magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Utazni Kádár alatt

Nemrég napokig vitáztam egy fanatikus ballibbel, aki váltig állította, Kádár alatt a külföldre utazás szabad volt.

Csak emlékeztetőül a valóság röviden.

1972 előtt a külföldre utazás nem számított jognak, hanem kiváltságnak. Az ember kérelmezte, majd vagy kapott engedélyt vagy nem, a pontos szabályok nem is voltak ismertek.

1972-ben az a könnyítés következett be, hogy 5 kommunista országba való utazáshoz már nem kellett útlevél: az NDK-ba, Lengyelországba, Csehszlovákiába, Romániába, Bulgáriába személyi igazolvánnyal lehetett utazni, ahhoz úgynevezett "betétlap" kellett, ennek igénylése pár napot vett igénybe, míg az útlevéligénylés 1 hónap volt.

A Kádár-rendszer liberalizációjának első lépése 1978 volt. Az 1978. évi 20. tvr. kimondta, az utazás jog. Ekkor lett a piros útlevél a "szocialista" utazásokhoz, s a kék útlevél a nyugati utazásokhoz. A piros útlevéllel szabadon lehetett utazni a már említett 5 országba, legfeljebb 30 napra, míg a kék útlevélhez külön kiutazási engedélyt kellett igényelni minden egyes utazáshoz.

1984-ben meg lett szüntetve a piros útlevél, immár minden utazáshoz kék kellett, de minden kék útlevélbe bele lett pecsételve az az NDK-ra, Lengyelországra, Csehszlovákiára, Romániára, Bulgáriára érvényes állandó kiutazási engedély, míg mindenhová máshová továbbra is utazásonként kellett külön kiutazási engedély.

Létezett általános állandó kiutazási engedély is az egész világra, ehhez magasrangú tisztség kellett azonban. S jellemzően ilyet magánútlevélhez nem is adtak, hanem csak egyes szolgálati és diplomata útlevelekhez.

A kiutazási engedélyt az 1987. évi 25. tvr. szüntette meg, 1988. január 1-jei hatállyal, a korabeli köznyelv szerint ez volt a "világútlevél" bevezetése. Gyakorlati szempontból nézve ez a teljesen szabad utazást jelentette az emberek 99,9 %-a számára. Apró korlátozások maradtak csak, melyeket már a rendszerváltozás szüntetett meg.

Viszonylag kevesen tudják, hogy "ellenőrzési közösség" volt 6 kommunista ország között a 70-es és 80-as években. Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK, s Románia között kölcsönös egyezmény volt hatályban az állampolgáraik ellenőrzéséről. Ennek 2 fő gyakorlati következménye volt:

  • pl. a magyar kiutazási engedély hatályát vesztette Magyarországon kívül is, ha az ember egyszer már felhasználta: ha pl. egy magyar kiment Ausztriába, majd onnan átment Csehszlovákiába, már nem utazhatott ki Csehszlovákiából ismét nyugatra, ehhez új magyar kiutazási engedélyre volt szüksége,
  • más országba élőkre is vonatkoztak a helyi szabályok, ha pl. egy magyar állampolgár letelepedett Csehszlovákiában, külföldi utazásához szüksége volt csehszlovák engedélyre is, nem csak magyarra.

Címkék: közélet
18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr5716484862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.13. 07:46:45

Ugyanaz volt ami a már írott viccben, hogy utazni szabad volt, nade utána :)

Ezzel kapcsolatban írtam még régebben hogy az értelmesebb és humánosabb ügyintéző mindig fel is hívta a figyelmet, hogyan ne veszítse el az utazó az engedélyt, így jöttek létre a Brno-Krakkó-Lemberg-Kolozsvár útvonalak, ha Trianon mindkét országrészben hagyott rokonokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.13. 08:01:21

@Deak Tamas:

Annak idekén, talán 1985-ben a szilveszteri rádiókabarében volt egy szám, kb. ez:
- Eddig az ember elment a rendőrségre, beadta az útlevélkerelmet, aztán utazott, majd a határon eladta visszajövet az útlevelet. Bezzeg ma! Az ember elmegy a rendősrégre, kiváltja útlevelét, aztán hazamegy és beteszi a fiókba!

midnight coder 2021.04.13. 08:38:53

Én ez ügyben egy dologra emlékszem, az elsõ csehszlovákia-lengyelország útra a szüleimmel - akkor még nagyon kicsi voltam, valamikor a 80-as évek legelején, és akkor kellett valami igazolás a szüleim munkahelyérõl hogy nem disszidálni akarunk, mert hogy sehogy sem értették hogy valaki egy ilyen útra a gyereket is viszi. De hogy kinek kellett beadni és minek arra már nem emlékszem, csak arra hogy a sok izgulnivaló mellett ott volt ez is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2021.04.13. 09:08:58

Jut eszembe, fiataloknak feltűnő lehet még a személyigazolványos dolog. Azt kell hozzá tudni, hogy a korabeli személyigazolványokban épp a protézisméret nem volt csak benne, minden más elképzelhető és elképzelhetetlen személyes adat és információ igen, olyanok is, amire egy átlag Donáth Anna vagy húsz hetes cikkelyért hisztizne.
Olvastam nemrégiben egy filmkritikát a Kántor sorozat Havas történet című epizódjáról. A helyesírásából meg fogalmazásából itélve huszonéves blogger totális rendezői hiteltelenségnek tartja azt a jelenetet, amikor a pénzszűkés főkönyvelő Lőte Attila átadja a személyigazolványát a maffiózót alakító Benkő Gyulának, és részletesen elkezd beszélni a munkájáról. Nem volt az hiteltelen, pontosan úgy volt a valóságban, benne volt a munkahely (is) el se tudtad volna titkolni.

littke 2021.04.13. 15:34:06

Na ez egy nagyon rövid leírás. Mert ugye kaphattál "meghívásos" útlevelet, na meg "túrista" útlevelet, hetven dollárral. Ha....
Minden 3 vagy 5 évben. Ha volt garancia, hogy visszajössz, pl. egyetemre jártál, vagy a nagyszülőknél hagyták a gyereket.
Primitív világ volt, a nyugatra utazás igérete miatt lett egy csomó ember besúgó....

Reding Roli 2021.04.13. 16:17:16

@MAXVAL birсaman közíró: Mint szocialista idők szakèrtőjètől kèrdezem , hogy mièrt volt olyan nehèz a Szovjetunióba beutazni , mèg a baráti szocialista országokból is?
Mièrt maradt meg a mai napig ez a bezárkózó orosz szellemisèg?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.13. 18:03:35

@Reding Roli:

A szovjet-magyar határon pl. olyan határzár volt, ami még a magyar-osztrákon se volt, határövezettel, stb.

Egyszerűen "a szocializmus egy országban" elve utóhatása.

Ismerős bolgár csajt 1987-ben nem engedték be a SZU-ba. Elmondta a "barátjához" megy. Erre a hatóság kért meghívólevelet. A szovjet barát elment meghívólevelet csináltatni, de megtagadta tőle a hatóság, mert arra a kérdésre, hogy "a hölgy a menyasszonya?", azt mondta "nem", mire a hatóság "tehát erkölcstelen szexet tervez külföldivel - ez ellenkezik a szovjet élet alapelveivel".

Persze a csaj így is elutazptt, csak be kellett fizetnie egy csoportos útra, ahhoz nem kellett meghívólevél.

Ma nem így van, a zorozk szeretnek utazni. De ma is megvan az a tudat, hogy "Oroszország az egy másik világ".

Gery87 2021.04.13. 21:06:53

@Reding Roli:

Szerintem úgy voltak vele hogy ekkora kontinensnyi, hatalmas ritkán lakott meg lakatlan területekkel bíró országba minél kevesebben flangálnak be ki és országon belül és terjesztik a "reakciós imperialista" eszméket, annál jobb nekik!

kunzoo 2021.04.14. 07:59:07

@MAXVAL birсaman közíró:
Volt ennek cifrább változata is. Azok a szovjet állampolgárok akik magyarral házasodtak, nehezebben jutottak haza. Magyarország nyugatnak számított. Még elterjesztenek olyan rebellis eszméket hogy a bolt polcán TÖBBFÉLE áru is található!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.14. 08:10:03

@kunzoo:

Ez a más szoc, országokban letelepedett magyar állampolgárokkal is így volt.

Pl. egy NDK-ban élő magyarnak kellett NDK-hatósági engedély a Mo-ra utazáshoz!

tapló II. 2021.04.20. 09:25:11

Kevesen tudják, de a kék világútlevél három évente adott ablakkal (rokonlátogatóban évente) volt érvényes. Ezzel is lehetett keletre menni. Mondjuk az NDK-n keresztül Svédországba, stb. A lengyelek voltak a legliberálisabbak a nyugatra szóló útlevéllel, évente kiengedtek bárkit aki nem volt tilalmi listán. Pénzt nálunk a háromévente adott útlevélhez lehetett kiváltani. Előbb 70 később 100 dollárt fejenként. (Ebből következőleg mindenki vitt magával dugipénzt ruhában stb. elrejtve.)

tapló II. 2021.04.20. 09:31:12

@MAXVAL birсaman közíró:
Nem kellett leadni a kék útlevelet. Ablak nélkül nem engedtek ki. A nyugatiak csak vízumot nézték, illetve mivel Ausztriával pl. vízummentesek voltunk ott ablak nélküli kék útlevél is jó volt. Az állandó útlevélben is volt egy ablak, benne " korlátlan számú utazásra érvényes" bejegyzéssel. Ilyet kaptak a külkereskedők, és más hivatali utakra menők, valamint a miniszterek és miniszterhelyettesek, stb.

tapló II. 2021.04.20. 09:39:42

"pl. a magyar kiutazási engedély hatályát vesztette Magyarországon kívül is, ha az ember egyszer már felhasználta: ha pl. egy magyar kiment Ausztriába, majd onnan átment Csehszlovákiába, már nem utazhatott ki Csehszlovákiából ismét nyugatra, ehhez új magyar kiutazási engedélyre volt szükség"
Hát
Ez nem egészen így volt. Aki Nyugat Berlinbe akart menni az Kelet-Berlinből naponta átmehetett a kék útlevéllel. Persze a harmadik ide-oda menetkor már úgy megmotozták, hogy elment tőle a kedve. Nyugat Berlinbe nem kellett vízum, illetve nem akarták, hogy nyugat-német vízum legyen az útlevélben. Aki onnan repülővel tovább akart menni az kérhetett a nyugatberlini hatóságoktól vízumot. Sokan léptek meg az NDK-n keresztül. Viszont Nyugat Berlinből csak az NSZK-ba és Svájcba lehetett repülni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.20. 09:46:03

@tapló II.:

Nem kellett leadni, de ez csak a 80-as évek elejétől volt így.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.20. 09:47:00

@tapló II.:

"Az állandó útlevélben is volt egy ablak, benne " korlátlan számú utazásra érvényes" bejegyzéssel. Ilyet kaptak a külkereskedők, és más hivatali utakra menők, valamint a miniszterek és miniszterhelyettesek, stb."

Apám külkeres volt, s nem volt állandó kiutazásija. Már magasabb rangúként kapta meg 1982-ben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.04.20. 09:48:26

@tapló II.:

Nyugat-Berlin speciális eset volt, De azt nem tehetted meg, hogy kimentél Ausztriába, onnan Csehszlováékiába, majd az NSZK-ba.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása