magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A diktatúra elnyom

Amikor ezt írom, még nincs eredménye az amerikai elnökválasztásnak. (S amikor a cikk látható lesz csütörtök hajnalban, szinte biztosan akkor se lesz.)

A fő tényleges eredmény: a liberális médiák és közvéleménykutatások bukása. Ugyanis ezek földcsuszamlásszerű Biden győzelmet jósoltak. Pedig egy dolog biztos: esélyes, hogy nyer Trump, s ha veszít is, Biden győzelme rendkívül szoros lesz. A cikk írásakor a legvalószínűbb jósolható végeredmény 270:268 Biden javára, ami persze semmilyen kapcsolatban sincs a jóslattal.

A hivatalos magyarázat a bukásra: a megkérdezettek hazudnak a közvéleménykutatóknak, azt mondják, Bidenre szavaznak, majd Trumpra szavaznak.

Dehát miért teszik ezt? Hiszen a legamerikaellenesebb ember se állítja, hogy Amerikában az állam korlátozná a szólásszabadságot, hogy cenzúra lenne, valójában ott még a Nyugat-Európában bevett korlátozások sincsenek, azaz lehet "gyűlölködni" is szabadon. Ráadásul, furcsa lenne, ha pont a hatalmon lévő kormányzat melletti kiállást szankcionálná a hatalom.

A válasz persze az: mert Amerikában tökéletes liberális demokrácia van, azaz az állam hatalma korlátozott, helyette magánérdekek dominálnak. S így az állam által gyakorolt cenzúra helyett a magánérdekek vezérelte cenzúra a lényeg.

Leegyszerűsítve: hiába nem gátolja, sőt minden erővel segíti az állam, hogy elmondhassam szabadon a véleményemet, ha aztán emiatt kirúgnak a munkahelyemről a magáncégtől, ahol dolgozom, vagy - ha magam is vállalkozó vagyok - bojkott indul a cégem ellen, s mindkét esetben egzisztenciális válságba kerülök, hiszen nagyon-nagyon vékony az a réteg, melynek olyan kiemelt az anyagi helyzete, hogy sérthetetlen lenne egzisztenciálisan. Az átlag amerikai állampolgár vagyona 700 ezer dollár - ennek eloszlása persze erősen egyenetlen, valójában a lakosság felének a vagyona nulla alatt van, de ezt most ne vegyük figyelembe -, ami nem az az összeg, melyből meg lehetne élni, ha az ember rendszeres bevétel nélkül marad.

S hogyan reagál az amerikai kisember? Mivel tudja mi az elvárás, azt szóban teljesíti. Az elvárást pedig könnyű tudni: az amerikai médiák 90 %-a liberális, s nap mint nap harsogják, hogy egyrészt vannak a szabad, szép, okos, művelt, felvilágosult emberek, másrészt pedig a bunkó, elmaradott, ostoba, csúnya gyűlölködők. Vannak a jók és a rosszak. Most mondd meg, te a jók vagy a rosszak mellett állsz?

Annak idején, 40+ éve, volt egy orosz vicc:

  • Mi a demokratikus centralizmus?
  • Amikor egyenként mindenki ellenez valamit, de együttesen mégis támogatják.

Valahogy illik ez a mára is.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1016274594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2020.11.06. 08:16:52

Hiába lesz Biden az elnök, a neoliberális-globalista elit már soha sem lesz képes maradéktalanul restaurálni a hatalmát.
Az USA káoszba süllyedése nem csak visszafordíthatatlan, de még csak nem is lassítható immár.

Helga Beauty Salon2 2020.11.06. 09:12:51

@Mr. Hyde: Hiába lesz Biden az elnök, a neoliberális-globalista elit már soha sem lesz képes maradéktalanul restaurálni a hatalmát......................................................

Basszus, még az unokáinak a nevét sem tudja már, lesz dolga a libsi médiának minden szereplése után, hogy kimosdassa!
Persze attól nem tartok, hogy különösebb felhördülés lesz a plebs részéről, (ugyebár ismerjük az EU-ból a totál hülye részeges bohóc Junckert, aki úgy viselkedett hivatalos eseményeken, hogy azt már egy borsodi kocsmában sem találták volna megfelelőnek és kibasszák, de mégsem kezdte ki a sajtó, sőt, még mosdatta is) majd lenyelik, az USA meg zavartalanul működik majd, hiszen az elnök csak egy báb, nem ő dönt, néha jön egy kisebb báb, mint Trump, vagy Clinton, de a folyamatok a háttérben zajlanak és azokat a gazdaság ugyanazon szereplői irányítják minden esetben!
Megjósolom, hogy Biden elnöksége első három hónapjába történni fog valami, háborút indítanak, vagy egyéb nagy volumenű esemény következik be!
Trumpot elnöksége alatt már ugyanúgy el akarták távolítani, mint Clintont, a Monica gecis blézerével, ergo nem írt alá valamit! Utána hasonló elnökválasztási cécó és gyanús események sorozatával elnök lett Bush, akinek a képességei szakértők szerint rendkívül gyenge volt. A 9/11-et és az utána vívott Iraki háborút az odahazudott tömegpusztító fegyverekkel meg mindenki ismeri, tehát az lehetett az, amibe Clinton nem volt hajlandó belemenni! Persze most nem azt állítom, hogy a 9/11 is benne volt a kívánságlistában, csak a háború, gondolom akkor más lett volna az indok!

midnight coder 2020.11.06. 09:12:54

Biden soha nem lesz elnök. Max az, akinek a kezében az őt mozgató game controller van.

vergyula 2020.11.06. 10:30:24

@midnight coder: Úgy tűnik, senki sem lesz elnök. A tegnapi állás 213-253, mai 214-253. Mire végeznek a számlálással, mehetnek megint szavazni.

F1őr 2020.11.06. 12:26:20

Láttátok a szavazatszámlálókat és az ellenőröket? Mind nigger meg arab.

Khonsu 2020.11.06. 15:09:31

Mindkettő rossz jelölt. Egy-egy szűk, fanatizált csoporton kívül az átlagember nem igazán tud egyikkel sem azonosulni/megbízni benne.

littke 2020.11.06. 15:20:24

Szóval kedves Birca írd fe a kéménybe, először van az hogy teljes egészében egyet értek írásoddal.

Khonsu 2020.11.06. 15:35:17

@Mr. Hyde:

Trump annak a bizonyos "neoliberális-globalista elitnek" oszlopos tagja. Szóval arra ő sem jelent különösebb veszélyt.

Az viszont igaz, hogy az USA fokozatosan káoszba süllyed, társadalma válságba kerül, esik szét, elveszti hitét régi ideáiban és az intézményrendszerben. De ez nem megoldhatatlan, és éppen azért hasznos, mert végre egyre nagyobb tömegeket sarkallhat alternatívák keresésére, illetve tesz fogékonyabbá azokra, vagyis közelebb hozza a tényleges megoldások megtalálását a valós problémákra a posztmodern értelmetlen ideológiai csatározásai helyett. Ha pedig megtalálták, akkor az a kulturális/társadalmi hasonlóságok és hasonló problémák miatt valószínűleg alkalmazható lehet és így elterjedhet az egész nyugati civilizációs tömbben.

Szerintem ebből a káoszból hamarosan főnixmadárként fog megszületni a civilizáció megmentője/jövője. Mely sokkal inkább a technológiára fog alapulni, mintsem bármilyen ideológiára. Ez a jövő nem lesz sem nemzeti, sem szocialista. Ezt a jövőt egyszerűen csak "kiszámolják" az algoritmusok.

midnight coder 2020.11.06. 17:34:45

@Khonsu: Szerintem előbb fognak mindenkit szétverni a BLM aktivisták és a Trump hívei.

midnight coder 2020.11.06. 17:36:27

@Khonsu: Igazából a szélsőbal azokat az alapokat veri most módszeresen szét, ami az USA-t összetartotta. Ezek nélkül pedig szét fog esni.

Gery87 2020.11.06. 17:46:25

@Khonsu:

A válság oka hogy a kapitalizmus és az elit nem akar szembenézni a valósággal.
A hidegháború alatt muszáj volt, mert volt rosszabb alternatíva: atomháború vagy kommunizmus.
Amint ennek vége lett és "mindent vittek"....a tőke oda ment ahová akart....és látszólag joggal hazudhatta hogy "mit akartok? nincs jobb! mi nyertünk!" elkényelmesedtek és pofátlanná váltak.

"...a technológiára fog alapulni, mintsem bármilyen ideológiára. Ez a jövő nem lesz sem nemzeti, sem szocialista. Ezt a jövőt egyszerűen csak "kiszámolják" az algoritmusok. "

Na az még "szép" lesz....az lesz csak igazán Orwelli világ, a Nagy Testvér ami mindent lát, hall, kategorizál, szabályoz..."megment önmagunktól" mint a Skynet....kösz nem kell!
Már most is a google, faszbuk meg jutub algoritmusok cenzúráznak, szelektálnak, beleszólnak a választásokba a szubjektivitás eszközével....
kínában appokkal már most pontokat szerez az ember hogy mennyire "szabálykövető állampolgár"....így kap lakást, munkát, pociziót, biztosítást....ez nem szabadság!

littke 2020.11.06. 19:12:25

Akik még fiatalabbak, itt az ideje mandarint tanulni.....

Sir Galahad 2020.11.06. 21:38:13

Kb. mint az SZKP KB a Szovjetunió végóráiban. Ahogy mind a két nagy párt egy-egy rozzant vénembert indított, olyan, mint amikor Brezsnyev halála után egymás után jöttek a fél lábbal már a koporsóban lévő demens kommunisták a főtitkári poszton... Bár, amikor a végén jött Gorbacsov, vele se jártak jól az oroszok.

Khonsu 2020.11.07. 23:03:34

@midnight coder:

Úgy tűnik egyelőre jól viselik a dolgot. Talán még van remény.

Khonsu 2020.11.07. 23:29:36

@Gery87:

A válság oka, hogy senki sem akar szembenézni a valósággal. Mégpedig azért, mert a valóság túlságosan komplex, hogy egy ember minden apró részletét átlássa és megértse. Ezért aztán mindenki kiválasztja a valóság neki tetsző szeletét. Ebből így nem lesz megoldás, csak polarizáció, identitás/ideológia/kultúrharc.

A _valódi_ megoldás megtalálásához egészében kellene megértenünk a valóságot, ezt a komplex adathalmazt. Erre az emberi agy nem, de algoritmusok képesek lehetnek. Ezért ahogy én látom, ez nem választás kérdése. Ha működő megoldást, az optimum jó közelítését akarjuk (win-win), akkor nincs más lehetőségünk csak ez. Minden más út a pusztulásba, káoszba, szenvedésbe vezet. Az ideológiák, az akár mégoly okos gondolkodók sem képesek megfejteni a világot, ahhoz túl bonyolult.

Nem akarok "Nagy Testvért", és úgy hiszem pont az általam említett úton kerülhető el. Ha ugyanis ideológia kormányzás folyik, akkor az ugyanezt a technológiát arra fogja felhasználni, hogy a valóságot a saját szubjektív világképéhez próbálja hajlítani. Na abból lesz a Nagy Testvér, mint például Kínában látható.

Én azt mondom, hogy ki kellene dobnunk az összes ideológiát a fenébe, és ahelyett, hogy azokkal mérgeznénk a magunk és mások elméjét, tennénk tönkre életét, bevetni minden tudásunkat, technológiát arra, hogy a segítségével megfejtsük, hogy hova is esik a rendszer tényleges optimuma. Ahelyett, hogy megpróbálnánk azt a csökött agyunkkal az általunk egyáltalán felfogható kevés információ alapján kitalálni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása