magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Clinton és Trump

Mi köztük a valós különbség?

A baloldal-jobboldal skálán mindketten jobboldaliak. Amerikában a baloldal gyenge, Bernie Sanders jó eredménye kifejezetten szokatlan volt idén.

A liberális-konzervatív skálán Clinton egyértelműen liberális. Viszont Trump nem egyértelműen konzervatív, e tekintetben ő inkább semleges, középen van. Pontosan ez döbbentette meg a republikánusok vezetését idén: a szavazótábor látványosan hátat fordított a legjelentősebb erősen konzervatív jelölteknek, s velük szemben a hozzájuk képest egyenesen liberális Trump lett a nép kedvence. Trump valójában nacionalista liberális, míg Clinton kozmopolita liberális: az eltérés másodlagos kérdésekben van.

Az igazi eltérés az elitista-populista skálán van. Clinton az oligarchia embere, míg Trump a kisembereké.

De ez miért érdekeljen minket, akik nem vagyunk amerikaiak? Mindez amerikai belügy. Persze mégis fontos ez, hiszen az USA a világ vezető nagyhatalma, így minden ottani esemény kihat az egész világra.

Ami számunkra fontosabb az az amerikai külpolitikai eltérés a két jelölt között.

Mindkét jelölt védi az amerikai érdekeket. Ebben semmi gond: minden normális, egészséges ország vezetőjének ez a fő feladata. Ellenben míg Trump csak az amerikai érdekeket védi, Clinton számára további szempont a liberalizmus messianisztikus hévvel való terjesztése is a világban. Trump nem akar háborút – hacsak ez nem elkerülhetetlen Amerika érdekei számára -, s hajlandó kiegyezni a többpólusú világrenddel, míg Clinton számára nincs más elfogadható megoldás, mint az Amerika vezette liberális, globális rend.

Számunkra Trump győzelme a jobb megoldás. Nem azt mondom, hogy Trump jó és Clinton rossz, hanem azt, hogy Clinton a sokkal nagyobb rossz kettejük közül.

hlr

Címkék: politika usa
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr811930213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása