magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Honnan lettek a szlávok?

A fő elmélet szerint a szlávok mint önálló identitás az i. e. V. sz. körül jelentek meg. Ekkor szakadt meg a korábbi nagyobb egység, a balti-szláv.

Ez a nagyobb egység a mai Belarusz területén lehetett, különösen annak déli részén, ez tehát a szláv őshaza. Innen vándoroltak el a baltiak a Balti-tenger partjára, nyugatra és keletre (innen a nevük).

A nyugat-baltiak ma már nem léteznek, ők a poroszok, de a késő középkorban és a kora újkorban beolvadtak a németek közé, annyira, hogy ma már a "porosz" szó egyértelműen németet jelent. A kelet-baltiak máig léteznek, ők a lettek és a litvánok. A közhiedelem ellenére a lettek és a litvánok nem értik egymást, mert a két nyelv nagyon korán elvált egymástól.

A szlávok önelnevezése словѣн (kb. szloven), mely a szláv слово (szlovo, azaz "szó") szóból ered. Jelentése: "mi akik szavakkal beszélünk", azaz értelmesen, míg mások "halandzsáznak" - megszokott elképzelés a korból, hogy akit értünk az rendesen beszél, míg akit nem, az csak zavaros hangokat hallat.

A szlávok ezen a területen maradtak, egészen a népvándorlás koráig, ekkor kezdődött meg a terjeszledés északkeletre, majd délkeletre és nyugatra, valószínűleg az avar, gót és hun nyomás hatására. A legkésőbbi terjeszkedés - már a VI. században - a déli, amikor a szlávok behatoltak a Balkánra.

Ennek következménye: egészen a VI. századig egymással határosak voltak a szláv törzsek, így az egyes nyelvek eddig nyelvjárások inkább, nem önálló nyelvek. Az eltelt 1400 év nem olyan sok, innen az egyes mai szláv nyelvek megmaradt nagyfokú hasonlósága.

Sőt alig a X. sz. körül lett már érezhető eltérés az egyes nyelvek között. Ezért van az, hogy amikor Cirill és Metód a IX. században megalkotta az első szláv irodalmi nyelvet a Thesszaloniki környéki szláv nyelvjárás alapján, ezzel a nyelvvel aztán Moráviában is tudtak működni.

A fősodrú nyugati-szláv nyelvészet (tehát cseh, lengyel, szlovák, szorb) ma is azt vallja, az egyes nyelvek egymástól való elválása a X. században kezdődött - északon lett a lengyel és a kasub (mely ma már inkább lengyel nyelvjárásnak számít), délen pedig a morva, a későbbi cseh és szlovák őse, míg nyugaton a kettő keveréke, a szorb, mely később 2 önálló nyelvre vált: a lengyelhez jobban hasonlító felsőszorbra, s a csehhez jobban hasonlító alsószorbra - ma már mindkettő a kihalás szélén van, alig 20 ezer ember beszéli a németországi Bautzen és Cottbus környékén, ők is ma már mind egyben németajkúak is.

A szorbok asszimilációja visszafordíthatatlan folyamat, pedig szinte minden német politikai rendszer támogatta őket - Hitlerék “ősi szláv árja” törzsként tekintettek rájuk, a keletnémet kormányzat pedig mint a “nagy orosz nép” kicsi, helyi szláv rokonaira. Minden rendszerben voltak szorbok a német politikai elitben emiatt. Baldur von Schirach, a Hitlerjugend első vezetője szorb volt (az eredeti családnév szorbul Šěrach), az NDK vezetésében is voltak szorbok. Ahogy ma is: a szorb Stanislaw Tillich évekig Szászország kormányfője volt, pár hónapig a Bundesrat elnöki tisztségét is betöltötte.

Tillich beszélni is tud szorbul

Nyelvjárási szinten máig nagyfokú az egység: a kelet-szlovák nyelvjárások közelebb vannak a lengyelhez, mint az irodalmi szlovákhoz, a cseh nyelv morva nyelvjárása pedig szinte átmenet a cseh és a szlovák között.

Keleten a folyamat később ért véget: csak a XIV. századtól kezdett megszűnni az óorosz nyelvi egység, ekkor lett keleti és nyugati ág, a keletiből lett az orosz, a többi pedig a nyugatiból.

A keleti- és a nyugati-szláv között mindig maradt közösség, hiszen területileg egymás szomszédjai maradtak, így itt máig egymásba folynak az egyes nyelvek. Alapvetően nemzeti identitás kérdése ki minek nevezi a nyelvjárását.

Ugyanez még inkább igaz a keleti-szláv nyelveken belül. Ezt ma kezdi megérteni a világ: az ugyanazt a nyelvet beszélők ugyanazt a nyelvet mondják orosznak és ukránnak is, kizárólag nemzeti hovatartozás alapján.

A délszláv nyelvek távolodtak el a legjobban a többitől, ennek oka, hogy a magyarok kettévágták a területet, majd a román nyelv is ezt a szerepet játszotta keleten, így a délszláv nyelvek elvesztették a közvetlen kapcsolatot a nyugati és a keleti szlávokkal.

A szlávok behatolása a Balkánra pontosan tudható. Ez Attila halála - 453 - után indul, amikor megszűnik a hun állam, legalábbis Európában. Utána a nagy betelepülés már az avarokhoz köthető, akik egyfajta Bizánc elleni segéderőként tekintenek a szlávokra, így kifejezetten támogatják behatolásukat a Balkánra. A VII. századra szinte az egész Balkán szláv lett, csak a mai Dél-Görögország és a mai Isztanbul környéke maradt egyértelműen görög, valamint a Dinári-hegység déli része nem szlávosodott itt, itt megmaradt az illír lakosság, a mai albánok ősei.

A betelepülő szlávok sokáig megtartották eredeti származási helyük tudatát. A két fő csoport: a nyugati-szláv eredetű szklavinok és a keleti-szláv eredetű antok.

Hogy melyik törzs melyikhez tartozik az vitás. Ahogy nem vonható egyenlőség egyetlen törzs és egyetlen később szláv nép közé sem. Még a leginkább elfogadható ez a szlovének esetében, akik nagyrészt tényleg azonosíthatók a korai szláv karantán törzzsel, de ott se kizárólagos ez: a szlovének jelentős része bizonyára más törzsbeli ősökkel rendelkezik. Nagyjából az állítható, hogy minden ex-karantán szlovén, de nem minden szlovén ex-karantán.

Minden más esetben tisztán politikai kérdés hogyan lettek az egyes népek. A szerb-horvát elválás vallási alapú: ahol a vallás a katolicizmus lett, az horvát, ahol meg az ortodoxia, az szerb.

A bolgár identitás egyértelműen a VII. századi bolgár betelepülés eredménye: a Balkánra bejövő bolgárok államot alapítottak, majd magukhoz asszimilálták a helyi szlávokat, viszont közben pedig nyelvileg ők asszimilálódtak.

Az összes többi délszláv nemzeti identitás későbbi vagy máig be nem fejezett.

A bosnyák nép XX. századi, korábban egyszerűen "szlávajkú muszlimok" voltak, nemzetiség nélkül. Végül Tito vezette be a 70-es években a "muszlim nemzetiség" fogalmát, s ebből lett a "bosnyák".

Szerbiában és Montenegróban máig létezik a "muszlim nemzetiség", de ma már ott is a legtöbben inkább "bosnyák nemzetiséget" vallanak meg. Azaz ma a szerb/horvát anyanyelvű muszlimok 90+ %-a bosnyáknak mondja magát már, azok is, akiknek nincs közük Boszniához - ez egy meglehetősen új fejlemény, a XXI. sz. elején jelentkezett.

A montenegróiak esete hasonló, ez is XX. századi fejlemény. Tulajdonképpen máig megoszlanak a montenegróiak, hogy ők szerbek-e - a szerbek egy külön, regionális alcsoportja - vagy a szerbekkel rokon, de önálló nép. Valójában az montenegrói önálló nemzet hívei akkor erősödtek meg, amikor Montenegró csatlakozott Jugoszláviához, s sok helyinek nem tetszett, hogy az országot Belgrádból irányítják, nem kellően figyelembe véve a helyi érdekeket.

A jelenlegi helyzet: a montenegróiak kétharmada "montenegrói nemzetiségűnek", egyharmada "szerb nemzetiségűnek" tekinti magát. Ez viszont nem terjed ki a nyelvre, ugyanis a magukat montenegrói nemzetiségűeknek tekintők fele se hisz az önálló montengrói nyelvben. Így a statisztika szerint Montenegró montenegrói és szerb nemzetiségű lakosságának kétharmada "szerb anyanyelvűnek", egyharmada "montenegrói anyanyelvűnek" tekinti magát.

A dolog néha vicces dolgokban testül meg. Pár éve botrány volt Montenegróban minek legyen nevezve a szerb/montenegrói nyelv és irodalom tantárgy iskolában, meg a vonatkozó tankönyvek címe. Hosszú ádáz viták után megállapodtak, azóta a tárgy neve: "anyanyelv és irodalom".

A macedón is új, XX. századi fejlemény. Korábban ilyen nemzetiség sose létezett, a kommunista Jugoszláviában lett hivatalosan kinyilvánítva. Ma már ténylegesen létező.

S van még máig nem tisztázott "félig kész" nép. Ezek a goránok, a pomákok és a torbesek. Mindhárom csoport muszlim vallású. Anyanyelvük: bolgár (ill. macedón, ez csak ízlés kérdése minek nevezzük). A goránok leginkább Albániában élnek, a torbesek főleg Koszovóban, a pomákok Bulgáriában, Görögországban és Törökországban. Az eset hasonló a bosnyákokéhoz, de ezek a csoportok nem tudnak bosnyákké lenni, hiszen nem szerb/horvát nyelvűek.

Nemzeti identitásuk nem egységes:

  • van aki bolgárnak vagy macedónnak nevezi magát, a nyelv alapján,
  • van aki töröknek, mert erős a törökökkel való közösségérzet a múlt miatt,
  • van aki "etnikailag muszlimnak", mert csak a vallás számít,
  • van aki azonosul országa fő nemzetével, pl. a goránok egy része "szlávajkú albánnak" mondja magát, Görögországban pedig ez egyenesen hivatalos politika, az állam "görög muszlimnak" tekinti őket.

Az albániai goránok, koszovói torbesek, törökországi pomákok száma folyamatosan csökken, hiszen ott vallásilag nem különböznek az államnemzettől, így hajlamosak áttérni az államnyelvre, majd lassan beolvasni.

Vicces fejlemény az utóbbi 20 évben: a bolgár és a macedón állam harcot vív a goránok és a torbesek között egymással, győzködve az embereket, mondják magukat bolgárnak, ill. macedónnak. Megy a pénz, meg az állampolgárság. Jelenleg Bulgária vezet az állampolgárság-háborúban, mert bolgár útlevéllel szabadon lehet dolgozni Nyugat-Európában, míg macedónnal nem.

Fontos mindenképpen hozzátenni: a szlávság kulturális kérdés, nem genetika. Aki nem hiszi, az nézzen meg egy átlag lengyelt és egy átlag bolgárt - teljesen más típus. A délszlávok között több az illír, görög, trák elem, mint az eredeti szláv. A keleti szlávok között rengeteg a finnugor, türk, mongol, kaukázusi elem. A nyugati szlávok között sok a germán és balti elem.

Címkék: közélet
47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8418494956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.09.25. 12:57:49

Valahogy úgy emlékszem, hogy a szerbek és a horvátok eredetileg ott éltek, ahol a szorbok, és onnan vándoroltak délre. Sőt lehet hogy a szorbok azok akik akkor ott maradtak.

És érdekesek még a nándorok (Nándorfehérvár), akik azt hiszem eredetileg a bolgárok rokonai voltak, sőt úgy emlékszem, Aszparuh kánnal kb. egyidőben vándoroltak ide.

Vagy nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.25. 13:14:00

@ZorróAszter:

Igen, mindkettő esetben ez a fő elmélet.

Lásd még morávok. Az eredetiek ott vannak ahol ma is, a cseh-szlovák-lengyel határnál.

Egy rész meg a mai Kelet-Szerbiába vándorolt, amit ma szintén Moráviának neveznek emiatt. en.wikipedia.org/wiki/Moravian_Serbia

Gery87 2024.09.25. 14:39:50

"A nyugat-baltiak ma már nem léteznek, ők a poroszok, de a késő középkorban és a kora újkorban beolvadtak a németek közé, annyira, hogy ma már a "porosz" szó egyértelműen németet jelent. "

Többségüket kiirtották meg persze asszimilálták.
A 'porosz' nem egy német népcsoport volt (Poroszországban szászok, meg frankok éltek főleg) inkább olyan mint a "szovjet"...vagy az "oszmán", nem egy népet jelölő entitás.

"A közhiedelem ellenére a lettek és a litvánok nem értik egymást, mert a két nyelv nagyon korán elvált egymástól."

Viszont a lett nép, nemzet modern identitás, szemben a litvánnal.
Litván törzsek voltak, lett nem volt, a területükön különböző balti törzsek, népek éltek.

"mi akik szavakkal beszélünk", azaz értelmesen, míg mások "halandzsáznak" -

Ez minden nyelvben. népnél így volt.
vagyunk mi "az értelmesen beszélők" az "emberek" meg vannak a többiek.

"A betelepülő szlávok sokáig megtartották eredeti származási helyük tudatát. "

Érdekes módon a románok nem.
Simán be lehetett nekik adni a dák-római elméletet.
Ezek szerint semmi emlék nem volt arról hogy a XII.század óta szivárogtak fel folyamosan a Balkánról.

"A macedón is új, XX. századi fejlemény. Korábban ilyen nemzetiség sose létezett, a kommunista Jugoszláviában lett hivatalosan kinyilvánítva. Ma már ténylegesen létező."

Ahogy a moldován is szovjet kreálmány.

"A keleti szlávok között rengeteg a finnugor, türk, mongol, kaukázusi elem."

Meg kell nézni egy tipikus oroszt, látszanak rajta a tatár vagy a finnugor jegyek.

A belorusz a legtisztább szláv...szőke, fehér bőrű, világos szemű...
tiszta árják:)

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 15:16:16

A szlávok önelnevezése словѣн (kb. szloven), mely a szláv слово (szlovo, azaz "szó") szóból ered. Jelentése: "mi akik szavakkal beszélünk", azaz értelmesen,
---------------------
1. Nem név, hanem nama magyarul, nem z-s verben namat.
2. A szó egy jevevényhang, zátemi, így hang vagy ordo.
3. Nem jelentés, hanem rekkés.
4. Értelem bulslhit hosszú hang nem van, stak indogermán er és ár stuma, magyarul verstehen rakni,k racionálisan beszélni regyni.

5. Hát, hát, vagy a germán slawa naknamától ered, hogy schlaff, gyenge, vagy a germán verbtől, hogy slawan, nem beszél, makog, schweigen.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 15:17:50

@Gery87: egtisztább szláv...szőke, fehér bőrű, világos szemű...
tiszta árják:)
----------------------
Harjana szláv vagy bolo, bolonda, magyarul nem szőke, bolo bőrű, bolva szemű.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 15:19:51

@Gelimtrtrddddd: A szlávokat előbb bolondának, vagyis szőkének mondják, de az is volna, hogy ezek germánok voltak, stak szlávnak makogták vagy magyarok, attól, hogy sok szláv volt feljógatva(nem igáz) a germántól.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 15:32:33

Hitlerék “ősi szláv árja” törzsként tekintettek rájuk, a keletnémet kormányzat
-----------------
1. Magyarul nem tekint, hanem boljok.
2. A törzs egy bullshit hang, dúrgerni.
3. Nem kelet, az egy jevevénhang, úgy erjeszta.
4. Kormányja, Krümmungja stak a libcsinek van, a magyarnak regerda.

5. De ez stak olyan, ahogy mondjuk a magyar fingár, de indogermán és germán nyelv. A pógári-rasszisták nem bírták a szlávokat, ahogy mondjuk Poesche, egy amcsi-német rasszista volt, aki a Suebeket és Ariovistot is inkább szlávnak mondta volna, hogy nem voltak libcsik és pógáriak, ez a pógári-árja bullshit.

A másik ott van, hogy Rosenbergek a szlávokat Untermenschnek mondták, itt is más a raku, indíték.

6. Én stak a magyartól enteredem, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, de itt sajnos a jevevényhangok, anak szlávok és dúrgerni kellenek, valósan szlávok, untermenschlichek, sklavenmoralischek, ahogy munka, píz és egyebek.

Na nekem a szorbok dohonkela(dunkel, sötét, de az ősmagyar dohonkela hang) hajúak, ők a judeok szövetségesjei, ahogy mondjuk a hitleres filmnél, az árják, a magyar bolonda dühörok, flavak, a judeo-sklavek, a szlávok dohonkelák.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 15:35:30

zlávok között rengeteg a finnugor, türk, mongol, kaukázusi elem.
-----------------------

Nem között, hanem innento, elem hang nem van, stak egy libernyák nyelvkakilás.

Na ugye, ők a fingárok, a türkök, a mongolok ahogy a kaukázusika, ahogy a bozgor románok! De talán a németek is.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 15:38:26

Honnan lettek a szlávok?
---------------------------

Hogyan váltak a szlávok.

Úgy hogy sohase voltak, ahogy a fingárok, vagy az új-ónemmagyar makogás.

gigabursch 2024.09.25. 17:52:52

Az a nyelvész, aki ekkora faszságot leír a szláv szó eredetére, az pontosan úgy hazudik, mint a finnugristák faszkalapok.

Köszönöm Birca, hogy felmondtad a hivatalos leckét, elvégre így legalább szépen, összeszedetten látható az, hogy mekkora elmeháborodottság és manipulációs szándék húzódik egy olyan ponton, ahol opportunista "tudósokkal" bástyázzák körbe a hazugságot, nehogy bárki is megtalálhassa a valódi múltját.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 18:00:36

@gigabursch: hazudik, mint a finnugristák faszkalapok.

Köszönöm Birca, hogy felmondtad a hivatalos leckét, elvégre így legalább szépen, összeszedetten látható az, hogy mekkora elmeháborodottság és manipulációs szándék
----------------
TE MAKOGSZ FINGRISTÁKRÓL, HA AZ ÚJ-ÓNEMMAGYAR MAKOGÁST MEKEGED?

HE?

1. Nem mint, ezt dúrgerni, stak ahogy.
2. A hazud latinnak boljad, úgy raktanégad volna ősmagyarul, a blogemon írtem erről.
3.Hivatalos? Fingrista bullshit, ezt ahangot is dúrgerni kell, nyelvszarás.
4. Nem elvég. A vég etimológiája bizonylosza, de erről írtem a blogemon, így anto, az el al volna, de inkább véganto.
5.Az al az magyarul túl, így lent-et mondasz.
6. Hat-het hangot dúrgerni, a hat a szakítás, hántás, úgy stak konjunktív és imperatív, devan más ősmagyar formula is.
7. A háborodott egy fasza hang! Nem fingár, hanem indogermán kuep-től ered, ahogy kápra, hábra. A kápra jevevényhang, a kapor rokonja, úgy ide is a hábor hangot mondjuk, de flimmern boljad, de díjik is oké, erről is írtem a blogemon.
8. A szép etimológiája bizonylosza, de dúrgerni, olyan 1984-es metóduson, erről is írtem a blogemon.

Aki új-ónemmagyarul makog, libernyákul, halandzsán, az stak ne ugasson a fingristákra!

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 18:01:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: S mi az igazság?
---------------

Hogyan van ena raktaraku?

Raktraku a logosz rekkint, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, de az új-ónemmagyar egy libcsi halandzsa, raktalosza totál, dúrgerni kell, a stumától, a rakutól.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 18:22:15

Hitlerék “ősi szláv árja” törzsként
----------------

Majd mindjárt az Osztrák-magyar Monarchia csehjei, horvátjai is és egyebek? Vajon, Hitler hogy a faszomat dezertált az osztrákoktól? Hát ettől a bullshittől!

A Mein Kampfnál le is van írva, hogy az asszimilációs politika raktalosza, latinul hamis, falsch.

Gery1987 2024.09.25. 18:37:25

@gigabursch:

"finnugristák faszkalapok."

Jól van nácikám, látom ez a kötelező konteó is megvan.

Gery1987 2024.09.25. 18:38:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A szlávok genetikailag nyilván rabszolgának született alja népség, bezzeg a magyar egy 20.000 éves ősnyelv, Jézus magyar volt és a Szíriuszról jöttünk.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 19:07:21

@Gery1987: született alja népség, bezzeg a magyar egy 20.000
--------------------------

Bírta válta, nem szület, magyarosabb, ősmagyrabb a bírta válta. Az alja magyarul túl, vagyis, ha túl, úgy über.

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, sajna nem fingár, hanem indogermán és germán, stak van egy pici probléma, hogy az új-ónemmagyar egy libernyák halandzsam de a magyar nyelv übermenschlich, attól, hogy az egészet dúrgerné.

Hát Birca nyelvésznek makogja magaját, de stak egy fingrista, stak fasza volna átvenni a magyar nyelvet, ahogy az új-ónemmagyar makogást úgy totál, rekkve az én ynelvemet.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 19:10:16

@Gery1987: nácikám, látom ez a kötelező konteó is megvan.
----------------------------
1. A náci én vagyem, hogy magyar vagyem, és a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

2. A kötelez egy bullshit új-ónemmagyar makogás. A köt magyarlosza, ö-vel van, úgy kunt, ahogy kunty, konty, germán hang. A kötél nyelvkakilás, van sok más ősmagyar hang rája, ahogy örkény, uer indogermán stumától, nem árkány. A kötelez egy bullshit z-s verb, a z kausatív to volna, de németizmus, a németnél vál a t z-vé. A kötelez hangot dúrgenri kell, nem magyar, stak libernyák, olyan halandzsa ahogy a te új-ónemmagyar makogásod.

Obligat: rakantály, raktály.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 19:12:46

@Gery1987: 20.000 éves ősnyelv, Jézus magyar volt és a Szíriuszról jöttünk.
----------------------

Ennél van durvább, hogy a magyar egy 3 éves fingár nyelv! Muhaha! A magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Árpád türk és fingár volt! Hát ez durva, ha Árpádnak dolga is van a magyarmánnyal, úgy stak germán volna.

A magyarok az Uráltól jettek! Dehát a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a Volgán al se voltak sohase.

Jézus nem voolt magyar, az egy szemita, de nekem a fentiek totál oilyanok ahogy szíriusziak!

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 19:14:09

@Gery1987: konteó is megvan.
----------------

Konteó? hát igen, hát igen! Én stak azokkal vagyem, attól, hogy náci vagyem, a libxcsik mondják, hogy troll. Dehát ez az én historyám, stak nem bullshitek: Nietzsche Hitler...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.25. 19:36:10

@Gery1987:

S a gonosz zsidók mesterkedése? Nem ők hozták létre a szlávokat?

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 19:54:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: zsidók mesterkedése? Nem ők hozták létre a szlávokat?
----------------

Magyarul bírong, stakhát a frazeológia egy bullshit. A lét hangot nem rakem, hol a lé?

Magyarul így bírong van, ez az ősmagyar hang, a bír, beran stumától, a hoz jevevényhang, örménynek boljad, attól, hogy a hord örmény. De a frezológia nekem bullshit, ahogy mondjuk vanra bírong vagy zum Sein bringen.

Ki látja, ki látja! A fingárokat talán! Ez nem annyira egzakt, itt vélés van, úgyhogy én megvettem, ahogy te mondod.

ZorróAszter 2024.09.25. 20:29:32

@gigabursch:

Már mondtam magának, amit mindenki, akinek vannak magyar ősei, zsigerileg tud: hogy az őseink azt megbocsájtják, ha hülyék vagyunk és akár tévedünk is.

De azt nem bocsájtják meg, ha szégyeljük őket, és előkelőbbre próbáljuk őket lecserélni.

Ebből következik, hogy maga nem magyar, magának nincsenek magyar ősei.

Ettől még az ősink átkát magára vonja ezekkel a próbálkozásokkal.

Mint ahogy az elődei is magukra vonták az őseink átkát. Lett belőle két vesztes világháború és magyarok millióiból emelkedő hullahegyek.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 20:39:23

@ZorróAszter: és előkelőbbre próbáljuk őket lecserélni.

Ebből következik, hogy maga nem magyar, magának nincsenek magyar ősei.
----------------
1. Nem kel, ez egy jevevényhang, dúrgerni.
2. Nem következ nyelvkakilási hang, hanem ranakered.

3. Ez a pofaloszaság stúcha! A judeo-sklavisch makogja tova a magyartól a magyar ethoszt, attól, hogy a judeo-sklave vágya magajának! Másrészt stak vakaerolod a libernyák-fingrista toposzt! Ez stak a ti fejeteknél van, nem látod, hogy szalmabáb! Stak a ti fejeteknél van ez a nemes duma így!

A magyar nyelv fingatva van, de nem fingár, ennyit erről. Ajaj! Jenneke a kommcsik, majd a csicsológia, hogyha nem van magyar ethosz, stak finghrizmus, úgy nem van primuitív se, ahogy atavizmus se.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 20:40:49

@ZorróAszter: ha hülyék vagyunk és akár tévedünk is.
----------------
Nem téved, a téved az olvad, inkább dühebed. De látem stak nem rakod, hogy bullshitet makogsz. Rakjad már banyek, hogy nem van tabula rasa!

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 20:41:56

@ZorróAszter: vesztes világháború és magyarok millióiból emelkedő hul
--------------
Magyarul: vésztes erdaöreszu és erjeszedő...

Gery87 2024.09.25. 20:45:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De igen, jól mondod, Ukrajna ősi jogos lakói, a szkíták eladták a perzsáknak ellenségeiket, a gonosz és alávaló polézokat, (a mocsárlakó véglényeket) akiket aztán a zsidók felfegyvereztek és pénzeltek hogy vegyék el az ősi földjüket hogy aztán eme szolganépen ők uralkodjanak!

Gery87 2024.09.25. 20:55:04

@ZorróAszter:

Van.

"Az Árpád vezetése alatt érkező honfoglaló magyarok nándornak hívták a bolgár-törököket, más néven onogondurokat"

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 20:59:04

@Gery87: Az Árpád vezetése alatt érkező honfoglaló
----------------
Árpád rakásaj, rekkésje folyamán, veszend ideeredő....

A vezet az végat, de inkább rak vagy rekk, nem alatt, az alto odaát, a kez-es verbeket dúrgerni, ahotgy stak erés ár stuma van, ér sklavenaufstandi.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 21:09:18

@Gery87: más néven onogondurokat"
---------------
más namán.

A probléma stak annyi, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. a bulshit hangokat nem bírem, úgy nekem a nándor a germán nandjan, nédjan verbtől ered, ez wagen, igenstak rokonja volna a nagy-nak, ahogy a dúrgerni való nádornak.

ZorróAszter 2024.09.25. 21:19:29

@Gery87:

Köszi. Én gyerekkoromban meglepődtem, mert azt hittem, hogy Nándorfehérvár egy Nándor nevű magyarról kapta a nevét, és meglepődtem, hogy a nándorokról.

Még az a kérdés maradt, hogy Aszparuh kán idejében jöttek-e ők is?

De MaxVal valamiért nem szereti ezt a témát, mert most lassan kezd derengeni, hogy egyszer már volt erről szó valamikor régebben.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 21:38:00

@ZorróAszter: Nándorfehérvár egy Nándor nevű magyarról kapta a nevét,
--------------------
Bírtaja a namáját magyarul.

De inkább: Nándorboloőrda.

A 21. századnál nem egzakt, hogy honnan ered a nama, nekem így a nédjan, nendjan germán verbtől ered, úgy a böltár, böldár nem bátor nkanam laguján mondani is volna, ahogy nama is volna.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 21:43:28

@ZorróAszter: az őseink átkát. Lett belőle két vesztes
-------------
Vésztes? Őseink? A te őseid kipcsák-fingár-szlávok! Ezt inkább ne is bírong ide. A szlávok nagytesója le is szarna titeket, az orosz, ha azt látja, hogy nekje jó, rakta, úgy a szlovákot, a szerbet, a szlovént stak úgy ölné a magyar.

Azt bé stak nem rakod, hogy nem a régi idők vannak, ahogy az oroszoknál is nácik vannak, ahogy mondjuk a Wagner, úgy stak a németek, azok is fingrsiták így most(de ott van a másik front az arische Brüderschaft) védik a seggedet a magyaroktól, az ősmagyaroktól, a germagyaroktól. Kapise? Jah, nem! A pánszlávizmus a judeo-sklavizmussal már tova van, ez a 21. század.

Gelimtrtrddddd 2024.09.25. 21:58:54

@Gelimtrtrddddd: A zsidól, ahogy német-zsidók és a szlávok vakerolják inkább ezt a fingrizmust, ahogy te is, vagy van mondjuk egy rakás posztszláv az index fórumon is, mondjuk egy LVT, egy untermensch szlovák, akinek kisebbrendűségi komplexusja vna, és nem vágya rakni, hogy a nyelvészetjével dúrgerje ki a seggét, én totál antoregyem, cáfelem az egészet. De sok front van, ott van mondjuk a német-fingrizmus, de ott vannak a német raktajangok, Nietzsche Humboldt, Schelling,, ezekkel az ember könnyen, reknán cáfolja a fingrizmust, ahogy ma ott van az arische Brüderschaft az angol pógárthumenak anta, de ott vannak a szlávoknál a valós nácik, ahogy a Wagner.

A szlávokról a perspektívem mostani, itt vesző, vagyis szlávnak a ressentiment judeo-bolsevizmust mondem, ahogy mondjuk a fideszlibcsizmust, Bircat is inkább szlávnak mondem, Gery-t is, Zorró-t is...De ezek az itteni Untermenschek, ahogy a szlovák, a szerb, a szlovén,a horvát...Az oroszok az más tészta, most az orosz az oké, attól, hogy van vagy volt ott Wagner és egyéb nácik, ahogy motorosklubbok, vagyis azokat most szkítáknak mondem.

A perspektívem mostani a szlávokról, vagyis a valós nem a szlávnak makogott hangokról beszélem, attól, hogy olyan hang is szláv, ahogy a köd, nem fingár, vagy a varjú, a kel, de ez balti is volna, de a doh a düh párja. Vagyis nézem, hogy hogy olyan hangok is szlávok, ahogy munka, píz(a píz stak latin is volna, latintól germán, de inkább szláv, nem magyar, hanem untermenschlich), dolog(ez is volna magyar is, gótnál van, de inkább szláv, untermenschlich), ahogy azt is látem, hogy a valós, nem az annak raktanégadott, hazudott hangok a magyar nyelv struktúráját kúrják szét, így ezeket dúrgerni kell.

Ha itt vagyunk, úgy a szlávok azok a Sklavek, stakis azok, és ezeket a magyar testtől ki kell vágni, ahogy a munkát és egyéb bullshit untermenschliches szart, úgy a szláv nama Sklave, germán slawa naknamától, ahogy slwanan verbtől.

De ha a szorbok árják, úgy az oroszok Szkíták, vagyis nem szlávok, úgy éljen a Wagner, éljen Prigozsin( Prigozsin nem zsidó, horogkereszt tetkója van, úgy ő egy árja, attól, hogy én mondem meg ki a zsidó, mondja Göhring).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.26. 08:27:34

@ZorróAszter:

Biztosan nem Aszparuh. Aszparauhék még Szófiáig se jutottak el, nemhogy Belgrádig. Az egy későbbi terjeszkedés alatt lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.26. 08:29:21

@Gery87:

Jól ismerem ezeket a sztorikat.

Ugyanaz a szint, mint az ellenoldal baromságai az européerségről.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.26. 08:35:03

@ZorróAszter:

Állítólag igen, de hogy hogyan ez nagyon vitás.

Arrafelé nem Aszparuh, hanem testvérének Kubernek a törzse ment, talán ez lehet a kapocs.

De Aszparuh és Kuber területe között sokáig nem is volt kapcsolat a Balkánon.

ZorróAszter 2024.09.26. 10:45:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Biztosan nem Aszparuh. Aszparauhék még Szófiáig se jutottak el, nemhogy Belgrádig. Az egy későbbi terjeszkedés alatt lett."

Nem azt mondtam, hogy Aszparuh, hanem hogy az ő idejében. Illetve nem is mondtam, hanem kérdeztem.

"Állítólag igen, de hogy hogyan ez nagyon vitás."

Ezt mire mondja?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.26. 10:47:21

@ZorróAszter:

Hogy a "nándor" bolgárt jelent, de hogy hogyan az nem világos.

kiskisutca 2024.09.26. 13:21:10

"hogy a magyarok kettévágták a területet,"

A szlováknak vannak délszlávra jellemző vonásai is.

Az ukránok és a csehek körében van egy olyan elmélet, amely szerint a szlovákok vágták el a(z ős)cseheket és az (ős)ukránokat egymástól. :-)

Amúgy a magyarban található szláv eredetű szókincs főleg délszláv eredetű.

Gelimtrtrddddd 2024.09.26. 13:26:48

@kiskisutca: szláv eredetű szókincs főleg délszláv eredetű.
-----------------
1. Nem szó, na ez egy jevevényhang, hanem hang vagy ordo.

2. Stak van egy kis problém, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így nemigewn rakem, hogy most hogyan is mondod. A véleményed így diszkvalifikált. A szlávnak makogott egy hangok részje nem szláv, hanem magyar, germán, a magyarnak makogott egy részje nem magyar, attól, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem szláv hang.

De stak mondjuk sklavenaufstandischnek!

Gelimtrtrddddd 2024.09.26. 13:28:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "nándor" bolgárt jelent, de hogy hogyan az nem világos.
-------------------
Nem jelent, hanem rekk, nem világos, hanem bolo.

Hát most a 21. századnál nem, hanem nándor böltor, böldár vagyis bátor, de ezt a formát dúrgerni kell.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.26. 14:14:34

@kiskisutca: természetesen érintkezett a délszláv és a szlovák, hiszen nemrég még horvát miniszterelnöke is volt Szlovákiának (Igor Matovic) Horvátjárfaluból. A délszláv nyelvi elem úgy van ahogy írod, hiszen létige+igenévvel képez múltidőt a leggyakrabban, a csehnek meg a lengyelnek külön igealakja van erre.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.26. 14:25:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Kniezsa István szerint a Slovéne többesszáma a Sloveninnek, ami egyértelműen helynevet jelöl, persze lehet az is, hogy a Beszélők Földjét jelenti. Kniezsa az elnevezés kapcsán folyamatosságot mutat a Nyesztor-krónikától a polábokig, a 18. századig.
A növényföldrajzi elnevezések mellett bizonyíték még az is, hogy a szláv nyelvi gondolkodásmód nagyon azonos az érdekesen komplex balti nyelvekével.
A szláv behatolásról eddig a 6. század előttről nincs adat, a krónikaíró Jordanes sem említi őket.
A Nándorfehérvár én hallottam már Lándorfehérvár formájában is, nem tudom ez mutathat-e bármi bolgárságra. Én Brassót tudtam bolgár eredetűnek (Brazília, Börzsöny) de egy elég turkomán ismerősöm szerint törökül vörös vizet jelentene, ahogy szerinte a Krassó fekete vizet ugyanígy.
A Csongrád nekem egyértelműen az ng hangzó miatt ősszláv, lengyelül lenne is értelme (állandó vár) a jelenkori elfogadott Csornográd mellett. Feltehetően a dolog a csehszlovák utódállami antimagyar propagandista Levoca->Lőcse redukcióval akarna párhuzamot vonni, hát ez is kutatandó téma még bőven.

Gery87 2024.09.26. 14:34:51

@Deak Tamas:

"természetesen érintkezett a délszláv és a szlovák, hiszen nemrég még horvát miniszterelnöke is volt Szlovákiának (Igor Matovic) Horvátjárfaluból. "

De hülye vagy bazmeg.
Ez mióta területi kapcsolat két nép között?

Kanadában is vannak ukrán akkor a kanadai meg az ukrán szomszédos nép?
Idióta.

Gelimtrtrddddd 2024.09.26. 14:53:16

@Deak Tamas: egyértelműen helynevet jelöl, persze lehet az is, hogy a Beszélők Földjét jelenti.
---------------------
Egyrakásúan lagunamát rekk, de az is volna, hogy a makogók, nem beszélők feldjét....

Mondanám, hogy kuss, de én azt mondem, hogy a kuss egy szláv hang, indogermán knei-től ered, a kása rokonja, a ken hangnak a rokonja, annyit tesz, hogy ráharap.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása