magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A baloldal belügye

Orbán azt mondja, a Talpramagyar Péter jelenség baloldali belügy.

Első hallásra persze marhaság. De másodikra már nem is az.

Egyébként volt már egyszer ilyen. Amikor a ballibek még domináns erők voltak és nem voltak részekre szakadva, sőt éppen összpontosultak: az 1994-1998 közti MSZP-SZDSZ koalíció eredménye ugyanis az lett, hogy az SZDSZ középpártból örökre kispárttá zuhant, míg az MSZP erősödött, s 2002-2010 között az MSZP volt már egyértelműen a vezető baloldali erő, nem az SZDSZ. Akkor Orbán megcsinálta ezzel párhuzamosan a darabokban lévő jobboldal összefogását. Aztán ez alól 2006-ban kibújt az MDF. Ez egyértelműen a baloldalnak kedvezett, de a baloldali megmondóemberek és politikusok úgy tettek, mintha az egész nem is érintené őket. Lendvai Ildikó - akkor az MSZP vezetésének egyik kulcstagja - el is mondta "ez a jobboldal belügye", pedig hát mindenki tudta, nagyon nem az.

Na, ez pont ugyanaz most. Egyszerűen nem szabad a "baloldal" és "jobboldal" szavakat azok eredeti értelmében használni.

Eredeti értelmében a baloldal/jobboldal fogalma a tőkéhez és munkához való viszony alapján áll:

  • a jobboldal azt mondja: a tőke az alap, a munka következmény, mert a tőke teremt értéket, azaz valójában a munkának is az az érdeke, hogy a tőke legyen támogatva,
  • a baloldal azt mondja: a munka az alap, a tőke értékteremtése is a munka kizsákányolásából van, így a munkát kell támogatni, igazságtalan a tőke támogatása.

Csakhát ha a klasszikus meghatározást nézzük, akkor ma már nyugaton gyakorlatilag mindenki jobboldali. Csak marginális "szélsőbalosok" maradtak a klasszikus baloldalnál.

Mivel pedig szinte mindenki jobboldali, így át kellett definiálni a fogalmakat. Ma már, az újrafogalmazott bal és jobb között az eltérés nem éles. Egy átlag nyugati országban csak onnan tudni, hogy ki baloldali és ki jobboldali, hogy ki minek mondja magát, egyébként szinte mindenben tök ugyanazt hirdetik.

A legnépszerűbb persze az a megfogalmazás, mely a progresszívizmust nevezte át baloldalnak, ennek ellentétét pedig jobboldalt - a Fidesz is ezt szereti hirdetni egyébként, mert könnyen kommunikálható -, ez azonban alapjaiban téves, hiszen ez egy másik "tengely". Klasszikus baloldali lehet progresszív és lehet nem az, ahogy egy klasszikus jobboldali is lehet progresszív és lehet nem az.

Magyarországon a helyzet könnyebb. Az egyik tábor Pannónia és István, a másik Hunnia és Koppány (persze most nem a valódi Istvánt és Koppányt nézve, hanem a róluk alkotott képzetet). Az egyik azt mondja: a világ erősebb nálunk, ezért be kell hódulnunk, majd megtalálni számításunkat, minden más őrültség, mert az erősek eltaposnak minket. A másik meg azt mondja: ellen kell állnunk, s ha meg is hódítanak minket, az erősek tartani fognak tőlünk, minden más őrültség, hiszen ha feladjuk önként magunkat, akkor biztosan el leszünk taposva.

Mindkét érvrendszer logikus. Így egyiket se lehet hatásosan megcáfolni. Azaz nem marad más, mint az érzelmi alapú választás köztük.

S Magyarországon a baloldal a "Pannónia" és a jobboldal meg a "Hunnia".

Szóval Talpramagyar végülis tényleg baloldali belügy. Mármint a "baloldal" szó ilyen értelmében. Arról van szó, hogy a baloldali tábor megunta hagyományos vezetőit, új ember kellett. S most zajlik a harc a régi és az új "pannonok" között. A "hunokat" meg nem igazán izgatja az egész.

144 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7118397679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2024.05.08. 23:35:24

@2024:
Ez így van, ha ténylegesen is 25%+ MP támogatottsága, akkor semennyi időbe nem telt volna nekik összegyűjteni azokat az aláírásokat.
Az a 15% azt jelenti, hogy minden negyedik ember őket támogatja.
(Ha még visszaosztom a 33% nem szavazóval, akkor legyenmondjuk minden hatodik. )

Tapi2021 2024.05.09. 10:04:12

@2024: Ez baromira PONTOS elemzés! Teljesen egyetértek!

Erről meg megint csak a vitánk jut eszembe Geryvel, aki nem fogadja el, hogy egy balos, szocialista ("bolsevik"-típusú) erő is viszonyulhat úgy a tőkéhez, hogy meghagyja magánkézben, feltéve, ha beáll a sorba. És ettől nem lesz jobboldali!:

"Ez a kapitalizmus és a bolsevizmus furcsa egyesülése. Ilyet a valódi jobboldal soha nem csinálna."

Tapi2021 2024.05.09. 10:10:48

@Gery87: A kommunikációs - és ezekben az ügyekben politikai - kapkodás, mélyrepülés és töketlenkedés már a köztársasági elnök ügyével elkezdődött. Azóta csak folytatják ezt az ötlettelen, kompetenciahiányos vagdalkozást.
Ez számomra nagyon bosszantó.

Ezért szoktam írni, hogy ez a kommunikációs "agytröszt" elérte a képességei határát. Sürgősen új emberekre, új szakértelemre lenne szükség.

Tapi2021 2024.05.09. 10:21:52

@élveteg: Ezt nem akarják érteni Geryék. Hogy ahol van valódi verseny a megrendelőkért, fogyasztókért - tehát a magángazdaságban, magán cégek között - ott szempont, hogy a targonca kényelmes-e vagy fapados!

Ha a fapadosat gyártót megelőzi a kényelmeset gyártó, akkor a fapadosnak két választása van: csőd, vagy innováció! Csinálni egy még jobbat.
Ezért működik sokkal jobban a kapitalista gazdaság.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.09. 10:33:41

@Boldeone2: nincs ilyen ismerősöm, pedig magam is, és rengeteg kortársam megfelel ennek a feltételrendszernek.
Olyan viszont van, aki a hozzád hasonlóak feltételrendszerének felel meg: funkci vagy a rendszert zsírosan kiszolgáló állásban lévők leszármazottja, és tanulmányi eredményétől függetlenül "progresszív".
Azaz nem is kell ezt a progresszívet idézőjelbe tenni, ez már harminc éve is az abnormalitást jelentette.
www.youtube.com/watch?v=WGkWcPOUsaE&ab_channel=hardstyleforGermany

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.09. 10:51:23

Furcsa baloldali agyi aktivitás :

mandiner.hu/kulfold/2024/05/tehetnek-egy-szivesseget

"Az Orbán-rendszer, szemben azzal, amit Gulyás Gergely állított, nem azért van még talpon, mert tiszteli a jogot, hanem azért, mert az EU nem tiszteli eléggé a saját szabályait és erejét. Mintha csak a minap Puzsérral vitázó Magyar Péter szavait akarná igazolni: nem értékközösség, hanem a gazdag tagállamok gazdasági érdekérvényesítő klubja. "

Furcsa ez a behatoló fény. Mertha valami úgy néz ki hogy nem értékközösség, hanem a gazdag tagállamok gazdasági érdekérvényesítő klubja akkor az nem értékközösség, hanem a gazdag tagállamok gazdasági érdekérvényesítő klubja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 10:59:12

@Deak Tamas:

Alapvetően itt másról van szó.

Mindig van olyan, hogy "hivatalos vélemény", s ehhez nem kell ezt direktbe kimondani, mint egy nyílt diktatúrában. Meg lehet érezni mit lehet és mit nem mondani. Hogy hol a határ.

A bolgárok ebben nagyok, az 500 év török uralom alatt meg lett tanulva. Szóval az átlag bolgár a zsigereiben érzi mindezt.

Saját rokonságomban ezt abszolút láttam hosszú éveken keresztül. Ugyanazok az emberek tapsoltak a 90-es évek elején az SZDSZ-es értelmiségnek, akik pár évvel korábban szidták őket: hirtelen "munkanélküli bajkeverő csövesek" státuszból "neves vezető értelmiségek" státuszba kerültek.

Az én rokonságomban tudni lehetett, hogy pl. Antall sose volt hatalmon, ugyanis őt simán szidták a rokonok. Márpedig bolgár ember sose szidja nyíltan a hatalmat, csak bizalmas haverok között. Antallt viszont nyíltan szidták, azaz nem nála volt a valódi hatalom, ezt mondta a bolgár ösztön.

Most Orbán ellen ezek nem beszélnek nyíltan. Az 1998-2002 közti Orbán ellen még simán beszéltek. Ez is sokatmondó adat. Úgy tűnik, Orbán tényleg hatalmon van!

Tapi2021 2024.05.09. 11:02:48

@Deak Tamas: Nehéz embereknek úgy hazudozni, hogy közben tudják az igazságot.
Tudják, hogy nincsen igazuk. Viszont ők szeretnének azok helyére lépni, akik eddig is tudták mi az igazság és azt is mondták!

Ez az ellenzék ördögi köre!
Ha egyetért, nem tudja leváltani a kormányt. Ha nem ért egyet, de tudja, hogy ezzel hazudik, akkor meg szétcsúszik náluk a valóság és a propaganda/hazugság, amit mondanak.

De, ha leváltani akarnak hazudozniuk kell. Ez az ördögi kör.

Boldeone2 2024.05.09. 11:14:42

@2024: rendszerváltás után magadra szedett értékítéleteddel egyetértőleg nézed a lakosságcserét, a sokat emlegetett európai értékek kicserélődését, a hagyományos, több ezer éves családmodell ellen hirdetett ideológiai harcot, a nemzetállami hagyományok, értékek pusztítását"

- Semmi sincs kőbe vésve! Ahogy írtam: a korszellem változik magával a társadalommal együtt. Ez éppen olyan mint a természet: nemcsak az évszakok változnak, de maga a természet képe is folyamatosan. Amelyik dombon szánkóztál gyermekorodban, már lehet hogy letarolta az erózió

A család ugyanúgy megvan, ahogy több száz éve, de erőszakkal senkit sem lehet családalpításra kényszeríteni!

Migráció: lehet neked veszélyforrás, az afrikainak lehetőség meg a tőkésnek is, új piac, munkaerő. Ennyi.

Egy pár év múlva folytassuk ezt a vitát és nézzük meg kinek lett igaza! Trump vagy más megállítja migrációt vagy kevesebb buzi lesz??

Ne viccelj már! A globalizációt, a korszellem változását senki sem tudja megfordítani!

Boldeone2 2024.05.09. 11:24:13

@Tapi2021: Ha nem ért egyet, de tudja, hogy ezzel hazudik, akkor meg szétcsúszik náluk a valóság és a propaganda/hazugság, amit mondanak....(.... )...a leváltani akarnak hazudozniuk kell. Ez az ördögi kör."

- A nagy valósághajlítók minden esetben azok, akik mögött százmilliárdok állnak, ilyen pedig az állampárti rezsimekben van

Egy tömegdemokráciában mindig annak van igaza, akinek a legtöbb pénze van az agymosó propagandára az pedig Orbán!

De, tegyük félre a nézőpontokat, minden szubjektív, de egy dolog nem:

Mindig ugyanaz a majom győz, akinek a profán hazugságai tematizáljak a társadalmat - migráció, gender, háború

Ráadásul a törvények is az ő hatalmát szolgálják, implicit

A politikai hatalom nem forog, nincs egyenlő verseny : azaz diktatúra van!!!!

Boldeone2 2024.05.09. 11:26:45

@Tapi2021:

2 ciklus után - ahogy az USA- ban - TAKARODNI kellene MINDEN elöknek, így Orbánnak is, nem pedig örök hatalmat építeni!

Ez DIKTATÚRA , csak szofisztikált formában!

Tapi2021 2024.05.09. 11:28:03

@Boldeone2: Ebben is van igazság. Az "inga" túlzott kilengéseit kell(ene) megakadályozni. Senki ne menjen át szélsőségesbe.

Mindenki elférhet egymás mellett, de csak akkor, ha senki sem akar dominanciát, diktatúrát mások felett.

Ahogy ezt megérttette a világ pl. a keresztényekkel, úgy kell megérttetni a ballibekkel, progresszívekkel, muszlimokkal... is!

Boldeone2 2024.05.09. 11:30:18

@Deak Tamas: Európa a 2 vh után progresszív liberálissá vált. Ez van filozófiailag megalapozva, ez felel meg a modern világ követelményeinek

Tehát: baloldal+ liberalizmus

Ez a "modus vivendi"

Boldeone2 2024.05.09. 11:32:16

@Tapi2021: Legyen plurális demokrácia, könnyen forgó hatalom, gyenge kormány akkor olyan rossz nem lehet

Gery87 2024.05.09. 11:57:15

@GyMasa:

A kommented előtt írtam le hogy nem:)

Gery87 2024.05.09. 11:57:38

@élveteg:

Vannak osztályok, csak osztálytudat nincs.

Gery87 2024.05.09. 12:03:23

@2024:

Az urbánus értelmiségi réteg mindig liberálisabb, mindig kozmopolitább.
Mindenhol, mindig.

Gery87 2024.05.09. 12:03:42

@2024:

nem sikerült vagy nem akarták?

Gery87 2024.05.09. 12:04:22

@Tapi2021:

....vagy el kéne tűnniük a picsába végre.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.09. 12:07:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @Tapi2021: a két hozzászólásotokhoz együtt kapcsolódik, de a környezetemben nemrég volt olyan akinek a fentebb említett korlátain áttört a valóság. Ez az ismerősöm még április elején fanatikus, eszement ballib volt, aztán meglátta a cikkben szereplő képet.

www.salzi.at/2024/01/gottfried-helnwein-verwandelt-gmundner-rathaus-und-stadttheater-in-kunstinstallation/

Ez valamiért teljes áttörést okozott nála, mint amikor Szegedi Pauluszból Csanádusz lett, és többször, régi önmagához képest nagyon tuningolt hangerőn fészbukhuszárkodik, hogy a ballibekre többet nem szavaz.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.09. 12:09:01

@Boldeone2: lehet a "modern világ követelményeinek" megfelel, egy állam, közösség üzemeltetéséhez ellenberger nem felel meg, a gyenge kormányzat a legkevésbé.

2024 2024.05.09. 13:21:13

@Gery87: Előbbi. Ne vicceljünk már.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 13:26:07

@Boldeone2:

S akkor miért nincs ilyen szabály nyugaton se? Sehol nincs korlátozva a kormányfő mandátuma.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 13:33:48

@Boldeone2:

Ha gyenge a hivatalos hatalom, akkor az oligarchák vannak ténylegesen hatalmon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 13:40:23

@Deak Tamas:

Sokszor van ilyen.

Nálam pont ilyen sose volt, mindig lassan változtam, nem volt ilyen élményem, de semmi gond ezzel. Sokszor megesik, hogy valami dolog éppen az "utolsó csepp".

Ahogy ezt Kuhn írja a tudományos paradigmákról: jön egy adott pillanat, ami átbillenti a dolgokat.

Gery87 2024.05.09. 14:35:47

@2024:

Én nem akarom hogy újra ők tematizáljanak a propagandájukkal úgy mint korábban...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.09. 14:43:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így van és ez a jobb, nem az a hirtelen megvilágosodás, az ritkán hiteles. Kíváncsi vagyok meddig tart ennél az embernél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 14:47:06

@Deak Tamas:

Szerintem csak vallás és szerelem esetében szokott ez igaz lenni. Máshol a hirtelen változás jellemzően nem komoly, valódi változás.

2024 2024.05.09. 15:58:24

@Boldeone2: Változik az értékítélet meg a korszellem, mi?

„Ha Gáza ég, Berlin is égni fog!” – Molotov-koktélt dobtak a berlini városházára
A támadók további akciókat is kilátásba helyeztek.

2024. május 09. 12:02

mandiner.hu/kulfold/2024/05/ha-gaza-eg-berlin-is-egni-fog-molotov-koktelt-dobtak-a-berlini-varoshazara

Szörnyek vagytok...vagy csak bolondok.

Boldeone2 2024.05.09. 18:15:14

@2024: De mi köze van ennak a korszellemhez? Nagyjából mindig is voltak Molotov- koktél dobálók...

Nem monda nekik Habermas, hogy tegyék ezt!

Boldeone2 2024.05.09. 18:17:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha gyenge a hivatalos hatalom, akkor az oligarchák vannak ténylegesen hatalmon."

- A kisembernek az a jó, ha gyenge az államhatalom, úgy nagyobb a relatív szabadság

Oligarchák meg mindenhol vannak, csak ott ahol nagy és erős az állam, még több ...

alöksz róz 2024.05.09. 18:18:35

@2024: semmi erkölcsi alapotok nincs már.
még egy ilyen dolog szóvá tételéhez se.

Tapi2021 2024.05.09. 18:19:05

@Boldeone2: A gyenge kormány egy kis országban, gyenge polgárság (relatív szegénység) és gyenge gazdaság mellett egyenlő a kiszolgáltatottsággal és a szolgasággal mások felé!

alöksz róz 2024.05.09. 18:20:46

@Boldeone2: "A kisembernek az a jó, ha gyenge az államhatalom, úgy nagyobb a relatív szabadság" - ez ostobaság.

"Oligarchák meg mindenhol vannak, csak ott ahol nagy és erős az állam, még több" - kár, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy ennek épp az ellenkezője igaz.

Boldeone2 2024.05.09. 18:21:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az amerikai elnökök csak két ciklust futhatnak, igaz más a parlamentáris rendszer, de szerintem jobb!

Korlátozni kell a hatalmat, ez liberális alapelv

Én a gyenge vezetőket kedvelem, ezért Joseph Biden az egyik kedvencem

alöksz róz 2024.05.09. 18:22:26

@alöksz róz: kivéve persze, ha pont az erős állam szándéka az oligarchák erősítése :-)

Boldeone2 2024.05.09. 18:23:23

@alöksz róz: A tapasztalat az, hogy ahol erős az állam, RU, CHY ott kevesebb a szabadságjog
Ahol gyenge a kormány az állam, ott több, ergo nincs hatalom

Tapi2021 2024.05.09. 18:24:07

@Gery87: "Vannak osztályok, csak osztálytudat nincs."

Az iskolákban.

Máshol nincsen, mert egy átlagos egyén több társadalmi csoportnak, közösségnek is tagja, nem tolható be egy marxi mesterséges skatulyába, hogy akkor te munkás vagy, tehát legyen MUNKÁSTUDATOD, te meg...

És ezek a csoportok, közösségek átjárhatók is. Elég pl., ha szerzel egy diplomát, máris más csoportba tartozol, ugyanakkor hozhatja az élet, hogy diplomával árufeltöltő állást dobott a gép. Tehát egyszerre vagy értelmiségi és munkás. Stb.

Dobni kéne már a marxizmust!

Boldeone2 2024.05.09. 18:24:43

@alöksz róz: Az extrém liberalizmus azt mondja, hogy SEMMILYEN állam sem kell, legyen kapitalista anarchia

Tapi2021 2024.05.09. 18:27:10

@Deak Tamas: Undorító! Ráadásul majdnem biztosan kiskorúak.
A nyugatnak a pogányság kell.

Boldeone2 2024.05.09. 18:28:31

@alöksz róz: Én a qurva gyenge államot preferálom, ahol szinte mindent szabad, az emberek pedig önkéntesen jól viselkednek

Más kérdés, hogy olyan helyzetben ahol a fél világ el akarja a másikat pusztítani, ott nincs létjogosultsága a gyenge államnak

Én az elvi szintről beszélek...

Tapi2021 2024.05.09. 18:31:13

@Boldeone2: "Én a gyenge vezetőket kedvelem, ezért Joseph Biden az egyik kedvencem"

Költözz oda, vagy Németországba! :-)

alöksz róz 2024.05.09. 18:33:40

@Boldeone2: hát csak éppen megint mellébeszélsz, nem a szabadságjog a kérdés, hanem hogy jó-e a kisembernek vagy nem.
a kisembernek szarabb, ha nincs vagy csak kurva gyengén van korlátozva a gazdasági szabadság.

Tapi2021 2024.05.09. 18:34:23

@alöksz róz: "kivéve persze, ha pont az erős állam szándéka az oligarchák erősítése :-)"

Ez ellentmondás. Az erős oligarchia - lásd pl. a Gorbacsov utáni és Putyin előtti orosz helyzetet! - mindig gyengíti az államhatalmat. Tehát az állami hatalmat birtoklónak nem érdeke a maga gyengítése.

alöksz róz 2024.05.09. 18:38:32

@Boldeone2: "ahol szinte mindent szabad, az emberek pedig önkéntesen jól viselkednek" - ez a pszichopaták utópiája.

(amúgy meg mi a faszért viselkednének önkéntesen jól az emberek?)

Tapi2021 2024.05.09. 18:39:16

@Boldeone2: Oroszország és Kína sem a tipikusan magyar méretű, kis, kiszolgáltatott országok.

Az is kérdéses, hogy gyenge vezetés alatt, mint volt pl. a részeges Jelcin, nem erősödnének-e meg újra a kiskirályok/oligarchák? Akik aztán bandaháborúkban osztják fel az országot és hoznak rettegést az emberek életébe.
Persze, hogy de. Ez már megtörtént.

Tehát valójában sem a nagy, sem a kis országoknak nem előnyös, ha gyenge vezetésük van.

alöksz róz 2024.05.09. 18:39:55

@Tapi2021: kivéve ha függ az államtól. kölcsönös oda-vissza függőség alakul ki, mint pl magyarország

Tapi2021 2024.05.09. 18:42:02

@Boldeone2: Az erős kormányzat nem jelent automatikusan diktatúrát!
Csak stabilitást és erőt, olyan erőt, amelyet fel kell mutatni időnként kifelé és befelé is, éppen az ország és az emberek érdekében.

Tapi2021 2024.05.09. 18:44:12

@alöksz róz: Ha függ az államtól, akkor nem oligarcha! Magyarországon egy oligarcha sincs.
Csak néhány kedvezményezett a holdudvarban. Akik hatalma az állam fölött nulla!

Gery87 2024.05.09. 19:29:14

@Tapi2021:

"Máshol nincsen, mert egy átlagos egyén több társadalmi csoportnak, közösségnek is tagja,"

Ez nem zárja ki az osztály létét, mellettük létező.

" nem tolható be egy marxi mesterséges skatulyába, hogy akkor te munkás vagy, tehát legyen MUNKÁSTUDATOD, te meg..."

Amikor munkásként vannak érdekeid akkor az vagy!

"És ezek a csoportok, közösségek átjárhatók is. "

jó és? miben cáfol ez engem?

"Elég pl., ha szerzel egy diplomát, máris más csoportba tartozol, ugyanakkor hozhatja az élet, hogy diplomával árufeltöltő állást dobott a gép. Tehát egyszerre vagy értelmiségi és munkás. Stb."

Igen,és?

"Dobni kéne már a marxizmust!"

Dobjad...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.09. 19:52:58

@Boldeone2:

Minél erősebb az állam, annál gyengébb az olugarcha. Igazán erős állam esetében nincs is oligarcha.

A kisembernek jobb az erős állam, mint az erős oligarcha.

Boldeone2 2024.05.09. 19:57:28

@alöksz róz: ez a pszichopaták utópiája.
(amúgy meg mi a faszért viselkednének önkéntesen jól az emberek?)"

- Nem, ez a normalitás! Egy normális polgári társadalomban az emberek nem a törvény szigora miatt nem bűnöznek, hanem erkölcsi okból!
Gondolom ha szembe jön egy jónő az utcán, nem a törvény szigora miatt nem erőszakolod meg? Ha mindent csak a törvény szab meg, már régen rossz!

kisembernek szarabb, ha nincs vagy csak kurva gyengén van korlátozva a gazdasági szabadság"

- miért kellene korlátozni a gazdasági szabadságot? Nagyobb verseny, Több befektetés, több munkahely, az jobb a kisembernek, nemdebár? Akkir kell az államnak csak beleszólni, ha monopol vagy oligopol piaci helyzet van

Boldeone2 2024.05.09. 20:03:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igazán erős állam esetében nincs is oligarcha."

- Ez csak fikció! A tények azt mutatják, ahol nagy és erős az állam, ott alakul ki a legerősebb oligarchia, politikai alapon
Szilovik elit, Oroszország; Kína meg meritokrata elit

Kis állam= kevesebb ellopható közforrás. Az állam feladata az őrködés a szabadpiac védelmében. A legjobb a minél szabadabb piac, közgazdaságilag bizonyított dolog. Természetesen nem mindenkinek egyformán, de mindenkinek jó

Te is a tőkésnek dolgozolm, azért van pénzed, az állam nem tud értéket teremteni, csak a kapitalista vállakozói szellem!

Boldeone2 2024.05.09. 20:14:14

@Tapi2021: Tehát valójában sem a nagy, sem a kis országoknak nem előnyös, ha gyenge vezetésük van"

- Pont fordítva igaz: az erős vezetés szinte mindig a szabadság és a demokrácia csorbulásába torkollik!

Vagy diktatúrába! Putyin is alkotmányt módosított, Xi Jin- Ping is...Mindketten " örök hatalmat akartak "...

Jelcin - egy gyenge elnök- 1000x jobb volt!!! Most béke lehetne ha liberális Oroszország lenne, így meg az erős vezetővel pokoli pusztítás a világban...
Százerzek halnak Putyin miatt !

A progresszív- zöld- liberalizmus a vezető eszme, mert azon elvek, a globális elvek elfogadása hozhat csak békét és megértést a világnak! Egyébként csak a primitív, törzsies nacionalizmusok harcolnak!

Globális emberekre van szükség, akik átlátják a globális problémákat!

2024 2024.05.09. 20:15:15

@Boldeone2: "De mi köze van ennek a korszellemhez?"

Adod a hülyét? Az bazmeg, hogy ha Németország nem engedett volna be több millió migránst, ez nem történt volna meg. Sem a késelések, sem a gépjárművel tömegbe hajtások, sem a nőket érő erőszak, sem a szilveszteri petárdázások, a mentősökre való támadások, a kalifátus, saria éltetése, a zsidók elleni sorozatos atrocitások; a fogadó ország szokásainak, a többségi nemzet semmibevétele. Nem lennének nem német többségű iskolai osztályok. Nem zilálná szét az egyre jobban terjedő káosz Németországot, amelynek gazdasága az elbaszott orosz szankciók és az elbaszott gazdaságpolitika miatt amúgy is szenved. Mindez nem történne meg, ha fajtád nem művelné Németországgal és Európával azt, amit tesz.

"Nagyjából mindig is voltak Molotov- koktél dobálók..."

És? Jó ez így? Legyintesz egyet? Te bolond! Vagy fingod nincs a valóságról, picsogsz kifele a burokból, amibe bezárkóztál, vagy migránsimádó, fehérgyűlölő szardarabként támogatod Európa ideológia-vezérelt tönkretevését.

2024 2024.05.09. 20:19:22

@alöksz róz: "semmi erkölcsi alapotok nincs már.
még egy ilyen dolog szóvá tételéhez se."

Mihez nincs jogom, kismókus?

2024 2024.05.09. 20:36:46

@Tapi2021: Köszönöm az elismerő szavakat.

Röviden: aki a baloldallal karöltve jóemberkedésből és/vagy hülye mód gazdasági hasznot remélve tőle szélesre tárja Európa és saját országa kapuit a muzulmán hódítók előtt, valamint a kultúra-és nemzetellenes haladár ideológiákat magáévá teszi, még ha gazdaságilag kapitalista talajon is jár, az nem jobboldali. Akkor sem, ha annak vallja, hazudja magát.

Boldeone2 2024.05.09. 20:44:15

@2024: Látom kijött belőled az "intellencia" így - érvek helyett - átmentél személyeskedésbe...Ezért felesleges váltogatni a nickeket!

De, nézzük akkor...

Adod a hülyét? Az bazmeg, hogy ha Németország nem engedett volna be több millió migránst, ez nem történt volna meg"

- Gondolom azt felfogod, hogy nem választás kérdése volt! Senki, azóta sem tudta megállítani az illegális migrációt, Orbán sem, más sem!
Semmilyen kerítés nem állítja meg a migrációt, aki már elindult, az előbb- utóbb Európában fog - valahogy - kikötni...
Ha meg már itt van, sok esetben azt sem lehet beazonosítani, honnan jött, így visszatoloncolni sem lehet ( szinte)

Ez egy globális probléma, amely nem nagyon kezelhető nemzetállami szinten! Csak halkan jegyzem meg: már Magyarországra is özönlenek a migránsok

Még csak az eljén vagyunk ennek a globális folyamatnak, jó ha hozzászoksz! Bármibe fogadok, hogy senki nem állítja meg, pedig - Orbán hazugságaval ellentétben- Nyugat- Európa is elkötekezett, szigorodnak a törvények

De, túl erősel a globális mozgatórugók, azokat nem tudjuk befolyásolni!

Boldeone2 2024.05.09. 20:47:40

@2024: Vagy fingod nincs a valóságról, picsogsz kifele a burokból, amibe bezárkóztál"

- Nyilván 1000x többet tudok róla, geográfus a végzettségem, és közgáz, a globális problémákkal foglalkoztam sokat és politikával
A politikai vezetők egy részét ismerem személyesen- Kari Gerit, Schiffert, MZP- t, Hadházit

Boldeone2 2024.05.09. 20:55:56

@2024: Ezenkívül aktív vagyok nemzetközi fórumokon is, angolul vitázom. Figyelem az indiai médiát, kb 5-6 orosz vloggert követek, pár ukránt, de néha az európai széljobbot is, Alexaner Mercouris ( Duran) meg korábban Martin Sellner ( identitásmozgalom) nőjét
Kommentelek a Dw - news- ra is, ami a fő német online média...

Nem ritkán top kommentbe tesznek, előre....

Boldeone2 2024.05.09. 21:06:21

@2024: Nem zilálná szét az egyre jobban terjedő káosz Németországot, amelynek gazdasága az elbaszott orosz szankciók és az elbaszott gazdaságpolitika miatt amúgy is szenved. Mindez nem történne meg, ha fajtád nem művelné Németországgal és Európával azt, amit tesz"

- Ez is mutatja, hogy fingod nincs a gazdaságról, csak "fajtázni" tudsz, mint a nácik anno

Ha lenne valami fingod, tudnád: a fő problémákat 1-2 éve nem a szankciók, hanem a háború és Putler politikája okozta, ad 1.

Azóta a gázár visszaállt, Putyin fegyverét kiherélték, az inláció mérséklődött!

A német gazdaság problémáit viszont 70- 80 % - ban NEM ez, hanem az autógyártás válsága okozza! A belsőégésű motor helyett a világ váltani kezdett hibridre és elektromosra + a tőkés nem akar 4000 eurót kifizetni egy gyári munkásnak, amikor máshol elég a harmada!

Putyin háborúja kihozta a strukturális gondokat

2024 2024.05.09. 21:28:30

@Boldeone2: "Gondolom azt felfogod, hogy nem választás kérdése volt! Senki, azóta sem tudta megállítani az illegális migrációt, Orbán sem, más sem!"

Dehogyisnem: választás kérdése volt. Pláne egy olyan belső állam esetén, mint Németország. Határátkelőket lezárják: ellenőrzés, papírok nélkül érkezőknek megállj (viszlát, Schengen!), határzárakat mindenhova, ahova csak lehet. Ez az állapot eltartott volna egy évig, kettőig, háromig, aztán látták volna Afrikában és a Közel-Keleten, hogy nem látják őket szívesen és idővel egye kevesebben indultak volna útnak. Ehelyett szélesre tárták a kapukat. Németország hajót tart fenn a Földközi-tengeren, amivel szedik össze a menekülteket és szállítják őket be. Ngo-k fejtenek ki propagandát a médiában és a helyiek között, bátorítva őket, hogy jöjjenek. Mi igen gyorsan, még 2015-ben meg tudtuk állítani, legalábbis jelentősen fékezni a szerb határ felől érkező migrációs nyomást, amiért azóta sem kapunk egyetlen eurócentet sem, pedig a schengen-i határok védelme nem passzió, nemcsak a saját érdekünk: uniós kötelezettség, Anyagi támogatás és szóbeli elismerés helyett kizárólag gyalázkodást, fröcsögést kapunk Brüsszelből. Megállítjuk a felénk áramló illegális migrációt, amiről még most is azt hazudjátok, hogy nincs is, csak a figyelemelterelő orbáni propaganda része.

Nos, eme immáron 9 éve óta tartó "figyelemelterelő propaganda", nemlétező jelenség gyakorol jelentős nyomást a migráncsordákkal fertőzött európai országok társadalmaira. Okoz káoszt, zűrzavart, rosszkedvet, szenvedést a szociális ellátórendszernek és az őshonos lakosságnak.

Vállalat vonhatsz, leszarhatod, méltatlankodhatsz a "személyeskedés" miatt: magadból csinálsz bolondot. Te nem européer vagy, hanem Európa passzív sírásója. A Mandineren legtöbben egy kurvaanyáddal elintéznének, de én ott is szeretek érdemben válaszolni az idióták fröccsenéseire. De ez a blogszféra, itt az érvelés elvárt, ezáltal tisztelni a bloggazdát.

--------

Befejeztük, kész, ennyi volt. Ebben a posztban itt elég volt a süketelésedből.

Boldeone2 2024.05.09. 21:46:22

@2024: Dehogyisnem: választás kérdése volt. Pláne egy olyan belső állam esetén, mint Németország. Határátkelőket lezárják: ellenőrzés, papírok nélkül érkezőknek megállj"

- Hagyjuk már az idiótaságot! Mi is csak 2 napra állítottuk meg a migránsokat, amíg rá nem jöttek, hogy nem ostromolni kell a határt, hanem éjszaka egy létrán átmászni!

Ma sem állít meg senkit a magyar határ, MINDENKI átjut előbb- utóbb! Ha már Európában van a migráns, a jóisten sem állítja meg! Addig próbálja, amíg be nem jut
Több ezer km európai határt lehetetlen védeni! A magyart sem tudják.

Boldeone2 2024.05.09. 21:53:23

@2024: Vállalat vonhatsz, leszarhatod, méltatlankodhatsz a "személyeskedés" miatt: magadból csinálsz bolondot"

- Bolondot te csináltál magadból, és a személyeskedést is te kezdet! Olvasd vissza a bloghozzászólásokat!

Én a valóságot mondom: előbb- utóbb aki már idejött a magyar határra, átjut. Ezt az osztrák rendörség adatai is bizonyítják, de van számtalan tényfeltáró riport, akit elkapnak a határra visznek, másnap újra próbálja

Vagyis: úgy ahogy Orbán hazudja nem védhető Európa

Egyébként a migráció sem ma kezdődőtt, előbb a gyarmati rendszer volt, tehát van előzmény!!

Boldeone2 2024.05.09. 22:00:59

@2024: Egyébként itt van: És? Jó ez így? Legyintesz egyet? Te bolond! Vagy fingod nincs a valóságról, picsogsz kifele a burokból, amibe bezárkóztál, vagy migránsimádó, fehérgyűlölő szardarabként támogatod Európa ideológia-vezérelt tönkretevését."

Te kezdted a személyeskedést, vagyis miről beszélünk?? Én normálisan kommunikáltam, veled ellentétben, de viiszont k8f8gytál az érvekből és begurultál, ezért személyeskedsz!

Amúgy nyugodj le, ami jön még migráció, ahhoz képest amit eddig láttál -akár Magyarországon is- , semmi!

Ebben viszont 100% - ig biztos vagyok, mivel nem a Mandinerből tájékozódom, hanem a valóságban élek!

Nemcsak jönnek, de szinte özönlenek!

alöksz róz 2024.05.10. 08:23:51

@2024: jogod az van
nem arról beszéltem

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.10. 09:41:48

@Tapi2021: persze, és ha megfigyeled, öregnek vannak maszkírozva.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.10. 09:47:19

@Boldeone2: a negyedik bekezdésben említettek világosan bizonyítják a valósággal való érintkezésed teljes hiányát.
Jelcin pontosan azért jelölte ki Putyint utódjának, és mondott le, mert rájött hogy totál tévút amin mennek, Abweg wie dir Muttersprache sagt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.10. 09:52:34

@Boldeone2: a manchesteiánus állam pontosan azt csinálta amit az utolsó bekezdésben delirálsz. Eredménye: félmillárd halott a következő évszázadban az emiatt megszületett elmebeteg ideológiák miatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.10. 10:13:37

@Deak Tamas:

Jelcint a csecseniai háború döbbentette rá minderre sok visszaemlékező szerint,

1994-1996 között Jelcin észrevette: a nyugat ugyanazt játssza vele, mint amit Gorbacsovval, a valódi cél az ország szétrobbantása, s ennek eszköze a csecsen iszlamisták CIA-támogatása.

Tulajdonképpen Putyin azért lett kiválasztva, mert abban hitt Jelcin, ő képes lesz nyerni a csecsenek ellen. S tényleg nyert is: a katonai és a titkosszolgálati módszereket kombinálva 2000-re buktak az iszlamisták, majd 2004-ben kénytelenek voltak Londonba költözni mint emigráns kormány.

Nahalnij nagy elődje, Litvinyenko abból lett gazdag annak idején, hogy súlyos titkokat adott el a londoni csecsen központnak. Ezért kapott titkos halálos ítéletet 2006-ban, mely aztán közismert módon, színpadiasan lett végehajtva.

A CIA és az MI6 meg titokban pezsgőt bontott, nekik se nagyon tetszett, hogy ultraiszlamisták akcióznak Londonban, hiszen ma oroszok ellen támadnak, de hátha holnap nyugatiak ellen. Volt már erre az Oszama-precedens.

Persze hivatalosan hőssé nevezték ki. De ez ismert módszer, lásd még Fidel és Che.

Kubaiaktól sokszor hallottam: a bolíviai rendőrségnek a CIA szólt hol keressék Chet, a CIA meg a KGB-tól tudta, a KGB meg Fideltől. Che a legnagyobb problémát Fideléknek jelentette.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.10. 10:15:11

@Deak Tamas:

Teljesen abszurd az egész, amit Boldi előad. Belsőleg se koherens, de a valósághoz sincs semmi köze.

Tapi2021 2024.05.10. 10:49:32

@Boldeone2: "Jelcin - egy gyenge elnök- 1000x jobb volt!!! Most béke lehetne ha liberális Oroszország lenne, így meg az erős vezetővel pokoli pusztítás a világban...
Százerzek halnak Putyin miatt !"

Most direkt trollkodsz, vagy tényleg elmentek neked otthonról???
Nem mindig tudom eldönteni.

Putyin előtt kiskirályok-oligarchák MAGÁNHADSEREGEKKEL uralták és osztották fel maguk között az országot. Az emberek rettegtek, mert nem volt sem jog- sem személyes biztonság. Éppen azért, mert nem az államé - a választott képviselőké - volt a hatalom, hanem az oligarcháké.

Tapi2021 2024.05.10. 10:53:44

@Gery87: "jó és? miben cáfol ez engem?"

Abban, hogy nincsenek fix osztályok, ezért "osztálytudat" sincs.

Az éppen valahová tartozás nyilván sajátos érdekekkel jár, ezekért lehet küzdeni, de ennek semmi köze a marxi osztályokhoz.

Neki(k) azért kellettek ezek a mesterségesen létrehozott kategóriák, hogy össze tudjá(k) őket ugrasztani!
Pontosabban, a nyilvánvalóan sokkal nagyobb létszámú és felheccelt "munkásosztállyal" el tudták takaríttatni a többit!

Tapi2021 2024.05.10. 10:59:19

@Boldeone2: "Globális emberekre van szükség, akik átlátják a globális problémákat!"

És a nyugati, szélsőségessé vált balliberalizmus is globális problémává és fenyegetéssé vált!
Már csak azért is, mert kizárólagosságra törekszik, és elhagyta az eredeti és valós liberális eszményeket. A szabadságot, a vélemény- és szólásszabadságot, a toleranciát, a KÜLÖNBÖZŐ eszmék, értékrendek, ideológiák, vallások, világnézetek BÉKÉS egymás MELLETT élését... És diktatúrát épít, egyre erőszakosabban.

Ez egy súlyos, globális probléma.

ZorróAszter 2024.05.10. 11:03:28

@Tapi2021:

"Máshol nincsen, mert egy átlagos egyén több társadalmi csoportnak, közösségnek is tagja, nem tolható be egy marxi mesterséges skatulyába, hogy akkor te munkás vagy, tehát legyen MUNKÁSTUDATOD, te meg..."

Csak a maga propagandacsúsztatása, hogy az osztályok a marxizmus találmánya. Már az arisztokrácia is osztályként határozta meg magát. És a polgárság is.

Miért nem kritizálja például az arisztokrácia osztálytudatát?

És ha nincs is munkásosztály, akkor miért fektetnek maguk annyi energiát abba, hogy ezt sulykolják?

Mert magukat ezért fizetik a burzsujok, hogy a saját népük ellen agitáljanak. A unkások, a szakszervezetek, a dolgozókat képviselő párt létrehozása ellen.

Magukhoz képest Csöcsös Maca, Szopós Irma és a Kocsisor többi veteránja Angol Kisasszonyoknál nevelkedett elsőbálozó szűzleányka.

Tapi2021 2024.05.10. 11:06:07

@Boldeone2: "- Gondolom azt felfogod, hogy nem választás kérdése volt! Senki, azóta sem tudta megállítani az illegális migrációt, Orbán sem, más sem!
Semmilyen kerítés nem állítja meg a migrációt, aki már elindult, az előbb- utóbb Európában fog - valahogy - kikötni..."

Ezt sem mondod komolyan remélem. Kizárólag szándék kérdése, hogy egy ország megállítja-e az illegális bevándorlást, sőt, csírájában elfolytja, vagy nem.

Határőr, katona, lőszer, börtön, totális és azonnali kitoloncolás kérdése.

Érdekes, hogy az elmúlt évtizedekben valahogy nem voltak átjárhatók Európában a határok.

A honfoglalókat már a tengeren SIMÁN el lehetne fogni - nehéz hová elbújni! -, el sem jutnának Európáig, ha azt akarnák az illetékesek, hogy ne jussanak el!!!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.10. 11:48:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én ezért szeretem. Rajta kívül nincs más ember szerintem a földön, aki egy mondaton belül háromszori önellentmondást tudna csinálni.
Nyilván itt valószínűleg valami medikai torzulás is van,. mint a szőrehibbantnál.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.10. 11:52:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így van hiszen ma már mindenki elfelejtette pl. a 98-99-es szakmányban való robbantásokat Oroszország szerte, amiben nyilván volt némi titkosszolgálati rásegítés (amikor a részeg kommunista bejelentette a Dumában a két nappal későbbi támadást) de ettől még nem lett jobb senki közérzete.
Nyilván szegény hülye Rózsa Flores is kapott valami ráhatást, hogy szabadítsa meg a világot a diktátortól. Nem sikerült.

ZorróAszter 2024.05.10. 12:45:44

@Tapi2021:

"Hű."

Elfelejtette kitenni a Szopós Maca rész után a :o) -t.

Boldeone2 2024.05.10. 12:52:56

@Tapi2021: Már csak azért is, mert kizárólagosságra törekszik, és elhagyta az eredeti és valós liberális eszményeket. A szabadságot, a vélemény- és szólásszabadságot, a toleranciát, a KÜLÖNBÖZŐ eszmék, értékrendek, ideológiák, vallások, világnézetek BÉKÉS egymás MELLETT élését... És diktatúrát épít, egyre erőszakosabban.

Ez egy súlyos, globális probléma"

- Nem. Nem az súlyos probléma,- ez főképp hazug szélsőjobb narratíva- hanem a diktatórikus rezsimek előretörése

ZorróAszter 2024.05.10. 12:56:29

@Deak Tamas:

"én ezért szeretem. Rajta kívül nincs más ember szerintem a földön, aki egy mondaton belül háromszori önellentmondást tudna csinálni.
Nyilván itt valószínűleg valami medikai torzulás is van,. mint a szőrehibbantnál."

Mondja ezt az, aki érvelni még a nyilas pajtásainak se nagyon tud. Mindenki másnál meg végképp csak hazudozni tud érvelés helyett.

És azt hazudni például, hogy nem is látja a kommentjeimet, hiszen már több egy éve szűrőre tett. Azokkal együtt, akiknek szintén képtelen kipréselni az agyacskájából egy sovány érvecskét se.

De mindez nem zavarja a haverjait, hiszen ők is csupán hasonszőrű hazudozóművészek.

:o)

ZorróAszter 2024.05.10. 12:57:39

@Tapi2021:

"Hű."

ElfelejtetteM kitenni a Szopós Maca rész után a :o) -t.

Boldeone2 2024.05.10. 13:04:27

@Tapi2021: Kizárólag szándék kérdése, hogy egy ország megállítja-e az illegális bevándorlást, sőt, csírájában elfolytja, vagy nem.
Határőr, katona, lőszer, börtön, totális és azonnali kitoloncolás kérdése....(....)
Érdekes, hogy az elmúlt évtizedekben valahogy nem voltak átjárhatók Európában a határok.
A honfoglalókat már a tengeren SIMÁN el lehetne fogni - nehéz hová elbújni"

- Ne haragudj, de - újságíró létedre - qurvára ostoba vagy! Sem a menkült- sem a tengerjoggal nem vagy tisztában, ezert írsz ilyen faszságokat, illetve geográfia ismereted is sekélyes!

A kerítések SOHA sem fogják megállítani az illegális migrációt! Több ezer ( ha nem tízezer km- es ) határt kellene védeni, ehhez sem ember sem technikai kapacitás nincs! Ráadásul SENKI nem fog emberekre lövöldözni a határon! Vannak nők, és gyerekek kisebb számban ...Akik pedig bejöttek, hazaküldeni nem tudod

Bármiben fogadnék - ahogy Orbán sem tudta- úgy Trump, de senki sem fogja megállítani a migrációt!

Fogalmad sincs azokról a globális kényszerekről, amelyek azt fenntartják. Valamennyire lassítani leget, de megállítani nem lehet

Újságíróként még rendkívül sokat kell tanulnod!

Boldeone2 2024.05.10. 13:16:18

@Tapi2021: Érdekes, hogy az elmúlt évtizedekben valahogy nem voltak átjárhatók Európában a határok."

- Gondolom észrevetted, hogy azóta Afrika lakossága min a kétszeresésre nőtt, közben lejátszódott egy pár környezeti és társadalmi válság, a házipar összeomlott ( Kína) , az etnikai villongások megszaporodtak ( csökkenő élettér )

Eközben a közlekedés könnyebb lett, fapados járatok vannak Afrikából Isztanbulba, Ázsiából Belgrádba. Az internet minden afrikai mobilján ott van

A memóriád sem jó, egyébként. A 90- es években már jöttek a migránsok és menkülttábor is volt Debrecenben...

A határok valójában soha nem voltak lezárva, csak ilyen szintű migrációs nyomás nem volt

...és pont az ellenkezője történik nyugaton, mint amit mondok: mindenhol szigorították a törvényeket. De megállítani nem fogják
Emberekre viszont nem fognak lövöldözni, és koncentrációs táborok sem lesznek ( bár vannak ilyen hangok...)

A migráció ugyan nagy kihívás, de az elharapózó fasizmus, még nagyobb!

Gery87 2024.05.10. 14:29:44

@Tapi2021:

Vannak osztályok.
Ez egy neolib duma hogy "már nincsenek"...
Persze hogy ezt mondják.
NEM akarnak ők a munka-tőke tengelyen vitázni.

Magyarok is vannak, attól még hogy a magyarság megélése is más-más lehet emberenként....ettől még van.

Gery87 2024.05.10. 14:39:42

@Tapi2021:

"Neki(k) azért kellettek ezek a mesterségesen létrehozott kategóriák, hogy össze tudjá(k) őket ugrasztani!"

Ostobaság.
Ma pont azért nem beszélnek már osztályokról a tőkés elit haverjaid meg belekapaszkodnak nemi, faji, szexuális, nemzeti, vallási identitások tematizálásába, mert pont hogy NEM akarják hogy a texasi néger meg az északi redneck melós rájöjjön hogy tulajdonképp nekik közös érdekeik vannak és nem faji alapon kéne egymást basztatni...
A nők feminnáculással való férfiellenessége, "patrirchátus" elleni küzdelme is ilyen:
Mintha a férfiak mindegyike kollektíve összeesküdött volna ellenük, miközben az átlag férfi ugyanúgy el van nyomva a "férfi igazgató" által mint egy nő...
stb.
Álproblémák meg marginális idióták hülyeségeinek felnagyítása zajlik, csakhogy ne kelljen arról beszélni ami a lényeg.

Pl hogy hogy is nőtt a duplájára a leggazdagabbak vagyona a kovid alatt, hogy miért is mennek emberek meghalni a frontokra öltönyös bűnözők miatt, vagy hogy egyáltalán legyen biztosítása meg pénze egyetemre, hogy miért szinte lehetetlen saját ingatlanhoz jutnia a többségnek miközben más már kínjában szigeteket vesz....

Gery87 2024.05.10. 14:42:52

@Deak Tamas:

Te inkább fogd be a pofád, aki még mindig dunamenti "román-szlovák határtól" retteg, meg visszamenekült a 45 előtti kis képzelt világába.
Te is csak max fejbe de agyon nem...kategória vagy, vén hülye.

Tapi2021 2024.05.11. 14:34:58

@Boldeone2: Nem akarásnak nyögés a vége! Ezt látod már a "nem lehet tenni semmit, mert" alapállású nyugaton! Nyögnek. És kennék szét a szarukat, amit maguk tojtak maguknak, ránk is, meg mindenkire, akik óva intettek IDŐBEN.
Most mi legyünk - a lenácizottak!!! - szolidárisak és vegyünk már át tőlük egy adagot. Mert, ha nem akkor mérgesek lesznek és BÜNTENEK!!!!!!!
Agyatlan, aljas ROHADÉKOK!

Mi ezt a világot és ilyen barmokat nem akarunk!

Ezért létfontosságú, hogy ti, és akik így gondolkodnak, minél előbb, minél távolabbra kerüljenek a kormányzástól! Egész Európában és az USA-ban!

Tapi2021 2024.05.11. 14:41:11

@Boldeone2: "A migráció ugyan nagy kihívás, de az elharapózó fasizmus, még nagyobb!"

Az ébredő önvédelem nem fasizmus! Csak nektek, akiknek mindegy mi van, mi jön, vagy mi tűnik el, ha jól éltek. (Vagy remélitek, hogy pl. egy kalifátusban is jól fogtok élni.)

hu.euronews.com/my-europe/2024/04/30/kemeny-fellepest-igert-a-nemet-kormany-a-kalifatust-kovetelo-iszlamistakkal-szemben

www.vg.hu/friss-hirek/2024/04/iszlam-kalifatus-nemet-scholz-hamburg

magyarnemzet.hu/kulfold/2024/05/kalifatust-akarnak-kikialtani-nemetorszagban-riadot-fujt-berlin

GyMasa 2024.05.11. 19:00:44

@Tapi2021:
EZek a "globális emberek, éppen, hogy semmiféle problémát nem "látnak át".
A woke-fasisztáknak kétféle ember kell a villágon:
- Az aktivista, amelyik a saját érdekei ellen dolgozik világszerte
- és a tudatlan, de támogató pórnép.
Pont azokra nincs semmi szükségük, akik átlátnak a szitán...

Tapi2021 2024.05.11. 19:04:00

Érdemes meghallgatni:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Falapjogokert%2Fvideos%2F1147689446478234%2F&show_text=false&width=476&t=0" width="476" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

GyMasa 2024.05.11. 19:04:26

@Tapi2021:
Jól mondja!
A woke-fasizmus tényleg egy óriási probléma!

Tapi2021 2024.05.11. 19:05:30

Vagy mégsem? Nem vagyok ügyes ebben.

Talán így:

fb.watch/r-nC4IFwgq/
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása