magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. május 23. 07:07 - BircaHang Média szerkesztősége

Korrupcióellenes harc

A korrupcióellenes harc nem más, mint a háttérhatalom eszköze a szófogadatlanok elhallgattatására.

Két ország, ugyanaz a példa.

Romániában a Washingtonból vezérelt Korrupcióellenes Különleges Ügyészség olyan teljhatalommal rendelkezik, amit Robespierre és Sztálin is kissé eltúlzottnak mondanának. Akire rámutat ez a hivatal, annak vége. Bíróság, bizonyítás nem szükséges, elég a hivatal szava.

A cél egyetlen: az USA ilyen módon igyekszik elérni, hogy Románia szófogadó terep legyen az Oroszország elleni harcban. Ma már amerikai agresszív támaszpont is épül az országban.

A másik példa Brazília. A demokratikusan megválasztott baloldali elnököt éppen a napokban távolították el hivatalából, korrupciós vádakkal. Washington keze ismét ott dereng, a kampányt több, Washington által támogatott brazil politikus vezényelte le.

Az üzenet egyértelmű: lophatsz, ha szót fogad nekünk, de ha nem fogadsz szót, akkor hiába nem vagy korrupt, akkor is rád fogjuk.

Ha manapság korrupt politikusról hallok a médiákból bárhol a világon, első gondolatom: vajon milyen amerikai érdekeket sérthetett meg az illető politikus?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr898738504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2016.05.23. 20:55:35

A korrupció végső lényegét tekintve gazdasági erőfölénnyel visszaélést jelent.

A korrupció félreértése abból fakad, hogy úgy interpretálják a jelenséget, mint a politikai elit törvénytelen formában megjelenő gazdasági érdekeltsége. Valójában arról van szó, hogy a gazdasági elit állandó befolyást gyakorol a politikai szférára, következésképp a gazdasági elitnek van általános politikai érdekeltsége. Ebben a jelenségben a politikusok csak a gazdasági hatalom strómanokból álló kesztyűbábjai.

A fejlett gazdaságú térségekben eufemisztikus módon lobbi tevékenységnek nevezik a korrupciót, ami így törvényesnek tekinthető. Törvénytelen formában interpretálva akkor jelenik meg, amikor a gazdasági elit belső rivalizálása, hatalmi harca ezt megkívánja. Leszámolásaikat a politikai szférában korrupciós bűnvádi eljárásként tárják a széles nyilvánosság elé.

A korrupció gazdasági erőfölénnyel visszaélés.
A korrupció törvényesen elfogadott formája a lobbi tevékenység.
A korrupció intézményesített formája a kapitalista termelési mód.

A korrupció felszámolása csak brutális terrorral mehet végbe, ami megszünteti a jelenség lényegét adó, önmagát jogállamilag törvényesítő, gazdasági erőfölényre épülő hierarchikus rendszert és lehetővé teszi az erőforrások teljes körű demokratikus hozzáférést a társadalom egésze számára.

kaxy 2016.05.23. 22:38:34

Kedves Birca!
Nagyon sok mindent tudsz de szerintem most itt tevedsz.Romania egyetlen remenye pont ez a DNA (Korupcio ellenes hatosag).Ha nem lett volna a DNA most az EU legszegenyebb allama lenne Romania. Igy Bulgaria elott vagyunk es kozelitunk Magyarorszag szintjehez.Evekkel ezelott elkepzelhetetlen lett volna,hogy bortonbe kuldenek miniszterelnokot,parlamenti kepviseloket,euromilliardosokat,stb.Hajra DNA.

2016.05.27. 05:14:31

@Mr. Hyde: LOL! Mit tolsz? Nekem is adhatnál belőle.
A korrupció pont ott hatalmas, ahol állami monopóliumok, korlátozzák a szabad versenyt vannak illetve az állami tervgazdálkodás miatt hiánygazdaság alakul ki.
Állam nélkül nincs korrupció.

A korrupció a közhatalommal visszaélés. Kizárólag az állam miatt van illetve olyan területeken, ahol az állam agyonszabályoz.

Egy példa: Amerikában a hadiipar megkeni a politikusokat, hogy költsenek a haderőre. Ez egy szabad versenyt mellőző terület, tele állami szabályozással, közbeszerzéssel, lobbival, állami engedélyezéssel stb. Érdekes módon a magánkézben lévő fegyverek esetén nincs lehetősége a fegyvergyártó cégnek lefizetni a vevőt, mert ugye a polgár nem önmaga ellensége.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása