magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. február 10. 07:07 - maxval bircaman felelős szerkesztő

Szovjet mesterlövész

Az egykor méltán híres szovjet színészóriás, Klim Vosztokogorszkij, akinek máig emékezetesek alakításai, többek között amikor bátor kazah sztahanovistát játszott, aki szembeszállt a korrupt tsz-elnökkel, ezúttal filmet rendezett Kajlov, dupla bíborszívű sarlókalapács díjas szovjet hősről.

 

Krisztijan Kajlov Odesszában született, 1963-ban. Édesapja buzgó pártaktivista volt és önkéntes rendőr, tagja volt a helyi vadásztársaságnak is. A kis Krisztijan többször elkísérte édesapját vadászatra, így már zsenge gyerekkorában ráérzett a kiontott vér örömére.

 

A fiatalemberré cseperedett Krisztijan először a Trofim Liszenko Agártudományi Főiskolába akar beiratkozni, a tehenészeti szakra, de élete hirtelen fordulatot vesz. Meglátja a tévében, hogy az Afganisztánban harcoló hősi szovjet csapatok ellen erősödik az afgán iszlámfundamentalista-antikommunista-népellenes terroristák barbár aktivitása. Krisztijan mélyen felháborodik, hogy a gonosz terroristák gyilkolják az afgán népnek önzetlenül haladást hozó szovjet harcosokat, így elhatározza, életét a terrorizmus elleni harcnak szenteli. Ezért jelentkezik a KGB Vörös Vikunya elit egységénél. Krisztijan sikeresen elvégzi az embert próbáló, kőkemény képzést, melynek részeként többek között mínusz 50 fokban meztelenül kell megverekedni egy emberevő vakonddal.

 

Krisztijant azonnal el is küldik Kabulba, ahol feladata az egyik, a CIA által pénzelt afgán terrorszervezet vezetőjének, Oszama Bin Ladennek a megölése. Ezt a feladatot sajnos nem sikerül teljesíteni, de ehelyett sikeresen likvidál több száz egyéb terroristát, köztük vérszomjas kisgyerekeket.

 

A sok siker láttán, a vezetőség kitünteti és előlépteti Kajlovot, aki ezen túl jutalomként hazamehet eltávozásra. Otthon, Odesszában, Kajlov megismerkedik a csodaszép Tányával, aki egy munkásétkezdében dolgozik mint mosogatólány. Hamarosan megházasodnak, s Tánya terhes lesz.

 

Tánya kérleli Krisztijant, hogy lépjen ki a Vörös Vikunya egységből, s találjon magának valami polgári foglalkozást otthon, hiszen most már családja van, s arra kellene elsősorban gondolnia. Krisztijan ekkor előadást tart Tányának, melyben kifejti, hogy ha ő és más hősök nem mennek Afganisztánba mindenkit kiirtani, akkor azok fognak eljönni, hiszen közismert, hogy minden afgán terrorista legszentebb vágya odesszai kismamák és óvodások gyilkolása, meg egyébként is a haza és a marxizmus-leninizmus ügye mindenek felett van, na és otthon nincs lehetőség háztetőkről emberre vadászni, ami egy kiváló mulatság.

 

Krisztijan visszamegy tehát Kabulba. Ott megöl még száz-százötven gonosz, vérszomjas terroristát. Végül leszerel az aktív szolgálatból, a KGB áthelyezi őt a Sérült Hősöket Segítő Osztályhoz. Az egyik sérült hős Krisztijant, akinek közben szakálla nő, iszlám fundamentalistának hiszi, s lepuffantja.

 

Krisztijan Kajlov temetése a Lenin-mauzóleum előtt történik, azon többezer hőstársa jelenik meg. Egyes, meg nem erősített hírek szerint maga Lenin elvtárs is felült a temetési menet során a koporsójában és tisztelgett.

 

Odesszában az egyik közterület Kajlov nevét kapja, s szobrot kap a város főterén, valamint elrendelik, hogy ezentúl minden évben minden odesszai iskolában Kajlov halála napján emléknap lesz tartva.

 

Klim Vosztokogorszkij filmje hatalmas siker a Szovjetúnóban.

Címkék: film
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr797154673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Locassen 2015.02.10. 08:41:05

ez zseniális szatíra lett, le a kalappal!

Klim Vosztokogorszkij:))))

Nyílméregbéka 2015.02.10. 16:18:45

Hát ez elég szánalmasra sikeredett.

entrpnr 2015.02.10. 20:00:28

Még nem láttam a filmet. Nálunk csak jövő héttől vetítik a mozit. De láttam, hogy Bulgáriában már 1 hónapja megy a mozikban. Mivel nem láttam, ezért nem tudom, hogy miről szól és milyen film. De érdekel mert szeretem a háborús filmeket. A közel keleti témák is bejönnek (A királyság, Syriana, Hazugságok hálója stb).

Eddig a reakciókat figyeltem csak. Azok pedig tanulságosak. Az amerikai liberális oldal (főleg a hollywoodi liberálisok) támadják, akik annyiban hasonlítanak a magyar progresszívokra, hogy szeretnék országukat minél gyengébbnek látni, ahogy nálunk antimagyarként viselkednek, úgy ők antiamerikaiként. A konzervatív véleményformálók, akik inkább hűségesek az amerikai hagyományokhoz, hajlandóak áldozatot hozni a nemzetükért, nem elvont liberális világmegváltó tervekben gondolkodnak, hanem a vló világban, ők álltak a film mellé.

Én megértem sokak amerikaellenességét, sőt egyet is értek sok ügyben (Goodfriend, Iszlám Állam, oroszellenesség... lehetne hosszasan sorolni). De úgy gondolom, hogy az "Amerikai terrorista" és hasonló jelzők ebben a helyzetben komoly aránytévesztés. Chris Kyle inkább tekinthető hősnek, hazafinak, mint terroristának. Ő megtette, amit kellett. Ha valakiket, akkor inkább a legfelsőbb döntéshozókat kellene komolyabban bírálni.

Szóval a lényeg szerintem, hogy nagyon fontos az amerikakritika, a Nyugatkritika, sőt életbevágó néha. Például most az ukrán-orosz konfliktusnál. De szerintem ez a kritika már nagyon károssá válik, ha már amerikaellenességbe, Nyugatellenességbe csap át. Magyarán a Charlie Hebdo ügyben, az iszlám terrorizmus elleni harcban szerintem nagyon fontos, hogy ne "ugyanazt mondjuk" mint az iszlamisták, terroristák stb. mégha ugyanúgy vagy nagyon hasonlóan hangzik.

Volt korábban egy posztod 1450-ről. Ott és akkor meg lehet érteni az ortodox emberek indulatát, de én azért újragondolnám, hogy valójában jó döntés volt-e azt mondani, hogy “inkább muszlim turbán a város felett, mint latin kereszt a templomon”. Lehet, ha másképp döntenek, akkor kevesebb ideig tartott volna az "idegen megszállás".

entrpnr 2015.02.10. 20:03:14

Ezt pl. érdemes elolvasni:
tv.yahoo.com/news/dean-cain-defends-american-sniper-chris-kyle-american-193110946.html

Ez a rész elég fontos szerintem:
"We finished the entire film and the first thing [my son] said to me – and I was crying at the end – he said, 'I don't want to go to war.' And I want that, I don't want him to go to war," Dean said, fighting back tears. "I don't support war, it's horrible. And Chris Kyle didn't want [war] – war sucks. But this is a guy who was a hero."

És ezért nem háborús propaganda szerintem, hanem inkább háborúellenes.

De majd ha megnéztem, kiderül, hogy igazam volt-e.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.12. 03:05:49

Az oroszok is csinaljak a maguk propagandajat, ma Kolcsakrol, regen meg a voros katonakrol. Akiknek a valos tetteik azert eleg tavol alltak attol, amit pl. a Баллада о солдате bemutat.
De szuletnek nagy sikeru es eleg latvanyos orosz filmek az afganisztani haborurol is, az oroszokat hoskent beallitva, raadasul a megtortent esemenyeket is durvan eltorzitva mutatja be pl. a 9 рота.
Aztan a Тихая застава, ami kicsit kesobb jatszodik, de ugyanugy a gonosz muszlimok az ellensegek benne, a csillogo szemu orosz katona, sot a gyilkologep specnazos is menti a csecsemoket :)
En megis szivesen neztem oket, mert erdekes az orosz gondolkodast, kozelmultrol alkotott kepet, propagandat is latni es egyszer nezheto akciofilmkent megalljak a helyuket.

Haboruban, buncselekmenyek elkoveteseben egy gyerek sokszor kegyetlenebb, mint a felnottek. Nincsenek gatlasaik. Az elsutobillentyut pedig a 10 eves majnem olyan jol tudja meghuzni, mint egy 40 eves ember.
Akit vallasi fanatikusok nevelnek terroristava, az 10 evesen is gyilkologep lesz.
Chris Kyle egy kereszteny agymosott (a fegyverek iranti vonzalma szerintem nem elitelendo, az egy normalis dolog, a kereszteny agymosottsaga annal veszelyesebb), aki katonakent szolgalt, ezert olt is, ha vallaskarosult is volt, az amerikai hadsereg szolgalati szabalyzata kototte a kezet.
A gyerekek vallasos orultek kezei kozott ilyenek lesznek:

m.youtube.com/watch?v=k4jg3QOxPTY

m.youtube.com/watch?v=k4jg3QOxPTY

Roviden: van jo film es rossz film. A propaganda az egy masik kerdes, attol, hogy egy film szintiszta, undorito csillagos-savos vagy szovjet partizanos propaganda, meg lehet jo, sot klasszis.

"Klim Vosztokogorszkij" pedig egy nagyon nagy rendezo lett igy vensegere.

entrpnr 2015.02.22. 21:07:28

Ma sikerült megnéznem a filmet. Azokkal értek egyet (továbbra is) akik kiállnak Chris Kyle mellett. Ő tette a dolgát, és nem is akárhogyan! Ő egy igazi katona volt, egy igazi nemzeti hős. Lehet bírálni az amerikai külpolitikát, lehet bírálni az iraki háború megindítása körülményeit is, de ez a film nem erről szól. Inkább azokról szól, akik ott keményen harcoltak és azok közül is a legkiválóbbról. Méltó emléket állított neki ezzel a filmmel Clint Eastwood.

// Egy fórum ugyanebben a témában
www.imdb.com/title/tt2179136/board/nest/240382468
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása