magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2017. február 13. 07:07 - MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes

Orbán bukása

Akik jobban ismernek, tudják, hogy magyar pártpolitikailag nem fideszes vagyok, hanem antiballib.

Ritkán kritizálom Orbánt és a Fideszt azonban, mert nem szeretnék a liberális kórus részévé válni. Azonban a megváltozott helyzetben az óvatosság már felesleges.

A tavalyi év, s különösen Trump elnökké választása a Birodalom központjában megmutatta: a liberalizmusnak vége, már csak utóvédharcokra képes. S a liberalizmus magyarországi képviselői pedig talán még a nyugati átlaghoz képest is szánalmasabb helyzetben vannak.

Azaz a jelenlegi magyar hatalom elleni kritika immár semmilyen formában nem segíti a retrográd, ballib erőket az országban. Így nem szabad többé hallgatni.

32700006212_265490ca6b_z

Orbán országépítési modellje fatálisan téves. S mint ilyen az égvilágon sehová se fog vezetni. Miért?

A két magyar politikai tömb - a ballibek és a Fidesz - között a legfőbb eltérés, hogy míg előbbiek az országnak a nyugati tőke számára való kiárusításában látják a kiutat, addig az utóbbiak az úgynevezett nemzeti tőke fejlesztésében.

A ballib koncepció világos, gyakorlatilag már a Kádár-kori  reformer kommunisták legnagyobb része (tulajdonképpen a pártvezetésben mindenki, a Pozsgay-féle áramlaton kívül) a liberalizmusban látta a kiutat, s mindennel, ami ezzel együtt jár. azaz: a nemzeti tulajdon gyors és olcsó átadása nyugati rablóbefektetőknek, a gazdaság feletti ellenőrzésről való lemondás a magyar állam részéről, mindez természetszerűleg kombinálva a nyugati, torz, liberális kulturális imperialista értékek szolgai átvételével. A 2010 utáni Fidesz - mert a 2010 előtti Fidesz nem mondott mást, mint a ballibek - ezzel gyökeresen szakított, az új elképzelés szerint nemzeti tőkésosztályra van szükség, mely lassan, legalábbis is részben visszaszerzi majd a magyar gazdaság feletti ellenőrzést. S mindez együtt valamiféle debil "nemzeti" hülyeséggel, lásd pl. az állampolgárokat kisgyerekeknek néző "Magyarország erősödik" című marhaságot.

Alapvetően persze helyes elgondolkodás a nemzeti tőke támogatása az idegen tőkével szemben, a nemzeti, helyi tőke mindig a kisebbik rossz, ezt nem lehet tagadni. A ballib érvelés az idegen tőke kedvezőbb mivoltáról teljesen fals, ugyanis - a liberális mantrákkal szemben - az idegen tőke nem hoz se modernizációt, se fejlesztést, nem teremt semmi érdemlegeset, az egyetlen amit tesz, hogy gyarmati igazgatást vezet be, a lehető legnagyobb mértékű profitlopás érdekében.

Viszont nagyon nem mindegy, hogy a nemzeti tőke milyen. A hozzáadott értéket adó, termelő nemzeti tőke hasznos, míg a másokon szimplán élősködő nemzeti tőke semmivel sem jobb, mint az idegen tőke uralma. Ha nincs ugyanis értékelhető termelés, ez a nemzeti tőke gyakorlatilag semmit sem csinál, állami pénzek ellopásán kívül, majd a megszerzett pénzeket sok esetben ugyanúgy nyugatra utalja, mint ahogy ezt a nyugati rablóbefektetők teszik. A kisembernek abszolút mindegy, hogy ki viszi nyugatra a nép által termelt profitot: egy Magyarországon lakó tőkés vagy egy idegen illetőségű tőkés.

Jelenleg Orbán egyetlen titka: ő a kisebbik rossz, az ugyanúgy semmilyen hasznot nem hozó, de még torz szellemiséget az országra erőltetni próbáló ballibekhez képest. Egyébként a jövő építése szempontjából Orbán tevékenysége ugyanúgy nulla körüli, ahogy a ballibeké.

A nemzetközi helyzet azonban változik. A liberalizmus eltűnőben van, s ezzel ki fog csúszni Orbán alól a talaj, hiszen immár nem mondhatja, hogy ő legalább harcol a nemzetközi rend ellen, mivel nem lesz mi ellen harcolni. Immár gazdasági eredmények is fognak kelleni, azok meg nincsenek.

Úgy hiszem, a 2022-es választásokat Orbán el fogja veszteni. Ne tessék megijedni ezen, kedves fideszesek: nem a ballibek fognak nyerni.

Címkék: politika
24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9212251720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2017.02.13. 08:08:43

Én is így gondolom.

Sexual Harassment Panda 2017.02.13. 16:44:57

Ennyire biztos vagy abban hogy 2018-ban nyerni fognak??

kulalak 2017.02.13. 23:58:11

Szvsz az állami vagyont illetve önrészt biztos, hogy emelni akarja és kell is (természetes monopóliumok stb.) kb akkora mértékre mint a többi EUs. Azokkal mi is tudunk játszani :)

Viszont szerintem OV egy GDP növelő és növekedő évtizedet szeretne, s ehhez keres utakat (új utakat sajna nem tud). Ezt úgy értem, hogy pl spanyoloknál a Franco utáni időszak kb 1976-1992 (olimpia!) az aranykor, mert szédületesen fejlődtek és gazdagodni jobb mint gazdagnak lenni. Ennél jobban nem tudom leirni.

Gerilgfx 2017.02.14. 15:15:15

2022 még valamilyen formában a fideszé lesz szerintem

IT Knight 2017.02.14. 21:56:59

Na de ki nyeri akkor 2022-t? És milyen programmal?

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.02.14. 22:57:46

@IT Knight: Nagy valószínűséggel azt is a Fidesz, mert a bukáshoz kell egy ellenoldali győztes is, és az egyetlen esélyes épp most alázza magát a "balos" morzsapártocskák támogatottsági szintjére.

Szerintem addigra az egész transzparens párttagság le fog cserélődni. Ennek a világnak vannak morálisan eléggé el nem ítélhető tulajdonságai, amit figyelmen kívül hagyva oda jut egy párt, ahova az első Fidesz-kormány. Képletesen: Ha azt mondod egy alkesznek, hogy elzárod az italtól, mert neki az az érdeke, akkor még ideje korán szétver a fejeden egy rekesznyi sörösüveget. Ha viszont rendesen hülyének nézed, és napi szinten mosod az ostoba fejét, akkor lesz módod a gyógyítására. Kb ez történik a politikában. Ki kell bekkelni, amíg néphülyítés alapú (értsd: valóságshow, sorozatok, nyereményjátékok, stb. függő) tenyésztett szavazónép irreleváns szintre csökken a gondolkodó nemzethez képest. Majd utána jöhet az érv alapú politizálás számonkérésekkel, elszámolásokkal, nyilvánossággal, értelmes politikai vitákkal a mostani lózungdobálásos demagóg villongásokkal szemben. Rögös az út, de minden balos kormány alatt zuhanásszerű a visszaesés. Egyszerűen végig kell már végre járni az utat, hogy elérkezhessünk valahová, ahol nem az ígéretek beszélnek, hanem a cselekedetek bizonyítanak.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.15. 06:32:26

@IT Knight:

Ez még rejtély. Valószínűleg az MSZP maradékain felépül egy magát baloldalnak nevező, antiliberális erő.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.15. 09:42:29

@F.M.J.:

Erősödik a ballib ellenes irány az MSZP-ben, ezt jelzi szerintem a Gyurcsány-Botka háború is.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.02.15. 14:14:09

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Nem eresztetted bő lére.
Ha a balforgács minden darabkája összeáll egy zsebkendő alatt, akkor sem tesznek ki egy érdemben értékelhető csapatot.
A cikked rendben van, de ebből a balból sosem lesz bal, mert sunyi brancs az egész. Ha valaha lesz nálunk baloldal, akkor az csak a szoci maradék kihalása után fog létrejönni tiszta alapon.

Gerilgfx 2017.02.15. 19:36:10

esetleg a momentum, velük lehet, hogy számolni kell. de ők még csak egy friss hajtás.

2017.02.17. 17:43:28

Látom Max, lassan kezdesz megvilágosodni.
Ami Orbán "titkát" illeti, az azért annál sokkal több, mint amit írsz.

IT Knight 2017.02.19. 21:32:34

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: remélem nem lesz igazad. Talán önző dolog a részemről, de nem szeretnék baloldali erőt újraelosztással meg alapjövedelemmel. Amiért megdolgozok, az hadd legyen az enyém és ne szedje el a felét az állam csak hogy a nyögdíjasoknak adhassa.

Gerilgfx 2017.02.20. 05:55:00

@IT Knight: mindent egybevetve tulajdonképpen 80%-át szedi be a magyar állam és az európai unió, nem a felét. ennek a 80%-nak tulajdonképpen 5%-a hasznosul rendes közszolgáltatások formájában (iskola, egészségügy, áramellátás, rendőrség, stb), 8% megy el nyugdíjakra és szociális juttatásokra, a maradék 80-90% sorsa nem behatárolható, abból a magyar állami és az európai unió maffiája élősködik.

2017.02.20. 17:54:34

Tudod Max, van annak valami diszkrét bája, hogy az utóbbi időben komoly szakemberek erősítik meg azt, amit már évek óta mondunk, és amiért évek óta mocskolnak bennünket a Határátkelő, és a Diggerblog büdösbunkói.

quercus.blog.hu/2017/02/20/elegedetten_hatradol

Érdemes olvasgatni Pogiék írásait. Sokat lehet tanulni belőlük. Már akinek ugye fogékony az agya a tanulásra. A fent említett két blog törzsgárdájára ez nem vonatkozik. Tisztelet a kivételnek.

ujegyenloseg.hu/

IT Knight 2017.02.20. 21:06:39

@Gerilgfx: Nem szeretem ugyan az állami elvonást, de a számaidat erős túlzásnak érzem. Én olyan 40%-os elvonási rátára emlékszem összességében, ami szerintem reálisabb, mint a 80%. Azt pedig, hogy a kormány és az EU ezt mire költi, elég részletesen meg lehet nézni. Pl. vesz a haveroktól hidat 1 milliárdért, ami amúgy csak 600 millió lenne.

Szóval én inkább így látom: elvon 40%-ot, az elvont pénz 10%-a elmegy korrupcióra, további 20-30% elmegy azzal, hogy az egész rendszer nem hatékony, így kb. 60-70% hasznosul.

Gerilgfx 2017.02.21. 05:00:59

@IT Knight: kiszamolo.hu/ennyit-adozol-2015-ben/ itt 70%-ot számoltak ki, de vannak olyan oldalak, ahol 85% fölötti ráta jön ki. elég erősen függ a módszertantól, én egyszer ismerősökkel kiszámoltam, egy órán keresztül szoroztunk és osztottunk, nekünk olyan 75% körül jött ki. volt hasonló számolgatás az indexen/origon/vagy valami hasonló szaron is kínai cipőkkel, ott is valami 60% komputálódott ki nekik, igaz, abban pár % vám, meg minden fisz-fasz dolog is benne volt. de végülis nem a konkrét számérték a lényeges, hanem az, hogy az általad említett 40% is túl sok lenne (pedig aztán ennek a duplája).

ennek a brutális mértékű adónak továbbá semmi visszaosztó ereje sincs, ezt direktben lerabolják tőlünk, és ez így károsabb szerintem, mint bármilyen alapjövedelem.

faszságnak tartom azt, hogy 200ezer forintos, meg hasonló szintű alapjövedelmet vezessenek be (a hívek valami ilyesmi szintű pénzekről beszélnek/beszéltek). akik ezért tüntetnek, meg ezt népszerűsítik, egész egyszerűen idióták. teljesen nyilvánvaló, hogyha semmittevéssel 200 ezret lehetne keresni, akkor senki sem menne el 12 órázni ugyanennyiért egy gyárba, de még talán azt is meggondolná, hogy 800 ezerért megmozduljon egyáltalán, hisz nehogymár az ő munkája csak 4x annyit érjen, mint azé, aki semmit nem csinál. attól, hogy senki sem végezne termelő munkát, vagy a gazdaság menne teljesen csődbe néhány hónap alatt, vagy a fagyi ára menne fel 200 forintról 10 ezerre, vagy mindkettő.

de az alapjövedelem koncepció egésze szerintem nem elvetendő, csak nem ilyen több százezer forintra kell gondolni, hanem esetleg havi 5-10 ezer forintra, esetleg az alapjövedelem progresszívan változhatna az életkortól függően, akár a nyugdíj szerepét is átvehetné hosszú távon, amivel egy csomó bürokráciát lehetne megszüntetni, így végülis olcsóbb lenne az állam számára.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.21. 05:33:25

@Quercus az erdész:

Igen, szoktam olvasni, bár a skandinávmodell-mániájával nem értek egyet.

2017.02.21. 06:29:43

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:

Szerintem Pogi elsősorban a skandináv gazdasági modellre gondol, és nem a társadalmi, politikai liberális idiótizmusra.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.21. 07:48:01

@Quercus az erdész:

A godn az, hogy az gazdasági modell éppen kezd ott is becsődölni.

2017.02.21. 08:13:12

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ:

Finnországban igen. De Finnország nem skandináv ország.

dr Angyalföldy 2017.02.21. 13:11:30

Szépjónapot mindenkinek.

Szerintem a cikk következtetése helyes, de hibás okokból.

Kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy Trump választási győzelme a liberalizmus dönző vereségéhez vezetett. Rendkívül szívós képződményről van szó. Már a múlt század 30-as éveiben is a végét jósolták, rendkívül dinamikus antiliberális projektek belépése miatt. Ezekhez képest Trump és az altright piskóta.

Arra sem mernék mérget venni, hogy a ballibek, akik a kommunizmust, majd a liberalizmust használták érdekeik előremozdítására, nem fognak Próteuszként valami új, ezekkel ekvivalens hatású ideológiát kifejleszteni/felkapni. Esetleg a kommunizmus valamilyen áramvonalasított formáját felmelegíteni.

Orbán konstruktív kritikájára szükség van, azért, hogy elő lehessen készíteni egy őrségváltást: a kemény mag után a kádárista társutas gyökerű "koleszosokat" is le kell váltani.

A hozzáadott értéket termelő, nemzeti tőke felépítése mindenesetre nem lesz könnyű dió.

IT Knight 2017.02.21. 21:10:43

@Gerilgfx: akkor a rátát kivéve a többiben egyetértünk. Én továbbra is maradok a 40%-nál, hiszen ezt az az EU és OECD becsülte, akik inkább felfelé akarják csalni ezt a rátát Magyarország vonatkozásásban. Szóval nem hiszem, hogy alálőnének.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása