magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hogyan öltözködjön a politikus?

Pár napja téma volt Dúró Dóra öltözkodése, ennek kapcsán érdemes ezt a témát elővenni.

Alapvetően - leegyszerűsítve - 5 öltözködési normarendszer ismeretes az európai civilizációban:

  • ünnepélyes: ez ma már kihalóban van, csak kiemelt fogadásokon és eseményeken jellemző, s már ott se kötelező, férfiaknál ez a frakk, csokornyakkendő, s ezek verziói, nőknél az estélyi rujha,
  • üzleti: ez férfiaknál a szövetnadrág, hosszúujjú ing, zakó, nyakkendő, bőrcipő kombináció, nőknél jóval nagyobb a mozgástér, lehet kosztümtől ruháig, szövetnadrág vagy szoknya blúzzal,
  • üzleti-hétköznapi: ez az üzleti enyhébb verziója, férfiaknál a fő eltérés a nyakkendő elhagyása, nőknél a nadrág vagy szoknya lehet színesebb, nem csak szövetből (pl. bőr is), lehet pulóver, lehet testhezállóbb, lehet cicanadrág is feneket takaró felsővel,
  • hétköznapi: a férfiaknál ez a zakó elhagyása, s hosszúujjú ing helyett akár rövidujjú, sőt egyszínű póló, pólóing vagy pulóver, a nőknél lehet gyakorlatilag bármi a kifejezett strandöltözéken kívül,
  • sportos: ez gyakorlatilag a rövidnadrág férfiaknál és a színes, tarka póló, valamint ezek társai, a nőknél hasonlók, plusz egyes, testet túlságosan kiemelő ruhák, pl. cicanadrág rövid felsővel.

Manapság a politikai életben az üzleti és az üzleti-hétköznapi stílus a bevett. A férfiak mozgástere kisebb, mint a nőké, a nőpolitikusok esetében a hétköznapi stílus is elfogadottnak számít.

Ami a konkrét esetet, Dúró Dórát illeti, kifejezetten az üzleti-hétköznapi stílust képviseli, néha a hétköznapi stílus elemeivel. Ami pozitívum. Negatív jelenségként pedig Kunhalmi Ágnest említeném, a szigorú ragaszkodásával az üzleti stílushoz, amivel mintha direkt le akarná rontani saját pozitív kinézetét.

Ami vicces, a homokos "szakértő" mit mondott volna Dóráról, ha ballib lenne? Valószínűleg megdicsérte volna, mert "fiatalos". De ez már más téma.

Még a témához: Latin-Amerikában létezik az európai eredetű üzleti stílus elleni tiltakozásként létrejött saját üzleti-hétköznapi divat. Lényege: a nyakkendő és a zakó bojkottja. E kettő helyett egy guayabera nevű ruhadarabot hord sok férfi, mely egy hosszú, hímzett, jellemzőe fehér vagy bézs színű ing, melyet nadrágon kívül kell hordani, begombolatlanul hagyva a felső 2-3 gombot.

a kuibai vezér 3 öltözéke: 2008-ig szinte csak egyenruhában volt látható, azóta ritkán öltönyt hord, de a leggyakorabbam guayaberát

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3616258768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon2 2020.10.28. 08:30:29

Alkalomhoz, helyhez, pozícióhoz megfelelően kell öltözni!
Dúró Dóra ruházata szerintem nem kifogásolható és egyébkén szép nő, akinek nincs szüksége nagyobb trükkökre! És persze, ha divatbaba lenne, akkor azért találnák meg, egy több százezer forintos ruha hálás téma lenne a libsi sajtónak, lásd a marha Rogán csiricsáré Louis Vuitton hátizsákját!
Lakatos Márk meg egy állat a túljátszott buziságával, az általam látott divatipari tevékenységéről nem is beszélve!
Már egyébként általánosságban is elmondható, hogy az épeszű ember csak ámul a divatbemutatóknak nevezett elmekórtani szeánszokon, ahol tort ül a sznobéria!

Mr. Hyde 2020.10.28. 08:42:27

Mindenkinek szürkéskék Mao-zubbonyt kellene hordania férfiaknak-nőknek és transzgendereknek, ballibeknek és misézőpapoknak egyaránt az államfőtől az utolsó választópolgárig, újszülött csecsemőig.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.10.28. 09:00:18

Fidel is sokszor volt látható üzleti szerkóban a vége felé, azt tudjuk hogy miért jött ez a hirtelen változatosság?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.28. 09:14:03

@Deak Tamas:

Miután lemondott az államelnöki posztról, nyugdíjba ment mint katona. Hivatalosan ez volt az ok,

Helga Beauty Salon2 2020.10.28. 13:22:16

@MAXVAL birсaman közíró: Nálunk a fegyveres erők nyugállományú tagjainak, ünnepi alkalmakon engedélyezett az egyenruha viselése! :D Kuba egy diktatúra, ha szegény Castroval ezt tette! :D

midnight coder 2020.10.28. 15:50:13

Amúgy kritizálta Dúrót az a csávó, aki a róla az indexen közölt képe alapján szerintem jó eséllyel pályázhatna kis hazánk leghülyébben kinéző emberének büszke címére, beleértve az aluljárókban maguk alá csináló hajléktalanokat is.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása