magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Fontos nagyon

Nagyon fontos esemény: valaki a fideszes körből - ha nem is a politikacsináló belső körből - ki meri jelenti nyíltan, amit évek óta mondok.

Bogár László az az ember, akit messze a legnagyobb mértékben tisztelek a Fideszből.

S mivel régóta kívül áll a hivatalos politikán, szabadon beszélhet. Számtalan esetben simán szembe megy a hivatalos fideszes propagandával is, a fideszes átlagszavazók hiedelmeivel is.

Ebben a videóban nagyon fontos dolgot mond el: azt, hogy az EU segélyei a valóságban semmilyen segélyeknek nem tekinthetők, mert csupán a kilopott pénz visszaadott része. Még arányaiban is ugyanúgy saccol, ahogy én tettem évek óta: azt mondja, kb. 1:5 az arány.

S persze azt is ki meri mondani Bogár: a Fidesz ugyanúgy kiszolgálja a nyugatot, mint a ballibek, csupán az arány más. Orbán egyszerűen képes volt a nyugatnak fizetendő robot mértéket kicsit lealkudni.

Egyébként is ajánlom Bogár videócsatornáját, adásai érdekesek, bár néha elkalandozik a szerző figyelme, de ez csak azt mutatja, szerkesztetlen, spontán tartalomról van szó.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1016098948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2020.08.11. 07:27:29

Bogár Lászlóban az az idegesítő, hogy amikor valamilyen lényegi összefüggésre mutat rá, akkor azt egyből egy misztikus-szakrális-okkultista-összesküvéselméleti keretbe ágyazza, így lényegében egy agymosás amit csinál.

Ugyan az, mint a TGM.

sync 2020.08.11. 12:19:56

@Mr. Hyde: Ugyanaz, mint TGM? Hát...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.08.11. 12:28:00

Dehát Bogár ezt már évtizedek óta mondja, könyvben is leírta, épp akkor amikor a 2008-as válságban a közgazdászok a Bokros-féle fizessenek a szegények témát erőltették.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.11. 13:21:52

@Deak Tamas:

Igen, de amióta nem politikus, sokkal nyíltabban és világosobban mondja.

Mr. Hyde 2020.08.11. 14:29:07

@sync:

A TGM is hasonlóan cizellált, örökellenzéki, letargikus filozófus csak ő romantikus-idealista képzetekre futtatja ki a mélyelemzéseit.

2020.08.11. 17:10:19

Kiváló meglátások. Amúgy természetesen TGM nem jutott el idáig, illetve valószínűleg nem meri bevallani, hogy a kapitalizmus ellen nem a marxizmus a helyes megoldás. Egyébként a nagy kérdés az, hogy ha egyik sem jó, akkor mi a túró a megoldás. Bogár sem említi, bár szavai közt ott settenkedik a gondolat. Az a helyzet, hogy senki nem meri kimondani, én pedig nem árulom el.

Mr. Hyde 2020.08.11. 20:56:46

@zavaleta:

Vannak spirituális-romantikus ultrajobboldali antikapitalisták, de a helyzet az, hogy a kapitalizmus ideológiája minden rendszerellenes irányzatot zavartalanul képes integrálni, a marxizmust kivéve.

vergyula 2020.08.12. 06:35:35

@zavaleta: Szóval te sem mered kimondani.

2020.08.12. 08:21:50

@Mr. Hyde: A marxizmus ugyanúgy a liberalizmus része, mint a kapitalizmus, ezért nem jelent valós alternatívát. Valódi rendszeralternatíva kell.

@vergyula: Nem akarom.

Mr. Hyde 2020.08.12. 14:30:01

@zavaleta:

Valóban vannak olyan antimarxista baloldaliak, akik úgy vélik, hogy a szocializmus az valamiféle kapitalizmus mentes liberalizmus. A francia utopisztikus szocializmus ilyen, és lényegében az egész frankfurti iskola ahol marxizáló polgári filozófusok idealizmussal és egzisztencializmussal marxtalanították a szocializmust.

Ha a marxi életmű ismeretének hiányában annan alapvetően antiliberális jellegét nem látod, az rendben van.
Ilyenkor deduktívan is érdemes megközelíteni a kérdést: az antimarxista antikapitalizmusok a tőkés hatalom megerősödését eredményezték minden esetben.

2020.08.13. 14:48:05

@Mr. Hyde: Tegyük tisztába. A liberalizmus 3 ága: eredeti liberalizmus (nemzeti, konzervatív liberalizmus, jobboldaliak), progresszív liberalizmus (mai liberalizmus, ballib stb.), szoializmus (baloldaliak, marxizmus stb.). Az, hogy ki mit integrál és mivel harcol, lényegtelen. Ezek egyetlen keretrendszerben vannak, tehát a marxizmus a felvilágosodás által megteremtett liberalizmus része, tehát nem rendszerellenes. Ezt az egészet kell megsemmisítenünk és valós alternatívát találnunk.

Gery87 2020.08.13. 15:07:58

Tipikus nacionalista xenofób illiberális antikapitalista okkultista hülyeség amit ez a faszi tol, részigazságokkal, ennyi, Nincs ebben semmi új....
Már az EchoTV korszakában is untam...

Tipikus: "Azért szar a világ meg az életed, mert a büdös zsidó bankár soros gecik eltipornak mert magyar vagy!!! Ami a legtöbb amit kihozhatsz az életedből, tehát úgy vagy jó ahogy vagy mert magyar vagy, mert annak születtél és ennyi elég....mindenki más hülye és vagy fel kell világosítani vagy el kell taposni!"
féle proli fasság.

Mr. Hyde 2020.08.13. 22:53:53

@zavaleta:

Ha lekövetem az általad felvázolt paradigmát, akkor egy feudális-romantikus antikapitalizmus képe rajzolódik ki, tehát lényegében egy ultra-jobboldali konzervativizmus.

Mivel az időben nem tudunk visszautazni, hanem a jelenben-jövőben kell megteremteni a kapitalizmus pozitív-radikália alternatíváját, ezért mindenképpen szocializmus lesz az, amelyik képes helyreállítani nem-piaci-alapú lokális közösségek társadalmát.

Gery87 2020.08.14. 15:08:17

@Mr. Hyde:

A szocializmus leszerepelt már.Tömegtámogatása nincs.
A mai lázadó tömeg nem is gondolkodik már ilyen komplex módon, nem is áll mögötte ilyen szerveződés, hanem vágy, indulat és érzelem vezérelt csürhe.

Csak puccsal lenne képes hatalomra jutni egy klikk, az meg már eleve kizárja hogy a nép érdekében létezzen bármilyen szinten.

Mr. Hyde 2020.08.15. 10:06:28

@Gery87:

Alapvetően olyan igények és szükségletek vezérlik a jelenlegi tömegmozgalmakat amelyeket potenciálisan csak egy szocialista irányultásgú társadalmi rendszer tudna kielégíteni.

Az rendben van, hogy a múlt századi társadalmi kísérlet eddig nem volt képes gyakorlatban hosszútávon és maradéktalanul megoldani a problémákat, de a helyzet az, hogy ezeket a problémákat a kapitalizmus még _elméletben_ sem képes megoldani.

Az elkövetkező évszázadban több ezer évre eldől az emberiség sorsa. Nyilvánvaló, hogy csak egy szocialista-kommunista mozgalom lesz képes arra, hogy új civilizációs szintre emelje a pusztításba-elidegenedésbe-nárcisztikusságba fulladt emberiséget.

vergyula 2020.08.15. 11:27:52

A Nemere-féle "szocialista irányultásgú társadalmi rendszer" részemről jöhet. Az a baj, hogy az eddigiek inkább az orwellire hasonlítottak.

Mr. Hyde 2020.08.15. 12:45:20

@vergyula:

A predomináns ideológia lényege, hogy minél horrorisztikusabban fesse le a létére fenyegetést jelentő rendszeralternatívát.

Az objektív és reális ítélet az lehet, hogy a múltszázad szocialista irányultságú törekvéseiben voltak jó és rossz dolgok egyarány.
Ami jó volt, az a szocialista-kommunista jelleg érvényesüléséből fakadt, ami rossz volt, az pedig az meglévő kapitalista tendenciákból.

vergyula 2020.08.16. 09:46:31

@Mr. Hyde: Aha.
- Ezt ki csinálta?
- Miért, nem tetszik?
- De, nagyon jó.
- Akkor én.
Lássuk csak:
- nem utazhattunk szabadon külföldre
- selejtes termékek özöne
- párthűség a kompetencia felett -> dilettánsok komoly pozíciókban (ez mondjuk ma is létezik)
- szólásszabadság korlátozása, ellenvélemény elnyomása (ez is megvan)
Szóval ezek vajon jó dolgok, vagy pedig a kapitalista tendenciákból fakadnak?

2020.08.16. 17:02:57

@vergyula: Nem ezek miatt volt szar az a rendszer.
A külföld nem számít.
A termékek nagy része fölösleges.
A vezetőknek minimális hatalom kell.
Az idegen, ellenséges véleményeket el kell hallgattatni.

A szocializmus a végső cél kitűzésében hamis. Ahogy többi liberális ideológia is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.16. 17:39:19

@zavaleta:

A szocializmus fő hibája Marx azon tévedéésből van, mely szerint a magántulajdon megszüntetése megolda a bajokat. A valóságban a magántulajdon csak követklezmény, nem ok.

2020.08.16. 19:00:45

@MAXVAL bircaman közíró: Igen. A liberális eszmék csak azoknak a hibáknak a kezelésére képesek, amikben egymástól eltérnek. Ami mindegyiknek sajátja, arra nem lehet megoldásuk.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása