt mondja, hogy a fidesz1 alá kell gyűni a fidesz2-t. ez ellen azért fellázadt győr, veszprém, székesfehérvár is. a debreceni fideszes felsővezetés nem. a gigantikus kínai akkumulátorgyár oly mértékben elbasztott, hogy az középtávon majdnem biztos bukó. ez valószínűleg nem lesz szerethető projekt. és ez lesz a meghatározó a közeljövőben. lefelé vezet a népszerűség.

a bejelentés pillanatában is nyilvánvaló volt. hogy ehhez egy százhalombatta méretű szatelit város hiányzik. majd átalakítják az 5 ezer fős mikepécset. 100% fideszes szavazó volt eddig. jöttek a fideszesek, hogy akkor majd hosszúpályiba. menjenek oda. majd hajdúszoboszló. az összes településen veszteni akarnak, akkor csak tessék. megverhetik gyurcsányt különösen úgy, hogy előtte meg is veszik. úgy a bukás történelmi lehet.

Yorg 2023.09.12. 11:52:38

@cvsvrs: "a tisztántúlon az opus kezében van a tigáz és a titász is."

Lehet, hogy nem tudtál róla, de az ország nem csak a Tiszántúlból áll.

Yorg 2023.09.12. 12:06:28

@cvsvrs: "mindet. aki a fidesz környékén vannak. a kicsit is értelemesebbek látják, hogy legalább a rendeleti kormányzás óta komoly problémák vannak."

Szögezzük le: minden ellenkező híreszteléssel ellentétben NINCS rendeleti kormányzás.
Eleve mi szükség lenne rá? A 2/3-os fideszes parlament megszavaz akármit. Az érdekből fideszes, Kókával üzletelő szerencselovag haverjaid véleménye meg nem releváns.
Ha már szóba került az István a király: pont ilyenek a "fideszes" haverjaid:
16:05-től: ok.ru/video/1333931870745

Gery87 2023.09.12. 12:09:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hát akkor miről van szó?
Nem az a duma 13 éve hogy "azért kell hazai, nemzethy erős tőkés" mert "akkor mindenkinek jobb lesz?"
Ha nem, akkor meg nem mindegy?

Mondjuk pont a leggazdagabbak azok akik nem szeretnek adózni, de ha már kell akkor legalább keveset kelljen....külföldi számla, külföldi cégbejegyzés.

De már lejjebb is ez van: szlovák rendszám mert a 40 milliós bömösre magyar rendszám már túl drága lenne....persze a cég is Párkányba van bejegyezve...me' mér' NEr? ugye?

De legalább magyarok....érezzük hogy a Lölő helyettünk is nyaral!

Gery87 2023.09.12. 12:12:01

@_Neville:

Hát én nem úgy látom hogy fontos lenne nekik!
Pont leszarják.

Nem állami iskolába, felsőoktatásba járatják a gyerekeiket, svájci számla, külföldi ingatlan, külföldi cégbejegyzés, egy kis offshore...egy kis közpénz és uniós pénz lopás (nem kell az a jobbágyoknak úgyse).

Gery87 2023.09.12. 12:13:31

@Tapi2021:

Épp a NER és nemzethy thőkés osztály tesz érte hogy megint cselédek és béresek legyünk.
Jó reggelt.

Tapi2021 2023.09.12. 12:16:47

@Gery87: "Nem az a duma 13 éve hogy "azért kell hazai, nemzethy erős tőkés" mert "akkor mindenkinek jobb lesz?"
Ha nem, akkor meg nem mindegy?"

A "kisember" szintjén talán, a "big picture" szintjén meg nagyon nem.
Ha gondolkodsz még ezen egy kicsit belátod. Talán.

Tapi2021 2023.09.12. 12:18:16

@Gery87: "Épp a NER és nemzethy thőkés osztály tesz érte hogy megint cselédek és béresek legyünk.
Jó reggelt."

Hogyan?

2023.09.12. 12:22:02

@Yorg:
nem a haverjaim, csak amiket hallok.

Gery87 2023.09.12. 12:33:54

@Tapi2021:

Szóval a "kisember" még mindig le van szarva, jó értem én.

Ami meg az összképet illeti: nekem más megoldásaim lennének, a tőke lokális átcsoportosítása és koncentrálása nem megoldás.

Gery87 2023.09.12. 12:35:38

@Tapi2021:

A munkavállalói jogok, a sztrájkok kiherélésével, az EÜ és az oktatás terén az emberek magánszférába kényszerítésével, a 1000 milliárdok ellopásával stb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.12. 13:54:13

@Gery87:

Ha a tőke idegen, az mindig rossz.

Ha hazai az nem automatikusan jó, de elengedhetetlen.

2023.09.12. 14:39:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
miért lenne feltétlen rossz?
győrnek az audi jelenleg is előnyös.
nyilván sokkal előnyösebb lenne a késő kádár kori koncepció.

audi nungária : német-magyar vegyesvállalat (állami aranyrészvény+dolgozók+multik)
rába magyarország: magyar vegyesvállalat (győr városa, városi ipari parkja+maszekok)

és a maszekok kibérelhetik a városi ipari parkot. a győri szakképzési centrum munkagépeit. és a győrnek van egy kis központi bankja. a győri iparbank.

és akkor ugye verseny van, mert a diósgyőri közgép is egy vegyesvállalat vagy a székesfehérvári köfém. vagy a hajdúsági iparművek. és ezek mind lehetnek az audi hungária beszállítói. vagy akár a rába együttműködő partnerei.

ez a félállami rendszer alapjaiban szocializmus, ugyanakkor a reformokkal részben kapitalista módszerekkel épül. ebben a rendszerben korlátozva vannak az oligopóliumok és nincsenek oligarchák.

2023.09.12. 14:53:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
bosch borsod német-magyar vegyesvállalat.
a közgép a diósgyőri szakképzési centrum vegyesvállalata. részvényesek a tanulók és éneklik a csasztuskát.

és azt éneklik, hogy már termelnek újra a gyárak / a gépben feszít az erő / mert győztek a hősök, a bátrak / a munkásoké a jövő, a munkásoké a jövő.
a tett töltse be most a lelket, / nagy célokra tör férfi s nő. / újj országot épít a nemzet; / hol munkásoké a jövő, hol munkásoké a jövő.

lehet ez? könnyen lehet. és ez az alternatíva. és ez szocializmus a reformokkal. marxizmus-leninizmus nélkül. a közgép nem hirdeti meg a világforradalmat. picsába elzavarják orbánt és gyurcsányt is. nyilván nem egyszerű, de nem is lehetetlen. és nyilván ez az alternatíva.

Gery1987 2023.09.12. 16:25:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Te mondtad.
1 nem vagyunk magállam, sose leszünk.
2. a NER nem épít semmit, ezek csak lopnak.

Tehát az hogy tömjük a zsebüket, semmit nem hoz.

Gery1987 2023.09.12. 16:43:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen ezt a fasságot hallgatjuk 13 éve hogy "mér a gyurcsók jobb vót?"

hagyjuk már.

Mondtam már!

Nézd meg a környező országokat!
nincs NER! nincs 13 éve kétharmaddal a "nemzet" hatalmon.
És mégse élnek szarabbul...sőt.
Nincsenek migráncshordák, gyerekmegrontó buzik, buziparádé mindennap...

Nincsenek eredményei a NER-nek!
Amit belelátsz azt meg NEM csinálja!

2023.09.12. 17:32:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
két opció van. a fidesz és egy nagykoalíció.

2023.09.12. 17:44:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
budapest belső kerületein kívül nincs ballib. ott vagy a fidesz nyer, vagy egy nagykoalíció, amiben ott vannak radikálisok, a mi hazánk is.

gigabursch 2023.09.12. 18:52:08

@cvsvrs:
Tévedsz.
Egyrészt mert nem csak ez a két opció van, másrészt mert az összefos.s nem opció.

@Tapi2021:
Nem fogja megérteni, hogy egy hazai cég is lehet nemzetközi tőkés cég, ami ide adózik, és hoz gazdasági eredményt. Lásd OTP, ami a külföldi érdekeltségei nélkül veszteséges lenne, viszont jelenleg épp tetemes adófirintok érkeznek onnan a magyar költségvetésbe.
A MOL sajnos szerteágazóbb tulajdonú és bejegyzésű, de ott is tetemes adófirint keletkezik, ami itthon ad állami adófirintot.
(Nem beszélve a budapesti HIPA-ról...)

gigabursch 2023.09.12. 18:55:18

@cvsvrs:
Hagyd már ezt a rendeleti kormányzásos baromságot.
A jelek szerint azzal se vagy tisztában, hogy az mit jelent, meg azzal se, hogy jelenleg itthon törvényhozás szerint hozott dontésekre épül a kormányzati végrehajtói hatalom (is).

2023.09.12. 19:26:38

@gigabursch:
a törvényhozás a karmelitában zajlik. ha eldöntik, akkor úgy van.

2023.09.12. 19:28:03

@gigabursch:
az összefogás a gyurcsány vezette ballib.
a nagykoalíció például az, amit botka létrehozott szegeden. abban nincsenek benne se gyurcsány, se orbán emberei.

2023.09.12. 19:32:48

@gigabursch:
a két opció az orbán/gyurcsány páros. ez a balkanizálódás. vagy az ezzel történő szakítás. se orbán, se gyurcsány féle nagykoalíció. amiben benne van a fidesz egy része is, amelyik nem orbánista. budapesten vitézy dávid orbánista? nem. kis ambrus gyurcsányista? nem. és összeállnak egy nagykoalícióba.

az egyik opció. a közép-európaiság. és a másik a balkanizálódás.

ZorróAszter 2023.09.12. 19:57:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De. A másik opció rosszabb lenne."

Legalábbis ezt obégatja a fidesznyik zoknibábok garmadája 15 év óta.

:o)

ZorróAszter 2023.09.12. 20:01:48

@gigabursch:

Amit mond, az Magyarorstágon mind szigorú titok, üzleti titok, adótitok.

Hogy az OTP és a MOL hány százaléka van magyar kézben, hogy a külföldiek milyen részvényeket birtokolnak, hogy mennyi adót fizetne be a magyar államkasszából és a külföldi tulajdonosok mennyi pénzt vittek ki.

Nem véletlen a nagy titkolózás.

ZorróAszter 2023.09.12. 20:04:08

@cvsvrs:

"lehet ez? könnyen lehet. és ez az alternatíva. és ez szocializmus a reformokkal. marxizmus-leninizmus nélkül. a közgép nem hirdeti meg a világforradalmat. picsába elzavarják orbánt és gyurcsányt is. nyilván nem egyszerű, de nem is lehetetlen. és nyilván ez az alternatíva."

Van ilyen "szocializmus". Úgy hívják hogy nácizmus.

Vitézy Dávid egyébként Orbán pereputtyához tartozik. Nézzen utána hogy kinek kije.

ZorróAszter 2023.09.12. 20:05:22

@cvsvrs:

Ja! És nem tudta, hogy Magyarországon már nincsenek munkások?

Harminc éve ezt írja az újság minden nap.

Az összeszerelő üzemekben is pógárok dolgoznak.

2023.09.12. 20:44:00

@ZorróAszter:
a fazizmusban nemzeti,. a kapitalizmusban nemzetközi nagytőke uralkodik. a kommunizmusban semmilyen tőkések nincsenek. a reformszocialista koncepció a kommunizmust és a fasizmust szorítja ki és közte vegyes gazdaságot hirdet.

jónévez 2023.09.12. 21:49:03

@cvsvrs:
"a kommunizmusban semmilyen tőkések nincsenek"

Dehogynincs. Az internacionalizmus néven emlegetett nemzetközi maffia nagytőkéje. És (mint a maffia) behazudza, hogy ez a "nyomorgók" gelemelkedését szolgálja.
Hát... a "főnyomorgók" valóban felemelkednek.

"a reformszocialista koncepció a kommunizmust és a fasizmust szorítja ki"

Lófülét. A teformszocialisták a maffiózók rablását tették legális magánvagyonná. Erről szólt a nagy "reform". A "rendszerváltozás" nyertesei is elsősorban közülük kerültek ki.
Attól még bűnözők. A gyerekeik is a bűnözés örökösei. Az unokáik is.

-szocialista
-fasiszta
-kommunista
-nemzetiszocialista
Négy különböző fogalom. De egyben azonosak:
Bűnözők.
Mégha reformnemzetiszocialista, mégha reformkommunista is.

Gery87 2023.09.12. 21:55:42

@gigabursch:

"Nem fogja megérteni, hogy egy hazai cég is lehet nemzetközi tőkés cég,"

Én ezt értem csak épp ebből te meg én semmi érdemlegeset nem realizálunk.
Megint mondom, ott vannak környező országok, nincs OTP-jük MOL-juk, nincs Lölőjük, nincs NER-ük mégse élnek szarabbull.
Az 1000 milliárdnyi elsikkasztott, strómanoknak, proxiknak juttatott közpénzek semmivel nem tették jobb hellyé az országot. Sőt, nekik köszönhetően még az EU-s források se jönnek.

Amiről beszéltek egyszerűen nem valósul meg!

Egyszer itt egy kommentelő - asszem MEDVE - már elmondta: Orbán azt lopta el és adta oda Lölőnek meg a többi nerednyik gecinek, ami nem fáj a nemzetközi tőkének, mert nincsenek benne nagy befektetései és nem éri veszteség!

Orbán nem fog valódi "külföldön is versenyképes nemzeti tőkés osztályt" csinálni mert az sérti a magállami külföldi tőke érdekeit és levadásznák a picsába.
De így? Azt csinál amit akar...

Gery87 2023.09.12. 22:00:07

@jónévez:

Az államszocializmusban nem volt tőkés osztály, pártbüró volt ami kezelte az állami vagyont, de nem volt a magánvagyona!

Persze teljesen mindegy hogy a tőke zsákmányol ki vagy az elnyomó állam, ez igaz.

jónévez 2023.09.12. 22:16:24

@Gery87:
Pont annyira nem volt a magánvagyona, mint az összes maffiózónak is kevés magánvagyona van.
Csak minden az ő használatára van rendelve.
Te elhiszed, hohy Kádár krumpliszésztafan volt? Btezsnyev elvtárssal csak véletlenül vadászgattak (és elintéződött, hogy tilalmi időszakban). Brezsnyevnek trabantflottája volt, ugye???

jónévez 2023.09.12. 22:18:35

@Gery87:
"Persze teljesen mindegy hogy a tőke zsákmányol ki vagy az elnyomó állam, ez igaz."

Igen. Inkább ezen a "vonalon" maradjunk. (Bár ezt a vonal szót is jól kisajátították -pont ők)

Gery87 2023.09.12. 22:55:38

@jónévez:

Természetesen nem, de hát pont ezt mondtam az előbb!
Mivel vitázol?
Én annyit mondtam ez nem tőkésosztály volt.

Ahogy a feudalizmusban a nemes sem volt tőkés.
Attól még nyilván volt uradalma meg jobbágyai.

Gery87 2023.09.12. 22:57:25

@jónévez:

Amikor a kapitalizmust kritizálom meg a tőkét, még nem jelenti hogy a feudalizmussal vagy az államszocializmussal szimpatizálok!
Ezen a vonalon maradjunk.

jónévez 2023.09.12. 23:18:13

@Gery87:
A kapitalizmust kell is kritizálni. Még igény is van rá.
Csak jól kell.

2023.09.13. 09:44:33

@Gery87:
de ez egy ellenkultúra. kapitalizmus rossz, szocializmus rossz, feudalizmus rossz. mi a jó? ha még keresztény lennél, akkor válaszolhatnád, hogy a mennyország. abba se hiszel. akkor miben?

Gery87 2023.09.13. 10:46:30

@cvsvrs:

Nem mondtam hogy a szocializmus rossz, azt mondtam a pártállam rossz.

Miben hiszek?
A felvilágosodás örökségében, az öntudatos tájékozott cselekvő polgári eszményben, a haladás szükségében, a demokráciában, a javak, a gazdaság társadalmi ellenőrzésében, és kollektív tulajdonlásában....

Azt dobta egyszer egy teszt: "radikális szocdem vagyok" a másik meg hogy a pártom a Mihazánk:)
Én inkább azt mondanám demokratikus szocialista vagyok és nem szavazok pártra.

2023.09.13. 12:20:37

@Gery87:
a pártállam miért feltétlen rossz. az, hogy van egy állampárt. és az nem attól liberális, hogy összeáll liberális, hogy budapesten a dob utcában összeül tíz "zsidó, aki nem zsidó". és azt mondják, hogy ők a liberálsiok. majd utána azt mondja csurka, hogy ezek nem keresztények. akik utána azt, hogy csurka náci. hanem van egy állampárt, ami elsődlegesen attól szabadelvű, hogy abba mindenki szabadon beléphet és ki is léphetnek. a tíz zsidó a dob utcából, csurka istván is. vitassák meg a zsidókérdést, vagy akármit. az állampárt egy tömegpárt, egy néppárt. "big tent". és abban vannak választott kongresszusi küldöttek, vannak szakbizottságok, országos választmány és elnökség.

ez mitől feltétlen rossz? amire azt mondják, hogy ebben nincs választás. hogyne lenne? egy ilyen párt is lehet demokratikus. miért ne lehetne? occam borotvájának elve szerint a többpártrendszert kell megindokolni. azt, hogy ehhez képest mit tesz az hozzá? miért kell egypártrendszer egyáltalán? azért, hogy abban valamilyen társadalmi egység formálódjon.

Gery87 2023.09.13. 12:31:25

@cvsvrs:

A pártokrácia rossz.
Az hogy felülről tematizálunk lefelé és úgy tudsz ebben tematizálni hogy párttag leszel és próbálsz feljebb jutni hogy a te nézőpontod érvényesüljön, az egy a néptől elszakadt bürokratikus fos lesz ahogy az is volt a gyakorlatban.
Több szereplővel ugyanez van most is.

2023.09.13. 12:36:19

@Gery87:
ez a debreceni fidesz.
cdn.haon.hu/2023/09/bfe62H5UmulzH4emO5WAvhB9gOt1yM4EryPkqp8dHD0/fill/850/478/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjZjMwNGZmM2ZhMTQ2ZDE4Y2ViMTUyZjNlOWQ3ZjU4.jpg
ez alig több, mint 100 ember. ha van egy néppárt, amibe bárki beléphet, akkor lépjen be 100 debreceni, aki nem akar gigantikus kínai akksigyárat és szavazza le. csak egyrészt nem léphet be. másrészt a pártközpont feloszlathat akármilyen alapszervezet akkor ha az neki nem tetszik. ez nemcsak fideszre érvényes, hanem a dk-ra és a a momentumra is. akiknek debrecenben ennyi emberük sincs.

kósa lajos barátai évről évre megválasztják kósa lajost. mert ő együtt recskázott orbánnal a koleszban. csak a csengeri illetőségű polgármester megvezette a csengeri örökösnővel. így kikerült a pixisből. így működik a fidesz. ez nyilván nem egy jól működő állampárt. reformokra szorul. de attól még az állampárt lehet jó is, rossz is.

alakuljon át a fidesz egy néppárttá, lépjen be a dk, a momentum is. vagy akárki. vitassák meg a kérdéseket a kongresszuson az általános politikai kérdéseket.a szakbizottságban a szakmai kérdéseket. az etikai bizottságban az etikai ügyeket.

és egyébként alkotmányos kötelsségük, hogy elektori körzetenként állítsanak több jelöltet úgy, hogy a jelölőgyűléseken a párton kívüliek is elindulhatnak. mert az állampárt lehet rossz. nagyon sokan kilépnek. és a párton kívülről szerveződve nyernek tömegesen. de lehet jó is. és úgy csak néhány párton kívüli kerül a parlamentbe.

a sokpártrendszer csak egymás ellen fordít társadalmi csoportokat. az fkgp a parasztság harcoljon a kdnp-vel, a templomba járó hívekkel? miért kellene ezeknek külön pártban lenniük?

parasztoknak (hívőknek, nem hívőknek), a munkásoknakés az értelmiségnek egy néppártban van a helye. osztályellenetétek helyett úgy lenne társadalmi egység. valódi szociáldemokrácia. az egyben a liberális demokrácia. és a konzervatív kereszténydemokrácia is. a néppártiságba az is belefér.

több jelölt, párton kívülről is akár, szabad választás.

2023.09.13. 12:42:48

@Gery87:
oké, de ez a pártlisából adódik. abból, hogy az országos listán aki "befutó" helyre akar kerülni az "benyal" a pártelnöknek. és aki nem azt kizárják. mondván, hogy ez így "hatékony". ha nem ezt teszik, akkor a másik párt nyer. és a kizárt alapítson egy pártot. amelyiknek szintén országos listát kellene állítania.

ha egypártrendszer van, akkor nem kell országos lista. mi a francnak. van egy elektroi körzet. és abba bárki elindulhat. a néppárti képviselő, az első fordulóban több is, és akár párton kívül is.

miért kell ez az egy néppárt egyáltalán. azért, hogy legyen kongresszus. offline is megvitassák a kérdéseket. a modernitásban több párt nem kell. a párton kívüliek megvitatják online. az se jó ha minden online és csak internetes szavazás van. több offline párt fölölseges, mert a sokszínűséget adja az internet.

2023.09.13. 13:07:40

@Gery87:
van egy állampárt. van 1,000 elektori körzet. és mindegyik delegál 10 tagot a kongresszusra. és van 10,000 küldött. ebből lehet, hogy 1, aki szerint a transzneműek érzékenyíthessenak az óvodába. 9999 azt mondja, hogy ne érzékenyítsenek. és a kérdés lezárva. ha a követező évben is bekerül a választmányba, akkor esetleg azt mondják, hogy abban az egy körzetben legyenek szivárványosok. ha egyszer azt az ott élők ennyire akarják. valószínűleg nem akarják. úgy ezt a kérdést megvitatják. elutaítják.

lehetnek persze szakbizottságok, ahol összeállanak a választott tanítók. 1,000 körzeti általános iskolai igazgató tanácskozik. az egyik azt mondja, hogy legyen több fakultáció, a másik azt, hogy korrepetálás. hogy a kistérségi iskola ne szakadjon le. legyen iskolatévé. hogy a belvárosi iskola vezető tanárának előadása is eljusson a kistelepülésekre. és valószínűleg ezeket elfogadnák. most a fizika tanárok gyűlnek össze. vagy a közgazdászok. vagy a horgászok, vagy az amatőr és nem amatőr csillagászok.

és ezeket a kongresszuson a szakbizottságokban megvitatják. és azt is, hogy mi kerüljön az általános politikai napirendre. a csillagászok lobbinak, hogy legyen csillagászati év, mert mit tudom én, valamiért. és temérdek javaslat lehet, temérdek baromság is persze.

és azért kellenek tudományos konferenciák is, ne legyen elegendő egy párthatározat. a rendezett közigazgatás keretében a pártállam se legyen totalitárius.

miért ne lehetne ez demokratikus? le a sztálinizmussal. legyen népi demokrácia. ezért harcoltak 56-ban. legalább is errefelé. nem akartak többpártrendszert.

ZorróAszter 2023.09.13. 13:13:11

@jónévez:

"A teformszocialisták a maffiózók rablását tették legális magánvagyonná."

"Négy különböző fogalom. De egyben azonosak:
Bűnözők.
Mégha reformnemzetiszocialista, mégha reformkommunista is."

Vicces mikor egy fidesznyik mond ilyeneket Orbanisztán kellős közepén.

Legalább elugorna, hogy ne hulljon vissza minden a saját fejére azonnal.

:o)

2023.09.13. 14:01:33

@jónévez:
a reformok éppen azt célozták, hogy a föld egy részét a parasztság kapja meg háztáji birtokok fomájában és a vagyontárgyakar dolgozók használják ki. ezt szolgálta a gmk rendszer. erre mondták azt, hogy ez nem működött. hol? budapesten!

budapesten volt egy adminisztratív központ. a reformnak az volt az egyik eleme, hogy az vállalatok maguk gazdálkodhattak, kereskedhetettek a saját termékeikkel anélkül, hogy ebbe a fővárost bevonták volna. ezt kádár azért csinálta, mert vidéken volt a bázisa. és budapesten mindenki le akart váltani. az összes pb tag. grósz, nyers, német miklós és pozsgay is. és gorbacsov is. a kgb főnök az tudott magyarul, mert itt volt 56-ban.

a reformok ennek ellenére vidéken jól működtek. grósz nem volt igazi reformer, mert ő keményvonalas volt, a régi állampárti működést védte, nem követte kádárt a reformokban. nem kádáristák adták el az országot. hanem a rendszerváltók. nyers, németh és pozgay. és akik beemelétk a hatalomba a bm főcsoportokat. a spiclikből lettek a rendszerváltók.

vidéken semmiféle tiltakozás nem volt. semmiféle tünetés. márc. 15-én se. semmi. kéri lászló előadja, hogy ők a jogi karon szervezkedtek a rendszer ellen. a dékánnal. meg a stumpf-fal. aki a belügyminiszter lányának volt a férje. ők voltak a rendszer. ki a franc volt a rendszer ha nem az mszmp pártfunkcionáriusai. csak ez a réteg vegytiszta kapitalizmust akart. ami egy legitim törekvés persze. de ez sose kapott többséget.

ahogyan a fidesz se arra kapott sehol többséget a kínai tőkeimportra, a vendégmunkásokra. orbán viktor a rendszerváltás a hazaárulásban lesz rekorder. ez is hazaárulás. és az is, amikor neoliberálisként tapsikolt.

2023.09.13. 14:16:18

@jónévez:
a fasiszta nemzeti nagytőkét akar. a kapitalista nemzetközit nagytőkét. a kommunista pedig semmilyet. ez az ideologikus alapvetés.

a reformszocializmus azt célozta, hogy a dolgozóknak legyen közvetlen érdekeltségük és a munkabéren túl legyen tőkejövdelmük akkor ha a szabad piacra (tőkées exportra) termelnek. úgy, hogy megmaradjon a kgst is. a volt szocialista államközi szerződésekkel. tehát azt ne rúgják fel.

és erre azt mondták a rendszerváltók, hogy az oroszok fizetésképtelenek? miért nem volt olaj és gáz szibériában? és azért cserébe nem lehett volna ugyanúgy agrárterményt, vagy konzeveket adni? a rendszerrváltók azt mondták, hogy ezt nem lehet, mert így az állam beleszól a szabad piaci működésbe.

a reform az volt, hogy maradjon meg az állami külkereskedelem. és ezeket továbbra is tartsák fent úgy, hogy ha egy állami gazdaság vagy akár iparvállalat tőkés exportra termel, akkor a nyerségből a dolgozók részesüljenek. legyen közvetlen érdekeltség. és ami veszteséges azt felvásárolhatja egy nyereséges cég. és így átalakul a vállalatvezetés.

és a rendszerváltók azt mondták, hogy ez elvben se működhet. a rendszerváltók mondták azt, hogy mindent el kell adni. azért, mert a szocializmus refromálhatatlan. ezt nem kádárék mondták, hanem kádár politikai ellenfelei. ezért kellett bevezetni a neoliberalizmust. amiből lett a másik véglet. az illiberalizmus. félhülyéket tömnek ki pénzzel és annak kötelező tapsolni.

MEDVE1978 2023.09.13. 14:53:09

Annak idején a neoliberális konszenzus tényleg egyeduralkodó volt Magyarországon. Én a kilencvenes évek végén kezdtem el foglalkozni közgazdaságtannal, az egész spektrumot a neolib narratíva utalta. Magyarország gazdasága elavult volt a szocializmus alatt > privatizálni kell, külföldi működőtőkét kell behozni, a versenyképtelen iparágakat hagyni kell meghalni> majd szépen a működőtőke hozza a felsőbbrendű szakembereket és a nyugati know howt > ezt a magyar bunkók megtanulják és megindítják a saját sikeres vállalataikat > mindenki jól jár.

Ezt tanították mindenhol, a tanáraidtól függött, hogy a mainstream-en kívül tanítottak-e bármit. Nekem szerencsém volt, viszonylag fiatal tanárom még elsőben a főiskolán hozta be a csoportba David C. Korten a Tőkés társaságok világuralma című könyvet. Ez a könyv aztán adott egy alternatívát a világképhez és bemutatta, hogy nem minden úgy van ám, ahogy azt minden szaklap és média harsogja. De emlékszem, hogy még akkor is volt olyan, akivel a könyvről beszélgettem és megkérdezte, hogy MIÉP-es vagyok-e. Ugyanis akkoriban nagyjából két ellenpont volt ebben a dialógusban, mindkettő nagyon gyenge: az egyik a szélsőjobbos fejtegetések a gazdaságról, a másik meg a különböző marxista dumák.

Ezt követően már olvasgattam egyéb látásmódú könyveket is, de egyik sem volt túl mainstream sohasem. A szakmai közeg viszont lassan, de változott: emlékszem valamikor 99 vagy 2000 tájékán voltam egy Matolcsy György-Vértes András vitán. Ott már erősen szóba jött, hogy a privatizációs eladogatás és a működőtőke behozatal mellett kéne valami más is és a belső keresletet javítani kell.

2023.09.13. 15:34:37

@MEDVE1978:
bármelyik ideológia lehet jó is, rossz is. az is, hogy kérem szépen legyen minden magánkézben és egymással versengő magánbankok uralják a gazdaságot. magánegyetemekkel. ez kiválóan működik amerikában.

ez a neoliiberalizmus. csak ilyet a magyar nép döntő többsége nem szeretne. ahogyan a másik végletet se. azt, hogy ahogyan moszkvában van a kreml úgy legyen budapesten a karmelita. és direkt elnöki irányítás mellett működik az ország. de ez is egy működőképes modell. katar a világ leggazdagabb országa és ilyenformán sikeres. egyesült arab emirátusok. és nem kizárólag az olajra alapozva.

a közgazdaságtan alapja a matek. és nincs az, hogy ebből a kapitalizmus a jó, a feualizmus a rossz, vagy a szocializmus, vagy akármicsoda. a demokrácia elvben az, hogy köznép mondja meg, hogy mi legyen az ideológiai máz.

2023.09.13. 15:51:17

@MEDVE1978:
a fidesz politikája a keynes-i keresletélénkíítés. lehet jó is, rossz is. kitalálja az állam, hogy támogatja a napelem váásárlást. így a napelem forgalmazók jól járnak. mindig valami. egy egy ágazat. ez a republikánus politika amerikában. neoliberális nézőpontból ez intézményesített korrupció különféle lobbi csoportokkal és ha a belső piac elegendően nagy, akkor kialakul a verseny. és a kormányzati beavatkozás összességben eredményezhet társadalmi előnyöket.

a magyar közgondolkodás az amerikai republikanizmustól is távol áll. az kádárista. az alapvető áruk, termékek, szolgáltatások korlátozott mértékben legyen olcsó és a luxus meg lehet, de az legyen rendesen megadóztatva, legyen drága. fizessenek a gazdagok. ilyesmi a közakarat. csak ez nem tetszik a budai és a pesti elitnek. hogy nyúlják le a pénzt. és azt mondják, hogy ezt nem lehet. dehogy nem lehet. a skandináv társadalmak is ilyenek.

ZorróAszter 2023.09.13. 20:26:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"S nem ez a valós helyzet?"

A valós helyzet, hogy Orbán kollaboráns kormányát legfeljebb egy másik kollaboráns kormányra cserélhetjük le.

És ebenguba, mert az új kollaboráns kormány is pont annyira kiszolgálja őket, mint Orbán és bandája.

Minannyian a magyar nép esküdt ellenségei.

ZorróAszter 2023.09.13. 20:34:56

@MEDVE1978:

Magyarországon a különböző országok ügynökei terjesztették ezeket a dumákat.

Másoknak tökéletesen világos volt, hogy Magyarország kirablása és gyarmatosítása folyik.

A MIÉP és a többi náci csak átvette a balos dumákat mint ahogy a nácik mindigis szokták.
Azokat, amik jól hangzanak a szószékről rikácsolva.

Ha jól emlékszem, a Budapesti Csokigyárat adták el olcsóbban, mint amit a csokigyár a vadiúj gépsoráért fizetett a svájci gyártónak.

Azok, az új tulajdonos azonnal leszereltette a gépsort és vitte haza Svájcba, mert nála húsz éves gépek működtek.

Ezért van, hogy az általa gyártott hungarikumokat manapság Csehországban meg Lengyelországban gyártják.

Most nem akarom mondani, melyeket, mert nem emlékszem, hogy a Tibi csokit meg miket.

ZorróAszter 2023.09.13. 20:38:10

Ezek mind hazaárulók voltak.

Méltók rá hogy a magyar nép a sírukra hugyozzon.

De persze a politika ma is arról szól, hogy szentek voltak, és mások sírját kell lehugyozni.

ZorróAszter 2023.09.13. 22:53:57

@cvsvrs:

Magát túlságosan lekötik a formák.

Mintha még sosem gondolkodott volna el azon, hogy miért is van társadalom, és mire van a gazdaság.

Így aztán minden kommentje arról szól, hogy hogy lenne szép a színpad, hogy kéne átrendezni hogy még szebb legyen a látvány.

Milyen szép volt például az 1968-as Szentiván éji álom 3. szín diszlete.

ZorróAszter 2023.09.13. 22:57:25

@cvsvrs:

Én viszont nem szeretnék belefolyni olyan vitába, ami elvileg szakkérdés.

Persze itt már minden a különféle oldali hazaárulók dzsungelháborújává vált, a szakkérdések is.

De ez is régi dolog már. Nem ma kezdődött.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.14. 06:26:11

@ZorróAszter:

"A MIÉP és a többi náci csak átvette a balos dumákat"

Honnan vették át? Az összes akkor magát balosnak mondó pont az ellenkezőjét mondta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.14. 06:28:20

@ZorróAszter:

Nyilván nem lehet amerikaellenes kormány, míg Amerika a kontinens ura. Másnap bombázná a NATO az országot.

De lehet a függés foka eltérő.

Ha a kormány "baloldali" az lelkes nyugatpártiságot jelent, Ha meg "jobboldali", akkor van bizonyos mozgástér.

Gery87 2023.09.14. 10:51:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De ő nem az akkori balosokról beszél, vagyis liberálisokról, hanem az eredeti történelmi baloldalról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.14. 10:59:42

@Gery87:

Ilyenek voltak a 90-es években Mo-on? Én nem láttam őket sehol nézhető méretben.

Gery87 2023.09.14. 11:50:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Attól még a szélsőjobb átvehet, beépíthet eredeti balos gondolatokat meg álláspontot nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.09.14. 11:52:54

@Gery87:

Persze. Eleve ilyen a szélsőjobb: antikapitalista, de legalábbis kapitalizmus.kritikus,

De Csurka ezt nem átvette, hanem ő honosította meg. Az első komoly magyar rendszerkritika a rendszerváltozás után a JOBBOLDALRÓL jött, nem a baloldalról. Éppen Csurkától és körétől.

ZorróAszter 2023.09.14. 21:17:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Honnan vették át? Az összes akkor magát balosnak mondó pont az ellenkezőjét mondta."

A balosok ma is megvannak, csak éppen egymástól is elszigetelve. Médiáktól megfosztva.

És Csurka se 1988-ban született.

Amikor a nyilasok csinálták ugyanezt, a baloldal akkor is el volt nyomva. A nyilasok mégis tudták, mik azok a szövegek, amikkel esetleg tudnak magaknak bázist kiépíteni a munkások között.

Ma is tudatosan sujkolja a média EGÉSZE, hogy a nácik a munkásvédők. Az ő parlamenti felszólalásait idézgetik szemmel láthatóan.

ZorróAszter 2023.09.14. 21:19:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ha a kormány "baloldali" az lelkes nyugatpártiságot jelent, Ha meg "jobboldali", akkor van bizonyos mozgástér."

Ezek egészen pontosan ugyanolyan hazaárulók és idegen érdekek kiszolgálói.

Semmilyen különbség sincs közöttük.

Aki más lenne, arról azt se tudhatjuk, hogy létezik és politikával foglalkozni.

Gondoskodik róla a német kézben lévő teljes médiapaletta.

ZorróAszter 2023.09.14. 21:32:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Amikor a nyilasok csinálták ugyanezt, a baloldal akkor is el volt nyomva. A nyilasok mégis tudták, mik azok a szövegek, amikkel esetleg tudnak magaknak bázist kiépíteni a munkások között."

Itt a háború előtti nyilasokról beszéltem.

Gery87 2023.09.14. 22:04:24

@ZorróAszter:

Sajnos az a helyzet hogy ma valóban ez van.
A MHM a leginkább "balos" a pártok közül.

Mikor kitöltöttem egy netes tesztet hogy nekem "melyik párt való" az jött ki hogy "önnek a MHM a pártja"
:)

Ez mutatja mi a baj a pártokráciával.
Egy csomagot kínál és vagy elfogadod a 10-20-30% nyi náculást, irredenta avítt hülyeséget vagy nincs pártod.

Akik meg nem széljobbosok hanem valódi balosok, azok meg progresszívek.

A szociális munkás érdekvédelem eszméjét megfertőzte a progresszió meg a fasizmus.

Ezeket le kell vakarni!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.09.15. 09:32:19

@MEDVE1978: Kopácsi Sándor: Van kiút! című 1996-os műve is eléggé kívül esett a mainstreamen. Az ő leghíresebb tanítványa amúgy Matolcsy.

ZorróAszter 2023.09.15. 11:21:21

@Gery87:

Akkor már csak egy hajszálra van attól, hogy megértse, mit értünk az alatt, hogy "bábszínház hülyegyerekeknek"

És hogy hogyan is volt az, hogy a nyilaspárt létrehozására előbb Orbán kapott parancsot a gazdáitól, aztán valamikor az árpádsávos békemenet után az állítólagos baloldal kapott parancsot, hogy népszerűsítsék ők tovább a nácikat.

Például kamukampányt indítottak a kuruc.info betiltására, aztán nyíltan kezdték propagálni a jobbikot és Vonát népszerűsíteni az ATV-ben.

Hogy kinek az érdeke azt propagálni, hogy a nácik a munkavállalói irdekek képviselői.

A lényeg, hogy a teljes magyar politikai paletta és médiapaletta hazaáruló mocskok gyülekezete.

Gery1987 2023.09.17. 12:19:26

@ZorróAszter:

Nyilván sokaknak kényelmes és érdekükben áll ha a munkavállalói jogokat meg a kapitalizmus kritikát a széljobb képviseli, hisz a "összenácizzák" mocskolják baromságokkal, vállalhatatlan fasságokkal az alapvetően jogos felvetéseket, kritikát.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása