magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Lesz-e brexit?

Most, hogy a brit parlament szavazott, vicces a helyzet. De nem szabad komolyan foglalkozni ezzel, mindez csak szemfényvesztés. A technikai részletek persze lehetnek érdekesek, de a lényeg más.

A háttérhatalom döntésén dől el az egész. Mivel ez komoly geopolitikai kérdés, amit sose fognak a nép akaratára bízni. Az ilyesmi mindig a legmagasabb szinteken dől el, magasabban a kormányok szintjénél.

Mi is a lényeg? Egy Anglia nélküli EU német birodalommá válhat, nagy valószínűséggel.

Ezt a nagyurak csak akkor engedhetik meg, ha biztosak a németek hűségében, nemcsak most - amikor a német kormányfő megválasztásához a muindenkori amerikai elnök, francia elnök és brit miniszterelnök engedélye szükséges -, hanem a jövőben is.

Ha fél a nyugati elit, hogy esetleg a jövőben átállhatnak a németek, akkor Angliának mindenképpen maradnia kell az EU-ban, ellensúlyként.

Röviden: ha a kutatások a 2 német rendszerkritikus párt - Linke és AfD - komoly erősödését igazolják, akkor nem lesz brexit. Ha viszont a liberális pártok - CDU, SPD, FDP, Grüne - dominanciája biztos, akkor meg lesz engedve az angoloknak demokratikus akaratuk megvalósítása.

Címkék: politika
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr714565774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2019.01.17. 10:01:33

Következő választásokon (ami akár előre hozott is lehet) minden bizonnyal az erőteljesen szociáldemokrata irányba forduló Munkáspárt szerzi a legtöbb szavazatot és alakít kormány. Ez alapvetően érdekes helyzetet fog eredményezni, mert Crobynék a NATO tagságot is mérlegre tennék amellett, hogy a programjuk lényegét az egészségügyi rendszer, a posta, a vasút és a legfontosabb közüzemi szolgáltatók államosítása teszi ki. Szóval akár bent marad a UK, akár kilép - nem lesz erős bástyája az uralkodó globális politikai vonalnak.

Nagy jelentőséget tulajdonítok egyébként annak a jelenségnek, hogy világviszonylatban is ritkaságként, a centrumhatalmak közül pedig EGYEDÜLIKÉNT Nagy-Britanniában várható, hogy a neoliberális kurzus nem jobboldali, hanem baloldali (tehát gazdaságpolitikai) tagadása kerülhet hatalomra.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása