magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. november 03. 14:14 - maxval bircaman megbízott szerkesztő

Az EU jövője

Két elképzelés vitázik egymással: a nacionalista és a háttérhatalmista.

Az egyik szerint az EU legyen a tagállamok nemzetközi szervezete, mely átvesz ugyan egyes funkciókat a tagoktól, de ez nem érinti azt, hogy a tagállamok szuverenitása megmarad.

A másik szerint az EU legyen szuperállam, melynek fő szerepe a tagállamok népének elnyomása, egyes dogmának kikiáltott elvek, valójában népellenes érdekek alapján.

Láthattuk idén Görögországban ezt élőben: az EU fő szerepe az volt, hogy a görög nép és az általa demokratikusan megválasztott kormányzat ne dönthessen szabadon arról, hogy mi módon képzeli el társadalma jövőjét.

Természetesen mindkét út zsákutca.

A nacionalista szuverén államok rendszere tarthatatlan. A globalizált világban ez egyedül a háttérhatalmat segíti valójában, mely így könnyebben képes megosztani ellenfeleit.

Azt pedig, azt hiszem, különösebben magyarázni kell miért nem jó az, ha senki által meg nem választott és senki előtt nem felelős szervek kényszerítenek rá az EU népeire olyan elveket, melyek azok nem akarnak.

A megoldás a harmadik út: a népi EU, azaz ahol az EU polgárai szabadon választják meg az EU vezetését és az az által követendő politikát.

Ismétlem tehát: a nacionalista elmélet legfeljebb taktikai, ideiglenes lépésként fogadható el a háttérhatalmista, népellenes brüsszeli oligarchikus rend ellen, de semmiképpen sem végső célként.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr108047382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly621 2015.11.03. 20:29:01

De előbb kellene "rendezni végre közös ügyeinket", mert a 100 éve uralkodó eszmék (báró Eötvös József után szabadon) miatt a fejreállt Európában eluralgott a zűrzavar, amit ma is nyögünk. A "birodalomellenes" köztársasági eszme, amit kihasznált egy monarchikus világbirodalom, amelyet kihasznált egy föderatív köztársasági államszövetség, majd később szuperhatalom, később pedig egy másik is. Pedig a "birodalmak" és a gazdasági "szinergiák" relatíve fejlettebb Európájából most könnyebb lenne az átmenet a föderatív Európába. Helyette jött a "kisállamok nyomorúsága", a nemzetállamok, ezek egy része vazallusi státuszba süllyedve, igazi szuverenitás nuku. Naná, hogy most akkor azt is ki akarják élvezni, hogy most lehet. "Békévé oldó emlékezés" kellene, amihez az egykori "győzteseknek" felül kellene emelkedni az általuk kreált hazugságokon, bevallani svihákságaikat, amelyekkel a bűnbak "veszteseket" etetik és magukat ámítják. Meg kéne beszélni, hogy kik, mikor, hogyan és miért vezették meg egymást, mivel az eredmény 100 évvel később elég siralmas. A nagyhatalmak nem lettek nagyobbak, sőt, viszont föléjük rendelődött kettő, majd egy szuperhatalom. Bizalomdeficit van. Az új tagállamokat belépésük előtt azért jól kihasználták, és a hazai komprádoraik által "exportált" eszmék közül nem kevés később hibásnak bizonyult. Ugyanezek a komprádorok papolnak arról, hogy milyen hálásnak kellene lennünk, mert az ő pénzükön épülünk, szépülünk. Az "önrész" mintha nem is lenne. Pedig ez a struktúra pont a történelmi "asszimmetria" kiegyenlítésére lett felajánlva, kitalálva. És "új szelek régi popsikból", ugyanazok mondják a föderatív Európa tutját, akik eddig megosztották a térség népeit, hogy uralkodhassanak rajtuk. Hát így van ez.

Mr. Hyde 2015.11.03. 21:26:52

Teljes mértékben egyetértek a megbízott szerkesztő álláspontjával.

entrpnr 2015.11.04. 09:27:08

Igen, most tényleg úgy tűnik egy ilyen átmeneti időszak van, amikor lassan körvonalazódik ki, hogy milyen lesz a következő évtizedekben Európa, milyen ideológiák lesznek, vagy nem lesznek a meghatározóak. Jó kérdés, hogy a "liberális demokrácia" koncepciója mennyiben rendül meg. Az se lenne jó ha teljesen megroppanna. A klasszikus liberális elvekre azért szükség lenne.
Kérdés, hogy a monarchizmus visszatérhet-e, akár csak részlegesen, korlátozottan.

A fenti két lehetséges forgatókönyv mellé egy újabbat javasolnék: régiók Európája. Ez nekünk mindenképpen jó lenne, illetve nekünk elsősorban a saját érdekeinkért és részlegesen a szomszédokéirt is kellene harcolni. Vissza kellene szerezni a Közép-Európa rendezése feletti "jogot", erőt, lehetőséget. A határon túli élő magyarok és a múltunk erre kötelez legalábbis.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása