magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A liberális demokráciához puccs kell időnként?

A ballib agytröszt holdudvara hunvejbin* tagozatának egyik "remek" ötlete, hogy nem lehet Orbánt leváltani, ezért a jogállamiság ideiglenes félretétele szükséges.

Ezen elmélet klasszikus megfogalmazása még 2016-ból származik, Elek Ignác ballib természettudós tollából. Cikkjének alaplogikáját hagyjuk, az ugyanis nyilvánvaló ökörség - mármint az, hogy a politikai rendszer olyan, mint a Gödel-tétel -, nézzük csak a tényszerűséget és a belső koherenciát.

Tényszerűen az állítás nem igaz. Orbán bármikor leváltható ugyanis, ehhez egyetlen dolog szükséges: valamelyik ellenzéki pártnak több szavazatot kell szereznie, mint a Fidesznek. A magyar választási jog nem tartalmaz egyetlen elemet se, mely a Fidesznek valamiféle mágikus módon hatalmat adna. Továbbá, a magyar alkotmányos rend is szabadon megváltoztatható, elegendő hozzá kétharmados parlamenti többség, s semmilyen korlátai nincsenek az alkotmányozásnak, - ellentétben pl. a német joggal - a magyar jogban ismeretlen az alkotmányellenes alkotmányozás fogalma, de ismeretlen benne a "megváltoztathatatlan jogelv" fogalma is, ami pl. létezik az olasz alkotmányjogban. (Németországban nem lehetséges olyan alkotmányozás, mely ellentmond a jelenlegi alkotmány szellemének, a német alkotmánybíróság jogosult megsemmisíteni minden ilyen alkotmányozást. Olaszországban pedig a köztársasági államforma örökös érvényű, az nem változtatható meg soha.)

Hogy nehéz feladat ez? Nyilván nehéz, hiszen mindig nehéz egy népszerű pártot leváltani, ehhez meg kell ugyanis győzni a többséget, hogy az illető párt hatalmánál van jobb alternatíva.

De ha a nehézség indok lenne a törvényes keretek felrúgására, akkor ezentúl mindent szabad, pl. az ellenzék győzelme után ugyanaz simán megtehető velük szemben is.

Külön vicces elem, hogy akik most a törvényes keretek mellőzését akarják, azok 30 éve foggal-körömmel ragaszkodtak, hogy a kádári törvényesség legyen az utolsó betűig betartva a rendszerváltáskor.

Egyébként én nem állítom, hogy valami elképzelhetetlen szörnyűség lenne a törvényen kívüli rendszerváltozás, ez sokszor megesett már a magyar történelemben (a legutoljára 1944-1945-ben). A nép a felső szuverén, s joga van újra kezdeni a politikai rendszert. De ehhez hatalmas többség kell vagy külső erőszak (ez volt 1944-1945 oka, a szovjet megszállás). Ha viszont ma Magyarországon létezne ilyen hatalmas többség, mire fel az egész törvényenkívüliség? Hiszen ha ekkora támogatottsága lenne egy ilyen fordulatnak, akkor az ellenzék simán nyerni tudna törvényesen is?

S konceptuálisan is önromboló az elmélet. Hiszen a szerző gyakorlatilag elismeri, a liberális demokrácia hibás rendszer, hiszen az képtelen önmagát biztosítani külső eszközök nélkül.

  • hunvejbin - kínaiul hóng wèibīng (ejtése kb. hun vejbin) - diákokból álló kínai mozgalom a kulturális forradalom alatt, a legfelsőbb pártvezetés irányítása alatt, célja egy második "forradalom" véghezvitele volt az elpolgárosodott kínai kommunista bürokrácia ellen, a mozgalom tagjainak fanatizmusa nem ismert határokat

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6216269794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon2 2020.11.04. 10:47:04

Nem kell ezt túlragozni, a bolsevista banda megint a spájzban van és ugyanazokkal az aljas módszerekkel, az ország tönkretételének árán is magukhoz akarják ragadni a hatalmat!
Milliószor elmondtam már, hogy le kell szarni, hogy minek nevezik magukat, akár baloldalinak, akár szocialistának, akár demokratának, vagy liberálisnak, azt kell nézni, hogy mit csinálnak, mit mondanak, miben mesterkednek és akkor a történelemben visszatekintve teljesen pontosan látszik, hogy kik ők!

Mr. Hyde 2020.11.04. 14:14:53

@Helga Beauty Salon2:

Mindig lenyűgöz az összesesküvéselméletek komplex eklektikája.

Gery87 2020.11.04. 15:40:20

@Helga Beauty Salon2:

Szóról-szóra ezt most a Fideszről ugyanúgy el lehet mondani:)

Helga Beauty Salon2 2020.11.04. 16:10:06

@Mr. Hyde: Ezt a fos panelt! Nyilvánvaló és ordító összefüggések vannak, ha nem látod, legalább cáfoljál bazmeg, azért van a blog, még jó, hogy nem kezdtél e laposföld hívőzni, az a másik nagy fegyveretek ilyenkor!

Helga Beauty Salon2 2020.11.04. 16:12:10

@Gery87: Öcsém, te vagy a másik intellektuális matador, hogy visszafordítod az állítás, miszerint a Fidesz is, a Fidesz is! :P Kapjátok be!

Gery87 2020.11.04. 22:02:34

@Helga Beauty Salon2:

Figyu, amit leírtál azt simán el tudom képzelni egy O1G-s fészbuk csoportban:)
Pár szót kell kicserélni csak...vagy azt se, mert sokak szerint meg a Fidesz ugye KISZ tagok gyülekezete "komcsi fattyak"...akik előbb a liberót most meg a nemzetit játszák el, épp mire van igény....de "visszatekintve teljesen pontosan látszik, hogy kik ők! "....
:)

Helga Beauty Salon2 2020.11.05. 09:10:29

@Gery87: A legkevésbé sem illik rájuk, egyszerű hülye kényszeres belelátás esete forog fenn ismét nálad! Rengeteg paramétert hagytál ki nagyvonalúan, hogy a kis kóros fóbiádnak eleget tudj tenni . Erről a legjobban az általad vizionált (vagy van már ilyen is, ahol tömörülnek a libsiprolik legkreténebbjei? ) O1 G csoport árulkodik, mert ugyebár ki a lófaszt érdekel, hogy mit ugatnának azok a szellemi toprongyok, akiknek ez a jelszavuk!

Helga Beauty Salon2 2020.11.05. 09:21:06

Na úgy néáz ki, hogy a demens Biden lesz az elnök! Fogad velem valaki, hogy most demokratikusnak és szabályosnak minősíti majd a libsi sajtó az eredményt és szóba sem jön orosz befolyás?
Kurva jó lesz, mert a vén korrupt szar még a választások előtt megígérte a libsiknek, hogy be fog avatkozni a magyar és a lengyel belügyekbe! Persze majd Orbán vesz tőlük palagázt, meg F35-öst és akkor még nyilvános lefejezéseket is rendezhetünk szaúdi mintára! Demokrácia? Lófaszt mama, ki nem szarja le a hülye köznép sorsát, ha zsíros üzlet van kilátásban! Majd Biden menye beleül a BKK igazgatótanácsába és nem lesz itt semmi baj!

Gery87 2020.11.05. 15:38:24

@Helga Beauty Salon2:

Hogy mi forog fenn nálam azt majd én tudom:)
HA nem érted miért hasonlítgatok akkor az a te bajod, más érti....
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása