magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Szent Bölcsesség

Az istanbuli Szent Bölcsesség Templom (ógörög: Hagia Szophia, újgörög: Ajia Szofia) lenne ma a világ legnagyobb ortodox temploma, ha ma is templom lenne.

Alapvetően mégis műbotránynak tartom a mostani felháborodásokat.

Ezt a templomot 1453-ban veszítettük el, nem most. S tulajdonképpen csak szerencsénk van, hogy 1453-ban és utána az épület új, török tulajdnosai értékelték a templom kulturális értékét, így nem szedték le róla az összes keresztény jelképet, hanem sokban megőrizve a keresztény kinézetét változtatták mecsetté. Ha úgy tettek volna, mint sok más keresztény templommal, azaz leverték volna a festményeket, s mindent az iszlám jognak megfelelővé alakítottak volna át, ma csak a történészek tudnák mi volt ez az épület korábban.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4616085992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vergyula 2020.08.10. 10:09:03

Azért csak jobb egy múzeum, mint egy mecset.

S mi folyik Fehéroroszországban?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.10. 11:21:03

@vergyula:

A nyugat gyarmatosítani igyekszik a független belarusz népet.

vergyula 2020.08.10. 11:55:25

@MAXVAL bircaman közíró: Úgy érted, 26 éve tiszta minden, Lukasenka megérdemelten és becsületesen nyert, a bebörtönzött ellenzékiek pedig bűnözők?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása