magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Műszaki álmok

Amikor kiskamasz voltam, a 70-es években, sokat álmodoztam a szükséges találmányokról, melyekre szükség lenne. Kizártam az eleve fantasztikusnak látszó dolgokat, lásd mindenkinek repülő autó és hétvégi nyaralás a Marson, igyekeztem realisztikus lenni.

Három dolog jutott eszembe.

Egy. Olyan rendszer, mellyel a televízió, a rádió, s a mozi műsorai bármikor visszanézhetőek/hallgathatóak. Valamiféle adatbázis, mely tartalmaz mindent, s melyhez hozzá lehet férni.

Úgy képzeltem, hogy van valamiféle kábelhálózat, mint az áram, s minden lakásban van egy konzol (nagyméretű konzolt képzeltem el), mellyel keresünk az adatok között, majd a tv képernyőjén megjelentetjük az adott műsort.

Azaz eszembe se jutott internet típusú megoldás.

Ez mára részben megvalósult, nagyon sok műsor tényleg bármikor hozzáférhető a neten.

Kettő. Hordozható telefon mindenkinek. Ez nyilván teljesen megvalósult mára. 1997-ben döbbenten rá, hogy ez teljesen jelen van, amikor azt láttam, immár a takarítónőknek is van mobiljuk, nem csak kiemelt üzletembereknek, mint a 90-es évek elején.

Három. Minden létező könyv legyen hozzáférhető otthon. A digitalizációra nem gondoltam, valamiféle csőpostarendszert képzeltem el, melyen az ember kiválasztja mit akar, majd pár perccel később megkapja.

Nyilván a digitalizáció sokkal jobb megoldás, de az sajnos nem jutott eszembe.

Nemrég elgondolkoztam ugyanezen. S megint kiválasztom a három legfontosabbat.

Íme:

  • olyan alkalmazás, mely képes emberi hangot utánozva felolvasni szöveget - a jelenleg elérhető alkalmazások olyan mesterkélt gépi hangon olvasnak fel, ami nehezen bírható ki pár percnél tovább, még angolul sincs ilyesmi, nemhogy más, kisebb nyelven + valós idejű tolmácsalkalmazás funkciója is legyen ennek a felolvasó gépezetnek,
  • valós idejű műholdas térkép, melyet nem csak titkosszolgálatok tudnak elérni, olyan mint a Google Maps, de valós időben és állandóan,
  • a szerzői jog lassú megszüntetése - legyen kötelező minden kulturális adat ingyenes közzététele az interneten, legyen minden kereshető, s legyen minden múltbéli anyag is feltéve.

Azt hiszem, nem kérek sokat.

konyhában ülve telefonálni - álom volt 40 éve

Címkék: közélet
15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8216496696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem senki. 2021.04.13. 12:27:51

A 80-as években egy olyan kerékpárra gondoltam, aminek vastag a kereke és aztán megjelent a mountain bike. (Már 66-ban megjelent az első, de Mo-n még nem volt elterjedve.) Joggal hihettem hogy ilyen még nincs.

Valós idejű műholdas térkép szerintem van csak nem verik nagydobra. Azon keresztül megvagyunk figyelve.

midnight coder 2021.04.13. 13:28:01

"olyan alkalmazás, mely képes emberi hangot utánozva felolvasni szöveget - a jelenleg elérhető alkalmazások olyan mesterkélt gépi hangon olvasnak fel, ami nehezen bírható ki pár percnél tovább, még angolul sincs ilyesmi, nemhogy más, kisebb nyelven"

Amit anélkül meg lehet oldani, hogy a gép valóban megértené a szöveget, van. A droid ma már angolul sokkal jobban olvas mint pár éve - szerintem bõven jobban, mint a hajdani hangalámondásos videók némelyike volt a VHS korszak hajnalán.

Magyarul is elég jó van, csak nem olcsó. Pl. a hangosbemondókban is ez megy jó régen.

"valós idejű műholdas térkép"
Minek ?

"a szerzői jog lassú megszüntetése"
A szerzõk meg ingyen dolgoznának ? Nos, nem biztos hogy ez jó lenne.
És az sem, ha valami erre a célra kitenyésztett kritikusokból álló Központi Bizottság dönt arról, hogy kinek fizet és kinek nem.

Gery87 2021.04.13. 14:28:43

"valós idejű műholdas térkép, melyet nem csak titkosszolgálatok tudnak elérni, olyan mint a Google Maps, de valós időben és állandóan,"

Ez egyrészt minek, másrészt meg elég sok kérdést fel vet....én pl nem szeretném ha felülről kukkolhatna bárki valós időben...

"a szerzői jog lassú megszüntetése - legyen kötelező minden kulturális adat ingyenes közzététele az interneten, legyen minden kereshető, s legyen minden múltbéli anyag is feltéve."

OK, de mi számít "kultúrális adatnak"?
Szerintem egyszerűbb lenne ha minden szellemi tulajdonnál az lenne mint a szabadalomnál MAX 20 év! Ennyi időd van kihasználni, élvezni a szellemi tulajdonod, eredményed anyagi hasznát, aztán közkincs....

Gery87 2021.04.13. 14:31:01

@Nevem senki.:

"Valós idejű műholdas térkép szerintem van csak nem verik nagydobra. Azon keresztül megvagyunk figyelve. "

Amikor a kisember egyszerre érzi magát tehetetlen elnoymotnak és fontosnak:D
Szerintem nincs arra kapacitás (műhold) meg szándék hogy azt nézzék te épp lemész a boltba.....vagy akárki amúgy jelentéktelen dolgokat csinál....

littke 2021.04.13. 15:43:43

Nos ez manapság mind létezik. Sőt, az inernet eredményeként tudják milyen ember vagy, mennyi a pénzed és azt mire költöd....mit szeretsz mit nem, mi a politikád, stb. Merre jártál az elmult héten...
És még nem beszéltem a "face recognition" alkalmazásáról.
Stasi, ÁVH, Orvel eat your heart out.....

Nevem senki. 2021.04.13. 18:48:21

@Gery87: Azt nem állítom hogy minden nap mindenkit figyelnek, mert arra tényleg nincs kapacitás. Azt viszont eltudom képzelni hogy ma engem figyelnek és majd 8 hónap múlva kerül rám újból a sor. Egy nap is elég hogy a szokásainkról tájékozódjanak.

vucsidol 2021.04.13. 20:28:36

@Nevem senki.: Három hete nagyon elkezdett fájni a derekam. Pár nap alatt leszűrtem, biztosan a bal vesém lesz az ok. Annyira fájt már, hogy az ágyból is csak úgy tudtam kikelni, mint a hanyatfordítottt teknős. Ekkor már halkan megjegyeztem a feleségemnek, valami lehet a vesémmel.
Már aznap a youtube főoldalán az első ajánlat a vesekő kezelése volt. Anélkül, hogy bármi hasonló keresésem lett volna.
Véletlen? :-)

Gery87 2021.04.13. 21:09:00

@Nevem senki.:

Minek figyelnének pont minket ilyen drága és bonyolult módon? Az átlagembert "lekapcsolni" és megtalálni kb könnyebb mint kilőni a vadlesből egy szarvast....

Gery87 2021.04.13. 21:10:40

@vucsidol:

Állítólag a telefonok mikrofonja alkalmas hogy különböző algoritmusok feldolgozzák miről beszélsz gyakran....volt már ebből meg a laptop kamerákból probléma...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.14. 08:03:21

A hétvégi nyaralás a Marson csak 2059-ben lesz :)

A szerzői jog nehéz kérdés. Mert teljesen egyértelmű hogy Mozart, Beethoven legyen közkincs, de aki Győzikével meg Pongó művész úrral mérgezi magát, az csak fizessen vastagon.

Nevem senki. 2021.04.14. 11:31:04

@vucsidol: Nem. Sok hasonló esetről lehet hallani. :)

Nevem senki. 2021.04.14. 11:32:58

@Gery87: Úgy bizony! És miért? Mert a szarvasról nincs információjuk.

Gery87 2021.04.14. 13:56:09

@Nevem senki.:

Mert a szarvasnak nincs jogsija, személyije, bankja, se faszbukja, se telefonja....:)
Szóval ehhez nem kell műhold...

Örömhernyó 2021.04.14. 15:27:32

@Deak Tamas: A szerzői jog pofonegyszerű, legalább annyira le kellene szállítani a védelem időtartamát, mint szabadalmak esetében. Elképesztő, hogy egy dal, vers, fikciós irodalom, film élvez 70 év védelmet. Közben szabadalmak oltalma lejár 20 év után.

Gery87 2021.04.14. 18:58:00

@Örömhernyó:

Erről beszélek én is....
Az meg egyenesen nonszensz hogy mivel 70 év, ezért gyakorlatilag az utódok is öröklik a jogot....akiknek semmi közük egy szellemi tulajdonhoz, hiába vérrokonok....
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása