magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Típusok a liberális társadalomban

Rövid, képes felsorolás a modern, hanyatló, nyugati, liberális társadalom rétegeiről.

Lumpen: a társadalom legalsó rétege, segélyből vagy apró bűnözésből él, a proletároktól elvett pénzből kap segélyt az államtól.

Proletár: a társadalom zöme, valamely gazda fizetett embere, jellemzően valami teljesen értelmetlen munkát végez hetente 40-50 órában.

Menedzser: kiválóan fizetett proletár, feladata a proletárok kényszerítése a hatékonyabb profittermelésre.

Politikus: a menedzser speciális változata, nem közvetlenül a profittermeléssel ügyködik, hanem az ahhoz szükséges állami keretrendszert tartja fenn.

Kisvállalkozó: szabadúszó proletár, akinek nincs gazdája, így állandó jövedelme se. Időszaki tevékenységből tartja fenn magát, igyekszik egy gazdának szolgálni, majd másnak, sehová se lekötve magát.

Vállalkozó: olyan, mint a lumpen, de nem kap segélyt, se apró bűnöket nem követ el. Ehelyett kizárólag nagy bűncseleményeket követ el, jellemzően ügyeskedve sok embertől lop egyszerre, rendszeresen. Kinézete azonos a menedzserével.

Nagytőkés: a vállalkozó csúcstípusa, semmit az égvilágon nem csinál, ő már bűncselekményeket se követ el, csak beszedi a pénzt az alá tartozó vállalkozóktól és a mendzsereitől.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8912818716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IT Knight 2017.09.11. 21:40:10

A te világképedben valószínűleg én is proletár vagyok. Mindig azt hittem, hogy a proletárok a panelben lakó feribácsik, akik a gyárban dolgoznak. Erre kiderül, hogy én is az vagyok. :)

Na de komolyan, ez azért elég leegyszerűsített világnézet, nem?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.12. 04:21:32

@IT Knight:

A proletárság alapja a bérmunka, nem a gyár.

A világos dolgok egyszerűek.

Sexual Harassment Panda 2017.09.20. 21:01:38

@IT Knight: "...A marxi elmélet szerint viszont a proletariátushoz való tartozás nem függ az adott személy jövedelmi viszonyaitól vagy munkájának konkrét tartalmától, hanem tevékenységének bérmunka jellege a döntő."
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása