magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Rohan az idő

Jók ezek az értelmiségi műsorok. Az ilyen helyeken résztvevők szabadabban beszélhetnek, mint egy hivatásos politikus.

Az ilyen beszélgetéseket annak idején is követtem, amikor még csak tv-ben és nyomtatott alakban folytak.

A műsor nagy része marhaság, lásd "Zorbán ügynökaktája" címmel Puzsér ámokfutása - lásd az ismert konteót, hogy Zorbánt már gimnazistaként/sorkatonaként beszervezte a KGB, erről csak egy moszkvai archívumban van nyom, de az annyira titkos, hogy nyilván csak Putyin és Puzsér tudnak róla. De engem csak a rendszerváltozásról szóló része ihletett meg.

Nagyjából a következő megállapítások hangzanak el a rendszerváltozásról:

  • hiba volt, hogy az ellenzék megegyezett a komcsikkal, ez erkölcsi fertőt eredményezett, plusz legitimálta a komcsikat,
  • a nép ki lett hagyva mindenből, a komcsi elit magához emelte az ellenzéki elitet, majd megállapodtak egymással a nép feje felett,
  • az embereket megrontotta Kádár, semmi se érdekelte őket, a rendszerváltozás számukra a szabad nyugati utazást jelentette egyedül.

Annak idején mind a 3 pontban a mérvadó értelmiségi álláspont ennek teljesen az ellentétje volt. S még a legradikálisabb hangok - lásd Csurka - is érezhetően mérsékeltebben szólaltak meg erről, mint a mostani beszélgetőpartnerek.

Az első pontot illetően a "hivatalos" vélemény az volt, hogy béke kell, csendes átmenet, ne folyjon vér, ez a legfontosabb. A kommunisták diszkriminálása eleve indokolatlan lenne, hiszen ők is a rendszerváltozásért dolgoztak. A Nagy Imre újratemetésén elhangzott Orbán beszéd ellen akkor az volt a fő kritika, hogy békétlenséget szít. Az 1989 decemberi romániai eseményre pedig a mérvadó reakció az volt "de jó, hogy nekünk ezt sikerült elkerülnünk".

A második pontban az volt a szöveg, hogy itt "szakértők dolgoznak", hiszen a kisember nem is értheti ezeket a bonyolult kérdések.

A harmadik esetben meg egyenesen jónak lett mondva a magyar nép apolitikussága. Számtalanszor elhangzott az a süket szöveg, hogy nyugaton az átlagember azt se tudja hogy hívják a kormányfőt, hiszen nem kell tudnia, az ő egész élete teljesen független a politikától, eleve az állam iciri-piciri, minden a civil társadalom és a szabad piac állandóan mosolygó láthatatlan kezének a hatásköre.

Most mindennek az ellenkezője hangzik el. Ami érdekes.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr218709814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2024.10.18. 12:24:00

Rohan az idő
------------
Inkább: eren az idő.

Te nem kommcsi vagy?

_Neville 2024.10.18. 13:58:54

Puzsér nézhetetlen kb 2 éve

Gery87 2024.10.18. 14:06:34

"Most mindennek az ellenkezője hangzik el. Ami érdekes."

Annyira nem, 34 év után már nem feltétlen ugyanazok mondják ezt, akik anno.
Hol volt akkor pl Puzsér? Sehol, suliban....
Meg hát eltelt 34 év, beljebb lettek sokan egy tapasztalattal.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2024.10.18. 14:15:35

@_Neville: A Magyar Hang féle sorosista agymosás eredménye.
Régebben mondott értelmes dolgokat is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása