magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A bicskei ügy pozitívuma

A bicskei ügynek van egy hatalmas pozitív hozadéka.

Eddig a liberális médiák éjt nappallá téves harsogtak papi pedofíliáról. Hiába mondta mindenki: minden felmérés szerint a legtöbb ténylegesen pedofil cselekedetet rokonok és pedagógusok követik el, s ez utóbbiak közül különösen azok, akik bentlakás iskolákban vagy árvaházakban dolgoznak.

Most a libbantak lábon lőtték magukat: ők is megerősítették ezt, hiszen a napvilágra került esetben egyetlen pap sincs.

Szerintem Perinta dühében tépi a függönyt: a sajátjai vették el évek alatt szisztematikusan kiépített témáját.

Nála maradva, véletlenül ráleltem egy 10-éves előadására, akkor még nem volt közéleti személy, még csak szűk egyházi körben eretnekeskedett:

Az anyag érdekes, tulajdonképpen meg is látszik az egász marháskodás szellemi alapja. Kicsit leegyszerűsítve azt mondja: a Bibliának nincs rögzített üzenete, mert minden csak az adott rész adott társadalmi-történelmi kontextusához mérve igaz.

A ravaszság ebben az, hogy ez részben tényleg igaz, de csak részben, itt pedig abszolutizálva van. S ő büszkén el is ismeri: posztmodern értelmezésről beszél. Ami azt jelenti: minden mindent jelenthet, hiszen nem "dogmatizmus" kell, hanem "kontextusfüggő értelmezés".

Ezek a posztmodern értelmezők azonban egy dolgot sose vesznek észre: ha minden mindent jelenthet, akkor az ő értelmezésük is csak egy a sok közül. Érdekes: amint ezzel szembesülnek ezek a posztmodern "értelmezők", azonnal dogmatikusak lesznek, csak immár a saját értelmezésüket emelik dogmává.

Ez ugyanaz, mint a protestantizmus alapproblémája: a sola scriptura elv. Ugyanis nem lehetséges kereszténység ilyen alapon, mert egyrészt a Bibliában vannak ellentmondások, másrészt a szöveg jellemzően nem szószerint világos tartalmú, azaz mindenképpen kell egy külső értelmezés, ami azonban ellentmond a sola scriptura elvnek.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr718337517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2024.02.26. 07:13:02

nem meglepő módon ilyen a liberális politika direkt félreértelmezik a bibliát és probalkoznak papokat is bemocsoklni szerencsére sikertelenül
index.hu/belfold/2024/02/20/szexualis-zaklatas-eroszak-pedofil-pap-gorogkatolikus-egyhaz/

Gelmerrrrr 2024.02.26. 09:32:02

Az anyag érdekes, tulajdonképpen meg is látszik az egász marháskodás szellemi alapja. Kicsit leegyszerűsítve azt mondja: a Bibliának nincs rögzített üzenete, mert minden csak az adott rész adott társadalmi-történelmi kontextusához mérve igaz.
-------------------------
1. Anyag? Az anyag hang nem van, stak ezt rakem: ana gho, az az ana vagyis.
2. Érdekes? Az érdek egy sklavenaufstandi hang, de stak indogermán és germán er és ár stuma van.
3. Tulajdonképpen? Ez egy bullshit új-ónemmagyar frazeológia, németizmus, eigentlich volna, de a tulajdon a tolvajdon, a tele stumától, a kép az hép volna.
4. Marha he? A marhát marokjuk, germán marha, ahogy a lovat lopjuk, lovatjuk.
5. Szellem? Ez egy nyelvkakilási hang, dúrgerni.
6. Alap? Ilyen hang nem van, nyelvkakilás, az al magyarul túl, Grund raku és stuma.
7.Nem egyszerű, hanem egyrakású vagy egyartájú.
8.Üzibüzi? Ezt nem rakem, magyarul nakrakta.
9. Mert hangot dúrgeri, libcsizmus, írva stak nem csak.
10.Nem ad, hanem rejni.
11. Nem igaz, hanem rakta, raktaga.
12.Társadalom? Libernyák műhang, dúrgerni.

Gelmerrrrr 2024.02.26. 11:05:46

Ezek a posztmodern értelmezők azonban egy dolgot sose vesznek észre:
----------------
1. Nem ért, stak er és ár stuma van, magyarul verstehen rakni.
2. Nem dolog, ez dulgs volna, de erről majd máshol.
3. Nem észre, ezt dúrgerni, maradáj, az indogermán ueidh stumától ered, rokonja a libcsi jevevényhang vizsgál...

4.Hát a Bibilia egy rossz példa, attól, hogy nem az a stuma, raku, hanem mondjuk a nyelv, ahogy a ráció. Igenfontos szelentni a rációt, ahogy mondjuk egy nyelvnek a rációjat és struktúráját a perspektivizmustól. Van egy system, annál a systemánál rendraku folyton ugyanaz, de azt is ide kell rakni, hogy a systema is perspektivikus részint, attól, hogy a rend, ráció már függ a nyelvtől.

De másrészt nem dolog, de ez dulgs volna, Schuld, így mondjuk, hogy tenkős, Dinges, hanem ubedingt. Az ubedingt beszélni más ahogy a modern Begriffssprache, így mondjuk posztmodern vagyem, attól, hogy nem tenkő van, hanem stuma, ahogy az ubedingt.
Példák:
- zsiguli ló, lovatva van.
- lotyó ló, zsiguli, de marha is.
-maladó, malac csirke is.

Vagy egyéb más példa mondjuk a bot vagy stékkó, stuk, vagyis Stecken Stock, az egyik a beu-bu-bá hangmímelő hangtól, ahogy bot, a másik a sti stumától, ahogy csikó, stikó is, a harmadik a steu, csu stumától.

A másik: a nyelv már ab ovo racionális, a magyarnak van egy dohopa(tief) struktúrája, ettől van kirakni:
-ena baru.
-ona barna.
-anya barma.

A rakta és ráció már ettől a kirakástól rakód tovább, így ez egy geschlossenes system.

Gelmerrrrr 2024.02.26. 11:09:05

dogmatikusak lesznek, csak immár a saját értelmezésüket emelik dogmává.
------------
1. Nem ért, hanem rak.

2. Hát igen, de ezt folyton látja az ember, habár azt nem mondanám rakásnak, ahogy ez a fingristáknál van. Egy rakás ilyen ember van, hogy nem látják, hogyha ők ilyet írnak, hogy úgy más is volna, erre rakta példa a fingrizmus libcsizmusja(hogy úgymondjem).

Tapi2021 2024.02.26. 11:31:27

"azaz mindenképpen kell egy külső értelmezés, ami azonban ellentmond a sola scriptura elvnek."

És van is mindegyik új alapítású, "magán" egyháznál, az alapító(k)é!

Ahol a scriptura mást ír, mint, amit az alapító(k) mond, ott mindegyiknél az alapító(k) ÉRTELMEZÉSE az elfogadott!
(Akkor is, ha az magából a scripturából jól cáfolható.)

Gelmerrrrr 2024.02.26. 11:34:04

társadalmi-történelmi kontextusához mérve igaz.
---------------
1. Nem igaz, hanem rakta.

2. Hát-hát! A társadalom már stak egy libcsizmus, libcsi műhang, éshát ez az! Én a Bibilia laguján inkább raknám ide mondjuk a szokásrakták olyan részjét,ana indogermánizmus és germanizmus, vagyis magyarizmus.

Ma butaká van és libcsizmus, de nekem a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a nyelvtől rakott rakta germanizmus.

Egy szokott példám: mundiumnak innen a lány baszik vagy egyéb, abortuszt tesz, úgy ontológiailag nem nő, se raktailag, úgy az úton erővel durrantani és meredejteni soll, skull az embernek.

Ez egy probléma, hogy hogyan is szelentsünk, különítsünk.

3. Jah, nem mérve, hanem rekkve, nem mérünk, hanem rekkünk.

cvsvrs 2024.02.26. 15:09:50

a sola scriptura elve azt jelentette, hogy a pápaság értelmezéseit nem fogadják el. és egyébként ebből az következően azt is, hogy kálvin értelmezését sem feltétlen kell követnie még a protestánsoknak sem. lehet, de nem muszáj.

ebből következően a protestantizmusban mindenki a maga módján vallásos. rendesen elolvassa a szentírást, vagy amit egy adott közösségben annak tartanak, kanonizált irodalmat lényegében. és azt maga értelmezi. úgy, hogy csak az írás számít.

nincs tanítóhivatal. illetve van, mert mondjuk fazekas és csokonai nem úgy értelmezték a bibliát, ahogyan a kollégiumban a puritán tanítóik. kirúgták őket. és aztán visszafogadták mondván, hogy mégis csak nekik van igazuk.

cvsvrs 2024.02.26. 15:12:12

@Tapi2021:
ez az inkriminált hölgyemény tkp. modern korilutheránus vallású. nem hiszi pál apostolt. egy evangelikusnak nem is nagyon kell hinnie. ti. pál nem volt valódi apostol, hanem csak önjelölt. persze a bizánciak szerint éppen, hogy ezért volt ő a legnagyobb és nem péter.

cvsvrs 2024.02.26. 15:20:34

nem kell külső értelmezés. a biblia szerint legalább is.

Máté 22:36-40
36 Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
37 Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedbõl, teljes lelkedbõl és teljes elmédbõl.
38 Ez az első és nagy parancsolat.
39 A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
40 E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.

a biblia nem mondja azt, hogy kérdezz meg egy papot, tanító egyházat, apostoli szent széket, bármi effélét, rabbit. a bibliában az van, hogy az effélék azok farizeusok mind. te higgyél csak úgy. teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből.

és szeresd a szomszédod mint tenmagad. az eredetiben szomszéd van. azt károli felebarátnak fordította. amit embertársként értelmeznek. ami alapján szeretni kellene boldog boldogtalant. ebben vita van. de hogy külső értelmező nem kell abban nincsen.

cvsvrs 2024.02.26. 15:28:02

ezért van az, hogy egy protestáns templomban bárki hozzászólhat, már akinek a gyülekezet megengedi. nem kell teológiát végeznie.

a protestáns néptanítók azt mondják, hogy a teológiát dobják a sutba a szkíták szívbe írt igazságágoz, a napkeleti bölcselethez. a sumér mesevilághoz. lényegében egy mitikus ősvalláshoz, az őspogánysághoz. és ebbe a népi ünnepkörbe kell bemelni a betlehetmi sztorit. és ilyenformán a népvallást kell megalkotni.

amire a róm.kat. egyház azt mondja, hogy ez ÚJPOGÁNYSÁG. ami a protestáns nézőpontból a NÉPVALLÁS. ez lesz a befutó. nem az inkriminált hölgyemény, nem is orbán és bayer "kereszténysége".

_Neville 2024.02.26. 15:29:09

@Tapi2021: Ezért szaporodnak osztódással 500 éve a protestáns egyházak. Ha nincs tekintély, akkor miért ne tudhatnám jobban akár Luthernél és Kálvinnál is?

cvsvrs 2024.02.26. 15:33:30

pl. azt írja a fidesz helyi propaganda lapja, hogy tesztelték a svédasztalos étkezést a közétkeztetéseben. minden gyerek olyan és annyi ételt szed a kínálatból, amilyet és amennyit akar. svédasztal liberalizálja a közétkezetést. ideologikusan keresztényszocializmus.

szeresd felebarátodat, és ne pazarold az élelmiszert. viszont amit szeretsz abból szedjél amennyit tudsz. szükségleteid szerint. és járulj mindehhez hozzá képességeid szerint. ez ugye a macizmus. összekapcsolják a bibliával. keresztényszocialista világkép.

Gelmerrrrr 2024.02.26. 15:42:52

@cvsvrs: nagy parancsolat a törvényben?
--------------
1. Nem parancs, ez egy libernyák jevevényhang, hanem az ősmagyar rengyó.
2. Nem törvény, hanem tarvány, ez a szántott feld, a magyarnak rakvány van.

Gelmerrrrr 2024.02.26. 15:44:36

@cvsvrs: a szkíták szívbe írt igazságágoz,
------------
1. Nem igaz, hanem raktaraku.
2. Nem hoz, ez itt nem Örményia, hanem nak-nek, ra-re.

3.Teneked nagyon nehéz az egész, attól, hogy libcsi vagy. Libcsizmusokat makogsz.

cvsvrs 2024.02.26. 15:47:23

@_Neville:
a protestantizmusban hogyne lenne tekintély. csokonai vitéz mihály a tekintély. móricz zsigmond a tekintély. az author. móricz 19-ben támogatta a földosztást és a tanácsköztársaságot (!), utána persze egy hónap múlva elítélte a létrejött zsarnoki rendszert, utána 1920-ban írt regényt. légy jó mindhalálig címmel. és authoritássá vált. tekintélyes szerzővé.

csak nem a papok tették azzá, hanem a nép.

Gelmerrrrr 2024.02.26. 16:00:38

@cvsvrs: népvallást kell megalkotni.
-------------
1. Vallás? Az egy libcsizmus, vélés, választás.
2. Alkoholizálni stak a libcsi alkoholizál.

cvsvrs 2024.02.26. 16:03:11

a magyar protestantizmus a népvallást akarja megteremteni. tkp. a katolikusokat kitéríteni a római és a görög hitükből. váljanak magyarrá. és higgyenek a magyar irodalomban. persze hihetnek a görögökben is.

a görög kultúrához kapcsolódik a magyar. a keresztségben. például aprodité csodája.

hányszor lephette sűrű őszi köd
e tört, kimustrált istenszobrokat,
hogy itt is, ott is, kő redők között
egy-egy sötétlő moha folt akad.

emberszabású égi istenek,
tinéktek is de földi sors jutott!
nem jár felétek zarándok-sereg,
csak legelészve kóborló juhok.

s lám, mily egykedvű gőggel tűritek
a felségsértő, trónfosztó időt!
kőszemgolyótok félelmetes és riged
tekintettel néz el fejem fölött.

de aphrodité szobrán még
nem ülne itt sem dermesztő hideg:
lesütve finom metszésű szemét,
ölére néz, hol a szépen kitelt

combok közén kis háromszögletű
foltot formál a bársonyos moha...
s e lágy bozonttól langyosul a kő,
és él az öl - és nem hal meg soha.

ez egy protestáns költő verse. mészöly dezsőé. fel van világosodva, hogy a görög kultúra nem szent bazilból áll, az is persze, aphrodité csodája érdekesebb lehet adott esetben.

Kérdésemvan 2024.02.26. 20:04:19

@vasútihíd: rólad évek óta nem tudom eldönteni, hogy egy zseniális troll vagy, vagy az Ivánhoz hasonló elmebeteg. A zsenirevszavazok, mert ennyire hülye egy ember nem lehet:)
Lehet persze, lásd deják tompi

Tapi2021 2024.02.27. 09:43:28

@cvsvrs: " te higgyél csak úgy. teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből."

Miben?

Ha nincs egyértelmű, tisztázott tanítás, és akik ezt tanítják, ahány ember, annyi hit!

És akkor annyi tévedés is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása