magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mormon szenzáció

Sehol se volt ez hír, ami nem véletlen, hiszen a téma kb. ismeretlen Amerikán kívül. Kívülállónak eleve hosszasan kell magyarázni mi is történt. Én is csak azért írom meg, mert van belőle mormonfüggetlen tanulság.

Maga a hír: a kirtlandi (Ohio, USA) templomot a Krisztus Közössége eladta az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának most, idén március 5-én, 195 millió dollárért. A temlommal együtt annak teljes kincstára is járt, mely korai mormon tárgyakat. dokumentumokat tartalmaz.

De a magyarázat: mi is a mormonizmus?

Az alap: bár a mormonizmus nehezen tekinthető keresztény vallásnak, mégis eredetében az amerikai vallási áramlat, az újprotestantizmus egyik vadhajtása.

Az újprotestantizmus lényege: az eredeti protestantizmus lázadása a katolicizmus ellen jó és helyes lépés volt, de nem volt elég határozott, így tovább kell venni. Azaz az újprotestantizmus a protestantizmus elleni protestantizmus.

Történetileg az újprotestantizmusnak 4 nagy szakasza volt, mindegyik ma is jelentős felekezeteket hozott létre.

Most ezeket nem sorolnám fel, itt csak a 2. szakasz releváns. Ez a XIX. sz. eleji Amerikában lett, elsősorban a kálvinisták és az 1. szakaszban képződött csoportok között ment végbe. Alapvetően 3 ma is jelentős csoport származik innen, de a közös alap, hogy eddig valami fontos nem lett észrevéve a Bibliában, ezért Isten prófétákat szólított el az "igazi kereszténység" visszaállítására, ezek:

  • E. G. White agyszüleménye: az adventizmus,
  • Stone és Campbell prédikátor mozgalma: ez ma „Krisztus Egyháza” vagy „Krisztus Tanítványai” néven megy,
  • Joseph Smith műve: a mormonizmus.

Az előbbi kettő ma nagyjából normális protestáns felekezet, apróbb hóbortokkal (lásd: az adventisták szerint a szombatot kell ünnepelni a vasárnap helyett és nem szabad disznóhúst enni). A mornonizmus viszont kifejezetten eltávolodott a kereszténységtől, bár ők magukat tekintik az egyetlen igazi keresztényeknek.

A mormonizmus története rendkívül kalandos. A mormon önbevallás szerint Joseph Smith 1821-ben, 15 éves korában kapott látogatást egy angyaltól. Aztán megkapott egy ősi könyvet, melyben az amerikai kontinens őslakosságának valódi története van, mely leírja többek között, hogy amerikai indiánok ősei zsidók, akik az i. e. VI. században Arábiából vándoroltak Amerikába, ott hatalmas civilizációt létrehozva. Végül Smith 1830-ban meg is alapította az új egyházat, pontosabban - mornon szavakkal - visszaállította Krisztus egyházát.

Most nem részleteznem, mert most a lényeg csak az, hogy Smith 1844-ben meghalt, megölte őt egy mormonellenes tömeg Illinois-ban.

Mint ez szokott lenni, káosz lett, a mormonok részekre szakadtak, hiszen nem maradt vezető, nem csak az elnök Joseph Smith halt meg, de helyettese, az öccse is.

Összesen 6 fő csoport alakult ki, ezek többsége elvándorolt a helyszínről. Ez a 6 fő csoport persze később tovább is osztódott, szakadt, de mind a 6 máig létezik (bár a legkisebbnek 100-nál kisebb ma a tagsága).

Messze a legsikeresebb csoport az, melyet Brigham Young vezetett - a Church of Jesus Christ of Latter Day Saints. Ők elhagyták az USA akkori területét nyugati irányban, s a mai Utah államban és környékén telepedtek le. Ez a csoport még az eredeti mormon doktrínához képest is vad tanításokat fejlesztett ki később. De ma nekik 10 millió feletti tagságuk van, s az egész világon missziós tevékenységet fejtenek ki: amikor Magyarországon mormon misszionáriusokat látunk, akkor az ez a csoport. Anyagilag is ők a legsikeresebbek, jelenleg az USA második leggazdagabb egyháza, csak az amerikai katolikus egyház gazdagabb náluk, bár ha csak likvid vagyont nézünk, akkor a mormonok gazdagabbak (hiszen hiába vannak a katolikusoknak papíron milliárdos értékű katedrálisaik, ezeket nyilván nem tudják eladni).

A második legsikeresebb csoport Joseph Smith özvegye és közös gyerekük körül alakult ki. Ők jellemzően nem vándoroltak el, maradtak a környéken. Magukat RLDS néven nevezték (Reorganized Church of Jesus Christ of Latter Day Saints). Ők maradtak az eredeti tanításnál, sőt az alapító egyes extrémebb kései tanításait eltörölték (pl. a többnejűséget). Ez a csoport csúcspontján 300 ezer taggal rendelkezett.

Most nem írnám le részletesen minden csoport működését, a lényeg, hogy politikailag - mert ez nagyon fontos az USA-ban - szinte mind a konzervatív oldalon van, sőt egyes marginális kisebb szakadár csoportok egyenesen szélsőjobbosnak számítanak amerikai mércével (jellemzően ezek rasszisták, ezért). De elmondható: ezek a mindenkori amerikai jobboldal fősodrához tartoznak. (Az amerikai elnökválasztásokon Utah államban az utóbbi 50 évben mindig a republikánus jelölt nyert, függetlenül ki volt az, azaz pl. 2020-ban is Trump nyert ott 58 %-kal, míg országosan csak 46 %-ot kapott és vesztett.)

Valami máig nem világos okból a már említett RLDS csoport a XX. sz. 80-as éveiben elkezdett reformálódni. Egyrészt kezdtek közelíteni a protestáns fősodorhoz, lassan nem-fontosnak nyilvánítani olyan alapvető elveket, melyek a mormonság alapjait képezik, pl. a Mormon Könyve immár nem "egy a szentírások közül", hanem "kiegészítő ihletett írás a Biblia mellett", s immár nem tekintik magukat az "egyetlen igaz egyháznak". Másrészt kezdtek menni "balra", lassan, de folyamatosan átvéve a progresszívista eszméket: lett női papság, homoszexuálisok pappá szentelése, majd női felsőpapság is, most már egynemű házasság is. Mindezt megkoronázta az egyház átnevezése: immár nem Reorganized Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, hanem Community of Christ.

A reformok rendkívül eredményesek lettek, persze az ellentétes irányból nézve. A reformok miatt a tagság folyamatosan csökken, több csoport is kivált, különböző időpontokban. Ezen kívül kb. 25-30 ezer aktív tag nem csatlakozott ugyan máshová, nem szakadt el hivatalosan, de nyíltan bojkottálja a reformokat, nem vesz részt az egyház hivatalos életében, hanem amolyan hagyományörző klubokban találkozik egymással. Ma már nem képesek missziós tevékenyslgre se külföldön: a 2012-es egyházügyi tv. előtt Magyarországon is bejegyzett egyház voltak Krisztus Közössége néven, bár alig 20-30 taggal.

A RLDS nagy ereje az volt eddig, hogy a XIX. sz. végén az amerikai Legfelsőbb Bíróság őket ismerte el az eredeti egyház jogutódjának, így a kevés 1844 előtti mormon vagyon legnagyobb része az övék lett. Ennek része volt az egyetlen mormon templom, mely még Joseph Smith életében megépült, ez volt a Kirtlandi Templom.

a kirtlandi templom (Google Earth)

az RLDS központi épülete, szerintem ezt is eladják pár éven belül - a kis zöld üres részre a kis templommal jósolta Joseph Smith a visszaállított Ciont, ez egy másik mormon csoport tulajdona, így ezt nem fogják tudni megszerezni a nagy mormonok

A lecsökkent tagság és a bojkottáló hívek miatt azonban mára a volt RLDS, azaz a Krisztus Közössége csődközeli állapotba került, egyes hírek szerint már a tagok által fizetett egyházi adó több mint fele a központi épület fenntartására, az alkalmazottak fizetésére megy el. Az egyház kezdte eladogatni a vagyonát. S most sorra került egy jelképes épület a maga felbecsülhetetlen kincseivel is. S persze a legjobb vevő ki más lehetett volna, mint a fő konkurrencia. Ez a lépés minden RLDS-hívő, de minden más mormon számára is - kivéve persze a negy mormon fejezet híveit - szégyenletes lépés.

Mi a tanulság? Az, hogy ha "haladsz a korral", akkor feladod önmagad, az igaz hívek elmennek, újak meg nem jönnek.

a hír a nagy mormon egyház egyik híroldalán - nekik ez persze hatalmas győzelem

Címkék: közélet
26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6118349845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cvsvrs 2024.03.16. 09:23:29

ez a mormon templom debrecenben.

a horthy rendszerben villa volt. 19. századi újarisztokrata családé. akik üveg és porcelánkereskedők. nőágon részben zsidók. a monachiában már szabadon lehet nyomtatni pénzt. azt megkapják ezek a nagykereskedők. és hozzák be a zsolnay termékeit pécsről, hordják be az árut csehországból, illetve ausztriából is.

ezzel legalább két probléma van. az egyik, hogy a pénz a semmiből jön létre. és mindenkinek egy kicsit kárára, rovására teremtik úgy, hogy ebből magánbiznisz épül. és a másik, hogy ha egy kereskedő csak befelé hordja az árut és nem viszi kifelé, akkor a szabad piac természetes védettségét felszámolja.

ez a család ettől függetlenül hazafias. kossuth lajos lánytestvérét gyakran vendégül látták ebben a villában. persze ilyenformán politikai kapcsolatokat építenek. arra törekednek, hogy kulturáltak legyenek az alkalmazottak.

aztán jönnek a kommunisták. azok beosztják őket raktárosnak az üvegipari ktsz-be. a másik véglet. hogy ezeket az embereket lenyomják, amenyire csak lehet.

ez a villa a sebészeti klinika sportorvosi intézete lesz.

majd jön a rendszerváltás. és eladják aprópénzért a mormonoknak.

cvsvrs 2024.03.16. 09:24:11

na most ebből melyik kurzus volt a problémás? az összes.

cvsvrs 2024.03.16. 09:49:58

de ugye mind a horthy, mind a kádár rendszerből szerintem van mit kulturálisan átemelni. az orbánizmusból mit lehet?

antall józsef idején eladták az épületet. mert azt mondták, hogy az ország el van adósodva. csődben van. gdp arányosan 80%-os eladósodás volt akkor is. amire azt mondták, hogy azt részben sem lehet elengedni. antall nem azt mondta, hogy mérjék már fel, hogy azt a pénzt ténylegesen hogyan pengették el, mennyi ment beruházásokra, fogyasztásra és kamatra. mi az, amit elloptak azért, hogy megindítsák a spontán privatizációt.

persze ez esetben antallt nem választották volna ki abba a szűk körbe, amiből a nép "választhatott". 1900 januárjától a pálffy g szerkesztette a "nemzeti" híradót úgy, hogy az mdf volt a vezető hír. így szervezta pozsgay és a hazafias népfront. mert ő mdf-mszp koalíciót akart, így akart államfő lenni. az első "szabad" választásokon az embereknek azt sem tudták, hogy kik a jelöltek.

és utána jött a többi kormány. a "szocialisták". és antallból lesz szent, hogy milyen nagyszerű ember volt, hogy ezt a villát néhány ezer dollárért eladták a mormon egyháznak.

volt akár 1 debreceni is, aki ezt akarta? aligha. és hogy hívjuk ezt a rendszert: "demokrácia".

vasútihíd 2024.03.16. 15:47:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerinted joseph smith tényleg kapott látogatást egy angyaltól vagy csak hazudta?

_Neville 2024.03.16. 16:14:15

" A reformok rendkívül eredményesek lettek, persze az ellentétes irányból nézve. A reformok miatt a tagság folyamatosan csökken, több csoport is kivált, különböző időpontokban"

Mindig ez az eredmény, és mégis rendre vannak új versenyzők, akik azért megpróbálják :D

cvsvrs 2024.03.16. 17:16:34

@_Neville:
ehhez képest a katolikus egyházban várható szakadás.
mert hogy a közönség nagy része nem hisz a római pápaságban. abban, hogy vatikánban főokosok ülnek. nagyon nehéz is hinni, mert ratzinger és bergoglio féle iránymutatások eltérőek. benedek lényegében az ortodox irányt vázolta, péter helyett kövessétek pált, ő az első próféta, ez a keleti keresztény világkép. ferenc pápa pedig unortodox. ez a nyugatos trend.

és a közönség véleményem szerint egyikbe se hisz igazán. mert hogy a maga módján vallásos. bármelyik irányba hajlik el a pápaság problémás. ha a katolikus egyház a kettő között akar megállni, akkor az viszont megköveteli a reformokat. amit egyesek követnek, mások meg nem. és ez újabb szakadáshoz vezethet.

Madarász Henrik 2024.03.16. 17:17:33

A német katolikus egyház és a német és skandináv protestáns egyházak is így fogják végezni, most is csak azért nincsenek csődben a német keresztények, mert a német állam szedi be az egyházi adót.

Madarász Henrik 2024.03.16. 17:22:30

@cvsvrs: Mindkét esetben veszít híveket az egyház, de a liberális út a biztos bukásba vezet, a konzervatív tovább megmaradhatna, az iszlám hatalomátvételig.

cvsvrs 2024.03.16. 17:28:38

@Madarász Henrik:
a német-római egyház a cdu/csu. 10-12 százalékponttal vezetik a közvéleménykutatásokat. 30% közeli támogatottságuk van. és valószínűleg ők adják 21. bundestag német kancellárját.

Madarász Henrik 2024.03.16. 17:48:03

@cvsvrs: Németországban kisebbség a katolikusok, a többség protestáns, különben a CDU/CSU már nem keresztény pártok, egy keresztény párt nem támogatja a buziházasságot, az abortuszt és nincs iszlám tagozata.

cvsvrs 2024.03.16. 17:50:43

@Madarász Henrik:
szükség van egy liberális önkorrekcióra.

Madarász Henrik 2024.03.16. 17:59:08

@cvsvrs: Nincs szükség, ezek álkeresztények, mint Angela Merkel volt. A liberalizmus pusztulásba viszi a keresztény egyházakat.

cvsvrs 2024.03.16. 18:09:50

@Madarász Henrik:
merkel féle elképzelés az volt, hogy a muszlimok egy részét befogadják és áttérítik a kereszténységre. oké, hogy ez naivitás volt, azonban egy keresztény párt elvben miért ne lehetne nyitott a muszlimok irányába is.

_Neville 2024.03.16. 18:10:05

@cvsvrs: Pontosan a progresszívek miatt lehetséges szakadás a katolikus egyházban is. Úgyhogy nem "ahhoz képest", hanem éppen ezért. És totál félreérted a sztorit, hogyha szerinted valaki ezért "nem hisz a pápaságban" :)

cvsvrs 2024.03.16. 18:14:45

@Madarász Henrik:
merkel? ne viccelj már. merkel miért ne gondolkodott volna keresztényi módon? azt mondta, hogy be kell fogadni mindenkit, ami a háború elől németországba menekülne. meg kell próbálni a keresztségre téríteni. és egyébként aki nem a német törvényeket nem tartja be azokat világias módon ki kell utasítani. ebben mi az, ami ebben nem keresztényi?

Madarász Henrik 2024.03.16. 18:17:56

@cvsvrs: Az iszlám tanítása szerint egyetlen igaz vallás létezik az iszlám, mindenhol át kell vennie a hatalmat ahova eljut, utána fel kell számolnia a pogány egyházakat , a zsidók és keresztények megmaradhatnak, de fejadót kell fizetniük a híveiknek a megtűrésükért cserébe.

Madarász Henrik 2024.03.16. 18:20:03

@cvsvrs: Szó sem volt semmilyen keresztény hitre áttérésről a német állam részéről, Merkel soha nem mondott ilyet, csak ölelgette a muzulmánokat.

cvsvrs 2024.03.16. 18:21:44

amikor merkel körbe adott egy papírt, hogy minden politikai vezető írja rá, hogy mennyi menekültet fogad be, és orbán beírt a hungary rovatba egy nullát, akkor azzal beírta magát a történelemkönyvbe. de ez nyilvánvalóan nem a keresztény megoldás. egy kérdőjelet kellett volna odaírnia.

Madarász Henrik 2024.03.16. 18:24:21

@cvsvrs: Nincs olyan hogy kiutasítás Németországban, évente néhány száz illegális bevándorlót raknak ki, miközben milliók jöttek illegálisan, még gyilkosokat, nemi erőszakolókat, terroristákat sem szoktak kirakni.

Madarász Henrik 2024.03.16. 18:26:40

@cvsvrs: Jól tette Orbán, a kívánatos szám a nulla, menjenek a gazdag olajsejkekhez a muzulmánok, persze nekik nem kellenek.

cvsvrs 2024.03.16. 18:40:10

@Madarász Henrik:
aztlehet mondani, hogy jól tette, azt azonban aligha, hogy ez volt a keresztényi.

vasútihíd 2024.03.16. 20:32:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: úgy látszik az élenk fantáziájával jó meggyőző és szervezőképesség is járult

Tapi2021 2024.03.19. 14:05:37

Ahogy szoktam írni, a protestantizmus a MAGÁN - valamely ember által kitalált - egyházak tömegét hozta ás hozza létre.

Ebben nincsen SEMMI különbség Kálvin János, Luther Márton, VIII. Henrik... és E. G. White, Stone és Campbell, Joseph Smith... között.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása