magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A beavatás

A beavatás iránti igény nem csökken a materializmus és a liberalizmus győzelme óta se.

A beavatás azt jelenti, az ember részese valami nála nagyobbnak, mégpedig úgy, hogy kevesek nyerik el ezt a jogot.

Írják, a késői pogány Rómában hatalmas piaca volt a beavatásoknak, a különböző titkos tanoknak. A talajt vesztett emberek menekültek a szellembe.

A nagy világvallások jellegzetessége - nem csak a kereszténységé! -, hogy könnyedén bárki beavatott lehet, s a titkos tanítás mindenki számára nyitott, annak titkossága nem a tartalom, hanem maga a tanítás. De egyes tömegmozgalommá vált politikai eszmék is így épültek fel.

Amint azonban a helyzet elkezd zavaros lenne, mindez kevésnek bizonyul egyesek számára, s ezen egyesek száma növekszik párhuzamosan a zavarral. Még nagy emberek is beleesnek ebbe a csapdába néha.

Pedig a hagyományhoz nem is kell beavatás. A hagyomány a természetes jó kisugárzása, melyből közvetlenül meríteni lehet. Nyilván létezhetnek teljesen érvényesen intézmények, melyek tagsági hálót építenek fel, de önmagukban ezek nem képesek hagyományt teremteni, csak azt esetleg segíteni.

A gyökértelen intézmény pedig olyan, mint a népviselet, melyet nem hordanak.

A modern keresekedelem is él ezekkel az eszközökkel, innen a "csak neked, csak most" szöveg, s persze a legnagyobb példa az mlm-piramisjátékok, ahol a kiválasztottság érzésével csábítják ideig-óráig az új "híveket".

Címkék: közélet
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2216357746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.12.29. 12:38:06

Igazából szerintem itt a közösség a lényeg. A beavatás arról szól, hogy a tagja leszel egy társaságnak, egy leszel közülük. Aminek számos elõnye lehet: minél magasabb szintű egy társaság annál inkább. A társaság tagjai megbíznak egymásban, elõnyt adnak egymásnak a kívülállókkal szemben. És persze ez nem csak a rómaiaknál létezett, gondolj csak a londoni klubokra. Minél elõkelõbb volt a klub, annál nehezebb volt bekerülni, de annál nagyobb elõnyöket is nyújtott a benn lévõknek az ismeretségek, összeköttetések révén.

Az egyház azért nem tud ilyet adni, mert az egyházközösség csak névleg az. Pont azért, mert bárki beléphet a klubba, a klub tagságának nincs értéke.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.29. 13:43:38

@midnight coder:

Csak hát a cél a magasabb tudás iránti vágy, ami nem ugyanaz, mint az elitklubban a tagság.

Khonsu 2020.12.29. 14:34:32

@midnight coder: @MAXVAL birсaman közíró:

Az egyházközösség tényleg érdekes ilyen szempontból. Ott a tagokat egyenesen hátrányok is érhetik a mindennapokban, cserébe a remélt magasabb tudásért/megváltásért/megvilágosodásért. Van tétje a dolognak.

Khonsu 2020.12.29. 15:04:26

@MAXVAL birсaman közíró:

Ez igaz. Én arra gondoltam, hogy áldozattal járhat, ami bizonyos dolgokról való lemondástól extrém esetekben akár a kiközösítés, üldöztetés vállalásáig is terjedhet.

midnight coder 2020.12.29. 18:00:40

@MAXVAL birсaman közíró: Attól függ milyen közösségrõl van szó. Anno a férfivá/nõvé avatás a törzsben is az adott közösségbe való felvételt jelentette. És persze vannak a különféle szekták amik ugyanúgy a hívek átverésére alapoznak mint az összes egyház, csak még többet követelnek az áldozattól, cserébe persze többet is ajánlanak (és persze a végén ugyanúgy nem adnak semmit).
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása