magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2014. április 07. 06:06 - maxval a gondolkodó birca

Jó választási eredmények

A választási eredmények, a várakozásokhoz híven, jók, apróbb meglepetésekkel.

A ballib erők megérdemelten vesztettek, ez jó mind a baloldal, mind a liberálisok, mind az ország szempontjából. Remélhetőleg most megindul a szerveződés mind a liberális, mind a baloldali térfélen új alapon, hogy 2018-ig modern, normális pártok alakuljanak ki, melyek szakítanak a magyar ballib oldal negyedszázados átkozott hagyományaival. Tragédia lett volna, ha ez a jelenlegi ballb szövetség nyert volna.

Most kezdődik a bokszmeccs Gyurcsány és Mesterházy között, Bajnai pedig PM-estül megy a szemétdombra, abszolút megérdemelten. A legjobb lenne a teljes válás Gyurcsány és Mesterházy között, ez esetben mindketten hitelesebben tudnák vinni saját vonalukat. Nem zárható ki az sem, hogy Mesterházyt eltávolítja idővel az MSZP balszárnya.

A Fidesz győzelme se nem jó, se nem rossz. A jelenlegi helyzetben egyszerűen nem volt alternatívája. A Fidesz sok negatívuma remélhetőleg lassan meg fog szülni új erőket a jobboldalon, melyek akár 2018-ra beérhetnek. Viszont így a Fidesz által bevezett pár pozitívum tartós marad, s el fog terjedni a többi párt között is. Ez nagyon pozitív fejlemény.

A Jobbik maradt a fő rendszerkritikus protesztpárt. Az egyensúly miatt jó lenne, ha kialakulna egy szélsőbalos verziója is. Bár a szélsőbal Mo-n sosem lehet olyan erős, mint a szélsőjobb.

Az LMP hatalmas sikere kiváló hír, ez lehet akár egy új baloldal, akár egy új, jobb felé is nyitott liberális párt csírája.

Összegezve: a helyzet komoly bizakodásra ad esélyt. Egyetlen negatívum: ismét megvan a Fidesz kétharmada, ennek nem örülök.

6 komment
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr775962706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Országgyűlési választás 2014 2014.04.08. 08:37:00

Azzal foglalkoztak, hogy matekban meglegyen a választás, de azt nem tették rendbe, ami miatt elküldték őket. Piszok nagy hiba volt, mert tegnap kiderült, hogy az emberek még adósnak tartják őket a múltjukkal való szembenézéssel.

Trackback: A Stockholm-szindrómás ország 2014.04.07. 13:20:01

A Stockholm-szindróma egy stockholmi túszdrámáról kapta a nevét. Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Ez furcsa; józan ésszel azt hihetnénk, hogy gyű...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.04.07. 08:40:02

Nekem tetszik a kétharmad esélye. Így nem kényszerülnek kompromisszumokra. Lehet persze mélázni, hogy "dehátakonszenzuskényszernélküliségademokráciavégeésadiktatúramelegágya", azonban a jelen világgazdasági helyzetben és jobban örülök egy olyan vezetésnek, amelyik egyik pillanatról a másikra meg tudja hozni a szükséges döntéseket. A konszenzuskényszer amúgy is megmarad a választók felé (egy vállalat vezetése és a szakszervezet között hasonló a kapcsolat). Nem dőlt össze a demokrácia, mert többpárti parlament maradt (az LMP-nek én kifejezetten örülök, bár azt azért jelezném, hogy a létrejöttük óta az egyetlen erényük az egyenlő távolságtartás a két nagy párttól :)). A Jobbik erősödése csak annyiban tetszik, hogy az MSZP nagy arcát kicsit átalakította, de amúgy nem örülök...

Még annyit:

1. A Fidesz 44%-a a választásra jogosultaknak a kb. 26%-át jelenti. Megint jön majd a mantra, hogy ennyi ember felhatalmazása mire jogosítana fel? Röviden: mindenre, hiszen az Összefogás ugyanebben a tekintetben 15%-ot mondhat magáénak :)

2. Előzőhöz gondolva, ha már az Összefogás azt mondta: aki nem rájuk szavaz, az a Fideszre szavaz. Nos, ha nem nézzük őket, a Jobbikot és az LMP-t, akkor bizony a Fideszre kb. az ország 69%-a szavazott. Elég lesz? :)

bnyuszi 2014.04.07. 08:40:14

"Bár a szélsőbal Mo-n sosem lehet olyan erős, mint a szélsőbal." ennek még egyszer fuss neki!

imres 2014.04.07. 09:09:09

Azt hiszem, szokás szerint el vagy tévedve.
Szélsőséges párt az, amelyik demokráciában kétségbe vonja a demokrácia létét. Köztársaságban a köztársaság létét. Például.
Soroljam még?
Számomra csak az a kérdés, hogy az MSZP szélsőbalosabb-e, mint a DK.
Ezeket el kell söpörni ahhoz, hogy a közélet normális mederbe térjen.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.04.07. 10:53:04

Ezeknek a megállapításoknak nagy részével vitatkoznék:

"A ballib erők megérdemelten vesztettek, ez jó mind a baloldal, mind a liberálisok, mind az ország szempontjából. Remélhetőleg most megindul a szerveződés mind a liberális, mind a baloldali térfélen új alapon, hogy 2018-ig modern, normális pártok alakuljanak ki, melyek szakítanak a magyar ballib oldal negyedszázados átkozott hagyományaival."

2010-ben ugyanennyire kaptak ki, meg lehet nézni, hogy mennyire volt eredményes a megújulás.

"A Fidesz sok negatívuma remélhetőleg lassan meg fog szülni új erőket a jobboldalon, melyek akár 2018-ra beérhetnek."

Ugyanaz, mint előbb. 2011-12 körül is sokan bíztak benne, hogy konszolidálódik a fidesz, meg lehet nézni, hogy ennek milyen eredményei vannak.

"Bár a szélsőbal Mo-n sosem lehet olyan erős, mint a szélsőjobb."

Ma Magyarországon azért nincs szélsőbal, mert a parlamentbe jutott pártok teljesen lefedik a programját. Ez nem vicc, tessék megnézni, hogy Türmer Gyula - aki lényegében húsz éve ugyanazt a programot mutatja - programjának és a jobbik,fidesz,lmp,"együtt" stb. programjainak mennyi eleme passzol. Másképpen, nézd meg, hogy nyugaton (főleg Nyugat-Európában és Amerikában) milyen programok jellemzik a jobboldaliak politikáját (főleg gazdasági kérdésekben).
Az a kérdés, hogy a mostani ciklusban alakul-e jobboldali párt Magyarországon.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.04.07. 16:25:20

@stoic79: több mindenben csatlakozom:
- a balnak nevezett oldalon a legszebb belháborút fogjuk látni, legkésőbb a totális bukta helyi választások másnapjától kezdve. míg korábban inkább kötélhúzásra, kosok harcára emlékeztetett a balos belső polgárháború, a következő szakasz az igazi gengszterbandák háborúja lesz. ocsmányabb eszközökkel fognak egymásnak menni, mint amivel a fideszt valaha is támadták. természetesen a ciklus végére csak hullahegyek lesznek, nem ütőképes baloldal. 2018 a fidesz vs jobbikról fog szólni. majd amikor 2018-ban írmagja is alig marad a baloldalnak, talán elkezdődik valami újjáépülés.
- ma nincs jobboldali pártunk. én európai jobbosként kénytelen vagyok évek óta az lmp-vel együttműködni. ez tulajdonképpen vicc, de az egyetlen vállalható formája a gerincnek. e téren nem vagyok optimista, a fidesz nagyon jól zárja a saját oldalát, egyedül az előnyére változott választási rendszerünkben reménykedem. (a régi kopogtatós rendszerben az lmp jó eséllyel elvérzett volna.)
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása