magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. december 12. 07:07 - maxval bircaman BircaHang szerk

Hogyan ne legyünk idióták?

A maximalizmus igencsak káros dolog, mert az ember előbb-utóbb belefárad.

Ismerek olyan embereket, akik célul tűzik ki, ők márpedig kitörnek a liberális rendből, az igazságtalan társadalomból, a fogyasztó elhülyülésből. Nos, a legtöbbjük csúnyán végzi: miután rájön, hogy nem képes kitörni, feladja az egészet.

Olyan ez kicsit, mint a fogyókúra: sokan ott követik el a hibát, hogy drasztikus eredményeket várnak gyorsan, majd mikor ez nem következik be, feladják, s még jobban meghíznak, mintha el se kezdtek volna fogyókúrázni.

Az életet illetően ugyanazt javaslom, mint amit a dietetikusok a fogyókúrával kapcsolatban: mértékletesség, türelem, kímélet, céltudatosság, értelem.

Az ezredforduló környékén teljesen elmerültem a fogyasztói társadalomban, s rádöbbentem hamarosan: az életem teljesen értelmetlenül elfolyik valahová, magam sem tudom hová. Akkoriban még liberális voltam, ennek ellenére azt éreztem, ez így abszolút értelmetlen.

Mit tesz ilyenkor az ember? Elkezd radikálisan változtatni, majd abból nem sül ki semmi. Van pl. ez a divat, hogy "nekem nincs tévém". Pedig miért ne lenne? Pl. hiába nincs tévéd, ha az interneten hülyeségeket nézel.

Megosztom, hogy én mit NEM csinálok, csak pár dolog, de azt hiszem értelmes pontok:

  • Nem nézek sóműsorokat, értelmetlen vetélkedőket, tehetségkutatókat, reggeli beszélgetős műsorokat, egyéb bulvárt a tévében. Szinte kizárólag csak közéleti műsorokat nézek tévében.
  • Úgyszintén nem nézek filmet kereskedelmi csatornán, ahol reklám van. Ha véletlenül felfigyelek egy jó filmre valamelyik kereskedelmi csatornán, letöltöm a netről, majd megnézem reklám nélkül.
  • Nem járok moziba, az új filmeket letöltöm a netről, s ha jók, végignézem őket.
  • Nem követem figyelemmel a sztárok, celebek életét semmilyen formában, ilyen hírek csak véletlenül jutnak el hozzám.
  • Nem olvasok semmilyen bulvár jellegű sajtót.
  • Elvetésük helyett pont az ellenkezőjét teszem: intenzíven használom a modern technikákat. A FaceBook pl. egy nagyszerű eszköz médiák követésére. Az okostelefon nagyszerű arra, hogy az ember útközben hallgasson értelmes anyagokat: nem feltétlenül csak zenét, hanem akár hangkönyveket, előadásokat is. A laptop és a tablet pedig nem feltétlenül értelmetlen játokokra kell, hanem olvasásra hosszabb úton.

Figyelem: minden elentétes véleménnyel szemben a netről való illegális letöltés nem erkölcstelenség! A kultúra közös tulajdona az emberiségnek, annak kisajátítása profit célolból erkölcstelen. Természetesen vigyázni kell, mert a hatalom esetleg megtorolhatja a törvénysértést (ez a veszély szerencsére Kelet-Európában nem túl nagy, azaz Magyarországon se az), de erkölcsi furdalásunk ebből ne legyen: minden kultúra és minden tudás szabad!

Mindezzel sok időt spórolok. S bár most sincs annyi időm, amennyi kellene (ennek oka: a kényszerű munkába járás), mégis hatalmas mértékben megnőtt az időm a 15 évvel ezelőtti állapothoz képest.

 

Címkék: élet
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8412038563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.12.14. 05:33:08

A netről letöltés kérdésében ugyanezt vallom: illegális, de nem erkölcstelen. Honnan töltesz le? Mióta nincs rapidshare meg a torrentoldalakat is lelövik (kickass, thepiratebay) én egyre kevesebbet tudok letölteni, beszűkül a világ. Érdekes módon a moziba járásra ez se vitt rá, filmek nélkül elvagyok, tehát rajtam régebben nem vesztettek semmit a hollywoodi stúdiók és nem is nyertek azóta se. Viszont könyvek, nyelvoktató anyagok hiányoznak. A net ilyen szempontból sokkal kevésbé szabad ma, mint akár csak pár éve.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.14. 06:47:37

@karandash:

Most Bp-en vagyok, nincsenek nálam a linkek. A jövő héten utazom vissza a normál szám0tógépemhez, azon vannak a linkek, s majd beírok ide kettőt.

2016.12.30. 15:10:40

@maxval bircaman BircaHang szerk: üdv Birca, várom a linkeket, ha gépközelbe jutottál. Köszi!
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása