magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az ideológia átveszi a tudomány szerepét

A meterológus műbotrány kapcsán ismét megjelent az ősi ballib érv, mely szerint borzasztó, hogy az ideológia átveszi a tudomány szerepét, mert a XXI. században nem ideológiák kellenek, hanem racionalitás és tudás.

A tézis alapja a liberalizmus egyik legnagyobb hazugsága. E szerint egyrészt vannak a borzalmas szubjektív eszmék mint vallás, de politikai eszmék is, másrészt meg van a tiszta racionalitás, a valóság tiszta és tudományos felfogása.

A liberális üdvtörténet szerint az előbbitől haladunk az utóbbi felé, a progresszió lényege, hogy egyre inkább hátérbe szorul az ideológia, s egyre inkább átveszi a helyét a tudományosság. Lásd, az ősember még azt hitte, a Felhőisten mérges, ezért dörög az ég, így imádkozott hozzá, legyen végre vidám, hogy ne mennydörögjön, ma viszont tudjuk, mindez csupán egy meterológiai jelenség, melynek oka puszta fizika.

Ezt a marxizmus is használta egyébként annak idején, de nem a marxizmus találta ki, a marxisták csak átvették a felvilágosodáskori tézisekből. Persze a marxizmus legalább nem tagadta magáról, hogy ideológia lenne, a marxisták szerint ideológiák harca zajlik, s a marxizmus az elnyomottak ideológiája, egyszerűen csak az elnyomottak képviselik a normalitást, a racionalitást. Lásd, az őskorban kommunizmus volt, majd lassan ez elferdült, így lett osztálytársadalom. (Természetesen őskommunizmus sose létezett, semmi bizonyíték rá, sőt minden éppen arra mutat, mindig volt magántulajdon. Még egyes majomfajtáknál is megfigyelték a magántulajdon nyomait.)

A liberális verzió alattomosabb: e szerint a liberalizmus nem ideológia, hanem maga a racionalitás kisugárzása, amolyan ideológiamentes ideológia. Az ember, e szerint, természetes szűzi állapotban liberális. Persze aki ilyet állít, az valószínűleg még sose látott kisgyerekeket.

De mi is a valós helyzet? Három dolgot kell megjegyezni.

Egyrészt nem létezik tiszta racionalitás, ez alapvető filozófiai képtelenség. A dolgok magukban nem adottak, azokat mindig meghatározza az értelem, márpedig mivel ez történik, mindez mindig szubjektív.

Erre a legjobb példa egy olyan banális dolog, mint a szín. Minden egészséges emberi szem azonosan látja a színeket, erre vannak kutatások. Mégis teljesen kultúrafüggő ki milyen színt "lát".

Vannak őskori szinten élő népek Ausztráliában és Pápuában, melyek összesen 2 színt látnak: feketét és fehéret, s minden sötét és világos színt a fekete, ill. a fehér árnyalatainak fognak fel. Az ellenkező végleten meg vannak nyelvek, ahol 12 alapszín van. A magyarban pl. 10 alapszín van: a magyar sajátossága, hogy a pirost felosztja sötétre és világosra (vörös és piros), miközben a kéket nem osztja fel, ellentétben mondjuk az orosszal, ahol külön szó a sötétkék és a világoskék. S a magyar számára nem alapszín a rózsaszín és a narancssárga se.

A lényeg: racionális alapon nem mondható meg hány szín van, mert lehet bármennyi, teljesen szubjektív ez a kérdés. Egyszerűen nem létezik "tudományos" szín.

Másodsorban. még ha létezne is tiszta racionalitás, abból semmi se következne. Maradva a fentinél: ha lennének is természetesen adott alapszínek, az nem jelentené, hogy az embereknek így kellene őket használniuk. Kb. mint az, hogy a "napkelte" szó se irracionális, pedig tudjuk, a Nap nem kel fel, a Föld fordul el.

Harmadsorban pedig, maga a liberalizmus, még ha el is fogadnánk, hogy az alapja a racionalizmus, akkor is csak a racionalitás egyik lehetséges értelmezése lenne.

Persze a valóságban a liberalizmus egy ideológia, semmi más. S - mint minden más ideológia - szubjektív: axiómákon és bizonyíthatatlan következtetések alapszik.

Ideológiamentes tudomány egyszerűen nem létezik. Sokan ezt könnyedén felismerik a humán tárgyaknál, csak a legelvadultabb liberálisok hisznek pl. olyanban, mint ideológiamentes közgazdaságtan. De valójában a reál tudományok esetében se más a helyzet, ott is ideológikus az alap, ott a "tudományosan" csak az értendő: "megfelel a szubjektíven megállapított alapszabályoknak".

218 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5117916277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2022.08.30. 23:09:00

Egy jelentős hír:

hvg.hu/vilag/20220830_ Gorbacsov ....

Nem támogatta Putyin háborúját, a két nèp közötti barátságot tartotta fontosnak ...
Ennyit számít, kik vehetnek egy országot ...

tűz fal 2022.08.31. 08:45:54

Ezzel a hülye droiddal "kommunikálni" kb. olyan mint üzenetrögzítővel beszégetni. Teljesen mindegy, hogy egy adott témára hányszor kapott választ. Olyan mint a légy, hogy elhajtják, elrepül aztán visszajön.
Gondolom azért ért véget gyorsan az állítólagos politikai karrierje is, mert olyan hülye volt, hogy inkább félreállították.

tűz fal 2022.08.31. 08:46:43

A felmenőit meg 1990 óta az oroszok erőszakolták meg. Azelőtt a németek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.31. 08:52:06

@Gógita: azért az erős túlzás, hogy a fasorban sem voltak. A szocializmus legnagyobb problémája az volt - ahogy láthattad Hyde hozzászólásaiból is - az ideológiai agyi vasrács, mindent az ipari munkásság állítólagos nézőpontjából figyeltek, és aszerint alakították a sok esetben táj- és lokalitásidegen hülyeségeiket.
Azt se felejtsd el, hogy mégis a szovjet küldte fel az első Putyint 1957-ben.
A magam bő harminc éves munkatapasztalata alapján mondhatom: a tőkés csak akkor invesztál, ha muszáj. Ha befolyik a pénz, akkor nem. Még akkor sem, ha partnerként akarsz dolgozni, és figyelmezteted.

tűz fal 2022.08.31. 08:53:00

privatbankar.hu/cikkek/makro/a-90-eves-gorbacsov-odaszolt-az-amerikaiaknak-a-kepmutatasert.html

"Az Egyesült Államok arrogánsan viselkedett a hidegháborút követően - jelentette ki Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke, korábbi kommunista pártfőtitkár. Gorbacsov a lemondásának 30. évfordulója alkalmából a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott, pénteken megjelent interjúban felidézte, hogy Nyugaton a Szovjetunió 1991-es szétesése nyomán győzelmi hangulat uralkodott, mindenekelőtt az Egyesült Államokban

Hogyan lehet egyenrangú kapcsolatokat kiépíteni, ha az Egyesült Államok és a Nyugat helyzetbe került? - mondta a 90 éves politikus. A Nyugat a Szovjetunió szétesését követően öntelt és képmutató módon viselkedett - tette hozzá. A hidegháború győztesének nyilvánították magukat, és győztesként a Nyugat úgy döntött, hogy egy új birodalmat épít fel. A Nobel-békedíjas politikus szerint ez vezetett a NATO bővítéséhez."

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.31. 08:58:49

@Boldeone2: persze hogy igaz amit írok. A nem fejlett országokban azért nincs innováció, amiért írtam. Nem igénylik, nincs rá szükségük. Elvannak anélkül is. Ezt írtam.
Az oltásos témát meg hagyhatjuk. Magam és sok idős a környezetemben kínait kaptunk, a legjobb egészségnek örvendünk. A pfizeres időseim háromnegyede pedig már a temetőben.
Hogy azok a cégek hogy kerestek annyit, azt majd Ursula okostelefonjáról leszipkázza a Pegazus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.31. 09:04:35

@Boldeone2: azért ez, hogy kik vehetnek egy országot, elég freudi. És nagyon igaz is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.31. 09:15:06

@tűz fal: barátunkról inkább az Alternatív Közgazdasági Gimnázium levegője árad.

Yorg 2022.08.31. 09:19:52

@tűz fal: "Az Egyesült Államok arrogánsan viselkedett a hidegháborút követően - jelentette ki Mihail Gorbacsov"

Mihail Gorbacsov pedig úgy, mint egy utolsó balek, jelentettem ki én.

tűz fal 2022.08.31. 09:21:01

@Deak Tamas:
Nem csak alternatív közgazdaságtalan, hanem párhuzamos világ. Ez egy komplett idióta.

tűz fal 2022.08.31. 09:22:28

@Yorg:
Egyezik a véleményünk. És az oroszok jelentős része is így gondolja. Szóbeli ígéretett kapott, hogy a NATO egy lépést nem terjeszkedik Oroszország felé, és ezt elhitte.

2022.08.31. 10:55:51

@Yorg:
csak ezzel nem vagy előrébb. hogy gorbacsov balek volt.
és ugye ha gorbacsov nem egy balek, akkor magyarországon most még mindig szovjet csapatok állomásoznának.

Serény Vélemény 2022.08.31. 11:03:58

@tűz fal: A szépség az, hogy nekünk kell 9 milliárd köbméter gáz, ezeknek a náciknak meg 42 milliárd köbméter. Tehát hiába is fosztanak ki minket teljesen, nekik attól még nem lesz jobb.

Yorg 2022.08.31. 11:43:02

@cvsvrs: Az igazsággal mindig előrébb vagyok/vagyunk.

Yorg 2022.08.31. 11:49:17

@cvsvrs: Neked meg megmaradt volna az istenített szocialista gazdaságod, én meg ehetnék Magnum helyett szar Leót.

De viccen kívül: attól, hogy nekünk jó volt a keleti blokk/Szovjetunió szétesése, az még orosz szempontból tragédia volt. Nincs olyan ezen a Földön, hogy univerzálisan jó esemény, szinte mindig vannak vesztesek és nyertesek.

tűz fal 2022.08.31. 11:53:29

@Serény Vélemény:
Meg az, hogy szankciózgatnak, aztán meg attól akarják elvenni, aki nem volt hülye, mint ők.

2022.08.31. 11:56:42

@Yorg:
reformszocializmus.
- szocialista leó jégkrém. az állami. (olcsó tömegtermék)
- magnum jégkrém. unilever hungária. az félállami vegyesvállalat. (ár/érték arányban a legjobb)
- kézműves jégkrémek. az maszek. (drága kézműves termék)
ez a vegyes gazdaság.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.31. 12:13:32

@cvsvrs: az Unilever zsírkapitalista magánvállalat.Másodpercet sem volt állami.

Yorg 2022.08.31. 12:14:44

@cvsvrs: Ne fárassz! Múltkor még azt se tudtad eldönteni, hogy reformszocializmus volt-e, vagy ez csak egy utópia, vagy most is az van.

2022.08.31. 12:15:39

@Yorg:
a probléma az, hogy a kapitalizmus épült és magyarországon nem jött létre 1 valódi tőzsdei magánvállalat.

csányi papi a legnagyobb állami bankot átírta a saját nevére. oké, legalább azt nem vitte csődbe. egyelőre legalább is. mert olcsó lakáshitelek aligha lesznek akkor ha nincs egy szakosodott állami nagybank. a lakást, a lakhatást, az energiakorszerűsítést támogatja. egy nagy zöld állami bank.

ez a szocializmus visszaállítása. szocialista bankrendszer, amiben magas betéti kamatokkal ösztönözni kell a megtakarításokat. hogy ezek után alacsony kamatokkal lehessen államilag hitelezni. a pénzpiac fordítva akarja. alacsony betéti kamat, magas hitelkamat.

a legnagyobb állami iparvállalatot széles gábor írta át a saját nevére. és nincs szocialista kgst keretek között működő állami buszgyártás. magyarországon belüli kgst van. melyik önkormányzat honnan hány buszt rendel a haveroktól.

a legnagyobb állami áruházat demjén sándor írta át a saját nevére. legalább adományozott. egyébként meg vasbeton monstrumokat építettek.

az erősáramú hálózat egy részét átírja a saját nevére lölő. a gyengeáramút meg most átírja a saját nevére valaki. felőlem írják át. csak ebből nem lesz versenyképes gazdaság. a 4ig majd NEM VISZI KI A PROFITOT. ahogyan a vodafone. úgy nehéz lesz globális kapitalizmust építeni. és semmi sem fog kapitalizálódni akkor ha a kormányzó elrendeli az ÁRSTOP-ot.

és ezek a nemzeti nagytőkések majd felvirágoztatják az országot. nyilván van aki ezt a rendszert érti. én nem.

a reformszocialzmus legalább egy érthető dolog volt. hogy van egy állami matáv. debreceni távközlési és postavállalat. és deutsche telekom hungária fizeti a koncessziós díjat. és vannak maszekok.

Yorg 2022.08.31. 12:21:59

@Deak Tamas: De a reformszocialista utópiában az lenne. Mint Kínában a külföldi-kínai vegyesvállalatok. Vagy valami ilyesmi. Persze az, hogy Kínában is többségében magántulajdonban vannak a vegyesvállalatok kínai részei, már nem jut el cvsvrs tudatáig. "Jó" szokása a tényeket hajlítani a narratívájához.

Yorg 2022.08.31. 12:25:39

@cvsvrs: A prédikációid nem érdekelnek, ha nem arra reagálsz, amit írok, akkor befejeztem veled a "vitát".

2022.08.31. 12:29:19

@Yorg:
a reformszocializmus egy kísérlet volt arra, hogy a 80%-ban állami tulajdonú gazdaságból csinálnak egy 50%-ban állami tulajdonú vegyes gazdaságot.

ez kb. 2-3 évig tartott. jött a rendszerváltás. a rendszerváltók azt mondták, hogy a szocializmus megreformálhatatlan. globális kapitalizmust kell építeni. nyugati típusú, liberális demokráciát, többpártrendszerrel, politikai váltógazdasággal, stb. a fidesz '89 is ezt támogatta. és a balliberálisok a mai napig azt mondják, hogy ez az egyetlen lehetőség.

ezek után a fidesz '98 azt mondta, hogy ők ebben nem a liberális, hanem a konzervatív párt lesznek. mert orbán egyébként érthetően nem akart az szdsz ifjúsági szervezetének elnöke lenni. csakhogy az antall-i örökség helyébe se lehetett kormányozni. ezért létrejött a fidesz '10 és a ner. amelyik azt mondja, hogy a nemzeti nagytőkések lesznek a piacvezetők a kereskedlemi szolgáltatásokban. a nemzetközi nagytőke előtt megnyitja az ország a kapuit nyugat és kelet irányába is. lesznek kínai akkumulátor gyárak, kínai buszgyárak.

ha te azt gondolod, hogy a ner működőképes lesz, akkor felőlem gondold. a fideszben is kevesen gondolják. ez nem reprezentatív minta. még nem találkoztam olyan fideszessel aki azt mondta volna, hogy ez működni fog. túl azon, hogy az a rendszer tisztességtelen. erre azt mondják, hogy bezzeg a komcsik és a libsik. azok széjjelrabolták az országot. és az ellentábor is ezt mondja.

a reformszocializmus egy viszonylag tisztességes elképzelés. nemzeti/nemzetközi nagytőkés egy kutya. és magyarországon egyik se működik. és ami végül nem lett kipróbálva az a reformszocializmus.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.31. 12:35:46

@Yorg: közben rájöttem hogy hazudtam, mert ha jól emlékszem, mintha a Növényolajgyár megvásárlásáig lett volna benne mégis valamennyi állami tulajdon.

2022.08.31. 12:37:28

@Deak Tamas:
a reformszocializmus elvben az, hogy létrejön az UNILEVER HUNGÁRIA, ami egy BRIT-MAGYAR VEGYESVÁLLALAT. a nemzetközi központja londonban van.

és a szocialista közértben lenke néni árulja a magnum jégkrémet. és azt megrendeli madaras bandi. akik állami alalmazottak. londonban pedig ülnek az überkapitalisták. budapesten pedig szocializmus lesz a reformokkal.

felőlem lehet mondani, hogy hülyeség. ez volt reform. a hungaroring brit-magyar vegyesvállalat.

2022.08.31. 12:50:03

@Deak Tamas:
az elképzelés az volt, hogy a kgst összeomlásával az állami vállalatokat nem teszik ki a globális versenynek. mert úgy szinte mindent szanálni kellene. hanem azt mondják, hogy a nyugat társuljon be. ezt a modellt vették át a kínaiak.

és most a kínai kommunista párt emberei építenek akkumulátor gyárakat debrecenben. és ennek tapsolnak a mercedes kapitalista igazgatótanácsában. és a fideszben azt mondják, hogy ez milyen kurva jó. KÍNAI-NÉMET VEGYESVÁLLALATOK jönnek létre. és ebben az átlag magyar még alkalmazott se nagyon lehet. 10-15 ezer vendégmunkással számolnak.

csak nem lesz hozzá elég víz, vagy ha lesz, akkor az nem marad tiszta és nem lesz hozzá elég gáz, vagy ha lesz, akkor még orosz irányba is kiszolgáltatott lesz az ország. és ezt kell majd eladni. és ezt nyilván csak úgy lehet, hogy bezzeg a németek ők még ennél is rosszabbak. vagy az amerikaiak. ennél is gonoszabbak.

Yorg 2022.08.31. 12:51:09

@cvsvrs: Jó, tehát most szerinted reformszocializmus volt, de csak 2-3 évig. Azaz elbukott. Korábban azt is írtad, hogy most is az van. Jó, borítsunk rá fátylat. De akkor tarts ki ennél, és ne változtass ezen a jövőben légy szíves.

"ha te azt gondolod, hogy a ner működőképes lesz,"

Nem gondolom, hanem tapasztalom. És nem lesz, hanem az. Már 12 éve. Kicsit több idő, mint a te reformszocializmusod. És ezt velem együtt 3 millióan tevékenyen is megerősítették áprilisban.

"ez nem reprezentatív minta."

Akkor miért is kéne, hogy érdekeljen ez engem, vagy bárki mást? Hol vannak a debreceni kínai akkugyár ellen tüntető tömegek? Sehol. Egy nemlétező párt (LMP) szervezett egy szánalmas megmozdulást, oszt kifújt. Én láttam itt Battán milyen egy rendes össznépi megmozdulás. Gumi pirolízis üzemet akartak ide létesíteni, de akkora volt a felháborodás, hogy kénytelenek voltak elállni tőle. Pedig még Csányi és Garancsi is benne voltak. A debreceni reakció ehhez képest harmatgyenge. Debrecen népének túlnyomó többségét nem zavarja a kínai akkugyár. Sőt, még az is lehet, hogy örül is neki. Ideje lenne szembenézned a valósággal a múltba menekülés ("reformszocializmus") helyett.

"még nem találkoztam olyan fideszessel aki azt mondta volna, hogy ez működni fog."

Hát most találkoztál eggyel, aki szerint nem hogy működni fog, hanem már most működik. Már 12 éve.

"és ami végül nem lett kipróbálva az a reformszocializmus."

Na már megint tekeregsz! Az előbb még azt mondtad, hogy ki lett próbálva 2-3 évig. És megbukott. Az emberek a rendszerváltó pártokra szavaztak, közte az MSZP-re, nem pedig Thürmerre.

Yorg 2022.08.31. 13:00:35

@Deak Tamas: Szerintem rosszul emlékszel. A Növényolajgyárat pedig az olasz Cereoltól vette meg az Unilever, nem az államtól.

Wildhunt 2022.08.31. 13:06:17

@Yorg: Gorbacsov egyszerre hitte el a saját és a Nyugat hazugságait. A mi szempontunkból kifejezetten jó hogy ekkora marha volt.

Yorg 2022.08.31. 13:35:33

@cvsvrs: "a hungaroring brit-magyar vegyesvállalat."

Ami akkor is és ma is a legszarabb Forma-1-es pálya.

2022.08.31. 13:44:43

@Yorg:
ha szerinted a ner tartósan működőképes, akkor higgyél benne. nekem az összes fideszes ismerősöm (még egyszer nem reprezentatív minta) azt gondolja, hogy a lehető legtöbb pénzt kell kiszedni a lehető leggyorsabban.

az arany bika szálló újonnan megépülú szárnyában lesz mcc kollégium. lehet. csak szerintem nem lesz ilyen. ez egy patyomkin projekt. senki se gondolja, hogy értelmes dolog lenne erre tízmillárdokat elköteni, hogy abban előadást tartsanak debrecenben. senki se tiltakozik ellene. csak mindenki azt gondolja, hogy ez egy újabb patyomkin projekt lesz. környezetemben legalább is (nem reprezentatív minta).

a fidesz 15 éve építette meg a latinovics színházat. amit latinovics erőműnek csúfoltak. most fejezték be. csokonai fórum néven. 10 millárd forintba került, de az átlag debreceni vállat von. nem tiltakozik. nem érdekli. tudja, hogy azt majd le kell bontani. 10-20-30 év múlva. és majd a bontásnál örvendezik a nép.

2022.08.31. 13:49:05

@Yorg:
és a hajdúnánási moto gp pálya. palkovics miniszter patomkin projektjei közül csak egy.
az is olyan, hogy szinte senki se tiltakozik ellene. legfeljebb az lmp. de szinte mindenki tudja, hogy egy baromság. a fideszben is. nem tiltakozik szólláth polgármester. csak tudja, hogy egy baromság.

Yorg 2022.08.31. 14:18:44

"és ebben az átlag magyar még alkalmazott se nagyon lehet. 10-15 ezer vendégmunkással számolnak."

Hazugság, csak azokra a pozíciókra kellenek vendégmunkások, amik a magyaroknak nem pálya. Rengeteg beszállítója is van egy ekkora gyárnak, amik szinte kivétel nélkül magyar kis- és középvállalatok lesznek.

"csak nem lesz hozzá elég víz"

Ellenzéki hazugság, ne vedd be, és legfőképp ne terjeszd!

"vagy ha lesz, akkor az nem marad tiszta"

Szintén hazugság.

"és nem lesz hozzá elég gáz"

Itt még a hazugságot is rosszul tudod. Az eredeti hazugság az volt, hogy nem lesz elég áram. De mivel Paks 2 meg fog épülni, ezért lesz. Az oroszok meg semmivel sem kevésbé megbízható partnerek, mint bárki más. Sőt. Nem az oroszok tartják vissza a nekünk járó EU-pénzeket, hanem Brüsszel, mert nem az ő szájuk íze szerint szavazunk. Az USA is beleavatkozik a belügyeinkbe, lásd Márki-Zay százmilliói meg tanácsadói. Néha még egy kis puccskísérletet is szervez (André Goodfriend). Igen, ezeknél az oroszok meg a kínaiak sokkal jobbak. Azon meg nem lehet csodálkozni, hogy miután a németek szívóznak az oroszokkal (Északi Áramlat 2 engedélyének mondvacsinált okokból meg nem adása, szankciózás), erre az oroszok válaszolnak. Mi nem szívóztunk velük (a kötelezőn túl, és ezt ők meg is értik), jön is rendesen a gáz a Török/Balkáni Áramlaton.

2022.08.31. 14:21:11

@Yorg:
a közéletben azt hívom műkdöképesnek, ami egy emberöltőn keresztül működik. min. 20-30 éven át és kiállja az idők próbáját.

megépülnek a debreceni kínai akkumulátor gyárak. és egy elsivatagosodó környezetben közmegelégedésre működnek majd. ki gondolja ezt? palkovics. az itm, az mcc, és ezek a szarok. debrecenben senki. nem ismerek olyat, aki azt mondaná, hogy ez így jó lesz.

épüljön, persze betonozzák le mikepércsnél a kukoricást. de hogy oda 10-15 ezer vendégmunkást aligha telepítenek be feltéteve a demokrácia minimumát. persze a betonozásból 1-1,5 ezer ember megél. és 10-15 ember hülyére gazdagodik. ki a franc gondolja ezt egy működő projektnek? ki az a barom?

Yorg 2022.08.31. 14:22:09

@Wildhunt: Ez így van, de akkor azon se szabad csodálkozni, hogy az oroszok jobban utálják Gorbacsovot és Jelcint, mint Hitlert, a putyini rendszeren se, és azon se, hogy nem bíznak meg a Nyugatban.

2022.08.31. 14:39:44

@Yorg:
a globálisan versenyképes akkumulátor szinte semmi se adott debrecenbe.

erre (a környezetemben) mindenki azt mondja, hogy ez egy akkora baromság, aki kitalálta az egy barom, palkovics miniszter, mindenki csak legyint. betonozzanak le valamit. nyilván van valaki ezzel pénzt keres. de abból közéleti értelemben működő üzemek nem lesznek (véleményem szerint).

ennél a vas és acél országa projekt is jobb volt. nem érzed, hogy ez hajdúnánási moto gp pályához mérten is egy orbitális baromság? és mondhatod, hogy nem titlakozik csak az lmp. és? nem a tiltakozás dönti el, hanem az, hogy akarnak ilyet az emberek, vagy nem.

a dobozolás ellen se tiltakozott senki tótéknál. csak azt gondolták, hogy ez egy baromság.

Yorg 2022.08.31. 14:43:09

@cvsvrs: "nekem az összes fideszes ismerősöm"

Mondom, már van egy, aki szerint nem. Egyébként meg nem hiszem el. Azok az ismerőseid úgy fideszesek, ahogy te keresztény. Azaz sehogy. A hárommillió Fidesz-szavazóra nem tudsz mit mondani. Megértelek nem is nagyon lehet mit.

"csak szerintem nem lesz ilyen."

Szerintem meg senkit nem érdekel a véleményed ebben a témában. Másban se nagyon.

"senki se gondolja, hogy értelmes dolog lenne erre tízmillárdokat elköteni, hogy abban előadást tartsanak debrecenben."

Hazudsz.

"csak mindenki azt gondolja, hogy ez egy újabb patyomkin projekt lesz. környezetemben legalább is (nem reprezentatív minta)."

Az én környezetemben meg mindenki (fideszesek ellenzékiek egyaránt) azt gondolja, hogy aki így gondolkodik, az nem lehet fideszes, csak ellenzéki. És az én környezetem reprezentatív minta.

"tudja, hogy azt majd le kell bontani. 10-20-30 év múlva. és majd a bontásnál örvendezik a nép."

Álmodozz csak! Nem fog kelleni lebontani. Nem fog örvendezni a lebontásnál senki, mert nem is lesz lebontás. Most örvendeznek a színházba járó debreceniek. Viszont ők nincsenek sokan, az igaz. Egyébként magadnak mondasz ellent. Most nem tiltakoznak, a lebontásnál meg örvendezni fognak. Aha. Ilyen nincs. Még saját városod hangulatával se vagy tisztában, nemhogy az országéval. Teljesen el vagy szakadva a mai magyar valóságtól. A múltban, a "reformszocializmusban" élsz. A "vállatvonó" debreceni. Mi lett azzal a Debrecennel, amely még ispánokat lincselt meg? Bocs, de ezt nem veszem be. Azért nincs tiltakozás a kormányzati részvétellel megvalósult/megvalósuló projektekkel szemben, mert a debreceniek túlnyomó többsége nem ellenzi, sőt, inkább támogatja ezeket. Ideje lenne szembe nézni a valósággal, és szakítani a "reformszocializmussal".

Yorg 2022.08.31. 14:53:02

@cvsvrs: "de szinte mindenki tudja, hogy egy baromság. a fideszben is. nem tiltakozik szólláth polgármester. csak tudja, hogy egy baromság."

Kimaradt, hogy a "környezeted" szerint. Persze úgy is hazugság, csak egy fokkal kevésbé az.
Honnan tudod, hogy mit gondol Szólláth polgármester? Már gondolatolvasó is vagy?

A különbség az a Hungaroring meg a nánási pálya között, hogy az utóbbit hozzáértők tervezik/építík. És nem baromság. Nyilván a világon mindenki hülye, ahol hasonló pályák épülnek/épültek. Csak te, meg a "környezeted" vagytok helikopterek. Amit képviselsz, azt úgy nevezik, hogy "mindenszarizmus". Minden szar, amit most építenek/terveznek, nemrég fejeztek be. Te egy sajátos válfaját képviseled ennek: "minden szar, amit a "reformszocializmus" óta építettek/építenek/terveznek".

2022.08.31. 15:02:39

@Yorg:
mert ismerek kb. egy tucat nánási embert a környezetéből. ki az a barom, aki azt gondolja, hogy ebben a formában a hajdúnáni moto gp pálya egy működő projekt lesz közéleti értelemben? ki az a barom? senki se tiltakozik ellene, senki se gondolja komolyan. az van, hogy majd le lehet nyúlni ennyi és ennyi pénzt. senki se gondolja komolyan. a hajdúnánásiak se.

2022.08.31. 15:11:57

@Yorg:
nem a világon mindenki hülye, hanem palkovics miniszter patyomkin projektek hosszú sorát jegyzi csak debrecenben. közéleti értelemben egy hülye. persze, akik betonozásban érdekeltek azt mondják, hogy persze, persze majd itt az innováció a kukoricásban. így fognak jönni a nyugat ukránok hajdúnására. lehet. és az is lehet, hogy nem.

a hajdúnánási motogp pályából semmi nincs. még a földet sem sajátították ki hozzá, mert mindenki tudja, hogy ebben a formájában egy baromság. az 50-es éveket idéző voluntarista faszságok.

ezekhez képest még a reformszocializmus is előremutató. nem azt állítom, hogy az a jó. hanem az is egy fokkal jobb, mint ami most megy. akkor is ha nincs tiltakozás.

számomra az ideológia a matek.

Yorg 2022.08.31. 15:21:24

@cvsvrs: "a közéletben azt hívom műkdöképesnek"

Én meg azt hívom annak, amit közmegegyezésesen annak hívnak, és nem érdekelnek a különbejáratú definícióid. Az alapján pedig a NER működőképes. A 12(+4) mindenesetre jóval több, mint a te drágalátos "reformszocializmusod" 2-3 éve.

"és egy elsivatagosodó környezetben közmegelégedésre működnek majd."

Hagyd már ezt a baromságot, nem lesz semmiféle elsivatagosodó környezet. Valójában az akkugyártás egyáltalán nem olyan vízigényes, mint amilyennek az ellenzéki propaganda hazudja. A lítiumbányászat tényleg az, na de azt nem Debrecenben vagy még csak nem is Magyarországon végzik. Na de a kettő között különbséget tenni már túl magas az ellenzéki politikusoknak vagy médiamunkásoknak. Bőven elég a környékbeli víz az akkugyáraknak, és még a környék se fog elsivatagosodni.

"debrecenben senki. nem ismerek olyat, aki azt mondaná, hogy ez így jó lesz."

Ez csak annyit jelent, hogy teljesen el vagy szakadva a társadalomtól, semmi többet.
Ha élőben is ekkora barom vagy és úgy lököd a süket szöveget, mint a neten, akkor jó, hogy rád hagyják. Élőben én sem biztos, hogy leállnék vitázni veled. Még én is ismerek debrecenit, aki szerint ez jó, pedig én az ország tök más részébe valósi vagyok.

"betonozzák le mikepércsnél a kukoricást."

Muhahaha, szegény mikepércsi kukoricás. Az hatalmas veszteség lesz országos léptékben a mezőgazdaságnak. Százszor inkább az, mint a XXI. század egyik legjelentősebb iparágának egyik vezető cégének a gyára.

"ki a franc gondolja ezt egy működő projektnek? ki az a barom?"

Rajtad kívül kábé mindenki.

Wildhunt 2022.08.31. 15:25:23

@cvsvrs: "számomra az ideológia a matek" ez a baj. Az iskolai anyagot legalább megtanulhattad volna.

2022.08.31. 15:35:40

@Wildhunt:
másképp mondom. talán így érhető lesz. debrecenben épül 3 kínai és 1 koreai akkumulátor gyár. 10-15 ezer vendégmunkással. szerinted ez népszerű lesz?

dehogy is. senki se tiltakozik, de mindenki tudja. a fideeszes ismerőseim is mind azt mondják, hogy gyorsan ki kiszedni a pénzt, mert ez így nem lesz jó. nem fognak kimenni az utcára. aztán lehet mondani, hogy ez egy hazugság, mert valójában az emberek azt gondolják, amit yorg nick. hogy csudálatos lesz ez. lehet.

valaki téved. nagyot téved.

Yorg 2022.08.31. 15:46:24

@cvsvrs:

"a globálisan versenyképes akkumulátor szinte semmi se adott debrecenbe."

Hazugság. Már a HIPA-ra nem lehet mondani, hogy szinte semmi, és az csak a jéghegy csúcsa.

"aki kitalálta az egy barom, palkovics miniszter,"

Olvastad Palkovics életrajzát? Világszínvonalú autóipari szakember. Te, meg a "környezeted" mit tudtok felmutatni, hogy le meritek hülyézni?

"ennél a vas és acél országa projekt is jobb volt."

Dehogy volt jobb. Az főleg piacképtelen termékeket állított elő gazdaságtalan módon, ez meg egyik se.

"Nem érzed, hogy ez hajdúnánási moto gp pályához mérten is egy orbitális baromság?"

Nem. Most mi lesz?

"nem a tiltakozás dönti el, hanem az, hogy akarnak ilyet az emberek, vagy nem.

a dobozolás ellen se tiltakozott senki tótéknál. csak azt gondolták, hogy ez egy baromság."

Pedig az. Meg a választások. Már a választások előtt tudott volt 3 akkugyár a 4-ből, mégis a Fidesz nyert fölényesen Debrecenben is. Lehet, hogy te, meg a "környezeted" nem rájuk szavaztatok, de ez csak annyit mutat, hogy te, meg a "környezeted" nem számít lópikulát se. Nem is te, meg a te "környezeted". Mondom, mi, battai proligyerekek meg tudtuk akadályoznia a pirolízis üzemet Csányival szemben. A híres cívisek miért nem mutatják meg az erejüket? Válasz: mert valójában rajtad, meg a "környezeteden" meg pár LMP-sen kívül senkinek semmi baja az akkugyárakkal. Nem sikerült megértened a Tóték darabot/filmet se, pedig nem túl bonyolult. Azért nem tiltakoztak, mert a fiúkat féltették a retorziótól, ha ellent mernek mondani az őrnagynak. Titeket milyen retorzió érne, az LMP-seket milyen retorzió érte a tiltakozás után? Semmilyen. Ezt mi is tudtuk a pirolízis üzem esetén, nem is féltünk, tiltakoztunk is, nyertünk is.

2022.08.31. 16:01:08

@Yorg:
palkovics közéleti értelemben egy barom. ehhez nem kell az életrajzát elolvasni.

Yorg 2022.08.31. 16:03:21

@cvsvrs: 12 embert egy 18 ezres városból? Muhaha. Valszeg a zöme azoknak is csak azért bólogatott neked, mert nem volt kedvük összeveszni veled emiatt.

"ki az a barom, aki azt gondolja, hogy ebben a formában a hajdúnáni moto gp pálya egy működő projekt lesz közéleti értelemben?"

Már megint jössz ezekkel a rajtad kívül senki más által nem használt kifejezésekkel. Mi az, hogy "közéleti értelemben működő projekt"? Értelmetlen.

"senki se gondolja komolyan. a hajdúnánásiak se."

Akik abból fognak majd megélni, azok nagyon is komolyan gondolják. Akik nem is élnek meg belőle túlnyomó többségében örülnek neki, hogy lesz egy létesítmény, ami miatt világszerte híres lesz a városuk. Esetleg még néha ki is mennek a világszerte közvetített eseményre. Esetleg még jól is szórakoznak rajta. Azt most hirtelen nem tudom, hogy ebből lesz-e HIPA a városnak, de még ott van az is, ha van. Persze kivéve a te 12 ismerősödet. Már ha tényleg úgy gondolják, ahogy te állítod, nem pedig csak rád hagyták a hülyeségeidet.

2022.08.31. 16:05:13

@Wildhunt:
ezek szerint csak nekem vannak pragmatikusan gondolkodó fideszes ismerőseim, akik azt mondják, hogy a ner egy nagy rakás fos, de most ezek vannak megválasztva, ők kellenek a pályázatokhoz, vagy ahhoz, hogy beüljenek a kormányhivatalba.

te is, ahogyan a yorg nick komolyan hiszel ebben a rendszerben?

Yorg 2022.08.31. 16:19:08

@cvsvrs: "közéleti értelemben egy hülye"

Már megint ez a "közéleti értelemben". Ezt rajtad kívül senki nem használja így. Értelmetlen.

"a hajdúnánási motogp pályából semmi nincs."

És ez azt jelenti, hogy nem is lesz. Ez neked a logika, a "matek"?

"számomra az ideológia a matek."

Érdekes, ebből semmit nem mutattál itt ma. Hol vannak a számok? Megnézted egyáltalán mekkora az akkugyárak vízigénye? És mekkora a Debrecen környéki csatornák hozama? Dehogy nézted, hablatyoltál a környék "elsivatagosodásáról", mint egy sötétzöld LMP-s bölcsész. Meg mennyi HIPA-t fizetnek majd a kínaiak Debrecennek, és mennyit adózott a kukoricás? Megnézted ezt? Dehogy nézted!

Yorg 2022.08.31. 16:25:21

@cvsvrs: Ebben sincs egy milligramm matek, logika se, ahogy az összes többi hozzászólásodban se. Csak a saját rögeszméidet, prekoncepcióidat ismételgeted bármiféle indoklás vagy bizonyíték nélkül. Az, hogy ki téved, már áprilisban kiderült, amikor már a 4-ből 3 akkugyár terve ismert volt. Csak te nem vagy hajlandó beismerni, hogy tévedtél.

Yorg 2022.08.31. 16:31:04

@cvsvrs: Debrecen egyetemi város, megszokták már az idegeneket, nem hinném, hogy a vendégmunkásokkal különösebb problémájuk lenne. Egyébként is olyan munkát fognak végezni, ami egy debreceninek már büdös.

Yorg 2022.08.31. 16:33:48

@cvsvrs: "palkovics közéleti értelemben egy barom."

Ez egy értelmetlen mondat.

Yorg 2022.08.31. 16:41:38

@cvsvrs: "ezek szerint csak nekem vannak pragmatikusan gondolkodó fideszes ismerőseim, akik azt mondják, hogy a ner egy nagy rakás fos"

Szerintem hazudsz. Szerintem azok a "fideszesek" valójában ellenzékiek. Ha egyáltalán léteznek. Ha így gondolkodnának, akkor nem lennének fideszesek.

"te is, ahogyan a yorg nick komolyan hiszel ebben a rendszerben?"

Nem hiszek benne, hanem látom, tapasztalom, hogy működik. Hárommilliód magammal együtt ezt tevőlegesen is kifejeztük áprilisban. Sokkal jobban, mint a te "reformszocializmusod", rövid fennállása alatt.

2022.08.31. 16:49:12

@Yorg:
eza 10-15 ezer vendégmunkással működő debreceni kínai akkumulátor gyártelep olyan projekt, amihez nem kellenek különösebb számítások. ez egy baromság. és aki azt nem látja elsőre az barom. közéleti értelemben. ha valaki ebből pénzt akar lenyúlni a saját zsebébe, akkor rendben van. ebből átlag debreceni egy fillért nem kap. legfeljebb újabb betonmonstrumokat.

ha valaki történeti értelemben azt gondolja, hogy ez csudálatos és hogy majd debreceniek tapsolni fognak. az valamit nem nagyon nem ért. lehetnél bazdmeg kóka jános. aki a legnagyobb seggfej.

Yorg 2022.08.31. 17:15:18

@cvsvrs: "eza 10-15 ezer vendégmunkással működő debreceni kínai akkumulátor gyártelep"

Ezt már annyiszor írtad, hogy utána néztem. Persze baromság az egész. Eleve csak 9 ezer fő lenne az összes foglalkoztatott, és arról, hogy ennek mekkora része lesz vendégmunkás, semmi konkrét info nincs, csak találgatások.

civishir.hu/helyben-jaro/2022/08/aggalyok-a-debreceni-akkumulatorgyar-miatt

Ha majd 2024-ben sok körzetben nyernek ennek a Civil Fórum Debrecen Egyesületnek a jelöltjei, a Fideszéi meg vesztenek, akkor te, meg a "környezeted" képviselte reprezentatívan a közhangulatot. Ha meg nem, akkor nem.

Ha velem vitázol, akkor hanyagold ezeket a "közéleti értelemben" meg "történeti értelemben" nem létező kifejezéseket légy szíves. Köszönöm. Az meg már kiderült korábban, hogy egy rakás dolgot rosszul tudsz városod történetéből.

"lehetnél bazdmeg kóka jános. aki a legnagyobb seggfej."

Érdekes, pont Kóka jutott eszembe ezekről az állítólagos Fideszt gyalázó fideszes ismerőseidről. Kóka beállt a Fidesz mögé azok után, hogy ballib miniszter volt. Kókáról el tudom képzelni, hogy ilyeneket mond négyszemközt, mint a te állítólagos ismerőseid. Vannak ilyen köpenyegforgató opportunisták a Fidesz holdudvarában, ez tény. Még hasznosak is valamilyen szinten. De hogy ők képviselnék a tisztességet a tisztességtelen kormánnyal szemben, ahogy korábban írtad, hát izé.

Yorg 2022.08.31. 17:27:07

@Yorg: "Amennyiben a Fidesz-KDNP erőből kívánja átvinni a közvéleményen a beruházást, és nem lesznek a kérdésekre megfelelő válaszok, az egyesületi elnök szerint abból „debreceni Bős-Nagymaros lehet”"

Ezt mondja Gondola Zsolt Zoárd. Ami logikus, ha széleskörű ellenkezést vált ki ez a gyár, akkor tömegmegmozdulások is lesznek. Ha viszont nem lesznek, akkor abból következik, hogy nem váltott ki széleskörű ellenkezést Gondola, a te és "környezeted" állításával ellentétben.

2022.08.31. 17:48:34

@Wildhunt:
az alternatíva a reformszocializmus. hívhatod a kapitalizmus reformjának is. ugyanaz. vegyes gazdaság.

az, hogy az elmü/főgáz vagy a errefelé a titász/tigáz egy félállami rendszerben működő közüzemi vállalat dolgozói részvényekkel. és ezeknek a cégeknek a teljesítménye összevethető.

van a félállami matáv. dolgozói részvényekkel. és ezekhez társul a budapesti híradástechnikai vállalat, errefelé a debreceni távközlési és postavállalat, amelyik félfeudális módon tömöríti a helyi maszekokat.

van a telekom hungária, ami egy német-magyar vegyesvállalat. és ehhez hasonlók.

vegyes tulajdonlás. és ehhez tartozó ideológia a matek. tehát nem az van, hogy eldöntik, hogy kérem a debreceni távközlési és postavállalat működésképtelen. mert félfeudális. a helyi maszekok összeállnak. és ezek után ha olyan árakat kínálnak, amit az ügyfelek elfogadnak, akkor működhetnek ebben a modellben. ez kb. egy modern kori céh. és összevethető helyi iparkamarai szervezettel. mert ez már kamara, akkor az már mindjárt németes. ha modern kori céh, akkor félfeudális.

ugyanazt ilyen vagy amolyan ideológia köntösbe csomagolva másképp ítélnek meg.

a nemzetközi nagytőkét korlátozza az állam. nem úgy, hogy kitömnek stohmanokat üzeti célu projektenként min. cca. 1-1 milllárd euróval/dollárral, mert az a belépési küszöb. hanem vegyes gazdaság van. szinte mindenkinek van közvetlen érdekeltsége, gazdasági üzletrésze, valójában piacgazdaság sokkal inkább, mint a jelenlegi.

értem, hogy az erre való átállás nem érdek. majd meglátjuk, hogy majd milyen lesz a kínai akkumulátor gyártás. hajdúnánási motgp versenyek nyereségessége. palkovics miniszterrel.

2022.08.31. 17:56:36

@Yorg:
igen, ezek másod, harmadkézből kóka jánossal is üzleteltek. amikor szdsz-es miniszter volt és fidesz ellenzékben volt, és összefonódtak a derbreceni fideszes vagyonkezelővel. pragmatikusan gondolkodó ügyeskedők. fogják a fejüket. lehet, hogy az ő politikai érzékük rossz. nekem se tűnik úgy, hogy ezek a projektek népszerűek lesznek annak ellenére, hogy nem váltanak ki prompt tiltakozást.

2022.08.31. 18:13:29

@Yorg:
csak ugye debrecenben 1998 őszén nyert 1 önkormányzati körzetet a fidesz. akkor 26:1-re nyertek és azóta 0-ra. debrecenben medgyessy-gyurcsány kormányok idején se épített ki az mszp erős baloldali alapszervezeteket.

debrecenben a fidesz 20-25 éve úgy első,hogy nincs második. az önkormányzatba is csak kompenzációs listán jut be az ellenzék. és debrecenben a munkahelyek többsége a fidesztől függ. a multik hr vezetői is fideszesek.

a fideszen kívül senkinek semmilyen szervezeti háttere nincs. tehát az, hogy nincs prompt tiltakozás még nem azt jelenti, hogy soha nem is lesz, vagy nem is lehet. megint csak egy pragmatikus fideszes ismerősömet tudom idézni, aki azt mondta. "nálunk a médiában nem alákérdezés van, hanem felszopás". na az ilyenek mondják azt, hogy bassza meg, ez így nem lesz jó. akik nem elvakultak, hanem pontosan látják a rendszernek a visszásságait és egy másodpercre se hitték el, hogy szép új világot építenek. ebből egy szép új házat, egy szép új autót akartak maguknak és a gyerekeiknek is.

a fideszre nem a dk veszélyes, vagy az lmp. hanem a fidesz. a fideszben a pragmatikusok. másod- harmadvonal persze. és még ugye van az mi hazánk és a jobbik maradványa.

legyen egy jól működő kínai akkumulátor gyár vendégmunkások tömegeivel felőlem. csak azt nem tartom reálisnak. sőt irreálisnak gondolom. de ez nem itt dől el, hanem a valóságban. és nem az idén, hanem évtizedes időtávban.

2022.08.31. 18:18:03

@Yorg:
jav. utoljára 1998-ban __vesztett__ 1 önkormányzati körzet a fidesz.

Yorg 2022.08.31. 18:22:31

@cvsvrs: Jó, de ezeket ne hívd már fideszeseknek. Mindenkori hatalomhoz dörgölőző szerencselovagok. Annyi közük van a Fideszhez, hogy most éppen a Fidesz van hatalmon.
Én a magam részéről egy szavukat nem hinném, de a te dolgod. Mint az István, a király haszonleső urai, hogy neked is kedvezzek egy kicsit, és egy olyan szocializmus alatti alkotást idézzek, ami véletlenül jó volt.

2022.08.31. 18:32:27

@Yorg:
a szoci ismerősöm azt mondja, hogy ő a lányát a fideszbe iratta. mert 25 éve látta, hogy nincs helyi mszp. a debreceni fideszben benne van a régi szdsz egy része. kulturális vonalon inkább.

az egyház szempontjai. a papságnak nem egy százhalombatta típusú gyárváros, vagy iparváros, hanem vásárváros kellene. mert egyházi központot félfeudális alapokon lehet építeni. debrecen a magyar református egyház mellett a görög katolikus metropólia központja.

vagy az egyetemi oldalról nézve. debrecenben adottságai leginkább egy agráregyetem építéséhez adottak. tangazdaságokkal a városkörnyéki földeken. és nyilván ahhoz kellene napi 20-25 ezer km3 többlet vízforrás. top100-as agráregyetem építése lenne inkább a cél. legalább olyat, ami béccsel versenyez az agráriumban. mert másban nem nagyon tudunk.

és lehetne sorolni. ehhez képest ez a óriás akkumulátor gyártás egy orbitális baromság. és nyilvánvalóan az. ha ősszel megállapodás lesz az unióval, akkor azt kellene mondani a fideszben, hogy ne erőltessék. vagy ha nem lesz, akkor is.

ez csak egy jószándékú vélemény akar lenni.

Yorg 2022.08.31. 18:41:02

@cvsvrs: "pragmatikus fideszes ismerősömet tudom idézni, aki azt mondta. "nálunk a médiában nem alákérdezés van, hanem felszopás"."

Muhahaha, az elvtelen szerencselovag kéri számon a szakmai etikát. És te ezeket komolyan veszed?? Nyilvánvalóan kompenzál, ha arrafelé már nem gyónnak az emberek.
Egyébként elve hazugság, elég egy hetenkénti kormánytájékoztatót megnézni. Az igaz, hogy Orbánt ritkábban kérdezhetik, de akkor nagyon hosszan és szinte bárki. A nyugati sajtóhelyzethez képest itt paradicsomi állapotok vannak.

"a fideszre nem a dk veszélyes, vagy az lmp. hanem a fidesz. a fideszben a pragmatikusok. másod- harmadvonal persze. és még ugye van az mi hazánk és a jobbik maradványa."

Csak akkor lennének veszélyesek, ha lenne legalább egy erős párt, vagy személyiség, egy "Koppány", akihez tömegesen átpártolhatnának. De ilyen nincs. Az, hogy ezek átvegyék a Fideszben a hatalmat, teljesen esélytelen.

"vendégmunkások tömegeivel felőlem"

Hiába koptatom a billentyűzetemet, nem olvasol? Már megírtam forrással is alátámasztva, hogy ez az általad hangoztatott 10-15 ezer vendégmunkás egy ordas nagy kamu.

"és nem az idén"

Az viszont az idén/közeljövőben fog eldőlni, hogy van-e széleskörű ellenkezés az akkugyárral szemben. Ha van, lesz tömegmozgalom (nálunk se párt szervezte meg, és ez csak egy 18 ezres, többségében prolikból álló kisváros, nem egy, a cívis öntudatára oly büszke 200 ezres nagyváros) és Fidesz-vereség egyéni körzetben 2024-ben, ha nincs, ,akkor meg nem lesz.

Yorg 2022.08.31. 18:58:29

@cvsvrs:

"a szoci ismerősöm azt mondja, hogy ő a lányát a fideszbe iratta."

És szerinted ezek az emberek a tisztességesek? A kormánnyal ellentétben?

"a papságnak nem egy százhalombatta típusú gyárváros, vagy iparváros, hanem vásárváros kellene."

Mégis, itt járnak templomba az emberek, nem pedig debrecenben, állításod szerint, (amit nem nagyon hiszek).

"vagy az egyetemi oldalról nézve. debrecenben adottságai leginkább egy agráregyetem építéséhez adottak. tangazdaságokkal a városkörnyéki földeken. és nyilván ahhoz kellene napi 20-25 ezer km3 többlet vízforrás. top100-as agráregyetem építése lenne inkább a cél. legalább olyat, ami béccsel versenyez az agráriumban. mert másban nem nagyon tudunk."

Hülyeség, a debreceni Magyarország egyik legjobb egyeteme. Szerintem jobb, mint az ELTE. És pont arra nem vagy büszke, te büszke debreceni?? Ezek a világszínvonalú akkugyárak, meg a BMW-gyár hatalmas lehetőséget jelentenek az egyetemnek is. Tangazdaságnak meg nem kell annyi víz, ez is hülyeség. Agráregyetemnek meg van jóval kedvezőbb természeti adottságú hely az országban, mint Debrecen, ott is vannak.

"ehhez képest ez a óriás akkumulátor gyártás egy orbitális baromság."

Ez a továbbra is a nagy SEMMIVEL alátámasztott vélemény az orbitális baromság. Szerencsére a debreceniek túlnyomó többsége nem osztja, mint a Fidesz áprilisi eredményéből és a tömegmozgalom hiányából látjuk.

"ez csak egy jószándékú vélemény akar lenni."

Ellenkezőleg, rossz szándékú, de a fő gond az, hogy úgy akarod beállítani, mintha ez lenne az általános vélemény Debrecenben. Miközben nem az.

2022.08.31. 19:01:30

@Yorg:
honnan lesz az akkumulátorgyárshoz 10-15 ezer új alkalmazott?

Yorg 2022.08.31. 19:06:35

@cvsvrs: Az egész országból.

2022.08.31. 19:16:21

@Yorg:
az országból? ki a franc akar debrecenbe jönni dolgozni egy kínai akkumulátorgyárba? és tegyük fel, hogy van ennyi barom. hol fognak lakni?

2022.08.31. 19:42:56

@Yorg:
a catl beruházása egy nagyságrenddel van elméretezve. 9 ezer új munkahelyhez (most a többiről nem beszélv) ugyanis ahhoz egy legalább akkora gyárváros kellene, mint százhalombatta. csakhogy ahhoz egy budapest méretű központ kellene. aminek debrecen kb. az 1/10 része.

Yorg 2022.08.31. 20:01:05

"csakhogy ahhoz egy budapest méretű központ kellene."

Nem értem, miért kéne. Battára is az ország minden pontjáról jöttek anno. Egyik általános iskolás osztálytársam családja pont Debrecenről. Dunaújvárosról is, miután a "szén és acél országa" program megbukott. Az elit, a mérnökök főleg Zalából (az volt a magyar olajipar központja Batta előtt). Meg persze a környékbeli falvakból is. Pont Budapestről a legkevésbé, inkább csak a tanárok, orvosok.

Fordítsuk meg! A kínaiak hülyék, hogy egy majd sose termelő gyárba öntik a pénzt? Igaz, hogy van állami támogatás is, de töredéke a teljes összegnek. Biztos, hogy te, meg a szerencselovag haverjaid tudják jobban, nem a CATL döntéshozói?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.08.31. 20:04:47

A legfrissebb Kommentárban van Dušan Dostanić nevű szerző nagyon érdekes írása a szabadpiacról, arról, hogy ez társadalmilag és lelkileg milyen típusú és méretű (nyilván óriási) károkat okoz. Majd előbb-utóbb itt lesz:

kommentar.info.hu/cikk/2022/3/konzervativ-ertek-e-a-szabadpiaci-verseny

2022.08.31. 20:44:49

@Yorg:
felteszem ugyanaz a konstrukció lesz, mint a bmw esetén. ez esetben nem a kínaiak építenék meg a gyár alapját, hanem fideszhez közel álló cég (pl. a market zrt) kezd bele az építkezésekbe. és ha ezek után az önkormányzat az összes engedélyes terveket kiadta, akkor lépnek be a befektetők. és ha lakossági tiltakozás van, akkor a kormányzat az ipari parkot saját hatáskörbe vonja. ahogyan tették ezt pl. gödön.

ha kormánytanácsadó lennék, akkor is azt mondanám, hogy ez egy brutális politikai kockázat. mert itt nem az lenne, mint gödön. hogy beszavaznak a momentumra. akik majd összevesznek gyurcsánnyal. ha itt lakossági tiltakozás lesz (amire azt mondod, hogy nem lesz az ök. választásokig, 1.5 év múlva), akkor se egy gyurcsányista összefogás jönne létre.

hanem a fidesz (!) egy része, a mi hazánk és a jobbik maradvány hozna létre egy új néppártot. és ehhez jönne még a civil fórum. ami az mdf maradva. attól "fórum". tehát ez minden csak nem gyurcsányista. és a dk-s kisnyugdíjasoknak se feltétlen fletó kell. hanem az, hogy vesszen orbán. akárkire szavaznak. a helyi fidesz egy részére is. csak orbánnak szemben legyen alternatíva.

és ez nem egy irreális forgatókönyv. és ugye csányi egy jobbik-lmp koalíciót is támogatott volna török gábori koncepció. amihez csatlakozhat navracsics veszprémből. szóval ez a kínai akkummulátor gyár, ami magyarország eddigi legnagyobb beruházása lenne veszélyes lehet a kormányra.

és a többiről nem beszélve. miért akarna ilyet egy ref. pap. a mikepércsi pap. ez a fickó 500 km-t futott a reformáció 500. évfordulóján.
propeller.hu/images/cikk/2016_04/Czapp_Jzsef.webp

2022.08.31. 21:13:09

@Yorg:
ha a fidesz a debreceni egyetemet elbukja, akkor az egyetemi hálózatot bukja el. ha a fidesz a debreceni református egyházat elbukja, akkor a választást bukja el. nem az lenne, hogy azok beállnak gyurcsány mellé. hanem a róm.kat. semjén doktort kritizálnák nagyon élesen.

ha a közhangulat fodul, akkor a ref. papok is fordulnának. ők a hívek körében felerősítik a közhangulatot, akkor is ha az fideszes, akkor is ha nem. egy új néppártot könnyen támogathatnának. nem gyurcsányt. vagy szuzit, vagy nem tudom ki a picsát, pottyondi edinát és a momentumot.

hrutka róbert nemcsak az összefogásnak írt kampánydalt, hanem a gör.kat. egyháznak valami oratóriumot grecsó krisztiánnal. nem becsülnék le néhány százezres szavazóbázist se, amit a metropólia átpozicionál. nem a dk-ba, vagy a momentumba, hanam egy új néppártba.

ha kormányzati tanácsadó lennék, akkor azt mondanám, hogy ez az óriás kínai projekt nem kell. ha lesz eu pénz azért, ha nem, akkor azért. brutális politikai kockázat.

na jó, nem ragozom tovább. úgyse mi fogjuk eldönteni.

Yorg 2022.08.31. 21:47:32

@cvsvrs: Ez az egész csak irreális álmodozás.

2022.08.31. 22:29:22

@Yorg:
ez részemről nem wishful thinking. nem álmodozás.

Gógita 2022.09.01. 00:08:31

@cvsvrs: Abban mindenképpen igazad van, hogy politikai alapon durván túltolják Debrecent, miközben minden adott lenne MISKOLCON az ilyen iparhoz, az egykori Acélvárosban és a mérnökképzés egyik hazai fellegvárában!!!

Csak ugye... :-(

Gógita 2022.09.01. 00:19:57

@cvsvrs: Köze nincs egy akku gyárhoz a ref. egyháznak.
Másban utaznak.

És, ha van sok és jó munkahely a városban, az jó. Mindenkinek. Kivéve az ellenzéket/ballib oldalt. Ők mindent, mindenhol szabotálnának. Nálunk is. Inkább kukoricaföld legyen meg parlag, meg régi, szennyezett ipari romok, csak nehogy épüljön valami jó. Új gyár, új egyetem, új irodaépület... mindegy. Csak ne épüljön, mert az kérem rossz!

Így gondolkodtok. Ez tényleg a mindenszarizmus, és sokan vagytok. :-(

Gógita 2022.09.01. 00:21:58

@cvsvrs: Persze az ok több, mint nyilvánvaló: nem az a baj, hogy épülnek, hanem, hogy nem ők építik!!!

2022.09.01. 07:44:47

@Gógita:
a ref. egyháznak a közhangulathoz van köze. és ha az fidesz párti, akkor azt erősíti fel. és ha fidesz ellenes, akkor azt. és a fidesz debrecenben 10-15 ezer főt foglalkoztató óriás kínai akkumulátor gyárteleppel nem lesz népszerűbb. ha megvalósul, akkor azért. ha nem, akkor azért.

2022.09.01. 07:58:30

@Gógita:
az akkumulátor gyártás ugyebár kibaszott vízigényes. és elég nagy a környzeti terhelés. ellehetetleníti a földművelést, az élelmiszeripart, az agráriumot. és miskolc mondhatja azt, hogy mit számít az. debrecen nem.

ezek magyarország vizei. valaki ránéz erre a térképre, akkor látja, hogy hol nincs elég víz.
m.cdn.blog.hu/ri/richvarga-mfk/Magyarorszag_vizei.jpg
nem arról van szó, hogy nincs ivóvíz. nem arról van szó, hogy ne lehetne még vízutánpótlást biztosítani. hanem arról, hogy ezt nem egy baszott nagy kínai akkumulátor gyárhoz kellene kapcsolni a tiszántúlon legalább is.

és felőlem verjék meg sokadjára gyurcsányt, űzzék el a soros alapítványt. ez egy elbaszott projekt az egy nyilvánvaló dolog. és megannyi elbaszott projekt van csak debrecenben.

tűz fal 2022.09.01. 08:31:06

@cvsvrs:
Yorg már írta ezt:
"Valójában az akkugyártás egyáltalán nem olyan vízigényes, mint amilyennek az ellenzéki propaganda hazudja. A lítiumbányászat tényleg az, na de azt nem Debrecenben vagy még csak nem is Magyarországon végzik."

Ha továbbra is kitartasz az álláspontod mellett, akkor ne Magyarország vizeinek a térképét mutogasd, hanem azt cáfold, amit írt.

tűz fal 2022.09.01. 08:33:34

@cvsvrs:
"a ref. egyháznak a közhangulathoz van köze. és ha az fidesz párti, akkor azt erősíti fel. és ha fidesz ellenes, akkor azt."

És ha elkezdik nem pártolni a Fideszt akkor mi lesz? Muszlim félhold meg szivárványos zászló a református templomokon?

2022.09.01. 09:14:25

@tűz fal:
a fideszt legvalószínűbben a fidesz váltaná. a kormányra a fidesz másod, harmadvonala veszélyes.

Gógita 2022.09.01. 09:21:32

@cvsvrs: A gyártás során mivé alakul át a víz?

Gógita 2022.09.01. 09:24:06

@cvsvrs: A sok "elbaszott" projekt állásokat teremt ezrével. Munkahelyeket, jövedelmet, megélhetést. (Az aksi igény most éppen az egekbe tart, tehát kurrens, piacképes termékről van szó.)
Az lehet a gond Debrecenben, hogy már túl sok a munkahely. Máshová kellene vinni. Szerintem is.

Yorg 2022.09.01. 09:30:41

@cvsvrs: "az akkumulátor gyártás ugyebár kibaszott vízigényes. és elég nagy a környzeti terhelés. ellehetetleníti a földművelést, az élelmiszeripart, az agráriumot."

Nem érted, hogy ez az LMP hazugsága? Miért ismételgeted?

"a kínai vállalat azzal a tudással döntött Debrecen mellett, hogy a teljes (!) déli iparterület víziközmű-kapacitása 1080 köbméter per óra lesz az állam és az önkormányzat által elvégzendő infrastruktúra-fejlesztés után

...

Ami a vízfelhasználást illeti, az az 1980-as évek közepén volt a „csúcsra járatva”, amikor a Debreceni Vízmű Zrt. adatai szerint a napi vízfelhasználás megközelítette a 90 ezer köbmétert. Jelenleg ez a 40 ezer köbmétert sem éri el, ami Papp László olvasatában azt jelenti, hogy a vízhasználat a debreceni ipari területek telítődésével sem érné el a negyven évvel korábbi szintet (akkoriban az élelmiszeripar volt különösen vízigényes).

Ma a szakemberek szerint napi 70-80 ezer köbméter víz áramlik Debrecen alá, továbbá 30 ezer köbméternyi víz érkezik a Keleti-főcsatorna felől, ezért a polgármester szerint nincs ok aggodalomra a város vízkészlete miatt. Hozzátette: jelenleg a napi átlagosan 40 ezer köbméteres debreceni vízfelhasználatból az ipar része nem éri el a 10 ezer köbmétert.
Cáfolta, pontosabban ostobaságnak nevezte, hogy a Civaqua-programot a CATL miatt hajtanák végre. Rámutatott, a Civaqua egyrészt a Hajdúhátság öntözését szolgálja majd, másrészt napi 21-23 ezer köbméter víz közvetlenül a városba áramlik a Tócóval, ha véget ér a folyamatban lévő első ütem (a második ütem pedig megtriplázná ezt)."

civishir.hu/helyben-jaro/2022/08/kiderult-hogy-mikor-dobna-be-a-torolkozot-debrecen-polgarmestere

Gógita 2022.09.01. 09:31:47

@tűz fal: "És ha elkezdik nem pártolni a Fideszt akkor mi lesz? Muszlim félhold meg szivárványos zászló a református templomokon? "

És tele vagyunk olyan "keresztényekkel" is, akik ezt nem értik.
Akik simán leszavaztak az ellenzékre, amely gyűjtőhelye az összes anti-keresztény, pogány, sőt, kifejezetten keresztény ellenes pártoknak, erőknek és embereknek.

És nem akarják érteni, hogy ez miért baj?
Azt sem, hogy nem csak azért szavazunk mi többiek a Fidesz-KDNP-re, mert ők képviselik legjobban és felvállaltan a mi érdekeinket, hanem azért is, mert nincsen másik, potenciálisan kormányképes ker.dem. erő.
Ezt sem értik.

Yorg 2022.09.01. 09:55:40

@Gógita: Nem a kormány döntötte el, hogy Debrecenben legyen az új gyár, hanem a CATL.
Ami logikus: Debrecenben van a BMW-gyár, nem Miskolcon.

2022.09.01. 09:58:54

@Yorg:
ezt értem, hogy oda lehet vezetni a vizet egy baszott nagy kínai akkumulátorgyárhoz.

csak arra vízre elsősorban a környező erdőspusztának volna elsődlegesen szüksége. akkor is ha az erdőspuszta nem fizet annyi iparűzési adót, mint az óriás kínai üzem. feltéve, hogy az ökologikus szempontok előrébb valók. debrecenben a déli ipari parkba olyan high tech ipart kellene telepíteni, ami kevéssé vízigényes.

Yorg 2022.09.01. 10:00:01

@tűz fal: Majd pont a Református Egyház, aminek a zsinatának a lelkészi elnöke Balog Zoltán, fog hirtelen szembefordulni a kormánnyal. Cvsvrs wishful thinkingje az egész.

2022.09.01. 10:04:31

@Yorg:
ha rajtam múlt volna, akkor a bmw elektromos autógyártó részlege esztergomban váltotta volna ki az elavóban levő suzuki gyárat. az akkumulátor gyártás (kisebb volumben) mehetett volna a bosch mellé miskolcra.

Yorg 2022.09.01. 10:04:53

@cvsvrs: Nem értesz te semmit, el se olvasod rendesen, amit írok. Matek helyett neked a "reformszocializmus" az ideológiád.

"a kínai vállalat azzal a tudással döntött Debrecen mellett, hogy a teljes (!) déli iparterület víziközmű-kapacitása 1080 köbméter per óra lesz"

1080 köbméter per óra az nudli. Az ellenzéki hazugságokkal, amiket te is terjesztesz, ellentétben az akkugyár vízigénye nudli.

Yorg 2022.09.01. 10:05:28

@cvsvrs: Az ország szerencséjére nem rajtad múlt.

Yorg 2022.09.01. 10:07:54

@cvsvrs: "debrecenben a déli ipari parkba olyan high tech ipart kellene telepíteni, ami kevéssé vízigényes."

Ez történik. A lítium akkugyártás kevéssé vízigényes high tech ipar. Vagy te azt képzelted, hogy kénsavas ólomakkut fognak ott gyártani, vagy mi?

Yorg 2022.09.01. 10:16:34

@cvsvrs: "és amit most odavezetnek az a keleti főcsatornából megy, csak nem az erdőpusztába, hanem a kínai akkumulátorgyárba."

1080 köbméter per órát. Ami nudli.

"ezt hívják környezetrombolásnak, hazaárulásnak, stb. ha ezt gyurcsány és kóka csinálja és nem orbán és palkovics, akkor is tapsolnál?"

Ezt hívják monomániának, rögeszmének, matek- és logikamentességnek, amire nem hatnak a forrásokkal, számokkal alátámasztott észérvek.

Yorg 2022.09.01. 10:32:20

"ahol most még a gaz is kiszárad."

Persze, mert most rekordaszály van. Most minden kiszáradt. Még a Rajnán is korlátozni kellett a hajózást, csak könnyebb hajókat engedtek rá. A dunai hajózás is lényegében megszűnt, mert Szerbiáben homokpadok vannak a folyó közepén. Hagyjál már a hülyeségeiddel légy szíves!

Yorg 2022.09.01. 12:03:07

@cvsvrs: Muhahaha! Ez nagyon gyenge volt.

Wildhunt 2022.09.01. 21:16:24

@cvsvrs: és máris lehetne mocskosfideszezni a közlekedési infrastruktúra túlterhelése miatt. Jó hogy a következő 20 évben nem juttok kormányközelbe.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása