magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A férfi válság

A női válságról már írtam, ideje a férfi változatról is.

A férfiaknál nem okoz semmilyen komoly traumát a külső változása. Ez hatalmas előny. A férfiaknál az egyetlen biológiai probléma a szexuális képességek csökkenése, de pont erre van gyógyszer bőven. Szóval aki nagyon szeretné ismét fiatal férfiként élni életét, az megteheti ezt gyógyszeres segítséggel. Bár szerintem az érettség egyik jele, hogy ekkor már nem ez az ember fő prioritása.

A férfiaknál a fő baj a sikertelenség tudata. Azaz nem lettünk se milliomosok, se híres emberek - nyilván leszámítva azt a 0,01 %-ot, aki milliomos lett vagy híres ember. Pedig a modern liberális társadalom elvárja ezt mindenkitől. Aki nem teljesíti a liberális elvárást, az lúzer, aki pedig még tagadja is ennek szükségességét, az egyenesen lumpen.

Pedig éppen az utóbbi a megoldás: a liberális sikereszmény el nem fogadása. Sajnos kevesen jutnak el ide.

Pedig már Platón megmondta 2500 éve: az 50 éves kor a legalkalmasabb a filozófiával való foglalkozás megkezdésére.

Mi lesz azzal a többséggel, aki ezt nem látja át? A leggyakoribb megoldási próbálkozás fiatal csaj beszerzése, azon mágikus hit miatt, hogy majd a fiatal nő valahogy átsugározza ránk fiatalságát, mintha a nemi közösülés egyfajta tápláló köldökzsinór lenne.

Ha ez nem megy - s sokaknak nem megy, mert pl. nincs elég pénzük fiatal nőre -, a legkézenfekvőbb alternatíva az alkoholizmus. Különösen Kelet-Európában népszerű ez.

Nekem még a legszimpatikusabbak a hobbimániások. A késő kádári kor idősödő férfitípusa, aki se nem iszik, se nem csajozik:, a szombat kora reggel az autója alá fekvő ember, aki aztán érthetetlen szerelési műveleteket hajt végre egész vasárnap késő délutánig, jellemzően furcsa tisztogatási rituálékkal együtt: kedvencem volt kamaszkoromban az autókerekeket órákig fogkefével pucoló szomszéd. Az informatika széles elterjedésével ez a típus ma már otthon van a szobájában és állandóan javítja a számítógépét, ha kell, ha nem.

Címkék: élet közélet
11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8416415684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.02.25. 07:40:21

Az autós típus már Fábry Péter: Nyom nélkül című remekében is szerepel.

midnight coder 2021.02.25. 11:25:05

A filozófiával foglalkozás is egyfajta hobbi, legalábbis ha nem vagy fõállású filozófus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.25. 11:39:54

@midnight coder:

Aki ma hivatésosan filozófiával foglalkozik, az az esetek 99 %-ában tanári munka.

Gery87 2021.02.25. 14:32:15

Bizony, már évezredekkel ezelőtt megmondták hogy a mértéktartó életmód, az elmélkedés, a túlzásoktól mentes élet a kulcsa a teljes és elégedett életnek.....
Most nagyon nem ez az irány...

Szerintem a "szerelő" típus amúgy többségében nem hobbista és nem csak autókkal foglalkozik.....az ilyen ember nem tud kikapcsolódni, nem tud egyedül lenni saját magával, a gondolataival....ezért állandóan csinálnia kell valamit: mivel nem olvas, nem művelődik, nem politizál, nincs hobbija, nem érdekli igazán semmit....ezért marad az hogy dolgozik....
Ez az identitása: "Ő dolgozik" "meló van..."....mindig!
Aki nem "melózik" "maszekol" a rendes munka után az "naplopó"...semmirekellő....
MI értelme lehetne még az életnek mint melózni és este fáradtan pacalt zabálni....megállapítva hogy ez a nap se volt hiába....?

Az ilyennek a legnagyobb büntetés ha "nincs mit csinálni" magár hagyják saját magával....

Persze vannak akik egyensúlyba hozzák ezt, na őnekik valóban hobbi ez...illetve TÉNYLEG muszáj dolgozniuk munka után is....

erol 2021.02.25. 15:48:34

Az, hogy valaki befutott, híres ember nem zárja ki az alkoholizmust, sőt...

midnight coder 2021.02.25. 18:25:56

@Gery87: Nem. Aki szerelõ típus, annak az lebeg a szeme elõtt amit létre akar hozni, illetve amit fel akar újítani. Én magam is ilyen voltam mielõtt elkezdtem programozni (jó mondjuk ez kb. 20 éves koromig tartott, utána a programozás váltotta le a kütyük gyártását). De Pl. a nagybátyám kb. addig csinálta ezt amíg tartott a látása, és bár TV-rádió szerelõ volt, de a végére olyan szuper rádiót épített amibe számítógépben üthetted be hogy milyen frekvenciájú rádióadást szeretnél venni - a rádióamatõröktõl a CB rádión át a repülõgépekig. És persze építettünk együtt saját gyártású számítógépet, és csinált egy rakás más cuccot is. Egy villamosmérnök veszett el benne, méghozzá nem is akármilyen.

Gery87 2021.02.25. 20:01:35

@midnight coder:

Amiről te beszélsz az a hobbista...aki szórakozásból, saját örömére csinálja amit....okos, értelmes emberek...

Én arról a típusról beszélek aki a munkába menekül...bármilyen munkába....nem tanul, nem képzi magát csak "bütyköl"..."tesz-vesz"....de nem hobbiként, szórakozásként fogja fel, hanem munkaként, ami "muszáj".

De ő nem is a "karrierista" típus.
A karrierista azért dolgozik sokat , mert célja van vele, anyagi előrelépés, egzisztencia és fektet is bele, tanul, képzi magát...

Ez viszont a "dolgos kisember"...a városba terelt kádár parasztja, a kultúra nélküli proli...
A szabadidőt, szórakozást, művelődést luxusnak tartja ami neki nem adatik meg, a "tétlenséget "nem bírja...számára "melózni" identitás. Ettől jobban érzi magát....
Őt onnan ismered fel hogy a "szórakozás, pihenés, nyaralás, alvás szavakra lenézően legyint, fintorog....neki arra nem telik, nincs ideje....ha lejár a munkaidő megy "melózni"..."ezer a dolog"....de pénze sosincs, ha van, nem élvezi....szarrágó típus...majd ő megoldja...aztán rendre befürdik vele....végül többe kerül mintha megvette volna a boltban....időfecsérlő...felesleges munkák, kontárkodás, igénytelenség....de ő "dolgozik"....csak minek...:)
Az udvara, műhely tele limlommal, ócskavassal..."jó lesz vmire"..persze nem jó semmire...sose ér semminek a végére....közben nem "él"....saját bevallása szerint sem....egyszer érzi magát jól, ha elmondhatja neked hogy "ő dolgozik"...veled ellentétben....:D

midnight coder 2021.02.26. 08:31:05

@Gery87: Ez egy másik dolog, de azért itt általában valóban kényszerrõl beszélünk. Én ha úgy adódik kihívok egy szerelõt aki megcsinálja azt amivel én nem akarok foglalkozni, vagy nem tudom olyan színvonalon megcsinálni mint amit szeretnék. De ez pár tízezertõl pár százezerig tartó móka. Na most az a csávó aki egyik napról a másikra él mert keres vagy 200 ezer forintot amibõl elmegy neki 150 albérletre, nem biztos hogy ki tudja hívni ugyanezt a szerelõt.

Gery87 2021.02.26. 14:56:10

@midnight coder:

Nem is a kényszerről van szó..ez tiszta sor....nem erről szól a megállapításom, hanem arról ahogy ezt megideologizálják.
Ez a lényege.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása