magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Lenin 100

A múlt héten elfelejtettem megemlékezni a nagy Lenin halálának 100. évfordulójáról. 1924. január 21-én halt meg neuroszifiliszben. Élete utolsó 14 hónapjában beszámíthatatlan állapotban volt már, az ebből az időszakból származó fényképei titkosak voltak a szovjet korban, csak a késő gorbacsovi kortól lehetett ezeket ismét látni, ezeken ugyanis Lenin egyértelműen elmeháborodottnak néz ki.

Az én nemzedékemben Lenin volt a szentek szentje. Magyarországon a Kádár-rendszer nem akart hasonlítani a Rákosi-redszerre, így tilos volt Kádár-képek kihelyezése, csak az évenkénti május 1-jei felvonulásokon voltak Kádár-képek, de ott is minimális számban, s csak vitték őket, szigorúan csak néhányat, s sose voltak kirögzítve sehová. Kádár szigorúan tiltotta képeinek használatát a propaganda céljaira, ezzel is erősítve volt a rendszer egyik legitimációs alapja, a "bezzeg ez itt nem Románia!" szöveg. (Örök emlékem: 1988 márciusában Budapest-Szófia útvonalon utaztam vasúton, Bukaresten keresztül. Bár sehol se szálltam le, ez közvetlen járat volt, csak időnként kinéztem az ablakon, de így is kb. 300 darab nagyméretű képet sikerült megcsodálnom Ceaușescu elvtársról. Ugyanez Magyarországon 0 volt, képtelenség volt Kádár-képet látni kitéve bárhová.)

Viszont valakit csak ki kellett tenni Kádár helyett. S ez volt Lenin. Vagy egyedül vagy kettesben Marxszal. De volt ő szoborban is. Különösen vicces volt a papírnehezéknek szolgáló Lenin-miniszobor, ez szinte kötelező tartozék volt irodákban.

Nekem személyes kapcsolatom a Szovjetúnióval 1980-1985 között volt Ez volt az az idő, amikor lassan mindenki megértette: semmi se működik, végül ez a hangulat tette lehetővé 1985-ben az addig másodvonalbeli Gorbacsov hatalomra kerülését.

S mindenki Leninre hivatkozott. Akik szerint nem is volt komoly baj és akik szerint nagy volt a baj, az is a "lenini elvek érvényesülésére" hivatkozott. Még a rendszer ellenségei is sokszor pozitívan szóltak Leninről! Gorbacsov is folyamatosan a lenini elvek fokozottabb alkalmazásáról beszélt.

Annyira benne volt a szovjet emberekben, hogy Lenin az jó, hogy amikor 1989-1990 táján először hangot kaptak a szovjet médiákban Lenin elleni megszólalások, ez felháborodást keltett.

S még ma is van ennek erős nyoma. A mai oroszok kb. 50 %-a szerint Lenin jót akart, csak elrontotta vagy túl korán meghalt, nem tudta befejezni, s csak 25 % értékeli negatív személyiségnek Lenint. Érdekes, hogy Sztálin megítélése jobb, őt 60 % értékeli pozitívan és csak 20 % negatívan, szóval akik szerint Lenin ügye el lett rontva, az nem Sztálint okolja az elrontásért.

Sajátos módon mindez független a szovjet rendszer mai oroszországi népszerűségétől. A szovjet rendszert csak 20 % értékeli pozitívan, míg 50 % negatívan. Mindez már a rejtélyes orosz lélek különcsége, az orosz lélek számára semmi ellentmondás nincs abban, hogy valaki egyszerre antikommunista és kedveli Sztálint.

A szovjet korban is ritka volt a Lenin-ellenes vicc. Az akkori viccekben Lenin inkább ellenpont volt a létező rendszerrel szemben, lásd Lenin feltámad, s nem tetszik neki a szovjet rendszer. Lásd az enyhén antiszemita élű viccet:

Kreml, 1975. Brezsnyev elvtárshoz bemegy a titkára:

- Brezsnyev elvtárs, van egy jó és egy rossz hír.

- Először a jót kérem.

- A mauzólumból jelentették: Lenin feltámadt!

- Ez nagyszerű. De mi a rossz hír?

- Beadta a kivándorlási kérelmet Izraelbe.

(Valójában Lenin csak negyedrészt volt zsidó, az anyai nagyapja vonalán.)

Az én kedvenc Lenin-viccem más, az tökéletesen leírja a későszovjet kor valóságát:

Moszkvai óvodások kimennek sétálni a parkba. Találnak egy sündisznót az egyik bokor alatt.

A tanítónéni megjegyzi:

– Látjátok gyerekek? Ugye felismeritek? Hiszen több dalt is tanultunk már róla!

Az egyik gyerek lehajol a sünihez, közelről ránéz:

– Sosem gondoltam volna, hogy így nézel ki, Vlagyimir Iljics!

 

Én azzal az értelmezéssel értek egyet, mely negatívnak ítéli a szovjet kort. Az orosz keresztény hívők között nagyon népszerű egy teológiailag nem megalapozott, de tényleg tetszetősen hangzó elmélet, mely szerint ahogy Isten a zsidók bűnei miatt rájuk hozta a babilóniai rabságot, úgy a szovjet időszak is büntetés volt Istentől az orosz nép bűneiért, s elsősorban azért mert az orosz nép nyugati mintákat kezdett követni, majd az I. vh-ban Oroszország a "rossz" oldalra állt.

A babilóniai rabság 597-539, ez szűken számítva 58 év, de a zsidó emlékezetben jellemzően "70 év rabság" a fordulat, a szovjet kor meg, attól függ hogyan számoljuk, 63-75 év, szóval ez is kb. 70 év, így ez még egyezik is időben.

Az oroszok imádják az ilyen misztikus magyarázatokat.

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6118311701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2024.01.30. 13:10:54

A sünös vicc, még mindig tetszik:)

"az orosz lélek számára semmi ellentmondás nincs abban, hogy valaki egyszerre antikommunista és kedveli Sztálint."

Nincs itt semmi rejtélyes "érthetetlen orosz lélek", egyszerűen Sztálinra mint a nagy honvédőre tekintenek, nem kommunistára.

Inkább csak nekünk fura ez, mert mi vagyunk ilyen elbaszottak, hogy aki ideológiailag nem tetszik, az akkor maga a gonosz és mindent IS szarul csinált

Lásd Nagy Imre, hiába halt mártírhalált...."büdös komcsi volt és kész".
Károlyi...na ő egyenesen "Trianon oka és az ország elveszejtője" lett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.30. 14:28:42

Mégha csak Leninről nem lett volna egészséges rosszakat írni, de még Sztálinról sem igazán lehetett.

library.hungaricana.hu/en/view/BacsKiskunMegyeiNepujsag_1988_10/?pg=143&layout=s

Wildhunt 2024.01.30. 14:53:16

@Gery87: Orbán meg maga a sátán...

_Neville 2024.01.30. 15:01:06

"Különösen vicces volt a papírnehezéknek szolgáló Lenin-miniszobor, ez szinte kötelező tartozék volt irodákban."

Volt régen egy öreg bácsi ismerősöm (mikor egyetemi szünetben pultosként dolgoztam az egyik kocsmában, gyakran bejárt), aki hatalmas komcsi volt, az autójában is ilyen mini Lenin-szobor volt a műszerfalon, ez is volt a beceneve :D Nagyon nem értettünk egyet politikai vonalon, de bírtam az öreget, nagy forma volt. Jó eséllyel sajnos már nem él, akkor is (10+ éve) ilyen 80 körül lehetett és elég beteges volt.

_Neville 2024.01.30. 15:08:13

"Annyira benne volt a szovjet emberekben, hogy Lenin az jó, hogy amikor 1989-1990 táján először hangot kaptak a szovjet médiákban Lenin elleni megszólalások, ez felháborodást keltett."
Mondju nem teljesen értem, mi alapján, akárhogy nézem, szerintem már maga Lenin is egy kártékony tömeggyilkos volt, max azt lehet javára írni, hogy nem volt olyan pszichopata, mint Sztálin. De hozzá képest akkor a többi szovjet vezető is "jó" volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.30. 15:17:44

@_Neville: ez valami iszonyatosan bele van terrorizálva az emberekbe, talán mindmáig. Én húsz éve a SZTE nevű balbölcsészképzőre jártam, remek filozófiatanárunk volt és amikor elértünk a kommancsokhoz, egyenesen közölte, hogy Lenin elmebeteg tömeggyilkos terrorista volt. Óriási csend, huszonévesek, akik a rendszerváltáskor 3-4-5 évesek lehettek, azok rezzentek össze ijedten. 2003-ban!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.30. 16:02:04

@Gery87:

Sztálin még érthető, nyert egy háborút, világhatalmat csinált az országból, hódított, megindította az atom- és űrprogramot.

De Lenin miért?

Az egyetlen, amit találtam Duginnál az az volt, hogy Lenin érdeme az ország "visszarántása" a nyugati útról.

Ennek jelképe: a nyugatos Romanov-dinasztia által Pétervárra helyezett főváros Leninnek köszönhetően visszakerült a nyugati szellem által nem fertőzött Moszkvába 1918-ban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.30. 16:16:47

@_Neville:

Volt erről több korabeli szovjet vicc is, de ezeket csak nagyon halkan volt érdemes mesélni:

1.

1970. Moszkva. Elmegyógyintézet. Az orvosok egy különösen súlyos beteget vizsgálnak:

Orvosok: - Neve?
Beteg: - Beeeeeee.
Orvosok: - Születési éve?
Beteg: - Meeeeee.
Orvosok: - Most milyen év van?
Beteg: - Lenin születésének 100. évfordulója.

2.

1970. Moszkva. Felvételi vizsga. A jelöltet kérdezik:
- Idén mit ünnepelünk?
- Nem tudom.
- Hogy hogy nem tudja? Maguknál nincs tv, rádió, sajtó?
- Sajnos egyik sincs.
- Hát honnan jött maga?
- Észak-Szibériából, a Jeges-tenger partjáról, Muhoszranszk (= légyszar) városból.
Ekkor a bizottság elnöke halkan odafordul a két másik bizottsági taghoz:
- Kollégák, emlékeztek, a múltkor azon vitáztunk, idén hová utazzunk alkotói vakációra...

3.

Lenin születésének 100. évfordulójára az óragyári munkások megalkotják a forradalmi kakukkosórát.
Minden órában előugrik egy kis Lenin-figura, s azt mondja:
- Elvtársak, a nemzetkpzi proletariátus és a viágforradalom, kakukk!

_Neville 2024.01.30. 16:21:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Az egyetlen, amit találtam Duginnál az az volt, hogy Lenin érdeme az ország "visszarántása" a nyugati útról."
Hát de ez totál hülyeség, egy maximálisan nyugati eszmét importált, amit úgy ahogy próbált toldozni, mert már elsőre látszott, hogy ott aztán eredeti formájában végképp nem működik (máshol se, de ő ezt még nem tudta)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.30. 16:22:37

@_Neville:

Masszívan pszichopata volt. Már a vitastílusa is.

Kb. képzelj el egy TGM-típust, aki 10 nyelven idéz eredetiben, de pluszban káromkodik és sérteget mindenkit, akinek más a véleménye.

Amikor 1990-től megjelenhettek addig zárolt írása, derült ki, hogy volt emberi oldala is. A szerelmes levelei a francia szeretőjének.

cdn.forbes.ru/forbes-static/c/760x428/new/2023/04/3GettyImages-1354484310-kopia-6433c76f39a56.webp - szeretővel és kedvenc macskával, ezek a képek ttkosak voltak 1990 előtt

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.30. 16:25:26

@_Neville:

Így van. Dugin téved

A kommunista eszme "oroszosítása" későbbi, már a 30-as évek ügye, azaz Sztálin.

Lenin éppenhogy nyugatosítani akart.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.30. 16:31:49

@Deak Tamas:

Én amikor a 90-es évek elején még valamelyik levelezőlistán leírtam, hogy a szovjet rendszert nem Sztálin, hanem Lenin építette ki, s gyakorlatilag alig adott új elemeket hozzá Sztálin, azon kívül, hogy kivégeztette teljes konkurrenciáját a Lenin baráti körből, még 56-os magyar disszidensek is azt mondták, hogy ez nem igaz, mert Lenin jót akart.

Gelmerrrrr 2024.01.30. 16:41:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Masszívan pszichopata volt. Már a vitastílusa is.
------------------

Libernyák zsidó bullshit, hogy csicsopata. Stak a Sklavenaufstand egy hangja.

Vita? A vita az víh-ta, vagyis víhtünk, vívtunk,a hogy weigern, germán víhen, víta egy veszta, ház, annak emberjeit az ember ölja mondjuk.

2024.01.30. 17:07:39

kádár-ceuasescu találkozó debrecenben és nagyváradon.
filmhiradokonline.hu/watch.php?id=21951
debrecenben majdnem teljesen üres utcák közepette, nagyváradon tömött sorolban tapsolt a nép.

2024.01.30. 17:19:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a marxizmus-leninizmus eszményéből marx a nemzeti mensevik,,lenin a nemzeti bolsevik mozgalom vezére. és ezt a két eszmét kell egyensúlyban tartani. a párt balolala marxista, jobboldala leninsta.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.30. 17:22:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: le van tiltva az orosz forbes.
Nem tudom ez a Lenin-féle sértegetés mennyire lehet alaptalan, hiszen a magyar vonatkozású esetekben, Krím és Németország esetében teljesen igaza volt amikor Kun Béla faszságairól (les bêtises de Béla Kun) beszélt.
Nekem elég relatív ez az ún. személyeskedés dolog, a múltkor pont az alöksz picsogott hogy szerinte személyeskedek. Ez olyan dolog, hogyha valaki leírja azt, hogy a Nap nyugaton kel és a Föld a Betelgeuze körül kering, akkor tényleg olyan jó és lelkes embernek kell lenni, mint Tapi, aki sokgyerekesként nyilván nekiáll jóindulatúlag magyarázni, én azonban arra, aki a példához hasonlót leír, a wass alberti időkincs-paradigma jegyében inkább megállapítom hogy hülye, nem érdemes foglalkozni vele. Minek lopjuk egymás idejét?

2024.01.30. 17:26:18

a pártok a mai napig ezt harsogják. különösen a fideszben.

hogy van a nemzetköz mensevik mozgalom, ők a marxisták, a dollárbaloldal, és azt csak a nemzeti bolsevizmus győzheti le. az a jobboldal. csak a marxizmus-leninizmus nem a világforradalomhoz és a ploletárdiktatúrához vezet el, hanem a nemzeti burzsoázia térdre kényszeríti a nyugatot és végső győzelmet arat az imperalisták ellenében. az orbánisták szerin legalább is. a putyinisták szerint is. és a leninizmus ennek az alapja.

2024.01.30. 17:37:39

a magyar közgondolkodásban van a nyugatos, libertárius keresztény, széchenyi az arisztokrata. és a kelet népét képviselő köznemes, a nemzeti liberális kossuth lajos. és ők hirdetik meg a polgári fordulatot. a pacifista battyányi gróffal és görgeyvel, aki inkább paszkievics előtt teszi le a fegyvert, semmint windisgratz és jellasics előtt. de aztán deák ferenc kiegyezett a "sógorokkal". mert hogy a magyar politikai harmadik utas.

viszont a öreg kossuth lajos figyelmezteti deákot, hogy ezzel valójában magyarország felosztását készíti elő. ezért a monarchia helyett okosabb lenne a dunai konföderációt létrehozni.

és akkor most kossuthot kicsit leértékeljük, széchenyit egy kicsit fel, deákot megint egy kicsit le, mert a kiegyezés elkúrás volt, különösen deákék után, tiszáék idején, tiszáéket mégis egy kicsit felértékeljük, horthyt is, kádárt meg le.

orbánista ideológia nincsen. azt nem lehet elmesélni, hogy az orbánizmus micsoda.

Gelmerrrrr 2024.01.30. 17:50:06

@cvsvrs: a magyar közgondolkodásban van a nyugatos, libertárius keresztény, széchenyi az arisztokrata. és a kelet népét képviselő köznemes, a
------------------

1. He? A magyar nem gondol, hanem rakand, stak a libcsi gondol, gonduja van, az állat, de a magyar germanoid, így bolonda dühor, racionális.
2. A köz hangot dúrgerni kell, libernyák, nem magyar.
3. A nyugat laguján ereszta, este, nem kelet, a kelet jevevényhang, hanem erjeszta, így szimmetrikus az er stumától.

4. A magyar rakand, és nem van se libernyák, se kretény, se az egész bullshit östliches szar, nem is igen rakem, hogyan rakod ezt, hogy erjesztai. Talán Szkítia, ahogy Wagner, orosz Sons of Anarchy.

gigabursch 2024.01.30. 21:49:09

De jót nevettem ezeken a vicceken.
Nekem a kedvencem a Lenin Finnországban....

Gery87 2024.01.30. 21:51:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Lenin volt a forradalom "atyja", nélküle nincs SZU és nincs Sztálin.
Lenin kultusza mesterkélt, felnagyított, de hát ez érthető ő volt az "első aki alatt létrejött egy kommunista állam".

Engem személyesen sose érdekelt különösebben Lenin. Túl hamar meghalt.
Mindig nyilvánvaló volt hogy Sztálin jelentősebb és érdekesebb figura.

Gery87 2024.01.30. 21:54:44

@Deak Tamas:

HA itt valaki anno elkezdte a személyeskedést az te voltál, butaszar. Úgyhogy ezt is kapod a pofádba.
És igen, megállapíthatjuk hogy hülye vagy mint a segg.

ZorróAszter 2024.01.31. 10:23:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"1924. január 21-én halt meg neuroszifiliszben."

Josephus Flavius se az első volt, aki igyekezett hasonlókkal befeketíteni az ellenfeleit még mielőtt az érveit ismertette volna. Ő speciel Apiont azzal, hogy Isten büntetéseként lerohadt a farka.

"De Lenin miért?"

Aki ismeri a forradalom előtti orosz irodalom több mint 100 évét, az megérti, hogy miért támogatták tömegek a bolsevikokat.

De ez senkit se érdekel, csak az antikommunista propaganda tézisei évtizedekkel a Szovjetunió szétesése és a bolsevizmus megszűnése után.

Röviden: az ok a cári rendszernek a hihetetlen stabilitása, ami konzerválta az elmaradottságot, miközben Németország ipari nagyhatalom lett és nyíltan hirdette, hogy kelet felé akarja megteremteni a maga gyarmatbirodalmát.

Ezért támogatták tömegek a bolsevikokat, akik a cári rendszer felszámolását és erőszakos iparosítást hirdettek.

ZorróAszter 2024.01.31. 10:30:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Volt erről több korabeli szovjet vicc is, de ezeket csak nagyon halkan volt érdemes mesélni:"

Ez a különbség: ezeken a vicceken a vérkommunisták is nevettek.

És maguk az Orbános vicceken nevetnének?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.31. 10:58:22

@ZorróAszter:

Nehéz demokráciában politikai viccet kreálni.

Amikor pl. szólásszabadság van,hogyan tudsz szavakkal viccelni? Akkor ez ott tényleg vicces volt. ma nem az.

Amikor megpróbálja valaki a régi komcsi vicceket újracsinálni, jellemzően nem jó az eredmény.

ZorróAszter 2024.01.31. 14:19:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nehéz demokráciában politikai viccet kreálni."

Pláne amikor a demokrácia karikatúrája van csupán, a teljes állítólagos ellenzék és ellenzéki média ugyanabból a zsebből pislog ki, mint amiből a fidesznyikek is, és a google búsás fizetségért még a mémeket is cenzúrázza.

ZorróAszter 2024.01.31. 14:24:32

Ezt például én készítettem, és a google a kezdetektől cenzúrázza. Pedig tudja, hogy én csináltam, és nálam jelent meg először.

http://zorroaszter.uw.hu/files/Orbán_Viktor_a_kalászosban.jpg

ZorróAszter 2024.01.31. 14:29:47

Ezt szintén:

http://zorroaszter.uw.hu/files/0247/Orbán_Viktor_Pávatánc.jpg

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.31. 14:45:26

@ZorróAszter:

A gond az, hogy ez egy régi kép újracsinálása, s semmit se mond.

Mi az üzenet: hogy Orbán azonos Rákosival? Ez nyilvánvalóan nem igaz.

A politikai humornak találónak kell lennie.

Persze nehéz dolog a politikai humor szólásszabadság alatt, ez tény. Hofinak se ment, pedig ő tehetséges lett. A rendserváltozás után átment trágárkodásba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.31. 15:04:43

@ZorróAszter:

Nincs cenzúra, szólásszabadság, sajtószabadság van. Ebben a helyzetben a rendszerváltozás előtti Hofi-stílus, hogy "odamondogatunk" és sejtetünk nem működik.

Nehéz így viccet csinálni.

A jó humoristák is csak Orbán beszédstílusával tudnak viccelődni, a tartalommal nemigen.

De figyelem az orosz humort is. Baromi ritja a jó vicc Putyin ellen.

Az utóbbi 5 évben egyet hallottam, amin lehetett röhögni:

Putyin új gyógymódot talált ki a COVID kezelésére: a betegeknek Szent György sávot mutatnak. (Szent György sáv - narancs-fekete katonai jel a cári időkből, melyet aztán a kommunisták is tovább használtak.)

Aki igaz orosz hazafi - meggyógyul tőle.

Akin meg nem segít Szent György - az idegenszívű CIA-ügynök volt, szóval nem kár érte.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.31. 15:23:08

@cvsvrs:

Azzal semmi gond, hogy a humorista elfogult. A művész mindig elfogult.

A baj a tehetségtelenség.

Jó Orbán-paródiát én eddig egy humoristától hallottam, láttam: Varga Ferenc József.

ZorróAszter 2024.01.31. 16:47:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A gond az, hogy ez egy régi kép újracsinálása, s semmit se mond."

A gond az, hogy akkor miért cenzúrázta a google is? Amikor annak idején megmutattam maguknak, hogy miből látszik a google cenzúrázása, akkor fidesznyikek-libernyákok egybehangzóan egymás szavába vágva nyivákoltak ellene.

"Nincs cenzúra, szólásszabadság, sajtószabadság van. Ebben a helyzetben a rendszerváltozás előtti Hofi-stílus, hogy "odamondogatunk" és sejtetünk nem működik."

A tiltott témákból, hogy miről nem mer senki írni, holott nem kellene Pulitzer-díjas oknyomozó újságírónak lenni hozzá, abból nyilvánvaló a mindenre kiterjedő cenzúra.

Nem elégednek meg a mindent túlharsogó médiatúlsúllyal, Mediaworks médiákkal, hanem az Orbánnak valóban ártó témákat meg is tiltják.

Példákat is mondtam. Például hogy kaptak-e jutalékot a kormánytisztviselők a Questorhoz betett közpénzmilliárdok után.

alöksz róz 2024.02.01. 03:00:36

@Gery87: kapásból a másik személyével kezd el foglalkozni. és nem a beszólogatásról van szó, azon csak az sértődik meg, aki meg akar. (már persze ameddig nem öncélú köpködős anyázás.)

hanem rögtön a másik személyével foglalkozik, mert nincs érve.
buta egy ember.

Gery87 2024.02.03. 12:04:39

@alöksz róz:

Buta frusztrált rosszindulatú vén hülye ez, de előadja a "művelt jobber értelmiségit".

Valahogy vita helyett ha nem tetszik neki amit írsz, az első az lesz hogy elvitatja a magyarságod majd kitalálja hogy mi is vagy:)
Ennyi, ennyit tud.

Én szépen beszéltem vele az elején még pár éve, de tökfelesleges, el kell küldeni a picsába, abból se ért, de ezt érdemli:)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása