magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Sziszüphosz

Mi a tanácsadás?

A tanácsadás valami olyasmi, amikor az ember részben tud valamit, részben nem tud. De hogyan lehet tanácsod adni, melynek célja az, hogy előnyhez jutassuk azt, akinek tanácsot adunk, ha nem ismerjük teljesen azt a dolgot, amiről tanácsot adunk? Lehet, mert pl. amikor valakit keresünk, tudjuk, kit keresünk, de nem tudjuk hol van. Ez viszont nem érv, hiszen aki keres valakit, csak azt akarja, amit nem tud, azaz hol van az illető, nem azt amit tud, azaz ki az illető. Tehát mindig csak abban kell tanács nekünk, amit nem tudunk. Azaz a tanácsadónak éppen azt kell tudnia, amit a másik nem tud.

Aki nem tud valamit, az hogyan cselekszik a leghelyesebb módon? Ha tanul, olyanoktól, akik tudják az illető dolgot. Pontosan tudás kell, nem sejtés vagy zavaros jóslás. Hogyan lehet eleve jósolni? Mi az alap annak megállapításában, hogy ki helyesen és ki helytelenül mond meg valamit? Amikor pl. íjászokat hasonlítunk össze, nem tudnánk megállapítani, ki a jobb, ha nem céltáblára lőnének, hanem mindenki csak vaktában, ahová akar. A jövő nem létezik, még nincs, azaz ez ugyanaz: nincs alap, nincs mérce. Akkor pedig hogyan tudjuk, ki jó tanácsadó és ki rossz tanácsadó?

A végkövetkeztetés ezek szerint: csak arról lehet tanácskozni, amit tudunk, s az nem lehet jövőbeli dolog.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr713184900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása