magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2018. május 29. 06:06 - maxval bircaman balcán

Üdülés

1973-1978 között minden évben Csopakon üdültem a szüleimmel, a külkeres üdülőben (mindkét szülő külkeres lévén), ami kifejezetten amolyan elitüdülőnek számított akkoriban! 

Szóval itt, az elitmenzán voltak ám vicces dolgok. Egyik emlékem, hogy még 50 kilós, rossz étvágyú anyám is mindig éhes maradt vacsora után, s mindig mentünk fokhagymás lángosért vacsora után. Aztán volt, hogy ebédre pl. tökfőzelék volt hússal és KALÁCCSAL - miért kaláccsal, hát mert a reggeli kalács nem fogyott el, maradt belőle, így nem lett volna értelme kenyeret venni a menzára aznap. Érvelés: aki éhes, az megeszi a kalácsot is, aki meg nem éhes, az minek jön ebédelni, miért nem maradt a strandon napozni?

A csúcs a "hidegcsomag" volt. Amikor valaki nem akart menni a menzára, mert pl. elment kirándulni, az igényelhetett hidegcsomagot. Ez azt jelentette, hogy egy darab kis májkrém, 1 darab mackósajt, 1 kis dzsem, s két szelet félig elszáradt kenyér.

Szóval ez elitség csak a szó igencsak tág értelmében volt csak igaz,

A legnagyobb vicc egyébként annak idején a falra kifüggesztett "házirend" volt, kb. 60 ponttal, mely tételesen tiltott szinte mindent, ami az embernek eszébe juthatott volna. Pl. tilos hangosan labdázni az üdülő kertjében, tilos a szobába beengedni bárkit, tilos saját elektromos eszközt a konnektorba dugni, tilos a szobában kártyázni, tilos 22 óra után a vécét használni, stb. (Annak idején egy humorista írt is egy kabarétréfát az üdülői házirendekről.)

Címkék: politika
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9113998814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2018.05.29. 07:25:57

Ilyen feltételek mellett talán jobb, ha otthon marad az ember, bár gyerekként nekem csak a Balaton számított, a többi nem érdekelt. Párszor mi is nyaraltunk beutalóval vállalati üdülőben, de ilyen szigorra nem emlékszem, igaz, az már inkább a 80-as években volt, talán addigra a házirend is puhult kissé a rendszerrel együtt.
Vajon miért volt tilos a szobában kártyázni?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.05.29. 16:32:17

@vergyula: Tippem szerint az összeveszésekből fakadó ordítozás papírfalakon áthallásánal meggátlásából ...

vergyula 2018.06.02. 09:12:34

@Deak Tamas: Akkor valószínűleg a "hangos üzekedés" tiltása csak a rendszer prüdériájának köszönhetően maradt ki a szabályzatból.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.06.04. 08:38:09

@vergyula: A d.-i SZOT üdülőben szerintem benne volt, ha nem is így ...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása